almalé és kungfu Rólunk

Ó, mini, merre visz az utad?

Pont három éve jött ki a legutolsó Mac mini és azt hiszem nem csak saját nevemben mondhatom, hogy nem teljesen értjük, hogy mi is a cég terve. Reméljük, nem éppen az, ami az iPod-nál is volt.

A jelenlegi iteráció alapját nem kifejezetten mondanám mai csirkének, a grafikai megjelenítésért az Intel HD 5000 és Iris chipek felelnek, a procik pedig Haswell szériásak. Persze olcsó, árban kevesebb mint fele a legolcsóbb, legalapabb 21,5-es iMac-nek, de már az utolsó frissítés is hatalmas csalódás volt sokaknak. Köztük például nekem is.

apple_macmini_2014_back_high.jpg

Kivették belőle a quadcore processzorokat, és onnantól megszűnt a dual drive támogatás is - azóta sem kaptuk vissza ezeket. Bár korábban, 2006-tól majdnem minden évben frissítve lett a mini, 3 éve pedig semmi, nyista, nada, csak tücsökciripelés hallatszik.  Pedig igény az lenne rá: mind a magánfelhasználók, mind a céges szektor részéről.

Persze vannak arra utaló jelek, hogy valamire készülnek a termékkel, a moduláris Mac Pro bejelentésekor Phil Schiller mint "fontos termékről" beszélt a Mac miniről, ami talán azt is jelentheti, hogy a Mac mini marad. Persze konkrétumokat nem volt hajlandó elárulni a piszok.

Áprilisban a Pike's Universum nevű blog írt arról, hogy az új high-end mini lehet, hogy nem is lesz már annyira mini, ami jelentős funkciókör-bővülést sejtet. Persze, ha lehet az ilyen pletykáknak hinni. Amennyiben zajlik már a fejlesztés, jó eséllyel hetedik vagy nyolcadik generációs, Kaby Lake processzorok kerülhetnek bele.

Ha marad az eddigi szokás, hogy a 13-as MBP-hoz hasonlóan a 15W-os U-szériás chipeket kapja, akkor legalább a négy mag visszatérhetne. Persze így, október végén, nulla pletykával vagy bejelentéssel a láthatáron ebből idén jó eséllyel nem lesz már semmi. Talán majd 2018-ban.Az Apple operációs rendszerei felkészültek a KRACK ellen

Aki aktívan figyeli a tech híreket az már tudja: nagyon nagy baj van a jelenleg egyik legszéleskörűbben használt  Wi-Fi szabvánnyal. A WPA2 protokollban ugyanis kritikus sebezhetőséget fedeztek fel, amit csak KRACK-nek, azaz Key Reinstallation Attacknek neveznek.

Ha jól értem, nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy amikor az eszközöd csatlakozik wifin keresztül a hálózathoz, egy négyes kézfogással egyezteti le a routereddel, hogy mi is lesz a titkosítási kulcs. A kliensnek megküldött harmadik üzenet tartalmazza ezt a kulcsot, amit azonban ha a kliens nem nyugtáz, a hozzáférési pont újra megküld a készüléknek.

A router pedig szépen, minden alkalommal, amikor megkapja, újratelepíti kulcsot, amivel alaphelyzetbe áll a protokoll belső számlálója, az ún. nonce is. A titkosítás pont arra épít, hogy ez a számláló nem ismétlődhet, viszont mivel ebben az esetben visszaáll így onnantól sebezhetővé válik a korábban hasonló körülmények között kimúlt WEP és WPA szabványokat váltó WEP2 is.

Elviekben vezeték nélküli hálózatok 100 milliói, tán milliárdjai válnak így támadhatóvá és azok is maradnak egészen addig, ameddig a még támogatott routerekre meg nem érkezik a firmware-frissítés. Jó hír, hogy ahhoz, hogy a támadás sikeres legyen mind a hozzáférési pontnak, mind a kliensnek támadhatónak kell lennie.

Az AppleInsider bekopogtatott Cupertino-nál és finoman érdeklődött, hogy mi a helyzet. A válasz nagyrészt megnyugtató: a legújabb macOS, iOS, tvOS és watchOS bétákban a folt már be lett patchelve, tehát nem sokáig leszünk védtelenek erről az oldalrón. 

Sajnos arról azonban semmit nem tudni egyelőre, hogy az AirPort Express-szel, az AirPort Extreme-mel vagy a Time Machine-nal mégis mi a helyzet - legutóbb 2016 decemberében, tehát majdnem egy éve kapott firmware-frissítést a család.Jó nyarat zárt az iOS platform

Szépen javulgat az Apple részesedése az okostelefon-piacon, az augusztussal záruló 3 hónapos időszakban 8 nagy piacon is javítani tudott - erről tanúskodik a Kantar Worldpanel felmérése.

