almalé és kungfu Rólunk

KGI: A Qualcomm évekkel van lemaradva 3D-érzékelés terén

Ming Chi legújabb riportjában arról ír, hogy az Apple egyik legfőbb riválisára, a Qualcommra másfél-két évet ver, már ami a 3D érzékelő rendszerek szoftveres és hardveres aspektusait illeti. A gyerekcipőben járó technológiát ráadásul a közeljövőben várhatóan egyik Androidos gyártó sem lesz hajlandó beépíteni termékeibe.

Kuo úgy hiszi, hogy az Android-táboron belül a legelkötelezettebb a 3D érzékelési komponensek kutatás és fejlesztését illetően és bár modem és processzormegoldásai tekintetében komoly  eredményeket tudhatnak magukénak, e technológia terén nem sokra számíthatunk tőlük 2019 ősze előtt.

Az elemző úgy tudja, a Qualcomm dolgát a félkész, kiforratlan algoritmusok és egyéb, hardveres problémák nehezítik, ráadásul állítása szerint a szegmens legjobb beszállítóit Cupertino már lenyúlta - azok minden meglevő kapacitásukkal az Apple-nek gyártanak - így ők kénytelenek újabbak után nézni.

Ráadásul az Androidos szekértábor gyártói úgy tűnik kivárósdit játszanak, már ami ezt a technológiát illeti, ami nem sok jót jelent a Qualcomm számára. A márkák inkább megvárnák, hogy az Apple pontosan mit is akar kezdeni ezzel, milyen innovatív megoldásokra használja majd és csak utána vágnának bele ők is.

A Xiaomi 2018-as flagship készüléke a pletykák szerint egyike lehet a Qualcomm techjét használó készülékeknek, de ha az OLED iPhone bukik, a kínaiak jó eséllyel kukázzák a projektet. Ha már pletyi, nem árt emlékeztetni magunkat, hogy nem is oly régen felreppent, hogy az ezen alapuló arcfelismerő technológia a Touch ID-t válthatja, hiszen azt állítólag gyártási problémák miatt nem sikerült a kijelző alá rejteni. Pár hét és kiderül.

 Két okból is meg fog ugrani az Apple Pay-t használók száma

Most, hogy egyre közeledik hazánk felé az Apple Pay és talán belátható időn belül mi is fizethetünk vele akár itthon is egyre relevánsabbak számunkra is a szolgáltatás jövőjével foglalkozó elemzések.

apple-pay-13.jpg

Most a brit Juniper Research adott ki egy tanulmányt, amiben két fő faktorra alapozva nagy kiugrást jósolnak az Apple fizetési szolgáltatásának:

Először is 2020-ra a VISA és a Mastercard is meg fogja követelni, hogy az összes terminál támogassa az érintős fizetési eljárásokat. Ez, figyelembe véve, hogy a Pay terjedésének egyik kerékkötője az ilyen terminálok bizonyos piacokon tapasztalható alacsony penetrációja, új kapukat nyithat meg a növekedésnek. Ha mindenhol contactless eszközök lesznek, mindenhol használhatóvá válnak telefonjaink is.

A második és szintén nem elhanyagolható ok a lassú chipes-pinkódos, illetve mágnescsíkos-aláírós eljárások által okozott általános felhasználói frusztráció. Ahol ezek a domináns metódusok, ott a felhasználok természetesen a gyorsabb, maceramentesebb megoldások felé gravitálnak, ennek pedig nagy nyertese lehet a jelenleg a szegmenst domináló Apple Pay.

A contactless fizetések jelenleg mindössze az amerikai tranzakciók kevesebb, mint 2 százalékát adják, de az előrejelzés szerint ez 2022-re akár a 34 százalékot is elérheti majd. Jobb nyitott szemmel járni, ha az Apple-nél akarsz dolgozni

Tehetséges mérnök vagy és szeretnél Cupertinoban dolgozni? Nincs minden remény veszve, elég csak kellőképpen szemfülesnek lenni.

dhiibycxyaerdwh_jpg-large-800x938.jpeg

Rejtett weboldalt találtak ugyanis az Apple szerverein, ami gyakorlatilag egy meghívó jelentkezésre tehetséges mérnököknek, akiket az Apple hatalmas szerverparkjának a kritikus elemein dolgozna. Hogy a pozíció léptékét érzékeltessék, leírták, hogy adatok exabájtjaival, szerverek tízezreivel és lemezek millióival kell majd foglalkozni.

Az eredetileg a us-west-1.blobstore.apple.com címen található oldalt a ZDNet újságírója vette észre, bár mostanra már eltűnt - nem tudni hogy azért, mert megtalálták a megfelelő embert, vagy a hirtelen jött nyilvánosság okán. A konkrét terület nincs megnevezve, de mivel webes alkalmazásokhoz kötődik, az iCloud, az Apple Music, az iTunes és az App Store környékén érdemes szaglászni.

