Múlt hét végén kezdődött az ügy, amikor 207 darab magyarországi iPhone tulajdonosa arra lett figyelmes, hogy nem tud csatlakozni a hálózatra. Mindegyikük a Telenorhoz tartozó SIM-kártyát használt.

Nem sokkal később a telefonok újra elérhetőek lettek. A Telenor azt állítja, a készülékek egyedi azonosító kódja, IMEI száma nemzetközi tiltólistán szerepel, és emiatt kapcsolták le azokat a hálózatról más, nem Apple-készülékkel együtt. Azt tanácsolták, a bajba jutott telefonok tulajdonosai keressék fel az értékesítőt, ahol a készüléket vették, mert valószínűleg bizonytalan forrásból származik a cucc.

A nemzetközi tiltólistára a különböző szolgáltatók vihetik fel a mobilokat, és ugyancsak a szolgáltatók dönthetik el, hogy alkalmazzák-e az ott szereplő információkat, vagy nem. Ami jelen esetben azt jelenti, hogy vagy lekapcsolják a hálózatról a letiltott, vagyis nem legális forrásból származó mobilokat, vagy nem foglalkoznak a tiltólistával. A Telenornál úgy döntöttek, foglalkoznak.

Lehetséges, hogy a 207 érintett telefont nem magyarországi szolgáltatónál vásárolták a bajba jutottak, és nem ismerhették a telefonok előéletét. A letiltott telefonok ugyanis általában lopott vagy illegálisan importált készülékek. 

A Telenor továbbra sem tud semmiféle hibáról, a lekapcsolás tehát jogos volt a meglátásuk szerint, egyelőre csak időt adnak a bajba jutott telefontulajdonosoknak, hogy el tudják intézni a készüléket eladó kereskedővel az ügyet. Azt mondták, napokon belül értesítik őket egyenként, várhatóan néhány hét lesz a türelmi idő. De a készülékeket mindenképpen lekapcsolják a magyarországi hálózatról, ebben változás nem várható.

Szavazzatok a Goldenblogon IT-kategóriában az Appleblogra: