almalé és kungfu Rólunk

Egyre biztosabbnak tűnik a kijelzőbe integrált Touch ID

Az Economic Daily News értesülései alapján a TSMC egyik képviselője kotyogta ki a NA Technology Symposium elnevezésű eseményen, a múlt hét második felében, hogy az Apple a kijelző alá fogja integrálni a Touch ID-t, ahogy az korábban már többször felmerült pletykaszinten. A korábban felmerült verzió, miszerint átkerülhet a hátlapra, remélhetőleg nem igaz tehát.

Állítólag a kijelző képaránya is változik, az eddigi, iPhone 5 óta használt 16:9-es sztenderdről 18,5:9-re állhat át az Apple, ha igaz, amit Cupertino egyik legfontosabb beszállítójának embere állít. Szó esett még hátlapi infraszenzorokról is, amik elvileg a kamera távolságérzékelésében, illetve AR felhasználások terén is hasznosnak bizonyulhatnak.

Ha már TMSC: azt is bejelentették, hogy már 2018-ban elkezdik nagyüzemben gyártani a 7 nanométeres technológiára épülő chipjeiket, ami után egyből meg is indulhat az 5 nanométeres modellek próbaszériáinak gyártása, potenciálisan 2019-től pedig már azok is sorozatgyártásban készülhetnek.Dedikált AI chipen dolgozhat az Apple

Úgy tűnik dedikált processzort kaphatnak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos taszkok a jövő Apple termékeiben - írja a Bloomberg. A lap szerint egy a tűzhöz közelálló forrása elmondása alapján a chip belső kódneve "Apple Neurális Motor".

Ez az új komponens a CPU-val és a grafikai chippel párhuzamosan működne kibővítve az AI-s képességek tárházát, egyúttal tehermentesítve a főprocesszort az igencsak számításiteljesítmény- és akkuigényes, mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatok átvállalásával. A gazdasági szaklap arról is ír, hogy a kiterjesztett valóság és az önvezető autók terén is új távlatokat nyithat az újítás.

A chip venné át az arc- és beszédfelismerést és hajtaná a prediktív szövegbevitelt is az iOS eszközökön, de szó esett arról, hogy a chiphez hozzáférést kaphatnak majd a third-party fejlesztők is, hogy saját alkalmazásaikban is felhasználják lehetőségeit.

Nem ez lenne az első koprocesszor, az Apple az iPhone-okon 2013 óta hasonló modulra szervezte ki a szenzorok adatainak gyűjtését és tárolását. A mozgáskövető koprocesszor lehetővé teszi, hogy iPhone-jaink és iPad-jeink folyamatosan követhessék a mozdulatokat és a többi szenzor adatait anélkül, hogy ezzel számottevő akksikapacitást használnának fel. 

A forrás azt is tudni véli, hogy készültek is már ezzel szerelt prototípusok, bár az egyelőre nem világos, hogy vajon a chip készen áll-e az iPhone 8-as debütre - valószínű, hogy erre még várnunk kell egy cseppet. A jövőben viszont talán az összes eszközben megtalálható lesz majd.Két éves a ResearchKit, vajon hozott áttörést a világban?

A ResearchKit nem a legszexibb terméke az Apple-nek, de társadalmi szempontból a legfontosabb. A cég 2015-ben hirdette meg, hogy az iPhone-on tárolt és/vagy Apple Watch-csal mért orvosi diagnosztikai adatokat begyűjthetik a kutatók, hogy jobban megismerjék az olyan betegségeket, amikről kevés hiteles adat áll a rendelkezésükre. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kutatók automatikusan hozzáférnek bárki orvosi adataihoz: az ilyen jellegű felmérésben továbbra is önként vesznek részt a betegek, ezzel adnak hozzáférést az adataikhoz.

apple-research-kit.jpg

Két érv szól a ResearchKit mellett. Az egyik, hogy nagyon nagy a merítési lehetőség: sok millió ember zsebében lapul iPhone, van a kezén Apple Watch. A másik a megbízhatóság: kérdőívekkel nagyon behatároltak a lehetőségek, viszont ha megfigyelhetnek bizonyos életfunkciókat a nap 24 órájában, sőt vannak adataik egy esetleges roham előtti állapotról, sokkal jobban észreveszik, mi a betegség velejárója, és mi az adott személy egyéni viselkedése.

Két év alatt már egy rakás tanulmány született a ResearchKit segítségével. Egy csoport a Parkinson tüneteit vizsgálta a segítségével, egy másik szűrési protokollt fejlesztett az autisták számára. A harmadik anyajegyszűrésre használta az iPhone-okat. 

