almalé és kungfu Rólunk

Az iPhone 8 és az iPhone X is a Google 2017-es top keresései között

A napokban tette közzé 2017-es keresési statisztikáit a Google, melyben kategóriákra lebontva láthatjuk a különböző kifejezéseket, melyekre a felhasználók a legtöbbet kerestek az év során. Szomorú látni az Irma hurrikán első helyezését, Amerika lakossága sajnos idén sem maradt komolyabb természeti csapás nélkül.

A második és harmadik helyen egyaránt idén szeptemberben megjelent iPhone-okat találunk, sorrendben az iPhone 8-at és az iPhone X-et. Ebből azt a következtetést vonhatnánk le, hogy az olcsóbb modell a népszerűbb, ám a helyzet nem ennyire egyszerű.

iphone-8-x-galaxy-s8.jpg

(kép forrása: macrumors.com)

A végül iPhone X-ként bemutatott telefon a sajtóban sokáig iPhone 8-ként keringett, amit pedig végül iPhone 8-ként kaptunk egészen szeptember elejéig iPhone 7s-ként, illetve 7s Plus-ként ismert az internet népe. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor máris egyértelműbbé válik, miért is vesznek olyan sokat az itthon 380 ezer forintról elérhető és mostanra akár azonnal meg is vásárolható iPhone X-ből.

A tech kategóriában az iPhone 8, illetve iPhone X kulcsszavakat nem meglepő módon az idei év másik három nagy durranása, a napokban 10 milliós határt átlépő Nintendo Switch, a legsikeresebb Androidos telefon, a Samsung Galaxy S8, illetve a legerősebb konzol, a Microsoft Xbox One X követi.

Ha tovább boncolgatjuk a listát, találkozhatunk még érdekességekkel. Ilyen a hatodik helyen lévő Nokia 3310, amely a klasszikus típus újragondolt változataként hatalmas népszerűségnek örvendett attól a pillanattól kezdve, hogy szárnyra kaptak a pletykák róla. A másik a OnePlus 5, amely jól jelzi nem csak azt, hogy a cég továbbra is kiváló telefonokat gyárt az 500 euró körüli árkategóriában, de azt is, hogy a világ egyre jobban kezdi megismerni a márkát.Mától hivatalosan is kapható az iMac Pro, íme minden fontos infó róla

Mától hivatalosan is megvásárolható a nyári WWDC-n bemutatott iMac Pro, amely elsősorban a professzionális munkákat végzők (fotósok, videósok és fejlesztők) játékszere lesz. Az Apple tegnap bejelentette, hogy a masinát jövő hét közepétől már a hivatalos Apple Store-okban is meg lehet majd nézni - és természetesen meg is lehet majd venni.

imac_pro_ram_upgrade.PNG

A memória a mezei iMac-ekhez képest házilag nem bővíthető, ahhoz, hogy a garanciánk megmaradjon, kizárólag hivatalos Apple Store-ban vagy szerződött szerviz partnereknél végeztethetjük el a műveletet. Ennek költségvonzata még kérdéses, ám, ha a konfigurátorból indulunk ki, akkor a 32 GB-ról 64 GB-ra való upgrade 290, a 32 GB-ról 128 GB-ra való upgrade pedig 870 ezer forintba fájhat majd.

Az alap iMac Pro 1 799 990 Ft-ba kerül és 8 magos Intel Xeon processzort, valamint 32 GB memóriát és egy 1 TB-os SSD-t tartalmaz. A megjelenítésért és az egyéb, 3D-s, valamint nyers számításért az AMD 8 GB-os Radeon Vega 56 típusú videokártyája a felelős. Utóbbi egyébként nevetséges 218 ezer forintért 16 GB-os Vega 64-re is cserélhető.

imac-pro-after-effects-800x660.jpg

Ha erősebb processzort szeretnénk, akkor a 10 magos Intel Xeon felára 291, a 14 magosé 582, míg a 18 magos csúcsmodellé 874 ezer forint. Itt jegyeznénk meg, hogy bár a Turbo Boost órajele mind a négy processzornak közel azonos, az alap órajel a magok számának növekedésével párhuzamosan csökken. Ez azt jelenti, hogy míg a 8 magos Xeon normál esetben 3.2 GHz-en dolgozik, addig a 18 magos már csak 2.3-on. Ezzel mindenképpen érdemes kalkulálni, amikor az arányokat nézegetjük.

