almalé és kungfu Rólunk

Ebből az ábrából látszik, mennyire jó ötlet volt saját chipet készítenie az Apple-nek

Az ARM nyilvánosságra hozott részleteket az év második felében bemutatásra kerülő Cortex A76 chipjével kapcsolatban, részletesen itt lehet látni, mit tud majd. Felrázta a tech-szektort, hiszen a hatalmas teljesítményugrás miatt arra számítanak, hogy most már tényleg itt az Intel egyeduralmának vége, és a laptopok is bátran jöhetnek majd ARM alapokon.

Az Anandtech cikkjében látható ez egymagos teljesítmény-összehasonlítás, amin látszik, hogy mire számíthatunk az A76 kapcsán (ezek még nem a tényleges számok, csak várható értékek).

98239.png

Az Exynos 9810 ketyeg a Samsung Galaxy S9-ekben, kivéve ha mondjuk kínai, japán, egyesült államokbeli, kanadai vagy hongkongi vagy, mert akkor a Snapdragon 845-öt kaptad a dél-koreaiaktól. Ezek fölé lő picivel ez a mostani bejelentés, órajeltől függően, de ezek felett látunk még két versenyzőt.

A tavalyi A11, valamint a tavalyelőtt megjelent A10-es SoC-et.

A Samsung Galaxy S9 idén jelent meg, Cortex A76-tal szerelt készülékek csak jövőre érkeznek. Addigra már itt lesz az A12-es SoC, sőt már fél éves technológia lesz. Hiába tehát a magasabb órajel (a nagyobbik Cortex 3 Ghz-en, míg az A11 maximum 2,39 GHz-en ketyeg), hiába a 7 nanométeres gyártástechnológia az Apple chipjeinek 10 nanométeresével szemben, az előny jól látszik. Oké, egyetlen mag esetében, de ha a többmagos teszteket vesszük alapul az A11 vs. Exynos 9810 versenyben, ott is megmarad az Apple előnye. És akkor nem beszéltünk a Metalról.

Úgyhogy nem, az Apple pletykaszinten jövőre tervezett ARM notebookja egyáltalán nem fantazmagória, sőt ebben a versenyben a cég nagyon jó pozícióból indul.

Nem tudom, tartanak-e már ott, hogy héfőn legalább egy poén erejéig utaljanak erre a WWDC megnyitón, remélem. Jó éve lesz jövőre a cégnek, úgy látom.



Az Apple nagyon igyekszik a hajlíthatatlan jófiú szerepét felvenni, de csak nem sikerül (update: végül jól dönöttek)

Elég komoly kutyaszorítóba került a cég, ezúttal Oroszország miatt. Minden nagyobb lap elkezdett cikkezni arról, hogy a vállalat talán összejátszik az orosz kormányzattal egy helyi alkalmazásfejlesztővel szemben, szándékosan hosszú ideje nem engedi frissíteni az alkalmazást, ami miatt elfogy a levegő a program körül, de legalábbis olyan helyzetet teremt, ami a privacy ellen dolgozik. Tudjátok, az ellen a privacy ellen, amire hivatkozva az Apple a mellét veri: azt állítják magukról, hogy maximálisan odafigyelnek a magánszférára, miközben a versenytársak épp ellenkezőleg.

És ez egy csomó esetben igaz is. Vegyük például az iMessage-et, ami még az Apple számára is elérhetetlen módon titkosítja az üzeneteket. Vagy vegyük azt, hogy milyen szerény mennyiségű adatot szereznek meg rólunk - most már mindegyik cég elküldi nekünk ezeket az adatokat, és az Apple kevesebbet birtokol, mint mások -, és azt sem értékesítik, csak a szolgáltatásokra használják. Átláthatóan riportolják a hatósági megkereséseket, és körömszakadtáig küzdöttek azért, hogy az FBI ne követelhessen rajtuk a saját rendszerüket gombnyomásra feltörő megoldást, amit kiszolgáltatnak nekik.

Tegyük gyorsan hozzá: mindezek a harcok elsősorban az Egyesült Államokban lettek kitalálva, az Egyesült Államok lakosainak. Az Apple teljesen tanácstalan akkor, ha a világ másik részén, féldiktatúrákban vagy egyenesen káoszban kellene valami általános igazságot állítani, vagy azért tenni.

Az iMessage-et terroristák használják előszeretettel, hiszen így a következő célpont vagy akció nem kerül illetéktelen - békefenntartó - kezekbe. Mit lehet ilyenkor mondani? Hogy őket is megilleti a magánszférához fűződő jog? A francokat, ott egye meg őket a rosseb. De nem lehet tenni semmit, a szabályokat az USA-ban találták ki, az USA-nak.

