almalé és kungfu Rólunk

Ez itt állítólag az iPhone 8 3D kameramodulja

A magam részéről én mindig egészséges szkepticizmussal állok az ilyen alkatrész-leakekhez. Az utóbbi napok során azonban valószínűleg a nagyüzemi gyártás beindulása miatt egyre több kiszivárgott komponensről érkeznek többé-kevésbé hihető fotók, hogy amellett már tényleg nem lehet elmenni. Ímhol:

screen-shot-5.jpg

A minap egy iPhone 8 kijelzőről és szalagkábelről, most pedig az állítólag 3D-s kameramodulról került ki  egy mindenféle magyarázat vagy mellékelt szöveg nélküli kép a nagyérdemű elé. A várakozások alapján mind az előlapi, mind a hátlapi kamera rendelkezik majd 3D-s képességekkel. Míg az előlapi az arcfelismerésben segít akár sötétben is (infravörös technológiával), addig a hátlapi kétkamerás modul elvileg kiterjesztett valóság funkciókat lát majd el.

Az arcfelismerés állítólag villámgyors lesz, bizonyos beszámolók alapján a másodperc milliomodrészével mérhető a reakcióideje. Bár a Qualcomm a következő év Android telefonjaiba is hasonló képességeket ígér, tegnap megírtuk, hogy a KGI és Kuo szerint nem eszik olyan forrón a kását, a rivális még sehol sem tart és az Apple majd két éves fórral halad mind hardveres mind szoftveres szempontból.

 Így néz majd ki az iOS 11 Control Centere

A legújabb bétát Guilherme Rambo is végigtúrta és két tutoriál videót is talált bennük. A két legfontosabb dolog amit láthatunk ezekben a videókban a Control Center interfésze és az alkalmazásváltó suhintós gesztúrája, amit eddig még sehol sem láthattunk. Mindkét videóban egy 7-es szériájú, vagy ahhoz nagyon hasonlító, de Touch ID-s Home gomb nélküli, iOS 11-et futtató iPhone látható.

Az első videó a lock screen felhasználói felületeit veszi sorba. Ahogy a júniusi WWDC-n demózták, a júzer bárhonnan elérheti, ha lefele suhint a képernyő tetejétől. A notifikációk itt tekinthetők meg, míg balra suhintva természetesen a widgetek láthatóak. Érdekes módon, jobbra suhintva a Control Center jelenik meg, ami a jelenlegi stable verzióhoz hasonlóan az utolsó bétában is a kamerát hozza fel.

A második, sokkal rövidebb klip egy megmutatja, hogyan hidalják át a fizikai Home gomb hiányát az appváltó felhozásánál. Amit eddig a gomb gyors dupla lenyomásával hozhattunk elő, azt mostantól a lentről felfelé suhintással. Az appváltó is változik, az első dia mostantól nem a home screen, hanem a Control Center.

Ami nekem kissé fura, hogy a Control Centernek könnyen és közvetlenül elérhetőnek kéne lennie, de itt két suhintás mögé rejtve hozható elő. Nem arról van szó, nyilván nem akkora macera, de értitek, na...KGI: A Qualcomm évekkel van lemaradva 3D-érzékelés terén

Ming Chi legújabb riportjában arról ír, hogy az Apple egyik legfőbb riválisára, a Qualcommra másfél-két évet ver, már ami a 3D érzékelő rendszerek szoftveres és hardveres aspektusait illeti. A gyerekcipőben járó technológiát ráadásul a közeljövőben várhatóan egyik Androidos gyártó sem lesz hajlandó beépíteni termékeibe.

Kuo úgy hiszi, hogy az Android-táboron belül a legelkötelezettebb a 3D érzékelési komponensek kutatás és fejlesztését illetően és bár modem és processzormegoldásai tekintetében komoly  eredményeket tudhatnak magukénak, e technológia terén nem sokra számíthatunk tőlük 2019 ősze előtt.

Az elemző úgy tudja, a Qualcomm dolgát a félkész, kiforratlan algoritmusok és egyéb, hardveres problémák nehezítik, ráadásul állítása szerint a szegmens legjobb beszállítóit Cupertino már lenyúlta - azok minden meglevő kapacitásukkal az Apple-nek gyártanak - így ők kénytelenek újabbak után nézni.

