almalé és kungfu Rólunk

Egy fotó a magyarországi Apple képviselet hőskorából

Rendszeresen belefutunk olyan fotókba, amik az Apple indulásakor készültek, Woz, mint egy wookie, és Jobs, mint egy éretlen törtető, és néznek egy rakás áramkörre, amikről akkoriban csak ők ketten gondolták, hogy a jövőjük, meg egy komplett iparág megalapozása.

Viszont a magyarországi Apple-ről valamiért kevés az ilyen kép. Egyáltalán, mi az, hogy magyarországi Apple?

A rendszerváltás után, amikor ért magántulajdonban lévő káeftéket meg hasonlókat alapítani, az Apple is elkezdte jó ötletnek tartani, hogy Budapest kapjon egy vezérképviseletet. 1990-ben még nem igazán az volt az Apple, mint most, nem delegált ide egy kis irodát (mint most), plusz disztribútor, plusz reseller hálózat, inkább kerestek az országban egy céget, ami segítene nekik ebben. Átvállalják a vezérképviseleti teendőket.

Eladják a gépeket.

Így jött létre a Graphisoftot Kereskedelmi Kft., azért ezen a néven, mert az Apple hat évvel korábban nagyon jó kapcsolatba került a máig híres szoftvereket készítő Graphisofttal, akik már a Lisára is fejlesztették az ArchiCAD-et.

A hosszú felvezető után íme a fotó, amit most egy évekkel ezelőtti levelezésben találtam, amikor a csapat, pontosabban "A Graphisoft Kereskedelmi Kft. (Apple Vezérképviselet) 1990-1995 között együtt dolgozó kollégái" összedobtak pénzadományt a vakok számára, hogy könnyebben jussanak iPhone-hoz.

graphisoft_1994.jpg

A kép 1994-ben készült. Szeretem nézegetni, rajta van a fényes jövő ígérete.A legjobb Black Friday ajánlatok az iCentre-nél

Egész hétvégén tartanak az akciók az iCentre-nél is, és elég jó ajánlatokat találunk az akciós oldalon. Lássuk.

screen_shot_2017-11-24_at_8_39_43.png

Elég erős kezdéssel kínálják a Series 2 Apple Watch Editiont fehér kerámiaházzal 407 ezer forint helyett 149.990-ért. Aki mindig egyedi órára vágyott, amiről messze látszik az edisönség (és szereti a fehér színt), annak ez kihagyhatatlan ajánlat.

screen_shot_2017-11-24_at_8_40_11.png

MacBookok akár 106 ezer. forint kedvezménnyel, iMac hasonló akcióval vár, az iPad Prókon pedig 30 ezer körüli összeget lehet spórolni. Ennyit az Apple termékekről.

screen_shot_2017-11-24_at_8_40_22.png

A kiegészítők között is találunk remek ajánlatokat. A DJI Osmo Mobile például, ami minden iPhone-nal videót készítő ember számára kihagyhatatlan kiegészítő, mert a mozgás közbeni felvételeket döccenésmentessé teszi, majdnem 29 ezer forinttal olcsóbb. Ez ajándéknak is bombabiztos, hacsak nincs már egy az ajándékozottnak.

A DJI Spark vagy a DJI Mavic Pro drón ugyanez a kategória, 40 -50 ezret spórolhatunk most az eszközökön, amivel magasból készíthetünk felvételeket, előbbi a hétköznapi használatra, utóbbi a profibbaknak.

screen_shot_2017-11-24_at_8_40_36.png

A WIWE szívdiagnosztikai eszköz, amiről már két posztot is írtam. Ez egy házi EKG, mégpedig nem is akármilyen: a poszt óta kimutatott a családban egy szívrendellenességet, amit később egy kardiológus erősített meg, ugyanazzal a diagnózissal, mint a bankkártya méretű otthoni kütyü. Volt 100 ezer forint felett is valamikor, most 69.990 forintért lehet megvenni, zseniális ajándék 40 felé közeledőknek és idősebbeknek, de egy egész család fogja használni, pár hetente egy mérés életeket menthet. És magyar fejlesztés.

Az Elgato szinte összes HomeKit-es cucca elérhető akcióban, ajtónyitás érzékelő, hőmérők, okoskonnektor, vagy a Netatmo okos termosztátja , akmerái érhetőek el olcsóbban.

screen_shot_2017-11-24_at_8_40_54.png

Akciósak a Lacie külső vinyók is, a Seagate felső kategóriás háttértárai most szinte Maxtor (a mára már belépő szintűvé vált) árban kaphatóak.

screen_shot_2017-11-24_at_8_41_21.png

screen_shot_2017-11-24_at_8_41_38.png

Vannak még elég komoly hangadó cuccok, a Beats és a B&O cuccain 30 ezreket simán spórolunk. Fiatalabbaknak Star Wars robotok és Villám McQueen okosautó is választható, utóbbi nemcsak az irányításra reagál, de a simogatásra is, ami kiváló társsá teszi annak, aki nem akar kutyát venni.

