almalé és kungfu Rólunk

Tényleg alig tud rólad valamit az Apple, lekérheted az adataidat te is

Az Apple májusban, a GDPR előírások élesbe fordulásakor vezette be, hogy a privacy.apple.com oldalon keresztül az EU polgárai lekérhetik az összes adatot magukról, amit a cég tárol. Én 2007 óta vagyok Apple-felhasználó, vagyis 11 éve, ennyi idő alatt töménytelen mennyiségű adatuk lehet rólam, gondoltam én. A Facebook botrányaiból indultam ki, a nagyüzemi adatgyűjtés, értékesített adatok, profilozás, “kitaláljuk, amit te nem is tudsz magadról” hírekből. Mivel minden cég gyűjt adatokat a felhasználókról, valahol az Apple is sokszor ebbe a kalapba esik.

Mondhatjuk, hogy nem AZÉRT gyűjtik, meg nem ANNYIT, de végül is most először láthatjuk, mennyi az annyi.

Nevetségesen kevés.

A weboldalon keresztül be kell jelentkezünk az Apple ID-nkkal, majd kérni egy adatigénylést, az első menüponttal. Ezek közül lehet választani, ha mindre kíváncsi vagy, mindet kérheted:

ke_pernyo_foto_2018-06-12_21_46_17.png

Valamint a combosabb adatok, a képeid, a felhőben tárolt fájljaid és leveleid. Ezek az adatok gigabájtokra rúghatnak, de nem is igazán ezek azok, amik miatt aggódunk alapesetben.

ke_pernyo_foto_2018-06-14_8_42_06.png

A többi fájlban csv-ket és ics fájlokat találunk, amik esetemben sokszor üresek voltak. Olyan adatok ezek, amik szükségesek a szolgáltatások ellátásához: mikor milyen ügyünk vagy bejelentésünk volt, milyen készülékeink vannak, egy log file arról, mikor mire használtuk az iCloudot az utóbbi időben, és így tovább. Elég unalmas olvasmány a táblázat, hogy a telefonunk hány óra hány perckor töltött le egy fotót.

Amik érdekesek:

CallHistory.csv

Ez a híváslistánk, ami 554 sorból áll esetemben. Ez pedig sokkal több, mint a telefonon látható 100 bejegyzés, így ha vissza akarunk nézni egy korábbi hívásunkat, érdemes itt lekérni az adatunkat. Az “Egyéb Adatok” alatt találjuk.

Locations.xml

Ezen aggódhatnánk alapesetben, de összesen egy darab 2006-os lokációm volt elmentve a táblázatban.

VIP és recent mailcímek

Ezek is letölthetőek, utóbbi elég combos méretű. Ebben sincs meglepő, de ha esetleg kinyernénk ezeket az adatokat táblázatban, itt megtehetjük.

vcards konktaktok

Az összes kontaktunk letölthető vcard formátumban. Ez sem egy csodálatos dolog, de ha gyorsan és hatékonyan akarjuk ezt megtenni, ide érdemes jönni. iCloud Kontaktok alatt találjuk.

A lekérdezést itt tudod elindítani.

Én nem találtam olyan információt magamról a fájlok között, amin minimálisan felvontam volna a szemöldökömet, vagy azt mondtam volna, hogy jé. Ha tényleg ennyit tud rólunk a cég, akkor szinte semmit nem tud rólunk.Hiánypótló: Lehet egyszerre telefonálni és videót nézni iPhone-on!

Nem tudom, hogy egy átlagos felhasználónak hány évre lenne szüksége arra, hogy erre rájöjjön, de ha gyereked van, akkor előbb-utóbb rájössz. Legalábbis a lányom, Rozi, másfél éves kora ellenére eléggé rácuppant az okostelefonokra, nyilván azért, mert előtte is nyomogatjuk időnként (és valamelyikünket MINDIG látja), így aztán ha meglát egy világító képernyőt, felé röppen, mint az éjjeli lepkék. Erről a tevékenységéről az esetek nagy százalékában lebeszéljük.

De ha édesanyámat hívjuk fel, ő is hallani akarja, ilyenkor kihangosítom a telefont, amit ilyenkor önszántamból a lányom felé nyújtom, hogy legyen, aminek lennie kell.

