almalé és kungfu Rólunk

Csúcson a Samsung, az Apple szállításai estek

Az International Data Corporation (IDC) adatai alapján az Apple iPhone-szállításai közel 10%-kal csökkentek világszerte 2024 első negyedévében, amit nagyrészt a rivális kínai gyártók szállításainak gyors növekedése okozott.

Az IDC jelentése szerint az Apple szállítása 9,6%-kal 50,1 millió darabra csökkent az első negyedévben, szemben az előző év azonos negyedévében mért 55,4 millió darabbal. A jelentésben szereplő öt legnagyobb okostelefon-márka közül az Apple tapasztalta a legjelentősebb éves visszaesést.

A Samsung visszaszerezte piacvezető pozícióját, amelyet az előző évben elvesztett az Apple-től, 20,8%-os piaci részesedéssel, mintegy 60,1 millió darabos kiszállítással, ami nagyjából megegyezik a tavalyival. Ugyanebben az időszakban, 2023-ban a piaci részesedése 22,5% volt.

Ezzel szemben az Apple, miután tavaly először megelőzte a Samsungot, és ezzel első alkalommal lett a vezető okostelefon-gyártó, piaci részesedése 20,7%-ról 17,3%-ra csökkent.

Bár az IDC várakozásai szerint ez a két vállalat meg fogja tartani a piac felső szegmensét, a Huawei feltámadása, valamint a Xiaomi, a Transsion, az OPPO/OnePlus és a vivo figyelemre méltó térnyerése valószínűleg mindkét OEM-gyártót arra készteti, hogy a bővítés és a diverzifikáció területeit keresse

- mondta Ryan Reith, az IDC Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers csoport alelnöke.

Az Apple nehezen tudta fenntartani az érdeklődést zászlóshajó okostelefon-családja iránt Kínában, mióta a vállalat szeptemberben kiadta iPhone 15 sorozatát, ami alig néhány héttel azután történt, hogy a Huawei bemutatta rendkívül népszerű Mate 60 sorozatát. Az iPhone-ok iránti érdeklődésre a Peking által támogatott, az energiatermelés, a tengeri kikötőépítés, a bányászat, a gyártás, az oktatás és a befektetési piacok területén működő rengeteg állami vállalat irodáinak kitiltása is hatással volt.

 

Az almás telefonok térnyerése egy olyan időszakban következett be, amikor az első negyedévben a globális okostelefon-szállítások éves szinten 7,8%-kal 289,4 millió darabra emelkedtek. Az IDC szerint ez volt a harmadik egymást követő negyedév, amikor a szállítások növekedtek a világpiacon.

 



A jelek szerint idén számíthatunk egy OLED kijelzős iPad Pro-ra is

OLED kijelzős iPad Pro-ra utaló jelekre bukkantak az iOS 17.5-ös béta kiadásában. Egész pontosan 4 új iPad-azonosítót fedeztek fel a firmware-ben, ezek pedig az iPad16,3, az iPad16,4, az iPad16,5 és az iPad16,6 -, amelyek várhatóan az iPad Pro két méretének és két modelljének - Wi-Fi és Cellular - felelnek meg.

A jelentés szerint a firmware alapján a méretek 11 és 12,9 colosak, a kijelzőtechnológia pedig OLED.

Úgy tűnik, az Apple a 12,9 hüvelykes OLED gyártását kizárólag az LG-től, míg a 11 hüvelykesét pedig az LG-től és a Samsungtól rendelte meg. A panelek gyártása a hírek szerint jóval későbbre tolta az új iPad Pro megjelenését, mint ahogy azt az Apple eredetileg tervezte - az utolsó Pro megjelenése óta már 18 hónap telt el.

Az új iPad modellekkel együtt az iPadOS 17.5 az új Apple Pencilről szóló híreket is elárul. A firmware egy Apple Pencilre hivatkozik, amelynek nyomómozdulatai tovább bomlanak "LongSqueeze" és "DoubleSqueeze" gesztusokra, és az új Pencil Find My támogatást is kaphat. 

