almalé és kungfu Rólunk

Rajongói videón az iPhone, amit azonnal megvennék (kétszer)

Egy concept videón nézhetjük meg, milyen is lenne az iPhone SE 2, ha az Apple a legkisebb kijelzőjű, továbbra is a

legszebb

dizájnnal rendelkező telefonjára ráhúzná az élekig tartó kijelzőt.

A videót nézve azt lehet mondani, hogy ez a telefon

gyönyörű,

és nem az élig tartó kijelző miatt.

Egyébként annyira lelkes lettem a gondolattól, hogy lemértem: változatlan szélesség mellett a kijelző magassága 34 százalékkal nőne így. Ami sok, és rendesen eltolná az arányokat, de nem sokkal jobban, mint mondjuk az iPhone X tette a korábbi generációkhoz képest (az iPhone X előtti készülékek magasságának és szélességének pixelaránya 1,77 körül volt, az X-nél 2,16). Hangyányit lehetne még alacsonyabb az SE 2, még kompaktabb, vagy minimálisan megnövelve a szélességét kaphatna egy nagyobb kijlezőt.

screen_shot_2017-11-20_at_23_16_15.png

Mondhatjátok azt is, hogy az Apple belépő szintnek tartja ezt a telefont, ugyan miért költene az átalakításra, az OLED kijelzőre, a Face ID-ra, én viszont azt mondom: igaz, hogy az SE most egy belépő iPhone, mégis szembemegy a piacon általánosan elfogadott baromsággal, hogy

kis kijelző = olcsó telefon = butított hardver és alacsony minőségű kialakítás.

Ráadásul vannak rajongói.

És az Apple lehetne az egyetlen, aki kis kijelzőn csúcstelefont adna. Nem kell, hogy olcsó legyen.Parahétfő: az iMac Pro akkor is válaszol a “Hey Siri”-re, amikor ki van kapcsolva

Idén még érkezik egy nagyágyú: az iMac Pro még beesik karácsony előtt, és számíthat is a karácsonyi közönségsikerre, hiszen egy olyan iMac, amire régóta vágyunk, nem köt kompromisszumot a teljesítmény tekintetében. Noha a vasat már bemutatták, még mindig vannak nyitott kérdések, így aztán el is indultak a pletykák.

Most azt mondják, hogy az iMac Pro ismeri majd a Hey Siri parancsot, így ugyanúgy tudunk a digitális asszisztenssel társalogni, min egy iOS készülék estében.

Az Apple pedig ennek érdekében nem kisebb processzort dob a házba, mint egy A10 Fusion chipet, ugyanazt, ami az iPhone 7-ben is ketyeg. Ezzel persze megoldják a Hey Sirit, de annál valószínűleg többet is: bizonyos kis számolásigényes feladatokat simán rábízhatnak az alacsony fogyasztású ARM procira. Noha egy asztali gépnél a fogyasztás nem nagyon számít, a módszer, az ARM - Intel kombó azonban később a MacBook Prókba is átterjedhet, ahol már sokat lehet spórolni egy ilyen lépésen.

A Touch Bar-os MacBook Prókban már most is van ARM chip, a T1 azonban jelenleg csak a Touch Barért és a Touch ID-ért felel. Egy A10 Fusion már sokkal nagyobb szörny.

new_2017_imac-pro_full_jpg_og.jpg

A pletykák szerint ráadásul a chip akkor is működhet, amikor a gépet kikapcsoljuk: a Hey Siri legalábbis a hírek szerint akkor is elindítja a folyamatokat, amikor elvileg leállítjuk a vasat. Közeledik a kikapcsolhatatlan gépek kora, amik - kombinálva a mesterséges intelligenciával - Hawking víziójával rémisztgetnek. Márhogy lecserél minket az iMac, és a végén esetleg nekünk kell a Photoshopban eltüntetni a hátteret, miközben ő kávézik és hasonlók.Mostantól hivatalosan is látogatható az Apple Park

Pénteken helyi idő szerint délután 3 órakor hivatalosan is megnyitotta kapuit az Apple új Látogatói Központja. A kétszintes épület az Apple Park tőszomszédságában helyezkedik el, a kettőt csupán az N. Tatau sugárút választja el egymástól.

