almalé és kungfu Rólunk

iPhone 8 villámteszt

Beugrottunk egy spanyol kereskedésbe és gyorsan megnéztük magunknak az új mobilt.

Az iPhone 8 már előrendelhető partnerünknél, az iCentre-nél.Az új Control Center nem hajlandó teljesen kikapcsolni a Wi-Fi-t és a Bluetooth-t

Sebezhetőségnek is felfogható az iOS 11-gyel megjelent új Control Center (Vezérlőközpont) furcsa működése. Azt gondolhatnánk, hogyha ezen keresztül kapcsoljuk ki a Wi-Fi-t, illetve a Bluetooth-t, akkor a rendszer ugyanúgy letiltja mindkét modult, mintha a rendszer beállításokban turkálva tennénk meg ugyanezt. Ez viszont koránt sincs így.

Az Apple rengeteg olyan szolgáltatással rendelkezik, melyekhez Bluetooth, illetve vezetéknélküli hálózati kapcsolat szükséges. Annak érdekében, hogy a felhasználói élmény a lehető legjobb legyen, a Control Centeren történő letiltás valójában annyit csinál, hogy megszakítja a kapcsolatot a csatlakoztatott eszközökkel, viszont a háttérben bizonyos funkciók bekapcsolva maradnak, így az alábbi funkciók továbbra is működni fognak:

 • AirDrop
 • AirPlay
 • Apple Pencil
 • Apple Watch
 • Az Átjárhatóság funkciói, például Handoff és Instant Hotspot
 • Instant Hotspot
 • Helymeghatározás

bluetooth-wifi-control-center-ios-11.jpg

A hivatalos Apple doksi szerint ráadásul nem csak, hogy futnak a háttérben egyes folyamatok, de bizonyos esetben mind a Wi-Fi, mind a Bluetooth visszakapcsolódnak, erről a dokumentum az alábbi, igencsak fura magyarsággal megáldott részben számol be:

Amikor ki van kapcsolva a Wi-Fi, a készülék nem csatlakozik automatikusan a közeli Wi-Fi-hálózatokhoz, hacsak nem:

 • Kapcsolja be a Wi-Fi-t a Vezérlőközpontban.
 • Csatlakozik egy Wi-Fi-hálózathoz a Beállítások > Wi-Fi menüpontban.
 • Egy új helyre sétál vagy vezet. 
 • Hajnali 5 óra van.
 • Újraindítja a készüléket.


Ha a Bluetooth ki van kapcsolva, nem fogja tudni csatlakoztatni az iOS-készüléket a Bluetooth-kiegészítőhöz, amíg be nem következik az alábbiak egyike:

 • Bekapcsolja a Bluetooth funkciót a Vezérlőközpontban.
 • Csatlakoztat egy Bluetooth-kiegészítőt a Beállítások > Bluetooth menüpontban.
 • Hajnali 5 óra van.
 • Újraindítja a készüléket.


A Control Center már az iOS 11 korai béta változata óta így működik és eddig nem kapott nagy nyilvánosságot, ám az operációs rendszer végleges változatának keddi startja óta igencsak sokan vették észre, hogy valami nem stimmel. Nem tudni, hogy az Apple tervezi-e javítani (vagyis inkább módosítani) ezt a fajta "fícsört", hiszen ha nagyon szigorúak akarunk lenni, akkor ez valahol a felhasználók megtévesztésének is tekinthető.Tovább csúszhat az iPhone X startja

Ma hivatalosan is útjára indult az iPhone 8, illetve 8 Plus, ám az internet népe leginkább a teljesen új dizájnnal és igencsak borsos árcédulával rendelkező iPhone X-re kíváncsi - teljes joggal. Az előrendelések hivatalosan október 27-én indulnak majd, a hivatalos rajt pedig november 3-án esedékes. Jelenleg.

A helyzet ugyanis az, hogy alkatrész hiány miatt csupán október közepén indulhat majd meg a telefonok gyártása. Ha ez valóban így van, akkor abból két dolog következik majd. Egyrészt a rajtra iszonyú kevés példány lesz kész, ergo, aki tutira kapni akar a 400 ezres mobilból még idén, annak október 27-én érdemes lesz a gép előtt ülnie és amint lehetőség lesz rá, előrendelni a telefont.

iphone_x.jpg

A másik, hogy a gyártás felfuttatása így elhúzódhat decemberig is, azaz a karácsonyi rohamra szinte biztos, hogy készlethiány alakul majd ki a telefonból. Figyelembe véve, hogy a többség mérsékelt érdeklődést mutat csupán az iPhone 8, illetve 8 Plus modellekre és a legdrágább iPhone X-re hajt, ez komolyan befolyásolhatja az október elsejével kezdődő negyedév eladási számait.