Tízezerszámra töltötték le ezeket az alkalmazásokat, nyilván eleve olyanok, akiket érdekel a dolog vagy maguk is betegek. 

Az első időkben a kutatók inkább csak kísérleteztek a platformmal, semmint komoly tanulmányokat helyeztek volna a vállára. Mára már megváltozott a helyzet: az utóbbi hónapokban több új adatokat felmutató tanulmányt adtak ki epilepsziás rohamok, asztmás rohamok és szívbetegségek részleteivel kapcsolatban. Az új adatokat a ResearchKit szállította, és hamarosan elkezdődhet a következő fázis: az adatok birtokában előrejelezhetőek lesznek a rohamok, és életet menthet a telefonunk, óránk.

Láthatjuk, hogy a ResearchKit hatalmas, de csendes áttörést hozott az orvostudománynak az Egyesült Államokban. Két problémával küzd csak a platform: az egyik, hogy eleve olyanok vehetnek csak részt a programban, akik megengedhetnek maguknak egy iPhone-t, Apple Watch-ot. Rengeteg potenciális személy kiesik a vizsgálat lehetősége alól.

A másik probléma, hogy a kutatásban résztvevők inkább a technológia-barát régiókból kerülnek ki, így mondjuk San Franciscóból. Egy másik kutatásban pedig felülreprezentáltak voltak a fiatal, tanult férfiak, és a résztvevők csupán öt százaléka volt fekete bőrű. Éppen ezért a lehetőségeket megpróbálják Androidra is kiterjeszteni: ResearchStack néven próbálnak a másik platformra is eljutni az appjaikkal. Nagyjából kész az Apple ú központja, itt van egy percben az építkezés

Az utolsó simítások vannak már csak az Apple Park területén, a tereprendezés is végleges stádiumba lép, a fákat is gőzerővel telepítik a helyükre. Az épület maga pedig 99 százalékos lehet, uszkve.

Össze is dobtak nekünk egy videót, amin egy percben végignézhetjük a Recode-on az ötmilliárd dolláros építkezés állomásait (bocs, nem tudtam embeddelni, kattints a képre).

674538268_0.jpg

Cseles, mert 2016. márciustól indul a videó, holott az Appleblog (feat. Almalé és Kungfu)-n 2014 szeptemberében jelentettük először, hogy kiástak egy hegyet Cupertinóban az alapoknak és a garázsnak. Ekkor már hónapok óta tartott a földmunka.

Ami azt jelenti, hogy durván három év építkezés után adják át a Campus 2-t. 

Ami egyébként nem sok, tekintve hogy Magyarországon a családi házak is egy évig épülnek, hála a kötések miatt közben máshol is munkát vállaló vállalkozóknak, az elérhetetlen bádogosoknak, az éterben eltűnő burkolóknak és a késve érkező ablakoknak, beltéri ajtóknak. Ha meggondoljuk, hogy egy 12 ezer embernek munkahelyet adó épület ennek a háromszorosa alatt kész lett, egy komplett parkkal együtt, akkor le a kalappal.

Még akkor is, ha az eredeti tervben 2013-as indulással, és 2015-ös befejezéssel számoltak. Két év csúszás pedig mindig benne van egy ekkora projektnél, pláne hogy kirúgták egyszer a fővállalkozót is.

Az építőipar szar. Tudtátok - csak így mellékesen -, hogy mi egyébként naponta küzdünk, hogy ne legyen ennyire az? Csak mondom, ha esetleg. Campus 2-t nem vállalunk.Trumpnak egyetlen appot telepítettek az iPhone-jára, szerintem kitaláljátok, melyiket

Már az is rém kínos, hogy Trumpnak egyáltalán iPhone-ja van, miután bojkottra szólított fel az Apple termékek ellen az elnöksége előtt, de a stábja végül csak kicsavarta a kezéből a Samsung Galaxy S3-át. Volt rá okuk, hiszen 2015 óta nem érkezett frissítés a telefonra, ezért kábé nemzetbiztonsági kockázatot jelentett.

Szóval kapott egy iPhone-t, amire az Axios riportere szerint egyetlen alkalmazást telepítettek fel: a Twittert.

Mondjuk sok öröm nincs abban, ha használja, ezért a stábja megpróbálja a lehető legszorosabbra tartani a napi programbeosztását, folyamatosan lefoglalni valamivel, mert tudják, hogy ha alkalma van leülni a tévéhíradók elé, kezében a telefonjával, amin elkezd tweetelni, akkor valami országos botrány készülődik újra.

screen_shot_2017-05-25_at_22_42_56_copy.png

Miközben az elnök nagyon szeretne magán sokkal több szabadidőt, és ennek hangot is ad. De nem hagyják.

Ovi.