36-apple-park.jpeg

40-apple-park.jpeg

43-apple-park.jpeg

apple-park-2-1.jpg

Annak, hogy a bárki által látogatható központ nem az Apple Park-on belül helyezkedik el komoly biztonsági okai vannak, ugyanakkor a tetőteraszról ráláthatunk a park belsejére és főbb épületeire.

apple-park-3-7.jpeg

apple-park-3-12.jpeg

apple-park-3-13.jpeg

visitorscenterterraceapplepark-800x535.jpg

Akinek ez nem lenne elég, az a földszinten felkaphat egyet a speciális iPad-ek közül és a hatalmas, fémből készült Apple Park makettet körbejárva mindent megtudhat a hatalmas komplexumról, miközben a kiterjesztett valóságnak köszönhetően az iPad kijelzőjén a csupasz makett szó szerint megtelik élettel.

visitorscentermodelapplepark-800x539.jpg

apple-park-3-2.jpeg

Az épület bőven van akkora, hogy elfért benne egy kicsinyített Caffé Macs, melynek szolgáltatásait kivételesen nem csak az Apple-nél dolgozók vehetik igénye. A Látogatói Központban természetesen ugyanúgy lehetőségünk van vásárolni, mint bármelyik Apple Store-ban, a dizájn is nagyon hasonló, vannak dolgok ugyanakkor, melyeket csak itt kaphatunk meg, sehol máshol.

apple-park-3-19.jpeg

apple-park-3-1.jpeg

Ilyenek az Apple ruházati és egyéb cuccai, melyekért a rajongók olykor irreális összegeket is képesek kifizetni. Szintén megtekinthető és lapozgatható a Designed by Apple in California könyv kisebbik és nagyobbik változata is.

visitorscenterstoreapplepark-800x537.jpg

visitorscentermerchandiseapplepark-800x523.jpg

A nyitónapon meglehetősen nagy volt a tömeg, ami nem csoda, hiszen pár nappal az esemény előtt Cupertino lakosai személyre szóló meghívót kaptak:

doe7ovvvqaah-wo.jpg

A Látogatói Központ nyitvatartása (ha esetleg arra járnátok...):

Hétfőtől péntekig: 9-19 óra
Szombaton: 10-18 óra
Vasárnap: 11-18 óra

Képek forrása: macrumors.com, 9to5mac.comMarco Arment: "A Retina MacBook Pro a valaha volt legjobb notebook"

Marco Arment neve valószínűleg ismeretlenül cseng a legtöbb ember számára, sok más projektje mellett négy évig volt a mára igencsak nagy népszerűségnek örvendő Tumblr vezető fejlesztője, személyes Twitter csatornájának pedig több, mint 100 ezer követője van. Marco elsősorban az Apple termékeivel, illetve szolgáltatásaival kapcsolatos gondolatairól, véleményéről szokott beszámolni saját blogján.

A héten megjelent írása legalább annyi vitát váltott ki, mint amennyi igazságot tartalmazott. A bejegyzés címe egyszerűen csak A valaha volt legjobb notebook volt. A cikk igencsak erős felütéssel indul:

"Alig egy évvel Steve Jobs halála után, 2012-ben mutatták be azt a MacBook Pro-t, amely Jobs Mac-ekről alkotott víziójának csúcspontja volt."

2015-macbook-pro.jpg

Marco egy év "kihagyás" után, nem olyan rég tért vissza egy 2015-ös MacBook Pro-hoz. Mint írja, voltak félelmei, hogy egy visszalépésnek, egy időutazásnak fogja gondolni és hogy zavarni fogja a vastagabb ház és a nagyobb tömeg, illetve, hogy egyszerűen csak réginek fog hatni a masina a mostani generációhoz képest. Mint kiderült, félelmei alaptalannak bizonyultak.

"A Retina MacBook Pro (2012-2015) egy olyan tökéletes elegye a használhatóságnak, az eleganciának, a praktikusságnak és a teljesítménynek, melyet azóta sem sikerült felülmúlni."

mbp2015.jpg

Itt mutatkoztak be az első, nagyfelbontású (ún. retina) kijelzők, ez volt az első 15"-os modell, melyet már alap kiszerelésben négymagos processzorral, viszonylag sok memóriával és SSD-vel árultak. Ahogy Marco fogalmaz, az összes létező konfiguráció remekül teljesített és bármelyiket is választottuk, a masinát öröm volt használni.

mbp2015-left.jpg

Bár bemutatása után érte némi kritika, hiszen ez volt egyben az első MacBook Pro is, melyről lehagyták a vezetékes hálózati csatlakozót, illetve az optikai meghajtót is beáldozták, cserébe viszont közel 100 Wh-s akkumulátort kapott, melynek hála még ezzel a durva hardverrel is képes volt 8-10 órás üzemidőre. A kezdeti felzúdulások aztán hamar tovaszálltak, amikor kiderült, hogy a többség tényleg nem használja már egyik eszközt sem.

