A RIM nem áll túl jól az okostelefonok harcában, és itt most nemcsak arról van szó, hogy a felhasználók egyre nagyobb tömegben váltanak másik hajóra, nagyobb baj, hogy már a matrózok is ugrálnak le a fedélzetről.

A Seesmic Inc., az egyik BlackBerry-fejlesztő bejelentette, hogy nem készít több appot a RIM-nek. Egyre több fejlesztő dönthet így, néhány cég a Businessweek cikkében meg is indokolja, miért nem opció már a platform. Egyikük szerint BlackBerryre fejleszteni nemcsak a anyagiak miatt ésszerűtlen, egyenesen árt a hírnévnek a kompatibilitási nehézségek miatt.

A RIM a múlt héten bejelentette, hogy a negyedéves bevétel valószínűleg kilenc év óta először fog csökkenni. A világ okostelefonjainak jelenleg 12,9 százalékát adják el, ami a korábbi, csaknem 20 százalékos arány után akár tragikusnak is tűnhet. Ezalatt az Apple folyamatosan növekedett, az Android pedig triplájára hízott.

Ennek ellenére a RIM folyamatosan növelni akarja a felhasználóknak kínált programok számát. Már 36 ezer app van a BlackBerry App Worldben, ami nagy növekedés, de messze van az Apple 425 ezres vagy az Android 200 ezres számától.

A RIM tehát nem adja fel, a fejlesztőket is össze akarja fogni, de erre az izzadságszagú lépésre is egyre kevesebb esélye van. Főleg miután egy eladott BlackBerry-appra 20 iOS-alkalmazás jut egy multiplatorm fejlesztés esetén. Ez színtiszta fizika, a legkisebb ellenállás felé halad mindenki, és ez alól a programozócégek sem kivételek.