Az elmúlt napokban több cikk is jelent meg az iPhone 4 új kijelzőjéről, a Retina Displayről. Másoknak is feltűnt az, ami az élő közvetítés alatt nekem is, mégpedig hogy Steve Jobs egy erősen túlzó képet vetített ki, hogy megmutassa, milyen éles vonalakra képes az új iPhone.

Később aztán mindenféle fotót is kivetítettek (a wifis malőr miatt egy kicsit többet is, mint szerettek volna), amin viszont a jelenlévők szerint sokszor alig lehetett látni a különbséget, a projektor nem minden esetben tudta visszaadni a változást.

Ez, valamint az Apple állítása, miszerint az emberi szem a szokásos távolságról 300 ppi-t lát, miközben a Retina Display 326-ot tud, elindította az egyébként nagyon egészséges folyamatot, mégpedig az ellenőrzést és a kétkedők cáfolását vagy igazolását. Fight!

Egyesek kinagyították a keynote-os és az azóta közzétett képeket, és ez alapján próbálták belőni, mekkora az eltérés a bofore-after között - az ominózus betűs képen állítólag olyan eltérést mutattak be, ami a korábbi iPhone képeségeiből kiindulva 815 ppi-t mutatott. Állítólag az azóta közzétett hirdetések sem fedik a valóságot, ami azért már kimeríti a félrevezető reklám fogalmát, ha igaz.

Mivel az emberi szem többnyire nem digitális műszer, a pixelek megkülönböztetésének érzékenysége persze többféle iskola szerint értelmezhető. Raymond Soneira, a DisplayMate elnöke, aki pixeles és egyéb fénypontok kérdések szakértésével is foglalkozik, az emberi szem egy fokos szögben lineárisan (sorban, vízszintesen vagy függőlegesen) 100 pixel észlelésére képes. Ez 477 ppi-s látás egy lábról, vagyis 12 colról, vagyis 0,3 méterről. Ennek csupán 68 százaléka a Retina Display pixelsűrűsége, amit ha két dimenzióra vetítünk, már több mint kétszeres eltérés mutatkozik. Vagyis szerinte a retina kétszer jobban lát, mint ahogy az iPhone 4 mutat.

Egy szakértő nem szakértő, William H.A. Beaudot, a KyberVision elnöke szerint a 20/20-as látás szabályai szerint viszont az emberi szem két pontot akkor tud megkülönböztetni, ha azok legalább egy szögperc (egy hatvanad fok) eltéréssel látszanak. Ez egy láb távolságból 286 ppi-t jelent szerinte.

Én is csatlakoztam az egészséges mozgalomhoz, mert marha pihent vagyok így reggel, bár szemésznek éppen nem mondanám magam, a közzétett elméletek alapján kiszámoltam az emberi szem által látható pixelsűrűséget. Nekem például Beaudot elmélete alapján 143,2 ppi jött ki, és az előző elmélet szerint is a felét számoltam, szóval nem tudom, mit rontottam el.

 

Na, egy kis hétfő reggeli torna. Elő a papírt, ceruzát, fejtsük meg a rejtélyt, mert megőrülök. És persze a köztünk élő szemészeknek: hány pixelt látunk szerintetek egy lábról?