mbp2015-right.jpg

A mérleg másik oldala viszont majd' leszakadt az újdonságoktól. Elődjéhez képest vékonyabb, könnyebb, gyorsabb és halkabb lett, nem beszélve a már említett, minden eddiginél hosszabb akkumulátoros üzemidőről és a gyönyörű retina kijelzőről. Jobb hangszórókat és mikrofonokat is kapott, a második Thunderbolt csatlakozó mellett immáron egy szabványos HDMI kimenet is segített abban, hogy gyakorlatilag bármilyen külső kijelzőre rá lehessen kötni a gépet.

mbp2015-travel.jpg

USB 3.0 aljzatból szintén találunk rajta kettőt (mindkét oldalon egyet-egyet), melyekkel kapcsolatban Marco csak annyit írt, hogy hiába nehezebb a gép, mint az utódja, mégis könnyebbnek érzi a hátizsákját, miután kidobálta belőlük azt a rengeteg átalakítót, mellyel az elmúlt egy évben nap, mint nap mászkált. Bár jack csatlakozót a mostani generációnál is találunk, viszont az előd modell esetében ez még a gép bal oldalán kapott helyet, ugyanis ergonómiailag egész egyszerűen kevésbé volt útban ott, ha külső egeret akartunk használni.

mbp2015-back.jpg

Kiemelte még a fantasztikus billentyűzetet, a fotósok, illetve videósok számára nélkülözhetetlen SD kártyaolvasót, illetve a Force Touch-os trackpadet, melynek mérete - szerinte - pont ideális volt. A világító almát, illetve a visszajelző LED-del bíró mágneses MagSafe töltőcsatlakozót pedig kifejezetten hiányolja, véleménye szerint ezek adták vissza leginkább azt a hozzáállást, ahogyan a korábbi generációk készültek.

"Egyértelműen egy professzionális eszköznek érződik, melyet olyan emberek készítettek, akiknek nem csak szükségük volt egy számítógépre, de odáig is voltak értük. Nekünk tervezték, így fel sem merült, hogy alkalmazkodnunk kelljen hozzá.

Ez a csúcs. Ez a legjobb laptop, amit valaha készítettek. Remélem ugyanakkor, hogy nem ez a legjobb laptop, amelyet valaha is készíteni fognak."

A 2015-ben bemutatott 15"-os MacBook Pro-t alap kiszerelésben (Intel Core i7 2.2 GHz, 16 GB RAM, 256 GB SSD, Intel Iris Pro 640) korlátozott darabszámban továbbra is lehet kapni az Egyesült Államokban mind új, mint újracsomagolt termékként, itthon a megmaradt készletből válogathatunk, várhatóan már nem sokáig.

Képek forrása: https://marco.org/2017/11/14/best-laptop-everHiába várjuk, idén már nem jelenik meg a HomePod

Az Apple a nyári WWDC-n mutatta be a közönségnek HomePod névre hallgató új, vezeték nélküli hangszóróját, mely (állítólag) nem csak remekül szól, de Siri segítségével az Amazon Echo-hoz, illetve a Google Home-hoz hasonlóan hangvezérlésre is képes.

A termék 350 dolláros ára jelentősen magasabb, mint bármely konkurensé, de figyelembe véve, hogy egy Apple termékről van szó, ezen aligha lepődött meg bárki is. Azon már annál inkább, hogy a megjelenést fél évvel későbbre, decemberre ígérték - akárcsak az iMac Pro-ét, amely a weblapján kívül továbbra sem mutat magáról semmilyen életjelet.

A sajtóhoz tegnap eljuttatott közleményében a cég azt írja, hogy alig várják, hogy a vásárlók megtapasztalhassák azt a fantasztikus hangzást, melyre a HomePod képes, de szükségük van még egy kis időre, hogy ez a való életben is megtörténhessen.

homepod.jpg

A rövid dokumentum semmilyen információt nem árul el arra vonatkozóan, miért késik az eszköz, ami azért egy kicsit furcsa, hiszen régóta nem volt példa arra, hogy egy Apple termék a hivatalos bemutatása után közel egy évvel később jelenjen csak meg.

Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy előbb kapunk nagy mennyiségben iPhone X-et, mint HomePod-ot, mindenesetre van egy új megjelenési dátumunk, ami 2018 eleje. Ez az Apple értelmezése szerint jellemzően a január és április közötti időszakot jelenti, tehát valamikor tavasz előtt számíthatunk arra, hogy megindul a termék forgalmazása.

Sajnos arról nincs infónk, hogy az "okos hangszóró" mikor érkezik meg Magyarországra, a cucc értékesítése ugyanis első körben az amerikai, az angol és az ausztrál piacon indul meg.