almalé és kungfu Rólunk

A TIME magazin szerint az iPhone X 2017 "egyik legfontosabb találmánya"

A TIME magazin tegnap megjelent írásában összeszedte az év legfontosabb újdonságait, melyek megreformáltak bizonyos piacokat. A huszonöt terméket tartalmazó listán olyanokat találunk, mint a Tesla Model 3, mely komolyan elterjesztheti az elektromos autózást, vagy éppen a Nintendo Switch, mely újraértelmezte a hordozható konzol fogalmát.

A listát érdemes megnézni, mert néha egész remek, olykor viszont hihetetlenül érdektelen cuccok is helyet kaptak rajta. Szerencsére az iPhone X az előbbiek közé tartozik, melyről Dan Riccio, az Apple alelnöke simán csak annyit mondott, hogyha ránéz a telefonra, egy beteljesült álmot lát, hiszen ezt a dizájnt az első naptól kezdve szerették volna megvalósítani valahogy.

iphone-x-quad.jpg

Ehhez persze be kellett áldozni a Home gombot, életre kellett hívni a Face ID-t és be kellett vállalni olyan döntéseket is, melyek például a kijelző tetején helyet foglaló "sziget" megjelenését eredményezték. Az újságírók és a sajtó ettől függetlenül nagyon pozitívan nyilatkoznak a telefonról és hiába kerül többe, mint bármelyik korábbi iPhone, a kereslet kifejezetten magas rá - még úgy is, hogy alig telik el nap, hogy ne lehetne valami nyavalyáról olvasni az eszközzel kapcsolatban.

Jony Ive úgy nyilatkozott, hogy a korábbi, alapvetően jól működő funkciókhoz való görcsös ragaszkodás egyértelműen bukáshoz vezetett volna, ezért az iPhone X tervezése során egyértelműen a jövő okostelefonjának megalkotása volt a cél. Ennek látta kárát az iPhone 7-ből már eltávolított jack csatlakozó, melyért valószínűleg ma is sokaknak szorul még ökölbe a kezük. Akárhogy is, az iPhone X a megjelenésével, kompakt méretével, funkcióival és sebességével egyértelműen egy megnyerő készülék lett, azt ugyanakkor majd az idő dönti el, hogy ez a rengeteg új dolog hosszútávon hoz-e bármilyen érdemi (pozitív) változást a felhasználók életébe.Az Apple tudja, mit vegyél Karácsonyra

Az Apple nem várt holmi Black Friday-re, már most kipakolta a nyálcsorgatós karácsonyi kínálatát egy direkt erre a célra készített külön oldalra. Nem meglepő módon az idén frissített, illetve bemutatott termékek vannak túlsúlyban és mi mással is kezdődhetne a felsorolás, mint az iPhone X-szel.

holiday-guide-iphonex-201711.jpg

A telefon alá a hozzá passzoló kiegészítők közül a három (várhatóan) legnépszerűbbet pakolták: a szilikon, illetve a bőrből készült tokokat (utóbbiból nem meglepő módon a kihajtható változatot), illetve a szinte megkerülhetetlen EarPods vezeték nélküli fülest.

applewatchseries3.PNG

Ahogy növekszik az Apple Watch piaci részesedése az okosórák piacán, úgy kap egyre inkább vérszemet a cég, hogy na, most aztán azoknak a torkán is le fogjuk nyomni, akik eddig valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva nem vásároltak egyet. A harmadik generációs, opcionálisan LTE-képes Apple Watch képernyőire szintén a két legnépszerűbb aktivitást tették, a sportolást, illetve a túrázást - utóbbihoz ráadásul már GPS-t is használhatunk. Az óra alá mi más kerülhetett volna, mint egy rakás, divatosabbnál divatosabb szíj, a felhasznált anyagok szerint csoportosítva.