Máskor meg Kína, az Apple akkoriban elsőrendűnek nevezett, feltörekvő felvevőpiacának kormánya utasította az Apple-t, hogy távolítsanak el az App Store-ból egy olyan alkalmazást, amivel az állami cenzúra kikerülhető volt. Megtették. Noha a vállalat értékei mást állítanak, a szabad információáramlás nyilván része a fenntartandó idillnek, és Tim Cook nagyon összehúzott szemmel nyilatkozna valami nagyon szigorút, ha az App Store appjaival szemben mondjuk a saját elnökük vezetne be tartalom szerint válogatott szankciókat, külföldön elnézik ugyanezt. Most mit is tehetnénk, ott ezek a dolgok így mennek és kész. A szabályokat az USA-ban találták ki, az USA-nak.

tc_01_terv.jpg

A mostani eset pedig még súlyosabb. Ugyanis a mostani üggyel az Apple egy olyan céget hoz kellemetlen helyzetbe, ami valahol nagyon-nagyon hasonlít rá, aminek értékei pontosan megegyeznek az Apple-éivel.

A Telegram appot 2013-ban alapították, és Oroszországban fejlesztették eleinte. Az alkalmazás olyat ígért, ami tényleg kivételes volt abban a környezetben: titkosított üzeneteket lehetett váltani egymással, amiket a titkosszolgálat nem lát. 200 millió napi felhasználó gondolta azt, hogy akkor ez neki kell, az orosz titkosszolgálat meg egyre jobban bedühödött emiatt, és olyan szankciókra szánta el magát, amikkel végeredményben csak az app érdemeit bizonyították.

2014-ben a Telegram alapítója elhagyta Oroszországot, ekkoriban veszítette el a felügyeletet a másik online cége, a Vkontakte felett. Ez a Facebook orosz változata volt, nem tudta magánál tartani.

Az érdekes az, hogy a Telegram nem kínál különösebben felháborító dolgot, legfeljebb egy féldiktatúrában lehet rendszer elleni támadásként értelmezni egy ilyen lehetőséget, a lehallgatásmentes beszélgetések opcióját a teljes kontrollal szemben. Gyakorlatilag ugyanazt csinálják, mint az Apple az iMessage-dzsel: teljes diszkréciót ígérnek, olyannyira, hogy már a nyugati világból is azt pedzegetik, hogy ezzel a terroristákat segítik. Szóról szóra ugyanazt válaszolták, mint az Apple szokott ugyanerre a vádra: együttműködnek a hatóságokkal, de nem hajlandóak kiadni a saját szolgáltatásukat megnyitó kulcsot az orosz titkosszolgálatnak, mert azzal utána visszaélhetnek. Ezt kérték ugyanis az oroszok: a kulcsot.

 

Pavel Durov, az app tulajdonosa most egy Twitter üzenetben írta ki, hogy az Apple már másfél hónapja nem engedi át a frissítésüket. Azóta, hogy az orosz kormány felszólította a cupertinóiakat: töröljék a Telegramot az App Store-ból. És hogy miért baj, ha nem frissítheti az appot? Például mert meglévő ficsörök már nem működnek iOS 11.4 alatt, valamint a GDPR törvényi előírásainak sem tud megfelelni a program, ha nem update-elik. Így pedig az EU-ban nem használható elvileg, szóval a döntésképtelenség az app globális jelenlétére kihat.

Fogy tehát a levegő az app körül, az Apple a rá nehezedő nyomást áthárítja a fejlesztőre, aki semmit nem tehet. Az Apple talán lebénult, nem is törli az appot, de nem is frissíti, hiszen ez utóbbival nyíltan beintene Oroszországnak, és azt üzenné: én valóban szabadságharcos vagyok, még akkor is, ha egy ekkora piacot veszíthetek el, mint ez. Tim Cook borzasztóan szeret egyszerre mindent fogni: be is inteni Trumpnak, meg dörgölőzni is hozzá picit. Ki is állni az App Store szbadsága mellett, meg le is törölni olyan tartalmakat, amik megvalósítják a szabadságot egy hátsó ajtón.

Most minden szem rájuk mered: mit tesznek? A privacy ott leng a cég zászlaján. Ki tudja, hogy az elmúlt évek PR-ja e téren mennyire volt sikeres. Mennyire befolyásolja a vásárlókat a magánszférához fűződő védelem? Vajon lehetett volna egy ennyire drága iPhone X sikeres, ha csak a ficsörök különböztetik meg a céget a többitől? Jól fog menni a biznisz akkor is, ha szivatja a szabadság többi harcosát, akik hozzájuk hasonló elveket vallanak?

Bízzunk benne, hogy az Apple kiutat talál a csávából, és nem kerül bele egy olyan helyzetbe, hogy végül azt mondja: az ellenségem ellensége az én ellenségem.

update: végül engedélyezték a frissítést, beintve ezzel Oroszországnak, gratulálunk a döntéshez!