Rozi zsenge kora ellenére felismeri a Youtube ikonját, lapozni is tud az oldalak között, valamit felismeri a kedvenc zenés videóit, és elindítja azokat. De nem ezzel akartam eldicsekedni, mert valójában egyáltalán nem vagyok rá büszke, azon lepődtem inkább meg, hogy amikor hívás közben Rozi elindít egy videót, akkor az elindul.

img_4583.PNG

Vagyis ez még nem meglepő, de a videó

nem némán szólal meg, viszont nem is full hangerőn: kellően lehalkítva, és valamilyen csodálatos jelenség következtében a vonal másik felén nem hallanak az egészből semmit.

Egyazon készüléket használunk ilyenkor ketten, egyazon hangszórót, plusz én még a mikrofont is ettől nem messze, és az iPhone gond nélkül kiszolgál mindkettőnket, nagyon kis kompromisszumokkal.

Nem értem, hogy ezzel a szoftverfejlesztők melyik pihent órában tudtak foglalkozni, mármint azzal az igénnyel, hogy telefonálás közben videót nézhessünk, és ezt tartsuk titokban a másik fél előtt, de sikerült. Ez a többfelhasználós, multitask operációs rendszer legvagányabb megnyilatkozása, leglaább olyan okos és brilliáns, mint az osztott képernyős multiplayer annak idején.Egybekezdés: Az Apple bezárja az iPhone “hátsó ajtaját”

Az Apple úgy döntött, hogy hamarosan kiadnak egy frissítést, amivel az iOS készülék lezárása után egy órával nem lehet adatot kinyerni a készülék kábeles adatcsatlakozóján. Az FBI több mint egymillió dollárt fizetett ki annak idején, hogy a San Bernardino-i merénylő telefonjáról adatokat nyerjen ki egy cég az adatporton, ezt a módszert valószínűleg a magas ár ellenére nem akkor fejlesztették ki, és azóta is alkalmazzák. Most, két évvel az eset után az Apple megtalálta az evidensnek tűnő megoldást, nem tudni, mi tartott eddig. Természetesen továbbra is együttműködnek a hatóságokkal, de nem támogatnak tovább olyan módszert, ami illetéktelenek kezébe juttathatja bárki adatát mondjuk ellopott vagy megtalált iPhone-okról.

new-animoji-11_3.jpgMit tudunk az idén megjelenő iPhone-okról?

Noha nem egy pletykával találkoztam, ami a JÖVŐRE megjelenő iPhone-ok tulajdonságait elemzi - ez egy baromság, ezért nem is foglalkoztam velük -, az idei felhozatal már elég közel van ahhoz, hogy foglalkozzunk vele komolyabban. Az Apple termékek pletykaciklusa ugyanis ebből…

pletyka-o-meter_1_1.jpg

…már átfordult ebbe…

pletyka-o-meter_2_2.jpg

…és augusztusban majd eljutunk ebbe a fázisba is:

pletyka-o-meter_3_3.jpg

De azért látszik, hogy a Forbes nem véletlenül hoz le néhány naponta új részleteket az új készülékekről: ilyenkor megbízhatónak tűnő füleseket kaptak, amik annyira értékesnek tűnnek, hogy egy jó hangos cikksorozattal kockáztatják a lebőgést. És erre a lebőgésre évekig emlékszik a konkurens sajtó, szóval nem játék.

A dolgok jelenlegi állása szerint három új készülék jön idén.

  • iPhone X Plus
  • Második generációs iPhone X
  • Olcsóbb iPhone X (vagy csak simán: “iPhone”)
  • Második generációs iPhone SE

Ezeken kívül megmaradhat még talán az iPhone 8-as sorozat, de a többit érdemes lenne kiszórni a kínálatból, hiszen láthatóan a cég épp egy nagy iPhone redizájn folyamat közepén tart.

Tovább olvasom


Az Apple Watch edzéskövetése a WatchOS 5-tel jobb lesz, lássuk hogyan

Minden terméknek van egy - de inkább több - kulcsképessége, személyenként mindig egyetlen hasznos tulajdonság, ami miatt a végén beadod a derekad, és megajándékozod magad eggyel. Ez az utolsó csepp a pohárban, mert tudnál ugyan élni a termék nélkül, de mivel egyébként is rohadtul szeretnél venni egyet, ez a csepp döntő jelentőségű lesz. Ezt az egy érvet mondogatod majd magadnak és a környezetednek, amikor megkérdezik, hogy miért jó.

Az Apple Watch esetében a legjobb ember számára ez a workout tracking, illetve a buzdítás a mozgásra. Mert jól van, hogy nájsz, meg hogy fel tudod venni a telefont, meg Korona, de ha egészségesebb leszel, akkor tutira jól tetted, hogy beruháztál (az életmentést felhozni érvként túlságosan szerencsejátékos hozzállás).

