almalé és kungfu Rólunk

Izgalmas lesz az Apple következő fél éve hardverügyileg

A Bloomberg ismét értesülések zárótüzét zúdította ránk. 5K monitor, MacBook Air, iMac és iPad Pro frissítések? Megkapod, csak aludj el szépen kis Balázs.

macbook-pro-13.jpg

A szokásos dumával a tűzhöz közel álló forrásokra hivatkozó lap azt állítja, hogy az Apple valóban visszatérne a monitorpiacra egy 5K-s eszközzel, amit elvileg az LG-vel együttműködve fejlesztenének és gyártanának. Ha valaki esetleg nem tudná az előzményeket, Cupertino júniusban kivezette a piacról saját 27 hüvelykes Thunderbolt Display-ét.

A másik fontos állításuk, hogy az Apple AMD videókártyákkal szerelt iMac-ek és többek között multifunkciós USB-C portokkal is frissített hardverű MacBook Air kiadására készül. Ez utóbbi szembemegy mindentudó jósunk, Kuo legutóbbi jelentésével. Ebben azt fejtegeti, hogy igen valószínűtlen, hogy az Apple további erőforrásokat ölne bele az Air fejlesztgetésébe így, hogy a MacBook kijött tavaly tavasszal. Lássuk melyik jön be.

Megerősítették viszont Kuo másik nagy állítását is az igen komoly MacBook Pro frissítésről, amit a hírek szerint OLED érintősáv, USB-C, Thunderbolt 3 csatlakozók tehetnek még vonzóbbá a nyilván több, mint aktuális belső upgrade mellett. Az mindenesetre bizonyos, hogy némelyik új Mac modell bemutatására szeptember 7-énél tovább kell várnunk.

Ha ez még mindig nem lenne elég, az iPad Pro háza táján is mozgolódás várható. Hogy még inkább a professzionális felhasználók igényei felé tolják el a tabletet, javítanak a kijelzőtechnológián, ami sokkal simább munkát eredményezhet például grafikai felhasználásnál.

Kuo ennek kapcsán írta még korábban, hogy 12,9-es iPad Pro 2 mellett egy 10,5-es modellt, illetve egy 9,7-es "olcsóbb" tabletet is vár a cégtől, míg az iPad mini jó eséllyel megy majd a levesbe. Az új modellek sokrétűbben támogatják majd az Apple Pencil-t, az ezzel kapcsolatos iOS 10 update valamikor 2017 első felében várható.

See you on the seventh esemény szeptember 7-én

Mostantól hivatalos, kimentek a meghívók, úgyhogy mindenki bevésheti a naptárjába a dátumot. Ottani idő szerint reggel tízkor kezdődik, ami ha jól számolok este HÉT nálunk (micsoda egybeesés!). A helyszín a WWDC-hez hasonlóan a Bill Graham Civic Center.

Hogy mit dobhat a gép? Az iPhone 7-es szériájú készülékei biztosan megjelennek: végre eltűnhet a 16 gigás tier és bejöhet a 256-os. A kameratechnológia is változhat és még pletykálnak egyet s mást.  Potenciálisan bemutatásra kerülhet az Apple Watch 2, illetve az új MacBook Pro-k is.

Ami biztos, az a hardveres javulás, ha már a dizájnon valószínűleg csak finomhangolnak. Arról, hogy konkrétan mire is számítunk, később részletesebben írunk majd még. Azt meg gondolom nem kell mondanom, hogy nyilván nálunk is lehet majd élőben követni a közvetítést.A beszállítói miatt nem lesz elég iPhone 7 eleinte?

Úgy néz ki, hogy így alig hetekkel a hivatalos rajt előtt a komponensbeszállítók miatt fogja csapágyasra hajtani Cupertino a szopórollert. 

Nem készül elég ugyanis a kétlencsés kamerákból és a vízálló hangszórókból.

