Legutóbb az egyedül maradt fehér szappantartót teszteltem le, most az újdonsült MacBook Prók (korábban unibody MacBook) erősebb képviselőjét néztem meg. Handrás az XMS-ben kinyitott egyet a kedvemért, amik elég gyorsan, alig egy hét alatt elértek Magyarországra is.

Az ezüst színű házon két fontos változást láthatunk, az egyik a gép alja, amin eltűnt az akkumulátor illesztés vonala, ellenben felkerült még néhány csavar. A másik változás a csatlakozók kiosztásában történt, így fest az előzőhöz képest:Ami új, az a firewire port ismételt színre lépése, valamint egy SD kártyaolvasó. Ezért cserébe viszont eltűnt a külön audio bemenet, a gép az iPhone-on megismert csatlakozóval képes a hang be- és kimenetet egyetlen porton keresztül megvalósítani.

A kijelzőhöz elvileg nem nyúlt az Apple, de meglepetésünkre mégis szürkésebb képet mutatott az elődjéhez képest. Megpróbálkoztunk a színbeállításokkal, de így sem találtunk megnyugtató válaszra: az új MacBook Pro képe mintha kevésbé lenne fényes és ragyogó. Handrás szerint viszont lehet, hogy színhelyesebb.Megnéztük az SD kártyaolvasó sebességét, ugyanazt a 20 megabájt/másodpercet produkálta, mint az USB-re kötött kártyaolvasó. A kártya egy centiméterre lóg ki a gép oldalán, nem rugós, nem pattan, csak benyomod és kész.

A Keresztapa óta tudjuk, hogy a családhoz tartozni nem egyszerű. Nem elég, ha Prónak neveznek, Próként is kell viselkedni, fel kell venni a tempót. Erős ellenfelet választottunk, a család rég kipróbált tagját: az új 13 colos, 2,53 gigahertzes (erősebb) MacBook Pro ellen a korábbi 15 colos, 2,4 gigahertzes MacBook Prót, a kipróbált veteránt kértük fel, mutassa meg, milyen egy tökös ellenfél.

Első menet a Cinebench tesztje. Miközben a gépek izzadtak a grafikai megjelenítés alatt, Handrás ezalatt viccből lefuttatta párszor a gyengébbik MacPrón is a tesztet. A behemót eredménye persze a többszöröse lett szegény laptopokénak, de nem mondtuk meg nekik. Hadd örüljenek.Második menet: Xbench teszt.Itt is lenyomta minden téren az új 13-as a régebbi 15-öst. Valójában először azért ezt a két gépet hasonlítottuk össze, mert nem volt Handásnál 2,4 megahertzeses, 13 colos unibody MacBook, de így talán még nagyobb tanulsággal zárult a teszt: gyorsabb az új 13-as, mint a régi 15-ös, és kábé ugyanannyiba kerül.

Az elődhöz képest (mások teszteredményi alapján) a Cinebenchen átlag 18 százalékkal jobb az új MacBook Pro. Most már igazi családtag. Csak vigyáznia kell, különben egyszer csak egy ló fejét találja az ágyában.