Na, ma iPhone-napot tartunk. Most például az derült ki, hogy a Flickr-re feltöltött, mobillal készült fotókat leggyakrabban az Apple két megapixeles kütyüjével készítik, a Nokia N95-ös 5 megapixelese csak a második. Amint az látható, nemcsak az internetes böngészésben piacvezető az iPhone, amiből azért több tanulságot is le lehet vonni.



Egy dolgot tartsunk szem előtt: az iPhone fényképezője szar. A legtöbb mobilé kritikán aluli, ennél se nem jobb, se nem rosszabb az, amit az Apple telefonja nyújt, középmezőny, talán ez a legjobb szó rá. Nem azért szerepel tehát a készülék a legjobban, mert olyan csodás, kontrasztos képeket lehet kezelni vele, hanem mert ezt a mobilt tényleg használják az emberek. Ami meg a GUI-nak és az érintésérzékeny kezelőfelületnek köszönhető. Ugyanaz van, mint a mobilinternettel: az EDGE tetű lassú, alig jó valamire, a népek mégis az iPhone-nal böngésznek a legtöbbet, mert kedvet kapnak hozzá, mert élvezik használni.

Óriási pofon lehet ez azoknak az okoskáknak, akik azt hangoztatják, hogy a külcsín nem számít, csak a technológia a lényeg. Mindez talán igaz is lenne, ha az iPhone-ból sokan vennének, de kevesen használnák. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy az embereket nemcsak megvezeti a vállalat, mert a megvásárlás után olyan mértékben birtokba veszik a készüléket, amilyenre a konkurenciánál alig van példa. A vita eldőlt: nem az a lényeg, hogy mit kínál egy cég, hanem hogy miként. Ha felhasználóbarát a rendszer, az emberek megszeretik, ha csak a techfanatikusok kielégítése a cél, a készülék bukásra van ítélve.