A legjobb eredményeket 4,4 százalékkal Spanyolországban, 4,3 százalékkal Kínában, illetve 3,7 százalékkal az USA-ban érte el Cupertino, míg Németországban 2,3, Franciaországban 1,7, az EU többi részén pedig átlagosan 1,2 százalékkal javultak a megoszlásban az Apple arányai. Egy százalék alatti növekedésre is volt példa, Ausztráliában 0,9, míg Olaszországban 0,4 százalékkal sikerült feljebb mászni.

Ezzel egyik legfontosabb, hazai piacán 31,3-ról kerek 35-re sikerült növelni a részesedést, és bár miközben a közel kétharmados többségével az Android még mindig dominálja az amerikai színteret, a hógolyó azért szépen, ha nem is sokkal, de kisebbre olvadt. Kíváncsian várjuk hogyan változtat majd ezen az X megjelenése.

Az Egyesült Királyság a fentebbi felsorolásból látványosan kimaradt - ez nem véletlen, az Apple itt komoly arcvesztést volt kénytelen elkönyvelni. A Samsung agresszív marketingjének okán számottevően sikerült megnyomniuk a Galaxy S8 és J3 eladásokat az új iPhone-ok érkezése előtti utolsó pár hétben. Ennek eredménye közel két százalékos esés volt, az eddigi 35,9-ről 33,9-re ment össze Cupertino tortaszeletének mérete.

Minimális visszaesés volt tapasztalható Japánban is, ami azért 0,1 százalékos értékével majdhogynem hibahatáron belülinek mondható.Isten veled, Touch ID?

Úgy tűnik az Apple-nél már jövőre belelőhetik a még 2013-ban bevezetett ujjlenyomatos azonosítást a Napba, legalábbis Ming-Chi Kuo ezt állítja legfrissebb befektetői jegyzetében. És miért pont most és ebben ne lenne igaza?

face-id-dystopia_3.jpg

Kuo szerint a Face ID alkalmazása komoly előnyt jelent az Androidos gyártókkal szemben, akik számára akár évekbe is telhet, míg a TrueDepth kamerához fogható technológiát képesek előállítani. De ezt már eddig is tudtuk, ezzel csak a pár héttel ezelőttieket ismételte és erősítette meg. Most viszont merőben új infóval is szolgált, mely szerint:

az összes 2018-as iPhone modell Face ID-val érkezhet majd.

Az új funkció pedig véleménye szerint a jövőre érkező iPhone-ok egyik fő selling pointja lehet ismét és maradhat is egészen addig, amíg a konkurencia fel nem zárkózik. De ez még nem minden: Ming-Chi szerint az összes telefon perem nélküli, egész képernyős dizájn lehet majd, ami akár azt is jelentheti, hogy a 8-as szériából bizony már nem lesz S kiadás.

A KGI elemzője szerint már a jövő évi iPad Pro modellek is átállhatnak az új autentikációra. Ez persze azt jelenti, hogy a régóta pletykált, kijelző alá integrált Touch ID megoldásnak is annyi lehet. A dolognak kicsit azért ellentmond, hogy maga a szoftverfejlesztési főnök, Craig Federighi utalgatott rá korábban, hogy a cég még nem áll teljesen készen a Touch ID kezének végleges elengedésére minden termék esetében.

Bár szerinte is a Face ID a biometrikus azonosítás jövője, azt is elismerte, hogy vannak olyan helyzetek, ahol más eljárás vagy ezek különböző módon kombinált alkalmazásai több értelemmel bírhatnak.Budapesti darab készült Steve Jobs életéből

Az iJobs című darabot a Spirita Társulat mutatja be a budapesti Bethlen Téri Színházban. Egyfajta kísérletnek szánják a darabot, amit Danny Boyle filmje ihletett. Ezt írják:

Fiatal alkotócsapatunk ezt a filmet vette alapul, de el is rugaszkodott tőle - a prózai színházművészet és a technológiai világ összeolvadásaként egyszerre informatív életrajz és dráma. A címszerepet az író-rendező, Egressy G. Tamás alakítja. 

A darab ezúttal hála istennek nem egy életrajzi dráma, a társulat úgy látja, inkább egy általánosabb kérdéskört feszeget: a szélsőséges szakmai elhivatottság és a hétköznapi élet között húzódó, néha feloldhatatlan ellentétet.

Íme a plakát:

plakat_egyseges_ijobs.jpg

Íme a Steve Jobsot játszó színész:

egressy_tamas_-768x1160.jpg

Íme ugyanez a színész, beöltözve:

steve.png

Az előadások időpontjai:

  • október 24. 19:00
  • október 25. 19:00
  • október 26. 19:00
  • december 7. 19:00
  • december 8. 19.00

További információk a társulat honlapjának vonatkozó aloldalán.