Ming-Chi Kuo, a KGI Securities híres jósa szerint a rendelések teljesítése bőven átcsúszhat a jövő évre, amit sem a vásárlók, sem a részvényesek nem fognak díjazni.Tovább késik az Intel alacsony fogyasztású processzorainak új generációja

A Digitimes értesülései szerint az Intel ismét elhalasztotta Cannonlake kódnévre hallgató processzorainak bemutatását. Ez viszonylag rövid időn belül már a harmadik tologatás, a chipnek eredetileg valamikor mostanában kellett volna megjelennie, de előbb 2017 végére, aztán 2018 nyarára módosították a startot.

intel.jpg

A Digitimeshoz eljuttatott - egyébként ellátási láncok terén jól értesült forrástól származó - információk szerint az Intel első 10 nanométeres gyártástechnológiára épülő chipje legkorábban 2018 év végén jelenhetnek meg, ami már vészesen közel lesz az Ice Lake generáció piacra lépéséhez.

Nem meglepő, hogy pár notebook gyártó lázas ütemterv módosításokon kezdte törni a fejét, ugyanis, ha a Cannonlake tényleg ilyen sokat késik, nem lesz értelme a várhatóan hasonló teljesítmény/fogyasztás mutatóval rendelkező Ice Lake előtt piacra dobni olyan termékeket, melyeket aztán 3-4 hónap múlva leváltanak vagy módosítanak.

apple_macbook.jpg

A leánykori nevén még Skymont néven futó architektúra ugyanakkor az Apple termékskálájából jó eséllyel csak a 12"-os MacBookot érinti, melynél kifejezetten fontos az alacsony hőtermelés és a minél kisebb fogyasztás, hiszen ventilátorból egyetlen darab sincs benne. Tekintettel arra, hogy egyelőre nem létezik ultra alacsony (7W alatti) fogyasztási mutatóval rendelkező Coffee Lake processzor, simán előfordulhat, hogy az Apple idén már egyáltalán nem nyúl hozzá a valaha volt legkönnyebb MacBookhoz.Lassabban terjed az iOS 11, mint elődje

Bár valóban sok újdonságot hozott a kedden letölthetővé vált iOS 11 végleges változata, a Mixpanel nevű elemző cég által végzett kutatás szerint mégis kevesebben töltötték le az első 24 órában, mint tavaly ilyenkor az iOS 10-et.

A rendszerrel kompatibilis készülék mindössze 10 százalékára telepítették fel a legújabb szoftvert, míg tavaly az iOS 10 esetében ugyanez az érték 14.45 százalék volt. Ha megnézzük a korábbi esztendőket, látszik, hogy mind az iOS 9, mind pedig az iOS 8 jobban teljesített az iOS 11-nél. Mi állhat a lassú átállás hátterében?

ios11_atallas.jpg

Az első és leginkább kézenfekvő magyarázat az lehet, hogy az emberek többsége megvárja a frissítéssel a hétvégét, mondván, akkor több ideje lesz ilyesmivel szórakozni, ám ez a legkevésbé valószínű. Ami sokkal inkább közre játszhat az pont a tavaly ősszel megjelent iOS 10 felemás startja, sokan ezért könnyen lehet, hogy kivárásra játszanak és nem akarnak ún. "early adopterek" lenni, hátha maradt még közel tíz béta verzió után is némi hiba a rendszerben.

A harmadik ok pedig nem más, mint a 32 bites alkalmazások támogatásának megszüntetése, ami annyit jelent, hogyha van olyan app az iPad-ünkön vagy iPhone-unkon, amelyet a fejlesztője jó ideje nem frissített (és így várhatóan nem támogatja a 64 bites kódkészletet), akkor az ilyen és ehhez hasonló programok egész egyszerűen nem hajlandók többé elindulni, miután iOS 11-re frissítünk - helyette kapunk egy szép üzenetet, hogy legyünk kedvesek és szerezzük be az alkalmazás egy újabb változatát.

A bevezetőben említett 10 százalékos érték várhatóan hamar emelkedésnek indul majd, ugyanis holnaptól kapható már az iPhone 8, illetve 8 Plus, melyek gyárilag iOS 11-gyel érkeznek, illetve bő egy hónap és - bár limitált számban, de - érkezik az iPhone X is.