Azt írja a Nikkei, hogy technikai problémák adódtak, emiatt jelenleg nem áll rendelkezésre a kellő szám belőlük, ami komolyan hátráltatja a termelési ütemet. Ez ilyen közel a launch-hoz azt jelenti, hogy ha megmaradnak a tavalyi időrendnél, akkor az amúgy sem túl bőséges kezdőmennyiség a szokásosnál is komolyabb készlethiányt okozhat az első időszakban.

Ugyanarra a forrásra hivatkozva több elemző csökkentette is emiatt az idén legyártandó iPhone-ok számával kapcsolatos becsléseit, élükön a tölgyfalombokkal ékesített Szily László-középkeresztet érdemlő nevű Jeff Pu-val. A 6s indulása utáni három napban 13 millió darabot adtak el, ennyinek legalább nem ártana raktárban lennie.

E három nap elég fontos, hiszen általában igen jól megmutatja a befektetőknek, hogyan fog majd teljesíteni egy készülék a teljes termékciklus alatt.

 

 Több dzsúz lesz az Apple Watch 2 akksijában?

Tegnap felkerült a netre egy fotó. Sokaknak ez csak egy újabb kép a naponta feltöltött több millió közül. Számunkra viszont akár relevanciája is lehet, mert a pletykák szerint egy második generációs, 42 milliméteres Watch akksiját ábrázolja,

ami úgy tűnik 334 milliamperórás.

watchakksi.png

Ez ebben a ligában egészen jelentős növekedést jelent, ugyanis az első generációé 246 mAh körül volt (a 38-asé pedig 205). A kép autenticitisát persze némileg megkérdőjelezi, hogy a Weibo-n sikerült fellelnie a sajtónak, de sok minden valóra vált már onnan is. Az óra akksija egyébként már eddig is kibírta az egész napot, amennyiben nem telefonáltunk vagy edzettünk vele hosszú órákig, de nyilván ahol lehet, ott fejleszteni fognak.

Bár jellemzően nem az Apple Watch ligájában játszanak, bizonyos okosórák akár több napig is bírják, ráadásul az egyik legnagyobb vásárlói panasz a relatíve csekélyke akkumulátor idő. A Ming-Chi Kuo által jósolt saját-GPS-es, barométeres pletykákkal felütve azonban ez szerintem inkább a jelenlegi teljesítmény megtartását szolgálja, mintsem a használati idő kitolását. De ne legyen igazam.

Szeptember 7-én jó eséllyel megtudjuk, hogy mi is a helyzet ezzel, meg a feljavított vízállósággal.A jövőben még szarabb lehet majd iPhone-tolvajnak lenni

Szabadalmi hírmondó! A Patently Apple pár napja arról számolt be, hogy az Apple olyan eljárást jegyeztetett be, ami igencsak megnehezítheti azok - egyébként már most sem túl egyszerű - dolgát, akik iOS eszközök lenyúlására adják a fejüket.

turn-off-find-my-iphone-situation-1024x604.jpg

A kamera ugyanis automatikusan képeket és videókat készíthet róluk, míg a Touch ID rögzíthetné az ujjlenyomataikat. (Ez utóbbi még hatékonyabb lehet, ha kombinálják a már régóta rebesgetett, kijelzőbe integrált leolvasóval - de ez persze már tényleg csak spekuláció.)

Ezt kétféle módon lehet triggerelni: egyrészről automatikusan az ikszedik elbaszott unlock-kísérletre vagy a felhasználó által, a Find My iPhone felületről, a távolból.

Ez megfejelve az eddig is igen erős megoldásnak számító Activation Lockkal és a készülékkövetéssel tényleg végleg túl nagy macerává tehetné a készülék megbugázását. Ráadásul ha valaki tényleg lesz olyan hülye, hogy meglovasítja, még a rendőrségnek is szolgálhat majd a módszer némi bizonyítékkal. Bár az ilyen szabadalmak sokszor nem jutnak el a megvalósítás státuszáig, ebben az esetben azért morzsinkáljuk egy kicsit rózsafüzért Cupertino felé fordulva.