almalé és kungfu Rólunk

Alig, hogy megjelent, máris brutális akciót hirdettek az iMac Pro-ra

Mindössze pár napja csupán, hogy Csaba kicsomagolta az iCentre-től kapott iMac Pro-t és elkezdte komolyabban is nyúzni, Amerikában egy áruházlánc nem volt rest és olyan akciót hirdetett, hogy még az Apple-nél is tuti akadt, aki megigazította magát a széken.

A Micro Center az alap kiszerelésű iMac Pro-t ugyanis "mindössze" 3999 dollárért adja, ami kereken egy ezressel van a hivatalos ár alatt. Az akcióban persze van némi csavar, ugyanis online nem érvényes, mindenképpen be kell mennünk valamelyik boltba ahhoz, hogy vásároljunk egy ilyen szörnyeteget magunknak - fejenként legfeljebb egyet.

screen_shot_2018-01-14_at_12_34_50.png

Nem újkeletű dolog ez, sok áruház így próbálja meg becsábítani a vevőket, a szuper akciós terméket pedig jól eldugják a gigászi méretű áruházban, gondoskodva róla, hogy mire a szerencsés vevőjelölt megtalálja azt, már berakott mást is a kosarába.

Tekintettel arra, hogy jelenleg még nincs hatalmas készlet a legolcsóbb (oké, legkevésbé drága) iMac Pro-ból sem, vélhetően alig egy-két darab lehet boltonként a termékből. A hónap végén várhatóan amúgy Magyarországra is megérkeznek a legdurvább, 14 és 18 magos változatok is, így annak, aki ilyesmire feni a fogát már nem kell túl sokat aludnia.



Külön kategóriája lett az előfizetéses alkalmazásoknak az App Store-ban

Az Apple a héten külön szekciót hozott létre az előfizetéses modell alapján működő alkalmazásokrészére. A "Try it for Free" (Próbáld ki ingyen) szekció az Apps (Alkalmazások) kategóriából érhető el és jelenleg mindössze négy programot tartalmaz:

  • USA Today
  • 1Password
  • Panna: Video Recipes & Classes
  • Lake: Coloring Books

Ezek a szoftverek egy ideje már elérhetők ebben a konstrukcióban, ám az Apple azzal, hogy egy teljesen különálló kategóriát hozott létre nekik egyértelműen az előfizetés alapú üzleti modellt kívánja népszerűsíteni. Mind a négy program ingyenesen használható korlátozott ideig, ezt az időt az appok adatlapján bárki láthatja - ahogy azt is, hogy a próba időszak után milyen konstrukcióban van lehetőség az alkalmazás további használatára.

app-store-trial.jpg

Az általában heti vagy havi előfizetési díjak töredékei az alkalmazás teljes árának, az Apple viszont ugyanúgy elteszi az eladásból származó bevétel 30 százalékát, kivéve akkor, ha egy felhasználó legalább egy éve rendszeres előfizető, akkor ennek felével, 15 százalékkal is beéri a cég, magyarul a fejlesztőknél a szokásos 70 helyett a teljes összeg 85 százaléka marad.

Természetesen a fejlesztőknek, illetve kiadóknak továbbra is lehetőségük van különböző akciók meghirdetésére, illetve kedvezmények biztosítására, ám ez az üzleti modell elsősorban azoknak a felhasználóknak lesz érdekes, akiknek ideiglenesen lenne csak szükségük egy-egy alkalmazásra.

app-store-subscription-area.jpg

Kíváncsian várjuk, mennyire lesz népszerű ez a fajta megközelítés a mobilok esetében, az asztali gépekre és notebookokra írt szoftverek egy része ugyanis régóta elérhető már előfizetéses konstrukcióban, elég, ha csak az Adobe által készített programokra vagy a Microsoft-féle Office 365 csomagra gondolunk.

Képek forrása: macrumors.com, 9to5mac.com



BRÉKING: Felére esik vissza az iPhone 6 teljesítménye a legújabb iOS frissítéssel

Alig pár napja, hogy befutott az iOS 11.2.2-es frissítése, amely hivatalosan is a Spectre néven ismertté vált biztonsági rést hivatott befoltozni. Bár a hivatalos leírás szerint az update a Safari-t és a weboldalak megjelenítéséért felelős WebKit motort érinti, ennek ellenére igencsak érdekes eredmények láttak napvilágot.