A Bloomberg Power On hírlevele szerint az Apple május második hetében fogja bejelenteni az új iPad Prókat, az újratervezett Magic Keyboardot, egy új iPad Airt (valószínűleg két méretben) és az Apple Pencil 3-at.



Remarkable 2: jegyzeteljünk okosan

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nagyon sokat jegyzetelek, főleg a munkám miatt. Fejlesztőként dolgozom, és mindig van valami, amit hirtelen le kellene skiccelni, vázlatolni úgy, hogy azt lehetőleg másnap is megtaláljam.

Erre a célra sokáig sima (üres, nem “kockás”, nem vonalas) füzeteket használtam, aztán amikor az egyik megtelt, elraktam a fiókba, és vettem elő a következőt. Jól is ment, a probléma ott kezdődött, hogy már 5-6 ilyen füzetem volt televázlatolva, az ezekben felírt infókat pedig egyre nehezebben tudtam kezelni, visszakeresni, találnom kellett valamilyen megoldást.

Első körben azt gondoltam, hogy veszek egy normális érintőceruzát, ami lehetőleg iPad-el és Androidos eszközökkkel is kompatibilis, és akkor vázlatolok tableten. Már itt problémába ütköztem, ugyanis a megfizethető áru ceruzák jó része vagy nem támogatja a tenyérelutasítást, vagy támogatja, de nincs  döntés érzékelés, és így tovább. Végül a választásom az ESR Digital Pencil-re esett: hasonlít az Apple Pencilre, de töredékárért, van tenyérelutasítás, döntés érzékelés, USB-C-vel tölthető, és még jó is fogni.

Remek! Akkor jegyzeteljünk.

És itt jött a következő probléma: milyen appot használjak? Jegyzetelésre alapvetően most már második éve a Craft app-ot használom: egyszerű, letisztult a felülete, van szinkronizáció, iOS-re és macOS-re is elérhető, és van webes verzió is belőle, azonban tapasztalataim alapján nem támogatja a kézi írást / rajzolást, nálam legalábbis nem működött.

A következő próbát a Google Keepel tettem, ez meg egyszerűen túlságosan fapad, nem tetszett, nem is erőltettem.

Ott voltam tehát, hogy nem akarok füzetbe jegyzetelni, van egy jó tollam, de nincs egy olyan app, ami minden igényemet kielégíti.

Tovább kerestem hát, és ez idő alatt egyre többet jött velem szembe a Remarkable 2, ami a jegyzetelés forradalmasítását ígérte, de hogy mit is pontosan? E-ink alapú, papírhatású kijelzőt egy elegáns tabletbe ágyazva, egyedi szoftverrel, felhős szinkronizációval, igény esetén egy kiegészítő billentyűzettel, és egy passzív ceruzával: ah, ez kell nekem!

Azonban ez nem éppen egy olcsó mulatság arra, hogy vázlatoljak, jegyzeteljek. A Remarkable 2 a cikk írásakor 350 euró, erre jön még rá a ceruza, ami a modelltől függően 80-130 euró, és bár nem kötelező, hasznos kiegészítő a billentyűzet, ami további 200 euró. Ez így mindennel együtt tehát nem kevesebb, 680 euró, ami átszámítva 265 ezer forint. Ebből aztán életem végéig vehetném a füzeteket, gondoltam, de mindenképpen akartam egy ilyen eszközt, így fogtam magam és írtam a marketinges csapatnak, hogy szívesen tesztelném az eszközt, ha van rá lehetőség. 1-2 napon belül jött is a válasz, hogy persze, küldik szívesen, 2 hét múlva pedig meg is érkezett.

