almalé és kungfu Rólunk

Két okból is meg fog ugrani az Apple Pay-t használók száma

Most, hogy egyre közeledik hazánk felé az Apple Pay és talán belátható időn belül mi is fizethetünk vele akár itthon is egyre relevánsabbak számunkra is a szolgáltatás jövőjével foglalkozó elemzések.

apple-pay-13.jpg

Most a brit Juniper Research adott ki egy tanulmányt, amiben két fő faktorra alapozva nagy kiugrást jósolnak az Apple fizetési szolgáltatásának:

Először is 2020-ra a VISA és a Mastercard is meg fogja követelni, hogy az összes terminál támogassa az érintős fizetési eljárásokat. Ez, figyelembe véve, hogy a Pay terjedésének egyik kerékkötője az ilyen terminálok bizonyos piacokon tapasztalható alacsony penetrációja, új kapukat nyithat meg a növekedésnek. Ha mindenhol contactless eszközök lesznek, mindenhol használhatóvá válnak telefonjaink is.

A második és szintén nem elhanyagolható ok a lassú chipes-pinkódos, illetve mágnescsíkos-aláírós eljárások által okozott általános felhasználói frusztráció. Ahol ezek a domináns metódusok, ott a felhasználok természetesen a gyorsabb, maceramentesebb megoldások felé gravitálnak, ennek pedig nagy nyertese lehet a jelenleg a szegmenst domináló Apple Pay.

A contactless fizetések jelenleg mindössze az amerikai tranzakciók kevesebb, mint 2 százalékát adják, de az előrejelzés szerint ez 2022-re akár a 34 százalékot is elérheti majd. Jobb nyitott szemmel járni, ha az Apple-nél akarsz dolgozni

Tehetséges mérnök vagy és szeretnél Cupertinoban dolgozni? Nincs minden remény veszve, elég csak kellőképpen szemfülesnek lenni.

dhiibycxyaerdwh_jpg-large-800x938.jpeg

Rejtett weboldalt találtak ugyanis az Apple szerverein, ami gyakorlatilag egy meghívó jelentkezésre tehetséges mérnököknek, akiket az Apple hatalmas szerverparkjának a kritikus elemein dolgozna. Hogy a pozíció léptékét érzékeltessék, leírták, hogy adatok exabájtjaival, szerverek tízezreivel és lemezek millióival kell majd foglalkozni.

Az eredetileg a us-west-1.blobstore.apple.com címen található oldalt a ZDNet újságírója vette észre, bár mostanra már eltűnt - nem tudni hogy azért, mert megtalálták a megfelelő embert, vagy a hirtelen jött nyilvánosság okán. A konkrét terület nincs megnevezve, de mivel webes alkalmazásokhoz kötődik, az iCloud, az Apple Music, az iTunes és az App Store környékén érdemes szaglászni.

A cél nyilván az volt, hogy leginkább csak olyanok találják meg az oldalt, akik utána képesek is betölteni a leírt munkakört. Hogy csak időlegesen volt fenn, vagy konstans nyitva állt a pozíció a potens jelöltek előtt azt valószínűleg nem fogjuk már megtudni, de ebből kiindulva azért: ÉBERSÉG!Újabb működőképes Apple I kerül kalapács alá

Az 1976-ban épített példányt a Charitybuzz jövő havi aukcióján árverezhetik el. Az első tulaja után csak Schoolsky Apple I-nek nevezett gép árát teljes egészében jótékony célokra fordítják majd.

22458-27166-170818-apple-i-l.jpg

Jelenlegi tulaja, a Virginia Tech professzora, David Larson még Adam Schoolskytól vásárolta 1994-ben, mintegy 3500 dollárért, aki még barátjától, magától Woztól kapta. A befolyó összeget a FAIRS (Foundation for Amateur International Radio Service Limited) nevű nonprofit kapja, amely vészhelyzeti rádióeszközöket, illetve ezek használatát ismertető oktatásokat nyújt egyéneknek, közösségeknek és akár kormányoknak is, elsősorban fejlődő országokban.

Az eszközhöz jár még egy kazettás interfész és több, a hardver eredetiségét bizonyító dokumentáció, illetve pár kordokumentum is: az Apple I és II brosúrái, egy korai szaklap, a Silicon Gulch Gazette első kiadása, illetve a Zaltair néven elhíresült hoax kis szórólapja.

Ez utóbbi érdekes sztori. 1977-ben Schoolsky és Woz poénból az akkori egyik populáris számítógépet, az Altairt kifigurázó kamugépről szóló kamubrosúrát készítettek és teleszórták vele a West Coast Computer Faire területét. A csíny annyira jól sikerült, hogy állítólag még Steve Jobs is beugrott neki, aki számára csak akkora derült ki a turpisság, mikor Woz évekkel később nekiajándékozta a szórólap bekeretezett első példányát.