ipadpro.PNG

Némileg meglepő, hogy az éppen újra szárnyalásnak indult MacBookokat megelőzi az egyébként tényleg szuper jóra sikerült iPad Pro, melyről a hatalmas kép láttán tényleg elhisszük, hogy az Apple Pencil nélkül tulajdonképpen semmi értelme. Nyilván nem csupán ez volt a marketingesek célja, hanem az, hogy így eggyel több kiegészítőt lehet a termék alá tenni. Akárcsak az iPhone esetében, úgy itt is két fajta tokkal, valamint egy Smart Keyboarddal találkozunk.

holiday-guide-macbookpro-201711.jpg

Az új MacBook Pro-nál már annyira nem foglalkoztak ennyire a kiegészítőkkel, kiválasztottak egy tokot a sok közül, valamint mellé csapták a létező legdrágább vezeték nélküli Beats fülest. Kissé tájidegennek hat a jobb szélre pakolt Apple Store ajándékkártya, amely kizárólag az online, illetve a retail boltokban használható fel, tehát az App Store, iTunes Store, illetve iBooks Store-okban nem.

appletv4k.PNG

A sort az iPhone X-szel együtt bemutatott 4K-s Apple TV, illetve pár kiemelt, külső gyártók által készített termék zárja. Az Apple legfeljebb két napos szállítási határidőt ígér minden megrendelésnél és végösszegtől függetlenül ingyen visz házhoz mindent. Figyelembe véve, hogy az év ezen időszakában az emberek nem csupán magukat, hanem elsősorban másokat ajándékoznak meg mindenféle kütyükkel és csecsebecsékkel, ezért a valamennyi, november 15. és december 25. között vásárolt terméket visszavihetünk egészen január 8-ig - feltéve, ha nem Magyarországon lakunk, ránk ugyanis ez a gavallér ajánlat nem vonatkozik.

Bár egyelőre még pletyka szinten sem terjednek hírek a jövő pénteki Black Friday-jel kapcsolatban, tavaly terméktől függően különböző összegű Apple Store kártya járt ajándékba minden vásárláshoz, szóval, hacsak nem sietünk sehova, lehet, érdemes várni.Nyolcmagos, Home gomb nélküli iPad Pro érkezhet jövőre

A MyDrivers kínai oldal ismét turkált egy kicsit az Apple ellátási láncainak tagjainál és az a hír járja, hogy a várhatóan a jövő év első felében megjelenő új iPad Pro modellek egy nyolcmagos A11X Bionic processzort kapnak majd, mely három nagy sebességű (kódnevén Monsoon), illetve öt alacsony fogyasztású (kódnevén Mistral) magból áll.

A gyártástechnológia várhatóan megegyezik majd az iPhone 8, illetve iPhone X modellekben található A11 Bionic processzoréval, ám azt nem tudni, hogy csíkszélességet tekintve megmaradnak-e a jelenlegi 10 nanométernél vagy bevállalják a 7 nanométert.

benjamingeskinipadprorender1.jpg

Az új iPad Pro állítólag nem csak elképesztő sebességével fog kitűnni a mezőnyből, hanem az iPhone X-hez hasonlóan eltűnik róla a Home gomb, amely magával hozza a Face ID érkezését is. A nagy darabszám miatt ugyanakkor szinte biztos, hogy az Apple megmarad a jó öreg, de bevált LCD-nél és a jó kihozatalt szem előtt tartva egyelőre a tableteknél nem áll át OLED-re.

A Home gomb eltűnésével természetesen a kijelzőt körbeölelő kávák mérete is minimálisra csökken majd, ugyanakkor nem tudni, hogy ez képarányban okoz-e bármilyen változást vagy továbbra is megmaradunk a 4:3-nál. Az iOS 11 érkezésével az iPad Pro-k gyakorlatilag képesek - ha nem is minden helyzetben, de - kiváltani egy notebookot, így nagy kérdés, hogy ha tényleg kapunk Face ID-t az azonosításhoz, akkor az ahhoz szükséges kamerát hova teszik majd a készüléken. Egy telefonnál még csak-csak megszokható a belógó "sziget", de egy sok esetben elforgatva, olykor osztott képernyővel használt táblagépnél ez erősen megosztó lenne.