Az Amszterdamban élő Melvin Mughal fogott egy iPhone 6-ot és lefuttatta a sokak által ismert és széles körben használt Geekbench alkalmazást iOS 11.1.2 alatt, majd feltelepítette a Spectre sebezhetőséget befoltozó 11.2.2-őt és mindezt megismételte.

spectre_update_benchmark_iphone6.PNG

A telefonon minden háttérben futó extra alkalmazást bezárt, illetve a készülék gyári beállításait használta a mérések során. A kapott eredmények egészen megdöbbentőek. A tesztprogram szerint az iPhone 6 teljesítménye a frissítés telepítése után gyakorlatilag a felére esett vissza, akár az egy-, akár a többszálas eredményeket vizsgáljuk.

spectre_update_benchmark_iphone6_single_multi.png

A memóriakezelés szenvedte el a legkisebb csorbát, ott egy szálon futó alkalmazások esetén 10-21, míg többszálas alkalmazások esetén 3-15 százalékos csökkenés látható. Minden más munkafolyamatnál 40-50 százalékos visszaesés tapasztalható, amely a mindennapok során igencsak megérezhető.

Mughal igyekezett elejét venni az akkumulátorra irányuló kérdéseknek és leszögezte, hogy a telefonban még nem történt meg a telep cseréje, ám véleménye szerint ez nem kellene, hogy negatívan befolyásolja az iPhone 6 teljesítményét.

A teszteredmények ugyanakkor fenntartásokkal kezelendők, hiszen - ahogy a tesztelő is írja - nem minden mobilnál reprodukálható ez a teljesítménybeli veszteség. Ha van kéznél egy iPhone 6 és van kedvetek tesztelni egy kicsit, írjátok le nyugodtan a kapott eredményeket.



Hónapokat kell várniuk az iPhone 6 Plus tulajoknak az akkumulátor cserére

Az Apple - ahogy már többször is megírtuk - múlt héten kezdte meg a nyolcadik, kilencedik és tizedik generációs iPhone-ok (iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus) akkumulátorainak hivatalos cseréjét, ám úgy tűnik, hogy nem minden modellhez van elegendő raktárkészlet.

Bár a hivatalos közleményben, melyben az eddigi 79 dollár helyett egy kedvezményes, mindössze 29 dolláros csereakciót meghirdették van egy sor arra vonatkozólag, hogy a különböző típusok által használt telepek elérhetősége változhat, arra vélhetően senki nem gondolt, hogy lesz, akinek egészen március végéig (rosszabb esetben április elejéig) kell majd várnia a sorára.

iphone-6-plus-battery.jpg

Egy belsős dokumentumban a cég azt írja a hivatalos boltban dolgozóknak, hogy az iPhone 6 Plus, illetve 6s Plus tulajdonosok nagyjából két hetes átfutási idővel kell, hogy számoljanak, míg az iPhone 7, 7 Plus, illetve SE modellekhez való akksik szinte azonnal elérhetők.

A Macrumors.com-hoz eljuttatott olvasói levelekből viszont az látszik, hogy egyre több bolt (a beszámolóban a New York, illetve Észak-Karolina államokban lévőket említik) március végére, olykor április elejére ad időpontokat a csere elvégzésének várható időpontját illetően.

Ez a két-három hónapos csúszás, amely várhatóan világ szinten is jelentkezni fog valószínűleg a külsős cégek malmára hajtja majd a vizet, akik hasonló vagy még kedvezőbb áron fogják elvégezni az akksi cserét, más kérdés, hogy ők nem biztos, hogy hivatalos forrásból szerzik majd be a művelethez szükséges új alkatrészt, így nem árt óvatosnak lenni, ha valaki ilyesmin gondolkodik.



17 órányi használat után kezd el beégni az iPhone X kijelzője

A koreai Cetizen igen érdekes és nem kevésbé alapos teszt eredményeit hozta nyilvánosságra múlt héten. Tudva levő - főleg a Google Pixel 2 XL utáni kisebb botrány óta - hogy az OLED kijelzők működésüknél fogva hajlamosak az úgynevezett beégésre, mellyel utoljára a megboldogult plazma korszakban lehetett találkozni lassan egy évtizeddel ezelőtt.

A beégés gyakorlatilag annyit jelent, hogy ha a kijelzőt nagyon sokáig hagyjuk folyamatosan bekapcsolva és a rajta megjelenített tartalom része vagy egésze ez idő alatt egyáltalán nem változik, akkor a statikus rész szellemképként megmarad, miután a kijelzőn lévő tartalom megváltozott.