img_4296-scaled_jpg.jpg

Ez a kütyü egyszerűen mindent megváltoztat. Annyira igényes, hogy ilyen eszközt ritkán fog a kezében az ember: maga a tablet fémházas, csiszolt hatású, nagyon könnyű. Az E-ink kijelző matt, és szerencsére ennek köszönhetően semmilyen pacát, ujjlenyomatot nem gyűjt, talán egyetlen nagyobb hátránya, hogy a kijelző nem világít, így este / sötétben csak lámpa mellett lehet vele dolgozni. A mellékelt tollal tényleg olyan rajta írni, mintha papíron írna az ember, zseniális.

img_4297-scaled_jpg.jpg

Szoftveres oldalról is minden meg van, ami nekem kellett: létre lehet hozni mappákat, ezeket lehet rendezni, vannak gyors jegyzetek, illetve jegyzetfüzeteket is csinálhatunk, amibe további oldalak kerülhetnek. Minden jegyzet automatikusan szinkronizálódik a Remarkable felhővel, amiket pedig elérhetünk a dedikált alkalmazásban is, így bárhol és bármikor hozzáférhetünk azokhoz, akkor is, ha a tablet nincs velünk. A jegyzeteket egyébként pdf-be is exportálhatjuk, illetve bárkinek elküldhetjük emailben is. További plusz pont, hogy Google Drive, Dropbox fileokat is leszinkronizálhatunk, és ezekre is minden további nélkül tovább jegyzetelhetünk, akár össze is firkálhatjuk azokat.

img_20240409_133428.jpg

A TypeFolio-nak nevezett bőrtokba rejtett billentyűzet leginkább a Macbook billentyűzetére emlékeztett, kényelmes rajta gépelni, a szoftver nem laggol gépeléskor, bár ez az, amit eddig kevesebbszer használtam, ennek hasznát akkor látnám, ha pl. egy meetingen kellene gyorsan, a lehető legtöbb információt rögzíteni.

img_4299-scaled_jpg.jpg

Ha már szoftver: a tablet ügyesen gazdálkodik az energiával, egy töltéssel 5-7 napot bír ki használattól függően, a szinkronizáció remek, egy-egy megakadást azonban néha tapasztaltam: ha túl hamar akartam visszatörölni (radírozni valamit), akkor az egész rendszer mintha lefagyott volna, de ilyenkor is pár másodperc múlva magára talált.

img_20240409_133536.jpg

Kinek ajánlom? Annak aki tényleg sokat jegyzetel, szüksége van egy olyan eszközre, amit könnyen magával vihet, aminek az adatait bárhol és bármikor gyorsan eléri, és aki nem sajnál kiadni ennyi pénzt egy ilyen kütyüért, bár kétségtelen, hogy megéri az árát.

Ti szoktatok jegyzetelni, rajzolni tableten? Ha igen, milyen megoldást használtok? Írjátok meg kommentben!

A lehetőséget ezúttal is köszönöm a Remarkable csapatának!

 



AI eszközt tervezne Jony Ive

Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman és az Apple korábbi dizájnfőnöke, Jony Ive hivatalosan is összefogott egy mesterséges intelligenciával működő személyi eszköz tervezésére, és finanszírozást keresnek - írja a The Information.

Az AI készülékről egyelőre keveset tudni, de az biztos, hogy nem úgy fog kinézni, mint egy okostelefon. Altman a Humane AI pin egyik fő befektetője, amely egy olyan viselhető AI-eszköz, ami nem rendelkezik képernyővel, így lehetséges, hogy Ive-val együtt készít majd egy ehhez hasonló terméket.

Az Ive és Altman lehetséges partnerségéről szóló hírek először tavaly ősszel jelentek meg, de a tárgyalások még a korai szakaszban voltak, és akkor még semmi sem volt hivatalos. Ive és Altman meg nem nevezett startupja most nagy kockázati tőkebefektetőknél keresi a forrásokat, Ive célja, hogy akár 1 milliárd dolláros finanszírozást is felvegyen.