Az Apple tudja ezt, ezért a WatchOS 5-tel bevezet néhány újítást, amikkel még sokkal nagyobb boostot kap az órás edzés és a “körök bezárása”, vagyis az “emeld fel a segged te lusta disznó“. Ezek a következőek:

Automatikus edzéskövetés

ke_pernyo_foto_2018-06-10_21_14_36.png

A WatchOS 5-től nem kell értesíteni az órát arról, hogy edzés következik. Az óra magától rájön, hogy_valószínűleg_ edzel (nyilván nem tudja 100%-ban megállapítani az elmozdulásmérőkből és pulzusszámból, lehet hogy egy kretén meg akar erőszakolni és az életedért futsz), ezért egy értesítést kapsz: tényleg edzel? Elkezdjük?

Ha annyira benne van a fókuszban, hogy ezt a gombot is elfelejted megnyomni, az óra ettől függetlenül futtatja a tracket a háttérben, így utólag bekerülnek az adatok a helyükre.

De nem csak azt találja ki az óra, hogy edzel, hanem azt is, hogy mit. Három percen belül megállapítja, hogy futsz, gyalogolsz, úszol, ellipszis tréneren vagy evezőpadon vagy. Az óra azt is észleli a pulzusodból, ha végeztél az edzéssel, ilyenkor figyelmeztet, hogy állítsd le a tracket, hogy ne számítson be innentől több aktivitást.

Jóga és túrázás, mint új sportok

A fenti két sport szerelmesei eddig is indíthattak edzést az órán, mint “Egyéb” kategória, de nem voltak spéci algoritmusok kifejezetten ezekre a tevékenységekre, ezért az aktivitásmérés sem volt pontos. Na, most van, a jógások például a gyakorlatok intenzitásának függvényében égetnek el több vagy kevesebb energiát, és ezt már az óra is tudja mérni.

A túránál számít a szintemelkedés, természetesen a szívverés, a távolság, a GPS helyzet. Így hiába lassítasz, az óra tudni fogja, hogy ez tiszta erővel menetelés a hegytető felé. Az Apple Watch Series 3-ban a beépített magasságmérő számol, a korábbiban a telefonét használják az órák.

Futáshoz még jobb

Még több eszköz van elérni a személyes rekordod: a távolság mellett fontos lesz a percenként megtett lépésszám és az előző kilométer eredménye. A haptic feedback visszajelzések is sokfélék lettek, nemcsak távolságegységenként kérhetsz értesítést, de akkor is egészen máshogy pöcögtet az óra, ha letértél az előre kitűzött célodhoz vezető útról, vagy ha túl gyors, vagy túl lassú vagy.

Egyébként a haptikot eléggé komolyan veszik, a fentieken túl állítólag az idén érkező új órában (ha lesz egyáltalán) az összes benyomható gombot mozdulatlanra cserélnek, és csak a haptic feedback miatt éreznénk úgy, mintha mozognának. A Koronát azért továbbra is lehet majd tekerni, azt beszélik.

Versenyszellem

A WWDC-n ezt a funkciót egy hölgy egy edzőgépen mutatta be, lihegett is a végére, az biztos, hogy megmarad az emlék. A lényeg, hogy kihívhatsz ismerősöket egy egyhetes versenyre, ki az aktívabb a “körbezárásban”, vagyis a napi mozgásmennyiségek teljesítését ki végzi el jobban. A körbezárás minden százalékáért egy pont jár, a verseny végén díjat oszt az óra, és a vesztesnek lehet visszahívni.

ke_pernyo_foto_2018-06-10_21_14_22.png

Szerintem baromi jó motiváció, és egyáltalán nem kell aktív sportos arcnak lenni egy kihíváshoz, sőt. Sokkal viccesebb, ha két olyan ember hívja ki egymást, akik egyébként keveset mozogtak, és szeretnének valakit, aki felrázza végre őket.

Zenei listák

A zene továbbra is Apple Musicon keresztül szól, de a playlisteket lehet Pandoráról vagy Spotifyból átrántani - ha ők is akarják -, így offline hallgatás is lehet ilyen módon, valamilyen szempontból külső forrásból. Jönnek a podcastek is az új oprendszerrel, meg meditációs zenék, audiokönyvek is lesznek a kínálatban.