A koreai újságírók arra voltak kíváncsiak, hogy mégis mennyi idő után következik ez be, hiszen nagyon nem mindegy, hogy az általában felsőközép- és csúcskategóriás mobilokba pakolt kijelzők minőségét meddig élvezhetjük. A teszthez három igen népszerű mobilt használtak: egy Samsung Galaxy S7 edge-et (oldalán a nagyon lekerekített kijelzővel), egy Samsung Galaxy Note8-at, illetve - természetesen - egy iPhone X-et. Az eredmények igencsak tanulságosak voltak.

cetizen_burnin_00.jpg

Mindhárom telefonon ugyanazt a képet nyitották meg és a készülékeken beállítható maximális fényerő mellett (ami jó eséllyel teljesen eltérő érték volt) egyszerűen ott hagyták rajtuk. A speciális képmódosító effekteket kikapcsolták és természetesen azt sem hagyták, hogy a mobilok akár csak egy pillanatra is alvó üzemmódba kapcsoljanak.

A töltésről szintén nem feledkeztek meg, bár azt nem tudni, hogy a telefon belsejében jelentős hőt generáló tevékenység mennyiben befolyásolta a teszt végkimenetelét. Elsőként az iPhone X kijelzőjén jelentek meg elváltozások, igaz, ezek ekkor még szabad szemmel nehezen voltak észrevehetők.

cetizen_burnin_06.jpg

A két Samsung telefon jóval később kezdett el beégni, viszont 84 óra elteltével a Galaxy Note8 kijelzője már igencsak csúnyán nézett ki, míg a Galaxy S7 edge és az iPhone X is egész jól tartották magukat a körülményekhez képest.

cetizen_burnin_23.jpg

A kínzást 510 óra után hagyták csak abba, ami azt jelenti, hogy a telefonok három hétig voltak folyamatosan bekapcsolva, ami finoman fogalmazva sem nevezhető rendeltetésszerű használatnak. A győztes, ha lehet így fogalmazni az iPhone X lett.

cetizen-burnin.jpg

A legrosszabb eredményt - ahogy az várható volt - a Galaxy Note8 produkálta, ugyanis a teszt végére az OLED panelje gyakorlatilag használhatatlanná vált. Ezzel szemben a Galaxy S7 edge és az iPhone X is jóval kevésbé sínylette meg a gyilkos próbát.

cetizen_burnin_85.jpg

Az iPhone X, ha nem is úszta meg szárazon, de használható maradt a mindennapok során, tette mindezt úgy, hogy a képek alapján az övé volt a legfényesebb panel, azaz arányaiban ez a kijelző jóval többet kapott a másik kettőnél.

cetizen_burnin_122.jpg

Annak érdekében, hogy a már említett mindennapos használatra gyakorolt hatást szemléltessék, a koreaiak fogtak egy új iPhone X-et és a tesztpéldány mellé tették, miközben ugyanazt a feladatot jelenítették meg és hajtották végre mind a két mobilon.

cetizen_burnin_125.jpg

cetizen_burnin_128.jpg

E mellett megpróbáltak többek között olyan alap dolgokat elvégezni, mint a fotózás, ahol ismét csak kiderült, hogy míg az iPhone X kijelzője használható maradt (bár a beégés és így a színtorzulás itt már igencsak látványos volt), addig a Galaxy Note8 panelje gyakorlatilag megsemmisült.

cetizen_burnin_28.jpg

A tesztnek több tanulsága is van. Egyrészt az jól látszik, hogy a Samsung által gyártott OLED panelek (mindhárom mobilban Samsung kijelző van) sokkal jobban állják a sarat, mint a többek között a Google Pixel 2 XL-ben lévő LG megjelenítő. Az is látható, hogy az Apple valóban csinált valamit az iPhone X-szel, hogy a lehető legkevésbé legyen hajlamos a beégésre, igaz, azt továbbra sem árulják el, hogy mit.

Nem árt figyelembe venni ugyanakkor, hogy ezeket a készülékeket nagyon ritkán, de inkább soha nem használja senki maximális fényerő mellett és ha igen, akkor is csak nagyon rövid ideig. Ahhoz, hogy ilyen mértékű beégést tapasztaljon valaki, hosszú órákon keresztül gyakorlatilag egy állóképet kellene bámulnia, nem beszélve arról, hogy jó eséllyel a telefonja már pár óra után töltőért könyörögne.

A Samsung, illetve Apple telefonokon futó operációs rendszer közti különbségek miatt egyedül az iPhone X tulajok aggódhatnak az úgynevezett "sziget" és az alul lévő négy állandó ikon miatt, de ahhoz, hogy ezek a területek beégjenek, szintén hónapok, de inkább évek kellenek. Tekintettel arra, hogy az Apple hivatalosan is kibújt a beégés okozta garanciális csere alól, érdemes a fényerővel csínján bánni és azt sem baj, ha valaki nem éjjel-nappal GPS-ként használja az új iPhone-ját.




süti beállítások módosítása