Folytassuk az iPad hírdömpinget, este úgyis élő közvetítést adunk az iPhone OS 4 eseményről, ezt az egyet még mindenki kibírja.

Az iPadet vásárlók egy felmérés szerint - nem meglepő módon - az AppStore és az ezáltal kínált alkalmazások miatt örülnek leginkább a készüléknek, és az iPad-alkalmazások köre - ugyancsak nem meglepő módon - gyorsan bővül. Két nap alatt már megvolt az egymillió letöltés az online üzletből.

Lássunk néhány példát, milyen újdonságokra számíthatunk.

Camera for iPad

Máris itt egy olyan app, amit ha felteszünk az iPhone-unkra és az iPadünkre, az iPhone kameráját használva a kép automatikusan áttöltődik Bluetooth-kapcsolaton keresztül az iPadre. A kép úgy is készülhet, hogy az iPaden nyomunk meg egy gombot.

Pianist Pro for iPad

Ez már nem az az iPhone-os korlátozott pötyögést biztosító szintetizátor, az iPad nagysága miatt is nagyobb szabadságot ad, ezért a Pianist készítője elkészített egy viszonylag komoly zeneprogramot. Egy problémám van vele még mindig: az érintőképernyőn a gépelés még oké (próbáltam, elsőre csaknem hibátlanul és gyorsan ment), de könyörgöm, zongorázni? Akinek volt a keze alatt billentyűs hangszer, tudja, miről beszélek.

Pdf-ek iBooks-on

Azt ugye már korábban is hallottuk, hogy az iPadre lehet tenni saját ingyenes könyveket is, feltéve, hogy az ePub formátumban van (DRM-mel vagy anélkül). Azon felül, hogy nyilván megszaporodik majd az ilyen formátumban ingyenesen kínált könyvek száma, a pdf-eket is áttehetjük ePubos formába, ehhez a Calibre programot használjuk. Részletes leírás itt.

Mint az iPhone OS 4.0 eventen megtudtuk, az iBooks iPhone-ra is érkezik, aminek nem egészen látom a létjogosultáságát, persze el tudok képzelni iPhone-ra megfelelő formátumokat. Ilyen például egy néhány napja megjelent magyar kis verseskönyv (kb. 16 oldal), a 3D Magic Kft. Erdőszéli Patikája is, ami egy rajzokkal illusztrált gyerekverset.

Ami még érdekes a dologban, hogy a készítők szerint hárman promo kóddal töltötték le, egy ember fizetett érte az Egyesült Álllamokban, és ezzel már bekerült a könyvecske az iPad e-book top 100-ban az 59. helyre.

A könyvhöz itt lehet promo kódokat igényelni.

Magic Piano for iPad

Ez már inkább játék-, semmint hangszer, de nagyon ötletes próbálkozások láthatóak a videón, gyerekeknek vagy a zenével ismerkedőknek tökéletes bevezetés lehet.

Brushes - iPad Edition

Ha az iPhone-os verzió megfelelő volt a The New Yorker címlapjának megszerkesztésére, akkor képzeljük el, ezzel mire jutunk. Aki szerint viszont az a tény, hogy a programot bemutatták az iPad eventen, önmagában okként szolgál a tízdolláros árhoz, ingyen kipróbálhatja mondjuk az Adobe Ideast.

Artwork Cloud

Magyar nevező is készített programokat az iPád indulására, ezek közül Meta megoldása elég érdekesre sikerül. A koncepció az, hogy az iPad rögzíti, melyik számot hányszor hallgattad, a progi ebből készít egy statisztikát. Ezután a gyakoriság szerint rendezi az albumokat, és egy cimkefelhőt készít a borítókból, amin keresztülk információkat tudhatunk meg a zenehallgatási szokásainkról, illetve a borítókra kattintva le is játszhatjuk a kedvenc zenéinket.

És aki azt gondolná, ezt egyszerű összehozni, téved. Meta elmondta nekem, hogy fél éve említette a barátnője először, milyen jó lenne egy ilyen cimkefelhős program. Aztán ahogy elkezdte megírni, rájött, hogy kicsit bonyolultabb a felhőt elkészíteni, mint első ránézésre tűnt, a végére a diplomamunkájává nőtte ki magát. Az iPad megjelenési hajrájára sikerült az algoritmust átírni a nagyobb kijelzőre.

De most ti jöttök, ti milyen appokra vártok? Mit láttatok az elmúlt napokban, ami figyelemreméltó?