A potenciális befektetők között szerepel a Thrive Capital, az OpenAI befektetője, valamint az Emerson Collective, a Laurene Powell Jobs által alapított kockázati tőkebefektető cég és filantróp szervezet, de a duó a SoftBank vezérigazgatójával, Masayoshi Son-nal is tárgyalt. 

Ive 2019-ben távozott az Apple dizájnfőnöki posztjáról, és bár utána még néhány évig tanácsadóként dolgozott a cupertinói céggel a LoveFrom nevű cégén keresztül, Ive és az Apple 2022-ben teljesen felhagyott a közös munkával.



Robotizált okosotthon eszközökön dolgozhat az Apple

Az Apple állítólag olyan jövőbeli termékeken gondolkodik, amelyek megkönnyítik a többi okosotthon-eszközből származó információk összevonását, valamint egy olyan szobaasszisztenst, amely gyakorlatilag egy olyan kijelző lenne, amelyet folyamatosan láthatnánk, amikor a térben mozgunk. Ez így kísérletiesen  hasonlít a Vision Pro-ra, amelyet amúgy már Csaba is tesztelt:

Az Apple-nek továbbra is nagyszabású ambíciói vannak az okosotthon-kategória további termékeivel kapcsolatban - számol be a Bloombergtől Mark Gurman. Az egyik meglehetősen kézenfekvő jövőbeli ötlet egy megújult Apple TV set-top box lenne, beépített kamerával, amit videokonferencia hívásokhoz használhatnának a felhasználók.

Egy másik eszköz állítólag egy könnyű "okos kijelző" lehet, amely összegyűjtené az otthoni eszközök adatait, és amelyet a felhasználók könnyebben magukkal vihetnének, illetve töltő hubokkal dokkolhatnának a ház körül. Az eszköz állítólag egy alsó kategóriás iPadhez hasonlítana. Az Apple állítólag már el is kezdte a projekt kisléptékű tesztelését. 

apple-robot_jpg.webp

Egy másik, a vasárnapi jelentésben felvetetthez hasonló, pletykákban már egy ideje felröppent ötlet egy csatlakoztatott képernyővel ellátott HomePod. Ming-Chi Kuo elemző az ötlet szószólója volt, de nemrég visszavonta azokat a jóslatokat, amelyek szerint egy ilyen készülék még idén megjelenik.

A vállalat valószínűleg a félbehagyott Apple Car projektből újrahasznosított technológiából is új termékötleteket akar meríteni. A CarPlay 2 például integrálható a jármű vezérlésével, ami az iPhone-on és az iPaden keresztül átvihető lehet a fokozott okosotthon-irányításba, az autóhoz kifejlesztett mesterséges intelligencia és gépi tanulás pedig könnyen átvihető a mobil robotokra.

A legújabb pletykák szerint az Apple a robotikába való belépést is fontolgatja. A jelentés egy asztali terméket említ, amely egy robotkar segítségével mozgatná a kijelzőt, hogy kövesse a felhasználót, talán az iMac G4 karjához hasonlóan - csak éppen automatizáltan. Ez nagyobb mozgási szabadságot biztosíthatna azon túl, amit a Center Stage kamerafunkció jelenleg lehetővé tesz.

A kart és a kijelzőt az Apple Vision Pro felhasználók személyiségéhez hasonlóan lehetne használni, és maga a kijelző is mozoghatna, hogy szimulálja a bólogatást vagy a fejrázást. Mindkét termékről azt mondják, hogy megfontolás és korai megvalósíthatósági tesztelés alatt áll, de végleges döntés még nem született egyikről sem.

Ti mit gondoltok ezekről, milyen okosotthon termékeket látnátok szívesen az Apple-től? Illetve mit szólnátok, ha az Apple akár egy teljesen humanoid robottal rukkolna elő, hasonlóan a Xiaomihoz?

 




süti beállítások módosítása