Ahogy az ilyenkor általában lenni szokott az ilyen gépek esetében, se gépház, se monitor, se erőforrás, se billentyűzet nem jár hozzájuk. Nem ez az első Apple I Charitybuzz aukcióin, tavaly egy példány teljes dokumentációval, korabeli áramforrással, kazettás interfésszel és korai Apple BASIC kazettákkal mintegy 815 ezer dollárért ment el.
Hogyan némítsuk a videót iPhone-on még azelőtt, hogy lejátszanánk a videót?

Alapvető probléma az iOS-sel, hogy nem egykönnyen lehet tökéletesen elnémítani. Az operációs rendszer külön értelmezi a hangerőt (és a némítást) a csörgésre és az értesítésekre, és megint külön az alkalmazásokon belüli hangokra, például a videókra. A készülék oldalán található kapcsoló funkcióját úgy állították be, hogy a dobozból kivéve minden esetben

csak a csörgést és az értesítéseket némítja le.

A videók hangját csak úgy tudod eltüntetni, ha elindítasz egy videót. Ekkor vagy az appban, vagy a készülék oldalán található + / - gombokkal már be tudsz beavatkozni. Ilyenkor ugyanis ezek funkciója megváltozik: míg az appon kívül a csörgésre vonatkozik a hangerő-szabályzó, az appon belül már az app saját hangerejét állítja, amennyiben a program definiál ilyet.

Viszont ha már ott fekszünk az ágyban, mellettünk alszik a felség, gyerek ésatöbbi, nem fogunk elindítani egy videót full hangon, hogy aztán szép lassan lehalkítsuk. A némító gomb viszont nem segít, ahogy a +/- gombok sem, tehát csapdába kerültünk. 

Amiből egyetlen út vezet ki. Ennek pedig módja a Beállítások — Hangok — Csengő és Jelzések szekció, “Állítás gombokkal” kapcsoló.

img_2802.PNG

Ez a legtöbbünk telefonján be van kapcsolva. Azt jelenti, hogy a telefon + / - gombjaival mindaddig a csengetés és a hangjelzések hangerejét állíthatjuk, amíg egy aktív alkalmazás nem írja ezt felül, hogy az aktuális hangkeltését engedje ilyen módon szabályozni.

Ha viszont kikapcsoljuk, minden esetben a lejátszandó hangok hangerejét állíthatjuk a gombokkal.

Tehát a megoldás, ha olyen helyzetbe kerültök, hogy elindítanátok némán egy videót, vagy épp rettegtek, hogy véletlenül rányomtok valami hangosra: bemenni a fenti útvonalon, kikapcsolni a kapcsolót, levenni a hangerőt, visszakapcsolni a kapcsolót.

Nem tudok egyszerűbbet. Szóljon, ha valaki igen.Ha ötször megnyomod a sleep gombot iOS 11 alatt, két fontos dolog történik a telefonnal

Az ősszel érkező iOS 11 egy rakás újítást tartalmaz, ezek között viszonylag kis érdeklődésre tart számot az iPhone-féle pánikgomb, pedig akár életmentő is lehet. Ha ugyanis az iOS 11 alatt ötször gyorsan egymás után megnyomod a Sleep/Wake gombot, akkor akár azonnal tárcsázza a telefon a beállított segélyszámot. Így minden eddiginél könnyebb pánikhelyzetben segítséget kérni, úgy, hogy rá sem nézel a telefonodra.

Ez eddig világos, és tök hasznos is. Azonban még egy fontos dolog történik ilyenkor: a telefon kikapcsolja a Touch ID-t, és az újraaktiválásához meg kell adni a jelszót. Pontosan az történik, mint amikor újraindítjuk a telefont: nem fogad el ujjlenyomatot a telefon, csak a jelkódot.

Ennek pedig az a következménye, hogy minden eddiginél gyorsabban lehet inaktiválni a Touch ID-t, akár zsebben tartva a telefont. Ez azért fontos hír, mert az Egyesült Államokban a hatóságok nem kényszeríthetnek, hogy megadd a jelszavad, viszont kényszeríthetnek az ujjlenyomatod megadására. El is nevezték a ficsört “cop button”-nak, vagyis zsarubillentyűnek.

Én azonban inkább az eredeti rendeltetésre koncentrálnék, a pánikgombra. El tudnék képzelni egy alternatív lehetőséget is ugyanis: nem lenne rossz, ha a telefon egy pánikhelyzetben, mondjuk egy plusz gomb megnyomása után élő videós streamet indít el az iPhone-ról, aminek a linkjét elküldi a beállított ismerőseinknek. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy a minket veszélyeztető szarháziak mennyire berosálnak, ha rájuk szegeződik egy kamera. Ha emellett tudnák, hogy az adott videót nem is a készüléken tároljuk, hanem egy nagyon távoli szerveren, és minden további cselekedetükről szép felbontású bizonyíték készül, talán visszatartó erő lehetne. Ha pedig mindezt egy másodperc alatt elindíthatjuk, maga lenne a mennyország.