Két napja frissítették a legkisebb Apple-gépet, és az upgrade egész jól sikerült: a processzor ugyan alig változott, de a grafikus gyorsító erősebb lett, a merevlemez megnőtt, ráadásul jobb lett a forma, belekerült a táp a házba, és még sd-kártya-olvasót meg hdmi-kimenetet is kapott a gép.

Ennek ellenére szerintem őrületes baromság Európában megvenni a minit, olyan felháborító lett az árazása. Handrás már írt erről, megpróbálom ugyanezt a kérdést egy kicsit más megvilágításba helyezni.

Normális esetben az amerikai és a magyar ár közt körülbelül 1.25-ös eltérés lehetne, az áfa és a vételi árfolyam középárfolyamhoz képest mutatott eltérése miatt. Nézzük meg pár gépnél, hogy mekkora az eltérés az amerikai nettó, középárfolyamon átváltott árak és a hazai bruttó összegek között:

MacBook: x1.31

MacBook Pro: x1.27

iMac: x1.24

Ha megnézitek, láthatjátok, hogy körülbelül annyiba kerülnek itthon a gépek, mint az Egyesült Államokban, csak az összegre rájön még az áfa. Én is nagyobb különbségre számítottam, de csütörtök reggeli árfolyamon számolva ez a helyzet.

Na de hogy alakul ez a mutató a Mac mininél? Elárulom: 1.5-szörös a szorzó, jóval nagyobb tehát, mint bármelyik másik gép esetében. És ezért csak részben tehető felelőssé, hogy az új mini árát már az új, gyengébb forintfolyam határozta meg, fontosabb, hogy már az eurós összeg is elképesztően magas. A német bolt szerint ugyanis 809€ áll szemben 700 dollárral, miközben általában a két összeg meg szokott egyezni, hiszen az európai forgalmi adót az erősebb euró ellensúlyozni szokta, így hozva döntetlenre a meccset.

Igaz ugyan, hogy az elmúlt időszakban a dollár sokat erősödött az euróhoz képest, de szintén csütörtök reggeli árfolyamon számolva az európai és az amerikai ár közt a német áfát leszámítva is 15 százalékos az árkülönbség, amit nem magyaráz semmi.

Lényeg: az új mini eleve drágább lett elődjénél, és 700 dolláros alapárával nagyon távol került az eredeti gép 500 dolláros kezdőárától, de a gyengülő eurónak és az érthetetlen szorzóknak köszönhetően Európában egyenesen eladhatatlannak tűnik a cucc. A gyengülő forint meg a vicc kategóriájába sorolta az új apróságot Magyarországon, ami miatt tényleg csak azoknak éri meg a gép, akiknek semmi más nem jó.