Bár az 1 TB-os SSD már önmagában is elég durvának hangzik, főleg, hogy ez alap kiszerelésben is már a csomag része, ugyanakkor, ha mégsem érjük be ennyivel, akkor nagyon durván bele kell nyúlnunk majd a zsebünkbe. A 2 TB-ra való upgrade még egész elviselhető a maga 291 ezres felárával, viszont a 4 TB-os opció beikszelése már több, mint 1 millió forinttal fogja megdobni a végösszeget.

imac-pro-rear-800x663.jpg

Ha már az SSD-nél járunk, érdemes megemlíteni, hogy bár a hivatalos specifikációban nem találjuk meg, de minden iMac Pro tartalmaz egy T2 névre hallgató biztonsági chipet is, amely többek között a titkosítás kezeléséért is felel. Ennek köszönhetően az SSD sebessége nem fog változni akkor sem, ha titkosítjuk annak teljes tartalmát. A T2 chip egyéb iránt szerepet játszik még a FaceTime HD kamera képfeldolgozásában, de egyéb biztonsági képességekkel is bír.

Ilyen például az új Startup Security Utility-ben beállítható biztonsági szintek, melynek segítségével korlátozhatjuk, milyen friss operációs rendszernek engedje meg a számítógép, hogy fusson. A legszigorúbb védelmi szinthez aktív internet kapcsolat kell, ugyanis a rendszer, amennyiben nem az aktuálisan elérhető legfrissebb verziót észleli az adott rendszerből, azonnal nekiáll frissíteni azt, még mielőtt bebootolna.

imac_pro_security_boot.jpg

(kép forrása: twitter.com/cabel)

Bár ez nagyon erőszakos megoldásnak hangzik, használatával kétség kívül elejét vehetjük annak, hogy a támadók kihasználják a macOS-ben lévő biztonsági réseket. Más kérdés persze, hogyha egy frissítés olyan jól sikerül, mint az elmúlt hetekben nagyjából bármi, amit az Apple szoftveresen kiadott, akkor nem csak kellemes, de kellemetlen meglepetések is lehetnek az opció bekapcsolásából.

applecare_1.jpg

Jó hír, hogy a többek között teljes műszaki támogatást, kiegészítő hardver-javítási lehetőségeket és további két éves garanciát magába foglaló AppleCare Protection Plan forintra pontosan ugyanannyiba kerül az új iMac Pro-hoz, mint bármely másik iMac-hez, így az 56 ezer forintos csomagon a gép vételárát figyelembe véve egy percig nem szabad gondolkodni.

imac-pro-witb-201712_geo_hu.jpg

Rossz hír viszont azoknak, akik az iMac Pro mellé járó asztroszürke billentyűzetre, Magic Trackpadre, illetve Magic Mouse-ra fáj a foguk: az Apple megerősítette, hogy ezek kizárólag az iMac Pro-val együtt rendelhetők meg, ami egyben azt jelenti, hogy ha elfelejtettük beikszelni, utólag már nincs rá lehetőségünk, hogy rendeljük magunknak egyet belőlük. Én már most borítékolom, hogy ez az exkluzivitás valószínűleg egy éven belül megszűnik majd és felár ellenében bármelyik periféria elérhető lesz asztroszürke színben bárki számára.

imac-pro-vesa-mount-bracket-kit-800x556.jpg

Ha nem a klasszikus módon, tehát asztalra letéve szeretnénk használni az új iMac Pro-t, hanem mondjuk fali vagy asztali konzolra szerelve, akkor erre szintén lehetőségünk nyílik, ugyanis az Apple már most biztosít VESA-kompatibilis kitet a gép mellé. Ezt utólag is megvásárolhatjuk, illetve - természetesen - a gép konfigurálásánál is beikszelhetjük, az ára mindkét esetben 30 ezer forint.Vannak olyan országok, ahol már 3 év garancia jár minden Mac-re

Míg itthon az 1 éves garancia miatt sokan forrongnak a mai napig és a többség nettó lehúzásnak érzi a kisebb vagyonért megvásárolható AppleCare+ kiterjesztett garancia csomagot, addig a világ másik felén szépen csendben egy kisebb forradalom zajlik.

Az ausztrál és az új-zélandi fogyasztóvédelmi törvények ugyanis kimondják, hogy egy termék meghibásodása esetén a vásárlónak jogában áll ingyenes javítást vagy cserét kérnie a vásárlástól számított egy bizonyos ideig. Hogy mennyi ez az egy bizonyos ideig, arra állítólag nincs egyértelmű utalás a törvényben.

mac-family-trio-lineup-800x323.jpg

Az Apple mindenesetre már körbeküldte az érintett hivatalos boltoknak, illetve a prémium viszonteladóknak azt a dokumentumot, melyben az áll, hogy mostantól minden olyan Mac-et be kell vizsgálni és javítani kell, melyet a vásárlástól számított három éven belül visznek vissza - függetlenül attól, vettek-e hozzájuk AppleCare+ csomagot vagy sem.