Ráadásul az Androidos szekértábor gyártói úgy tűnik kivárósdit játszanak, már ami ezt a technológiát illeti, ami nem sok jót jelent a Qualcomm számára. A márkák inkább megvárnák, hogy az Apple pontosan mit is akar kezdeni ezzel, milyen innovatív megoldásokra használja majd és csak utána vágnának bele ők is.

A Xiaomi 2018-as flagship készüléke a pletykák szerint egyike lehet a Qualcomm techjét használó készülékeknek, de ha az OLED iPhone bukik, a kínaiak jó eséllyel kukázzák a projektet. Ha már pletyi, nem árt emlékeztetni magunkat, hogy nem is oly régen felreppent, hogy az ezen alapuló arcfelismerő technológia a Touch ID-t válthatja, hiszen azt állítólag gyártási problémák miatt nem sikerült a kijelző alá rejteni. Pár hét és kiderül.

 Két okból is meg fog ugrani az Apple Pay-t használók száma

Most, hogy egyre közeledik hazánk felé az Apple Pay és talán belátható időn belül mi is fizethetünk vele akár itthon is egyre relevánsabbak számunkra is a szolgáltatás jövőjével foglalkozó elemzések.

apple-pay-13.jpg

Most a brit Juniper Research adott ki egy tanulmányt, amiben két fő faktorra alapozva nagy kiugrást jósolnak az Apple fizetési szolgáltatásának:

Először is 2020-ra a VISA és a Mastercard is meg fogja követelni, hogy az összes terminál támogassa az érintős fizetési eljárásokat. Ez, figyelembe véve, hogy a Pay terjedésének egyik kerékkötője az ilyen terminálok bizonyos piacokon tapasztalható alacsony penetrációja, új kapukat nyithat meg a növekedésnek. Ha mindenhol contactless eszközök lesznek, mindenhol használhatóvá válnak telefonjaink is.

A második és szintén nem elhanyagolható ok a lassú chipes-pinkódos, illetve mágnescsíkos-aláírós eljárások által okozott általános felhasználói frusztráció. Ahol ezek a domináns metódusok, ott a felhasználok természetesen a gyorsabb, maceramentesebb megoldások felé gravitálnak, ennek pedig nagy nyertese lehet a jelenleg a szegmenst domináló Apple Pay.

A contactless fizetések jelenleg mindössze az amerikai tranzakciók kevesebb, mint 2 százalékát adják, de az előrejelzés szerint ez 2022-re akár a 34 százalékot is elérheti majd. Jobb nyitott szemmel járni, ha az Apple-nél akarsz dolgozni

Tehetséges mérnök vagy és szeretnél Cupertinoban dolgozni? Nincs minden remény veszve, elég csak kellőképpen szemfülesnek lenni.

dhiibycxyaerdwh_jpg-large-800x938.jpeg

Rejtett weboldalt találtak ugyanis az Apple szerverein, ami gyakorlatilag egy meghívó jelentkezésre tehetséges mérnököknek, akiket az Apple hatalmas szerverparkjának a kritikus elemein dolgozna. Hogy a pozíció léptékét érzékeltessék, leírták, hogy adatok exabájtjaival, szerverek tízezreivel és lemezek millióival kell majd foglalkozni.

Az eredetileg a us-west-1.blobstore.apple.com címen található oldalt a ZDNet újságírója vette észre, bár mostanra már eltűnt - nem tudni hogy azért, mert megtalálták a megfelelő embert, vagy a hirtelen jött nyilvánosság okán. A konkrét terület nincs megnevezve, de mivel webes alkalmazásokhoz kötődik, az iCloud, az Apple Music, az iTunes és az App Store környékén érdemes szaglászni.

A cél nyilván az volt, hogy leginkább csak olyanok találják meg az oldalt, akik utána képesek is betölteni a leírt munkakört. Hogy csak időlegesen volt fenn, vagy konstans nyitva állt a pozíció a potens jelöltek előtt azt valószínűleg nem fogjuk már megtudni, de ebből kiindulva azért: ÉBERSÉG!