A cél nyilván az volt, hogy leginkább csak olyanok találják meg az oldalt, akik utána képesek is betölteni a leírt munkakört. Hogy csak időlegesen volt fenn, vagy konstans nyitva állt a pozíció a potens jelöltek előtt azt valószínűleg nem fogjuk már megtudni, de ebből kiindulva azért: ÉBERSÉG!Újabb működőképes Apple I kerül kalapács alá

Az 1976-ban épített példányt a Charitybuzz jövő havi aukcióján árverezhetik el. Az első tulaja után csak Schoolsky Apple I-nek nevezett gép árát teljes egészében jótékony célokra fordítják majd.

22458-27166-170818-apple-i-l.jpg

Jelenlegi tulaja, a Virginia Tech professzora, David Larson még Adam Schoolskytól vásárolta 1994-ben, mintegy 3500 dollárért, aki még barátjától, magától Woztól kapta. A befolyó összeget a FAIRS (Foundation for Amateur International Radio Service Limited) nevű nonprofit kapja, amely vészhelyzeti rádióeszközöket, illetve ezek használatát ismertető oktatásokat nyújt egyéneknek, közösségeknek és akár kormányoknak is, elsősorban fejlődő országokban.

Az eszközhöz jár még egy kazettás interfész és több, a hardver eredetiségét bizonyító dokumentáció, illetve pár kordokumentum is: az Apple I és II brosúrái, egy korai szaklap, a Silicon Gulch Gazette első kiadása, illetve a Zaltair néven elhíresült hoax kis szórólapja.

Ez utóbbi érdekes sztori. 1977-ben Schoolsky és Woz poénból az akkori egyik populáris számítógépet, az Altairt kifigurázó kamugépről szóló kamubrosúrát készítettek és teleszórták vele a West Coast Computer Faire területét. A csíny annyira jól sikerült, hogy állítólag még Steve Jobs is beugrott neki, aki számára csak akkora derült ki a turpisság, mikor Woz évekkel később nekiajándékozta a szórólap bekeretezett első példányát.

Ahogy az ilyenkor általában lenni szokott az ilyen gépek esetében, se gépház, se monitor, se erőforrás, se billentyűzet nem jár hozzájuk. Nem ez az első Apple I Charitybuzz aukcióin, tavaly egy példány teljes dokumentációval, korabeli áramforrással, kazettás interfésszel és korai Apple BASIC kazettákkal mintegy 815 ezer dollárért ment el.
Hogyan némítsuk a videót iPhone-on még azelőtt, hogy lejátszanánk a videót?

Alapvető probléma az iOS-sel, hogy nem egykönnyen lehet tökéletesen elnémítani. Az operációs rendszer külön értelmezi a hangerőt (és a némítást) a csörgésre és az értesítésekre, és megint külön az alkalmazásokon belüli hangokra, például a videókra. A készülék oldalán található kapcsoló funkcióját úgy állították be, hogy a dobozból kivéve minden esetben

csak a csörgést és az értesítéseket némítja le.

A videók hangját csak úgy tudod eltüntetni, ha elindítasz egy videót. Ekkor vagy az appban, vagy a készülék oldalán található + / - gombokkal már be tudsz beavatkozni. Ilyenkor ugyanis ezek funkciója megváltozik: míg az appon kívül a csörgésre vonatkozik a hangerő-szabályzó, az appon belül már az app saját hangerejét állítja, amennyiben a program definiál ilyet.

Viszont ha már ott fekszünk az ágyban, mellettünk alszik a felség, gyerek ésatöbbi, nem fogunk elindítani egy videót full hangon, hogy aztán szép lassan lehalkítsuk. A némító gomb viszont nem segít, ahogy a +/- gombok sem, tehát csapdába kerültünk. 

Amiből egyetlen út vezet ki. Ennek pedig módja a Beállítások — Hangok — Csengő és Jelzések szekció, “Állítás gombokkal” kapcsoló.

img_2802.PNG

Ez a legtöbbünk telefonján be van kapcsolva. Azt jelenti, hogy a telefon + / - gombjaival mindaddig a csengetés és a hangjelzések hangerejét állíthatjuk, amíg egy aktív alkalmazás nem írja ezt felül, hogy az aktuális hangkeltését engedje ilyen módon szabályozni.

Ha viszont kikapcsoljuk, minden esetben a lejátszandó hangok hangerejét állíthatjuk a gombokkal.

Tehát a megoldás, ha olyen helyzetbe kerültök, hogy elindítanátok némán egy videót, vagy épp rettegtek, hogy véletlenül rányomtok valami hangosra: bemenni a fenti útvonalon, kikapcsolni a kapcsolót, levenni a hangerőt, visszakapcsolni a kapcsolót.

Nem tudok egyszerűbbet. Szóljon, ha valaki igen.