Mi lehet jobb fólia annál, mint aminél a forgalmazó garantálja a törésmentességet?

Az telefonra ragasztott törésbiztos fóliákkal kicsit úgy vagyunk, mint Istennel. Nem is látjuk, nem is nagyon érzékeljük a hatását a mindennapokban, de azért ha nagy a baj, mindenki azért imádkozik, hogy segítsen.

ke_pernyo_foto_2018-05-31_11_52_19.png

A iGlass, ez a két éve működő, folyamatosan növekvő, népszerű cég tehát már csak ezért is tudja, hogy fontos a bizalom, és hogy ezt a bizalmat valami nagy kinyilatkoztatással illik megpecsételni, mint Mózes táblái ugye, ha már Isten, csak ellenőrizhetőbb jogi környezetben. Nem kevesebbet ígérnek, mint hogy ha az általuk kínált Pro vagy 3D Round üvegfóliák alatt eltörik a telefon,

akkor kifizetik a kijelzőcsere 100, illetve 110 százalékát (és el is intézik a cserét)!

Az üvegfólia egyébként is nagyobb ütéseket bír a hagyományos fóliákkal szemben, nem látszik rajta az ujjlenyomat, a karcok ellen is hatásosabb, vízlepergető hatású és meghagyja a telefon kijelzőjének üvegérzetét, tehát esztétikusabb külsőt is biztosít.

ke_pernyo_foto_2018-05-31_11_53_15.png

Ezen túl is vannak különbségek üvegfólia és üvegfólia között, lássuk az alap szinttől a top kategóriáig.

iGlass Standard

stan.jpg

Ez egy sima üvegfólia, ami jól védi a ükijelzőt. Ez is olaj- és ujjlenyomat-taszító, ezt is könnyű feltenni, jól bírja a karcokat is. Az ára is elég jó, 2.990 és 4.990 forint között van, attól függ, milyen készülékre kell. Ha 365 napon belül belevegősödik vagy megkarcolódik, ingyen küldenek egy másik fóliát.

iGlass Double

double.jpg

Hasonlít a Standardhoz, viszont ez pont kétszer olyan vastag, ezért - gyors matek után - dupla erős védelmet biztosít 4.990 és 5.990 forint között. Ha 365 napon belül belevegősödik vagy megkarcolódik, ingyen küldenek egy másik fóliát.

iGlass 3D Round

3d.jpg

Ez már egy komolyabb üvegfólia, szinte láthatatlan a telefonon, kiér teljesen a telefon lekerekített széleire, ebből kifolyólag a széleket is védi. Érdekesség, hogy az iGlass 3D üvegfóliái nem csak a  hagyományos fekete, fehér kerettel, de RED és rózsaarany színben is megvásárolhatók. És itt már él is a plusz gari, vagyis nem csak adnak egy új fóliát, ha 365 napon belül belevegősödik vagy megkarcolódik, de elintézik a kijelzőcserédet, ha esetleg betörne alatta. Az ára 7.490 és 9.990 forint között van itt.

iGlass Pro

pro.jpg

A forgalmazó szerint nemcsak a kínálatukban, de a piacon is jelenleg ez a legjobb minőségű üvegfólia. Annyira biztos védelmet ad, hogy az iGlass különös garanciát vállalt rá: ha betörik alatta a telefonod kijelzője, akkor kifizeti a csere 110 százalékát, és a termék árát is visszafizeti. A mindentbele védelem ára 9.990 és 14.990 forint között van, itt éritek el.

iGlass Case

case.jpg

Ez az, aminek gondolod: telefontok. Bár a cég hamarosan hátlapi fóliát is elkezd forgalmazni, aki szeretne egy prémium fogású (1.5 mm vastag Soft TPU anyag) erős, ütésálló, kellemes tapintású tokot, az ötféle szín valamelyikében, 4.990 és 5.990 forint között válogathat itt.

A hátlapi fólia azért is lesz érdekes, mert iPhone X-re baromi drága a hátlapcsere, így egy ilyen fóliával megelőzni a bajt (egyelőre két színben lesz csak a hátlapi fólia).

Az iGlass tehát egy prémium minőségű üvegfólia Japán gyárból, ami esztétikus, és olyan tulajdonságokkal bír, amikkel a hagyományos társai nem. A cég bizalomgerjesztő, felkészült és kedves ügyfélszolgálattal (bár én nem ellenőriztem, de elhiszem), igényes csomagolásban küldik ki a termékeket, ezért ajándékba is érdemes adni. 

Ja, majd elfelejtettem: mindez Apple Watch-ra is érvényes, tehát az óránkat is megvédhetjük egy ilyen okossággal. Tehát óra, telefon előlap, hamarosan telefon hátlap, láthatatlan és megbízható védelemmel, ahogy kell. Hogy lássuk már a dizájt, ajóéletbe.

