Akik azt hitték, hogy az Apple a következő egy-két évben már elvegetál az OS X Lionnal, azok tévedtek: a kaliforniai cég ma bejelentette az OS X 10.8-at, a Mountain Liont, vagyis pumát (igen, ez megint Puma), esetleg hegyi oroszlánt, ezüstoroszlánt, festett macskát, de inkább hívjuk Kaguárnak.

Ez egyúttal új fejlesztési ciklusokat jelent: az OS X ugyanúgy évente egyszer fog frissülni, mint az iOS, vegye fel ezzel az a Windows a tempót, amelyik tudja.

Az új verzióban óriási hangsúlyt kap a biztonság a Gatekeepernek hála, ami alapértelmezett módban csak azokat a programokat engedi át a résen, amiket az App Store-ból töltöttünk le, vagy amikhez jár Developer ID. Utóbbival persze vissza lehet élni, de egyrészt így a veszélyes kódot író fejlesztő már könnyebben elcsíphető, másrészt egy botlás, és visszavonják az engedélyt. Persze ha valaki mindent le akar tölteni, választhat ehhez passzoló beállítást. 

Az megy egyenesen csodálatos, hogy végre a Safariban is csak egy beírómező lesz, nem kell más helyre kattintanom, ha keresést akarok indítani és máshová, ha csak egy webcímet ütnék be.

A Pumában tovább fokozzák az iOS-OS X integrációt, számos új funkció kerül át a mobil operációs rendszerből. Ezek közt van a Messages, a Notes, a Reminders, a Game Center, a Notification Center és az AirPlay Mirroring. Tovább fokozzák az iCloud-támogatást is, hogy a folyamatok gördülékenyebbek legyenek.

Egyébként ahogy a Lion esetében, úgy most is felbukkan az új operációs rendszer néhány újítása már a hivatalos premier előtt. Ilyen például a Messages, aminek a béta verziója már most is letölthető a számítógépre. A 70 megabájtos program a következőket tudja: 

Szóval mostantól bármelyik Apple-eszközön elkezdhetünk egy beszélgetést, azt egy másikon folytathatjuk, ezentúl jobban integrálódnak egymásba az eszközök, mint bármikor korábban. Steve Jobs álma teljes egészében megvalósulni látszik.

A szoftver egyébként annyira előrehaladott állapotban van, hogy a fejlesztőknek szánt korai béta már ma elérhető, és nyártól a tervek szerint mi is megvásárolhatjuk az OS X Mountain Liont.

Egyébként ha megnézitek ezt a videót, garantáltan eldobjátok az agyatokat attól, hogy az Apple milyen zseniálisan képes nagyban gondolkozni és megérteni azt, hogy egy jól kitalált funkciót hogyan ültethet át új eszközökre, vagy teheti azt egy új rendszer részéve: