almalé és kungfu Rólunk

Safari 11, tvOS 11, watchOS 4 - ezek is tölthetőek már

Bár a show-t egyértelműen ellopta, tegnap az iOS 11-en kívül egy sor egyéb tök fontos szoftverfrissítés is kijött, vegyük is ezeket végig gyorsan:

tvOS 11:

A negyedik és ötödik generációs Apple TV-vel kompatibilis firmware, ami egetrengető változást nem hoz, de azért itt-ott azért látható előrelépés. 4K tartalmak, AirPlay 2 és AirPods - ezentúl mindet teljes mellszélességgel támogatják az új tvOS-t futtató eszközök. A helyi idő alapján az eszköz automatikusan vált a Light és Dark módok között.

Ha egy háztartásban, illetve egy fiókon több Apple TV van, a home screen mindegyiken ugyanolyan lesz, az eszközök egymás között szinkronizálnak, ha úgy kívánjuk. Az élő hír és sportműsorok egy későbbi frissítéssel érkeznek, illetve nem sokára támogatottá válik az Amazon Prime Video alkalmazás is.

watchOS 4:

watchos4.jpg

A talán legelőször szembetűnő változás a vertikálisan scrollozható app dock, jöttek új számlapok, ami közül a leglátványosabb a Siri-s, ami proaktívan számunkra releváns infókat mutogat egész nap az időtől elkezdve a naptári bejegyzéseken keresztül a legfrissebb vezető hírekig. Változott a Music app, pl. a Now Playing nézetben ki is írja, hogy éppen mit hallgatunk, ha rápillantunk óránkra.

Az Activity app is frissült a személyre szabott helyzetjelentésekkel - azonnal megtudjuk, ha közel járunk kitűzött, direkt ránk szabott fitneszcéljaink eléréséhez, illetve macerál is minket, ha még fel kell töltenünk aznapi gyűrűinket. A Workout alkalmazás gyorsabban indítható, egy érintéssel kezdhetők is az edzések. Javult az úszáskövetés. Edzés esetén az óra mostantól automatikusan Ne zavarj módba kapcsolja magát.

Safari 11:

Bár 11-es a High Sierra alapértelmezett böngészője lesz, az Apple kedden külön is kiadta a Safari legújabb verzióját a macOS Sierrára és az OS X El Capitanra is. Örülhetünk, ugyanis a böngésző a legtöbb oldalon automatikusan blokkolja az elinduló hangokat - beállíthatjuk univerzálisra a tiltást, de akár fehérlistázhatunk is pár oldalt, ha éppen úgy tartja úri kedvünk.

A böngésző összességében gyorsabb és jobb lett, a HTML audio és videólejátszó új irányítást kapott és javítottak az AutoFill pontosságán is. Az Intelligent Tracking Prevention bevezetésével az Apple felveszi a kesztyűt a cross-site trackinggel szemben. Külön-külön, szájtonként bindzsizhetővé válnak az autoplay, tartalomblokkolók és a Reader mód beállításai. Maga a High Sierra amúgy szeptember 25-én érkezik.

Akik futottak még: Xcode 9, TestFlight és a Swift Playgrounds. Akit érint, nézzen rá ezekre is.Szoftveresen növeli majd az iPhone-ok wireless töltési sebességét az Apple

Jelenleg kb. a sztenderd, kábeles 5 wattos töltő sebességével lehet tölteni az iPhone 8-at az induktív töltési technológiával, de ez már nem sokáig lesz így. Nem kifejezetten váratlan ez annak fényében, hogy az Apple által is ajánlott Belkin és Mophie töltőszőnyegek is alapból 7.5 watton tudnának tölteni.

Ha tényleg emelik, akkor legalább erre a kapacitásra hozná fel Cupertino a három új készülékét a firmware frissítésével, de tekintve hogy a Wireless Power Consortium Qi szabványa a 15 wattos gyorstöltést is támogatja, még akár nagyobb sebességnövelésre is számíthatunk. 

Bár a launchnál még nem lesz elérhető a cég által fejlesztett vezeték nélküli töltőpad, a helyzet jövőre az AirPower érkezésével meg fog változni. A Qi kis módosításával ezzel már a Watch Series 3 és az AirPods tokok is tölthetővé válnak. Megjelenési dátum egyelőre nincs, de a pletykák szerint a töltő valamikor 2018 első negyedévében kerül majd a boltokba.Ezek miatt várjuk annyira a ma érkező iOS 11-et

A júniusban bemutatott, következő generációs iOS, a 11. iteráció mától tölhetővé válik, így érdemes kicsit átnéznünk, hogy pontosan mi is változik, csak úgy, emlékeztetőképpen:

A külcsín: nagyrészt apró változtatások, itt ott félkövérebbek a betűk, és a Számológép és Telefon alkalmazások is szépültek. A leglátványosabb változás a lock screenen és a Control Centerben lesz látható, amelyek teljesen új ruhát kaptak. Utóbbi testre szabható és több minden állítható innen, ritkábban lesz szükség a Beállítások app megnyitására. A lock screent összevonta az Apple a Notification Centerrel: a lefele szvájpolás mostantól az előbbit hozza elő, a Ma nézet továbbra is oldalra suhintással érhető el.

ios11.jpg

Siri hangja kicsivel emberibb lett és sokat okosodott is. Képes megtanulni a felhasználói preferenciákat és ezt továbbítja a fiókodhoz kötött többi olyan eszközödre is, ahol elérheted a digitális asszisztenst. Egy idő után elvileg bizonyos esetekben előre fogja tudni, hogy mit szeretnél. Ráadásul  képes mostantól angolról spanyolra vagy kínaira fordítani.

Az iPad tulajoknak is sokkal jobb lesz mostantól. Az állandó Dock a képernyő alján egyszerűbbé teszi az appok indítását és a közöttük való váltást, a macOS-es Mission Control mintájára pedig az App Switcher nézetben egy képernyőn láthatunk mindent, amin éppen dolgozunk. A Drag and Drop-pal képes és egyéb tartalmakat, illetve linkeket tudunk egyik alkalmazásból a másikba áthúzni.

A Finder-hez hasonló Fájlok alkalmazás érkezésével az összes telefonon tárolt állományt láthatunk egy helyen, mindegy, hogy azok a telefonon találhatóak fizikailag vagy külső felhő alapú tárhelyen - legyen az iCloud vagy külső szolgáltatás (pl. Dropbox). Ja, majd elfelejtettem: az új HEIF és HEVC formátumoknak köszönhetően a képek és videók is kevesebb helyet foglalnak.

Az új billentyűzetfunkciók is hasznosak, egyszerűbb lesz számokat és szimbólumokat írni a gombokon felfele suhintással, illetve a félkezes verzióval balkezesek és jobbkezesek is egyszerűbben gépelhetnek félkézzel. A Notes még sokkal használhatóbb lesz, a kézírás is kereshetővé válik és a kamerával másodpercek alatt szkennelhetjük dokumentumainkat.

A Maps sávasszisztenciával, sebességhatár infókkal és bevásárlóközpontok, repterek belső térképeivel gazdagodik, míg az Apple Music mostantól a Spotifyhoz hasonlóan írja majd barátaink mit hallgatnak éppen, és mi is könnyebben oszthatjuk meg kedvenc zenéinket. A képkezelés tekintetében portrémód, a Live fotó, és a Memóriák funkciók is sokat javultak. Kevesebbszer lesz szükség külsős képszerkesztőre.

A HomeKit mostantól hangszórókat is támogatja, a újdonatúj AirPlay 2 protokoll pedig többszobás funkcionalitást ad a képlethez. A Do Not Disturb mostantól vezetés közben is elnémítja a notikat, az Üzenetek appkezelését is lecserelték, illetve az App Store is teljesen átalakul. Bár késik kicsit, a személyek közötti Apple Pay pénzküldés is jön, a következő updatek egyikével. 

Van új API is a fejlesztőknek is, a két legfontosabb: a CoreML, ami gép tanulással, míg az ARKit, ami kiterjesztett valósággal kapcsolatos eszközöket ad a developerek kezébe.

Szóval hja, már csak pár óra.A iPhone 8 lehet a nagy vesztese az X-nek?

A KGI friss elemzést adott ki, ami az Apple frissen bemutatott termékeinek előrendelési statisztikáival foglalkozik. Mind a Watch Series 3, mind az iPhone-ok péntektől lesznek kaphatóak, az előrendelés pedig mindkét esetben 3 napja indult. A dokumentum tanúsága alapján úgy tűnik, hogy a tizedik évfordulós high-end iPhone jóval magasabb ára ellenére is kannibalizálhatja majd, sőt már most is aktívan kannibalizálja a szintén friss 8-as modell eladásait.

A friss modellek általában 3-6 hetes szállítási idővel rendelhetők, most azonban a legtöbb iPhone 8 modell már 1-2 hét alatt, sőt bizonyos esetekben "a rajt napján szállítható" státusszal vásárolható. Az ok roppant egyszerű, nagyon sokan kivárnak az X késő októberi előrendelési időszakára és a novemberi rajtra.

Szinte példátlan az elmúlt években, hogy az előrendelések elindulása utáni hétvégét követően ilyen rövid teljesítéssel lehessen rendelni, ami persze részben köszönhető a tovább és már lassan végletekig optimalizált beszállítóláncnak is. 

A Watch portáján is vannak meglepő dolgok. Bár a KGI korábban 30-40 százalékosra várta a Cellular modellek arányát az új szériás előrendelések között, most úgy tűnik, ez az arány inkább 80-90 százalék lesz, ami jelzi, hogy nagy lesz a potenciális igény egy ilyen képességekkel felvértezett, teljes értékű okosórára. 

Egyik részhír sem különösebben meglepő: az early adopterek jellemzően mindig a legújabbat és a legjobbat akarják minden termékből, így nyilván várnak a legerősebb, legtáposabb modellre, mind az iPhone, mind a Watch esetében. Ez utóbbiak esetében a szállítási idő már 3-4 hét környékén van és a határidők egyre csak nyúlnak.

 Három évre előretekintve tervezi chipjeit az Apple

Phil Schiller és a hardvertechnológiai alelnök, Johny Srouji ültek le röviddel a keynote után a Mashable újságírójával, aki az A11 Bionic chip rejtelmeiről faggatta a vezetőket.

Amikor az Apple chipet tervez, mindig három évre előre tervezünk, ami nagyjából azt jelenti, hogy az A11 már akkortájt is fejlesztés alatt állt, mikor előrukkoltunk az A8-assal szerelt iPhone 6-os szériával. Bár akkortájt mobilos szinten még nem nagyon volt szó gépi tanulásról vagy mesterséges intelligenciáról, mi kockáztattunk és bejött.

- mondta az A11 neurális motorjára utalva Srouji.

Persze a három éves terv változik, ha új fícsörök kerülnek képbe, ez történt a Super Retina kijelző kapcsán is:

"A folyamatnak rugalmasnak kell lennie, befogadónak a változásokkal szemben." - tette hozzá Johny, aki az első iPhone óta a cégnél van. "Ha az egyik team beesik egy kéréssel, ami nem volt az eredeti koncepció része, meg kell oldanunk. Nem ballaghatok vissza a terveinkhez és mondhatom, hogy majd öt év múlva, esetleg."

Schiller szerint pont ez Srouji csapatának erőssége - hogy minden megtesznek, ha az ütemterv hirtelen változik:

"Volt néhány kritikus pillanat az elmúlt pár évben, amikor arra kellett kérnünk Johnyékat, hogy valamit máshogy oldjanak meg, mint ahogy évek óta a tervekben állt és eget-földet megmozgatva megcsinálták - ezt pedig mindig bámulatos nézni"

Kicsit belemenve az A11 képességeibe: a két performance mag 25 százalékkal gyorsabb, a négy nagy energiahatékonyságú mag pedig 70 százalékkal, mint az elődmodell A10-es, ami a 7 és 7 Plus készülékeket hajtja. Arról már írtunk is, hogy a korai benchmarkok alapján úgy tűnik, hogy a Bionic pariban van a legújabb 13-as MacBook Pro-kkal is.

Az A11 ráadásul a többszálas taszkok esetében is hatékonyabb, köszönhetően a második generációs teljesítményvezérlőjének, ami akár - ha a feladat megkívánja - mind a hat magot el tudja érni. A játékok nyilván több magot használhatnak, míg egy olyan egyszerű művelet, mint a prediktív szövegbevitel is elérheti majd a high performance magokat is.

Ha lusta voltál most ezt elolvasni, de fáj a fogad az X-re, segítek: három éves tech van a leendő telefonodban.

Disclaimer: Az utolsó mondat természetesen csak ún. vicc volt.