Kép forrása: Benjamin GeskinSoha nem látott kereslet miatt szárnyalnak a MacBook eladások

A TrendForce tegnap megjelent beszámolója alapján az Apple a valaha volt egyik legerősebb negyedévét produkálta, legalábbis ha a MacBook eladásokat tekintjük. A harmadik pénzügyi negyedévhez képest 11.3 százalékkal adtak el több notebookot, melynek az lett az eredménye, hogy a kivételesen nem túl jól teljesítő ASUS-t megelőzve feljöttek a globális lista negyedik helyére.

12-inch-macbook-macbook-pro-duo.jpg

A július 1. és szeptember 31. közötti időszakban nem kevesebb, mint 4.43 millió MacBook talált új gazdára, melynek jelentős részét állítólag a nyáron frissített új MacBook Pro-k adták, igaz, szépen teljesített a szintén a WWDC-n frissített 12"-os ultravékony MacBook is. Figyelembe véve, hogy a notebook piac globális szinten alig (mindössze 0.7 százalékkal) teljesített jobban, mint az előző negyedévben, a 11 százalékos növekedés figyelemre méltó.

213813001510732207.PNG

Persze, az igazi nagyágyúk befogásához még ez sem volt elég, de ilyen kevés tagot számláló és alapvetően drága portfólióval valószínűleg soha nem is lesz cél egy Dell vagy HP megszorongatása, bár az előbbi 15 százalékos negyedéves részesedése nincs elérhetetlen távolságban. Csak úgy zárójelben jegyeznénk meg, hogy a HP kőkeményen belecsapott a lecsóba, a valaha volt legerősebb negyedévüket produkálták (először lépték át a 11 millió eladott példányszámot), a táblázatban szereplő 17.6 százalékos növekedés tehát ennek volt köszönhető.

Nem tudni, hogy alakul majd a karácsonyi szezont is magába foglaló első pénzügyi negyedév, az viszont biztos, hogy a MacBook Air-re - bármennyire is szeretik a mai napig - ráférne némi ráncfelvarrás, ha mást nem, egy IPS kijelzőt kaphatna, talán azzal még nem nőne a kis tesó nyakára. Egy biztos, az elégedettségi statisztikákat továbbra is utcahosszal ez a típus vezeti házon belül. Ki tudja, lehet, hogy pont ezért nem mernek hozzányúlni.A hamarosan érkező iOS 11.2-vel még gyorsabbra vált a wireless töltés

Nem kell sokat várnunk, hamarosan jön az Apple által korábban már beígért frissítés a most ősszel bemutatott telefonokra. Az erre képes modellek, tehát az iPhone 8, a 8 Plus és az X a frissítéssel elvileg a korábban megírt 5 wattos töltésen felül már a 7.5-es Qi-kiegészítőket is támogatni fogja. 

airpower_1.jpg

A fülest elvileg a MacRumors kapta egy kiegészítőgyártó cégtől és tesztelték is a bétát futtató telefonjukon és míg a maximum 5 watt-tal tölteni képes charging mat 30 perc alatt 14 százalékot, míg egy a gyorsabb Qi-szabványt támogató 7.5 watt-os mat 20 százalékot töltött. A tesztet Airplane Mode nélkül, valós felhasználást emulálva végezték.

Ezen felül az is kiderült, hogy a 7.5 wattos vezeték nélküli megoldással a gyári kábeles töltésnél is gyorsabban sikerült újra megtölteni delejjel a készüléket. Persze ezzel még mindig van hova fejlődni, a Qi 1.2-es sztenderd már a 15 wattos töltést is támogatja és ezzel jópár gyártó már él is.

Aki szeretné ezt kihasználni, az egyébként a Belkin és a Mophie eszközeivel is megteheti, ugyanis mindkét gyártó kirukkolt már 7.5-es töltővel. Persze a third party kiegészítők nagy része még mindig elvérzik 5 watt fölött, így a vásárlásnál érdemes odafigyelni. A bejelentett gyári AirPower watt értékeiről egyelőre nem tudunk semmit.