A doksi elvileg azt is részletezi, mire terjed ki ez a gavallérokra jellemző gesztus: gyakorlatilag mindenre. A felsorolásban legalábbis olyanok vannak, mint kijelző, akkumulátor, adattároló (merevlemez vagy SSD), alaplap, videokártya, memória, kábelek, tápegység, tehát gyakorlatilag minden létező főbb elektronikai komponensre érvényes az új szabály.

Igencsak jó most ausztrál vagy új-zélandi Apple júzernek lenni, ugyanakkor a kép úgy teljes, ha megemlítjük, hogy természetesen a kiterjesztett 24 órás technikai segítségnyújtás, valamint a szoftveres támogatás és egyéb exkluzív szolgáltatások továbbra is csupán az AppleCare+ csomag részeként érhetők el.Itt a legújabb iOS és tvOS frissítés, ami befoltozza a HomeKites biztonsági rést

Még hétvégén jött a hír, hogy biztonsági rést találtak a HomeKit API-ban, melyet kihasználva a támadók hozzáférhettek olyan okoseszközökhöz, melyek például a lakásban található zárakat is szabályozták. Miután az ügy nyilvánosságra került, az Apple azonnal reagált: letiltották a megosztott felhasználókhoz való távoli hozzáférést.

brookfield-homekit.png

A mostani iOS 11.2.1-es, illetve tvOS 11.2.1-es frissítés pár bug kijavításán, illetve teljesítménybeli optimalizációkon felül elsősorban a HomeKit biztonsági rés befoltozására koncentrál s a 11.2.1-es rendszer futtató eszközök számára vissza is kapcsolták a hétvégén lelőtt funkciót.

homekit-800x485.jpg

Mostanában az Apple szoftveres csapatának akadt dolga rendesen. A HomeKit-es hibán kívül szintén az elmúlt pár hét termése volt a macOS High Sierra súlyos biztonsági hibájának felfedezése, majd az annak javítása során elrontott megosztott mappák hozzáférésének helyreállítása is.

Rá pár napra az iPhone-osok voltak soron, a  dátummal kapcsolatos balhé megoldásaként kiadott szoftver frissítés pár telefonnál ellehetetlenítette a Face ID működését. Akkor egy külön összefoglaló posztban vettük végig a cég aggasztó kálváriáját. Reméljük, a mostani biztonsági rés befoltozása után legalább karácsonyi nem hallunk újabb megoldandó problémáról.Az iTunes zeneboltja nem megy sehova - legalábbis egyelőre

Az Apple tegnap úgy érezte reagálnia kell egy hírre, ami azt pletykálta, hogy 2019-től nem lehet majd zenét vásárolni majd a cégtől, és csak az Apple Music marad. A Digital Music News nevű oldal állítása szerint ezt már 2016 óta tervezi Cupertino. Az Apple állítása szerint "ez egyszerűen nem igaz". 

Kevés embert kedvelek annyira az Apple-ös blogoszférában, mint 9to5mac-es Ben Lovejoyt, véleményünk az almás témákban jellemzően összecseng és ez most sincs másként. Lovejoy kiemeli, attól, hogy a specifikus hírt, miszerint két év és lehúzzák a rolót megcáfolták, az nem jelenti azt, hogy ez nem fog megtörténni valamikor a jövőben.

Igaz, nagyon sokan vannak még úgy, hogy nem szívesen engedik el zenegyűjteményüket a streamingért, de egyre kevesebbek számára vonzó a fájl birtoklása, ha minden kényelmesen lejátszható a netről. Egyre kevesebb obskúrus cucc nem elérhető valamelyik szolgáltatásról és az a logika, ami eltüntette először a hanglemezeket, majd a kazettát és végül a CD-ket, az el fogja tüntetni az MP3-at és a többi fájlformátumot is - a többség számára legalábbis egészen biztosan.

Bár én hópihe vagyok, amit nem streamelek, az jó eséllyel megvan vinylen (kövezzetek meg, kurva impraktikus, sok vele a macera, de imádom, hogy van színe-szaga és a vele járó szertartást sem adnám semmiért), de nézzetek magatokba. A nicaraguai gangsztarapen, a dél-afrikai shangaan elektrón és az ujgur drumandbassen kívül mi nincsen fenn az Apple Musicon vagy a Spotifyon? Na ugye.

Lássuk be, a zene (főleg ha nem borzalmasan tömörített VBR-rel dolgozik az ember) rengeteg helyet fel tud zabálni a gépünk HDD-jéből, főleg ha eklektikus és szerteágazó az ember ízlése. Mondhatjátok, hogy a streaming nem tökéletes és nem felel meg mindenki, és abszolút igazatok is van. 

De a túlnyomó többségnek megfelelő. Persze lehet, hogy nincs igazunk és a letöltések még nagyon-nagyon sokáig megmaradnak az Apple zenekínálatában. Szerintetek?