Ha ilyen jófej voltál, hogy a sok szöveg ellenére végigolvastad ezt a posztot, egy kuponkóddal jutalmazunk: 10% kedvezménnyel tudtok vásárolni az iGlass oldalán, a fenti árakból jön le a kedvezmény, ha a kosárnál beírjátok a ALMALEKUNGFU kódot. Aztán csak óvatosan a bicskával, meg ne szúrjátok magatokat a nagy tesztelésben.

Disclaimer: az iGlass az Appleblog feat. Almalé és Kungfu hirdetője



Jól befrissített az Apple a WWDC előtt: iOS 11.4, tvOS 11.4, watchOS 4.3.1

Tegnap megjelent - mármint TÉNYLEG megjelent - az AirPlay 2 és a Messages in iCloud. Egy éve jelentették be, most, egy új WWDC-n nagyon ciki lett volna, ha anélkül vágnak neki. Úgy tűnt volna, mintha a cég nem tudja tartani a bejelentéseit.

ke_pernyo_foto_2018-05-30_7_09_01.png

Szóval itt van. Két HomePod sztereóban szól egy egyszerű párosítás után (ilyenkor a két hangfal egy rendszerként viselkedik, mindent együtt csinálnak), még több eszközzel multiroom összekapcsolást érhetünk el, meg persze hogy a lakásban minden kiejtett szóra figyel a hangfal. Az előnyök ismertek: bárhol meghall minket Siri. A hátrányok ismertek: bárhol meghall minket Siri.

A Messages in the Cloud azt tudja, amit kell: felhőben tárolja, és az eszközeink között szinkronizálja az üzeneteinket, figyelem: amit egy helyen törölsz, törlöd mindenhol.

A tvOS frissítéssel az Apple TV is bekerült a Home appba, és a Sirivel ugyanúgy megcélozhatjuk a tévénket például zenelejátszásra, mint a HomePodjainkat. Gyakorlatilag tehát AirPlay 2 hangszóróként is funkcionálnak ezentúl, a multiroom rendszerbe tehát őket is be lehet venni.

A watchOS általános hibajavításokat tartalmaz, bár volt, aki várt új számlapokat. Erre sajnos várni kell hétfőig, akkor viszont szinte biztosan bejelentik a Pride lapot, amin a szivárvány színei sorakoznak majd, és érintésre változtatják majd magukat.

Tovább olvasom


Okos kertilocsolót dobott piacra az Elgato, csak sajnos még buta

Ha van valami, amit nem értek ebben az okoseszközösödésben, azt nagyon pontosan mutatja be az Elgato új csodája, az Eve Aqua. Ez:

eveaqua2-800x556.jpg

Ez kérem szépen, egy okos kerti vízadagoló, 100 dollárért. Vagyis egy olcsó Gardena hobbivezérlő áráért adnak egy olyat, ami kiszámolja a becsült fogyasztásokat, okostelefonról távolról elindítható, egyszerűen programozható, szinkronizál. A butakorból ránk ragadt manuális esőérzékelő helyett itt lehetséges lenne egy időjárás-jelentéssel összekapcsolt programmódosító, hogy viharban ne induljon el. Hopp, megspóroltuk azt is.

Mi az ami mégis feltűnik? Így van: egyetlen csapra szerelhető, és egyetlen kivezetése van. Vagyis egyetlen szórófej, neadjisten egyetlen kör köthető rá, egy kicsit nagyobb kertben ez már nem működik, hacsak nincs hat kerti csapunk és hat darab Eve Aquánk.

És elérkeztünk az okoskütyüsödés butasásgához. Ugyanis egyre többször futok bele olyan megoldásokba, hogy inkább tűnik demónak, teasernek az adott termék, mint egy komoly darabnak. Egy hatkörös Eve Aqua, amiben semmivel sem kellene több számítási kapacitás, sem kommunikációs interfész, csak még öt darab szelep, szűrő, máris minden igényt kielégítő termék lenne a legtöbb helyen. Imádnám, én lennék az első, aki a 100 ezer forintért kínált, helyileg programozható cucc helyett egy ilyet vesz.

Miért kell egy okoskütyünek úgy kinézni, mint egy freemium játék? Ráadásul úgy, hogy nem fogadnak el kreditet azért, hogy upgrade-eljenek egy hatkörösre, így folyamatosan erős a meh-faktor.

De ha valakinek van ötlete, hogy miért vagyok én a barom, és miért nagyszerű ez így is, ne habozzon megosztani velem.

Disclaimer: az Eve Aquának nincs köze az Aqua Webshophoz, aki a partnerünk, és szuper Apple-kütyüket is árul. Viszont szóltunk nekik, hogy amint megjelenik az Eve Aqua hatkörös vezérlője, küldjenek nekünk tesztre.




süti beállítások módosítása