Mazsolázzatok az oldalon kedvetekre.

Disclaimer: az iCentre az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnereAz Apple szerint karácsonykor adjuk oda az AirPodsunk felét idegeneknek

Kijött az Apple legújabb karácsonyi reklámja, ami azonnal karácsonyi hangulatba ránt minket, ha elég merészek vagyunk:

A videóban egy lány az utcán sétálva betesz magának egy kis zenét, amitől egyből táncra perdül. Eddig még semmi különleges nincs a történetben, mindenkivel megesik, különösen advent tájékán. Ezután beleütközik egy helyes fiúba, aki pont olyan helyes, mint ő, ezért még hevesebben ver a szíve, pedig a tánc miatt egyébként is hevesen vert. Kiveszi a saját füléből, majd behelyezi a srác megfelelő nyílásába az egyik AirPodját, amitől mindketten táncolni kezdenek, de nem ám akárhogy, hanem koreográfiára.

A végén, megérezve a mutatvány külső szemlélők előtti furcsaságát, elszégyellik magukat, és nem isznak meg együtt egy kávét, hanem inkább elválnak.

A füles a srácnál marad.

update: nem marad!Egyébként lehet Home gombot tenni iPhone X-re

A Kisegítő Lehetőségek - annak ellenére, hogy a hátráltatott helyzetűek, fogyatékkal élők számára nyújtanak hasznos ficsöröket - valamiért az átlagemberek számára is nélkülözhetetlen dolgokat rejtenek. Korábban írtam már a macOS két olyan kisegítő beállításáról, ami nélkül nem is tudnék létezni.

Na, most kiderült számomra, hogy az iPhone X-en is van egy rejtett képesség: be tudunk kapcsolni egy bármikor nyomogatható ál-Home-gombot a kijelzőn. Sőt, lehet programozni is, mikor mire reagáljon.

  • Settings → General (Beállítások, Általános)
  • Accessibility (Kisegítő Lehetőségek)
  • AssistiveTouch
  • Kapcsold be az AssitiveTouch-ot
  • Beállíthatunk akciókat az egyszer, kétszeri nyomásra, hosszú nyomásra és 3D Touch-ra
  • Állíthatjuk a gomb átláthatóságát

screen_shot_2017-11-22_at_17_03_47.png

A gomb bárhová helyezhető a kijelzőn, de állítólag a helye annyira nem fixált, egy-egy billentyűzet előbukkanás után megváltozhat a pozíció, ami nem jó. Nem tudom, van-e erre szükség, tök jól működnek az új gesztusok a készüléken, ez a megoldás kicsit olyan androidos az én ízlésemnek, mindenesetre létezik. Azoknak, akiknek szánták, nyilván jó lesz.A HomePodot öt éve fejlesztik, korábban egy méter magas volt

A Bloomberg írt egy cikket “Miért van három évvel elmaradva az Apple HomePodja az Amazon Echója mögött” címmel. Ebben pedig érdekes részleteket írnak az Apple 2017-re ígért, de idén végül meg nem jelenő okos hangfalairól.

apple-homepod.jpg

Először is azt, hogy a termék tervezése öt évvel ezelőtt kezdődött, egy mellékes hobbiprojektként. Egy csapat mérnök gondolkozott azon, hogy egy normális hifi-rendszert fejlesszenek ki, ami joban szól, mint az akkor kapható Bose, JBL és Harman Kardon szobai hangszórók. Szóval nagyok voltak az elvárások, és inkább a hangzás terén - nem Siri kiegészítőnek indult.

És ez egy fontos tény, hiszen végül nem is elsősorban Siri kiegészítő lett. Ezért nehéz összehasonlítani egy Amazon Echóval mondjuk.

2014-ben már két éve dolgoztak a prototípuson (sőt, többön is, az egyikük állítólag nagyjából egy méter magas volt), ekkor foghattak kézbe először egy Amazon Echót. Először elvicceltek vele, hogy az ipari kémkedés már a hobbiprojektekre is működik (pedig az Amazon állítólag két évvel előttük, 2010-ben elkezdte a fejlesztést), aztán szétszedték a cuccot, és kénytelenek voltak elismerni: jobb, mint az ő prototípusuk. Azóta eltelt három év, és még mindig nem tudjuk, hogy hangzásban mit sikerült elérni.

Az viszont biztos, hogy hangutasítások terén az Echo és a Google Home lekörözi majd a HomePodot, utóbbin ugyanis legfeljebb az iPhone-onkat érjük el, utóbbiakra már fejlesztenek jó kis appokat, így egyre több utasítást értenek meg, és konkrétan rendelnek helyettünk dolgokat a netről például.