almalé és kungfu Rólunk

Szuper hangalapú összehangoltság várható az Apple ökoszisztémában

Korábban már írtam róla, mennyire fontosak a hangalapú fejlesztések, és hogy a HomePoddal az Apple hová pozicionálta magát ebben a versenyben. Az kétségtelen, noha még nem látszik tisztán, hogy a hangunk által kiadott egyszerű utasítások összetett parancsokká történő fordítása ma már a felhasználói élményinformatika legfontosabb feladata - az ujjunkkal való nyomogatásból kiszedtük, amit lehet.

A HomePod mellett a Siri és a mostanában megjelenő AirPlay 2 az, ami segíti ezt a folyamatot. Siri sajnos olyan, amilyen, ráadásul továbbra sem tud magyarul, de az iOS 11.4 bétája olyan ügyes multiroom kezelést mutat, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Az alapok ebben a videóban is látszanak:

A Control Centerből a jobb felső antenna ikonnal vagy a lejátszó appokból közvetlenül egy gombbal érhetjük el a hangszórók és Apple TV-k listáját, amiken az AirPlay képes lejátszani a telefonunkon megszólaltatott tartalmat. Ami AirPlay 2 kompatibilis, azok mellett látható egy checkbox, így téve egyértelművé, hogy az ilyen példányokból több is kiválasztható egyszerre. Ezen a kiválasztás után a hangot szinkronizálva játsszák le ugyanazt.

ke_pernyo_foto_2018-05-05_8_03_17.png

ke_pernyo_foto_2018-05-05_8_05_04.png

A képeken látható, hogy a HomePod egyelőre nem AirPlay 2 eszközként tűnik fel, ahogy például az Apple TV. Ez nyilván azonnal megváltozik a végleges iOS megérkezésekor, és frissítik a hangszóró szoftverét is.

Na de. A legjobb a dologban a hangvezérlés. Egyrészt azért, mert egy bizonyos tartalom egy bizonyos eszközön való megszólaltatása kifejezetten az a kategóriájú parancs, ami

ezerszer gyorsabb kimondva, mint gombokat nyomogatva.

Másrészt ott van a HomePod, ami most már a lakás bármely pontján megérthet minket sima beszédhangerőn, így elég elkezdenünk mondani, mit akarunk.

Noha még csak béták érhetőek el, máris látszik az összehangoltság ezen a területen. A mostani tesztszoftverekben, ha az iPhone-unk Sirijének azt mondjuk: játssza le valamely zenét vagy podcastet valamelyik helyiségben, kérdés nélkül végzi el a dolgát az asszisztens. Kikeresi a podcastet, kiadja az utasítást az adott Apple TV-nek, az Apple TV bekapcsolja a tévénket a HDMI-CEC kapcsolat révén, a lejátszás megvárja a tévé elindulását, és kész.

Még nem teljesen kiforrott a rendszer, hiszen mint írtam, a HomePod nem frissíthető a megfelelő szoftverrel. A HomePod Sirije ráadásul nem vezérli Apple TV-t, ugyanezért, egyelőre csak iPhone-ról vagy iPadről vezérelhetjük a rendszert. Az Apple Watch és a Mac Sirije pedig még a legutóbbi bétában sem támogatta ezt a fajta vezérlést, de én biztos vagyok benne, hogy nemsokára itt is frissül minden. A lényeg ugyanis az, hogy a Siri mindenhol ugyanarra legyen képes, egész egyszerűen azért, hogy a felhasználónak egységes Siri-élménye legyen, ne kelljen gondolkonia, hol szól az asszisztenshez.

A zenén és a podcasten kívül fontos lenne, hogy filmeket, sorozatokat is lejátsszon ugyanígy a rendszer. Vagyis hogy egy

játszd le a Moloko 11.000 Clicks koncertet a nappaliban, és a zenét a hálószobai hangfalon is hallhassam

kijelentés tökéletesen érthető és végrehajtható legyen a Siri által, azonnal. Efelé tartunk, rohamléptekkel, és végre azt érezhetjük, hogy minden hülyesége ellenére a Siri elért egy általunk is jól használható, hasznos, és a közeljövőben már nélkülözhetetlen szintet.



Jó áron keresel megbízható otthoni kamerát? Van egy tippem

Több mint fél éve vásároltam magamnak egy D-link IP kamerát, pontosan a DCS-8200LH fantázianevű gépet. Eléggé féltem ettől, mert korábban több IP kamerát próbáltam az ennél magasabb árfekvésben, de mindegyiknek volt valami idegesítő tulajdonsága: leálltak, a szoftver béna volt, rossz volt az érintkezésük egy idő után a tápkábelnél, a fejüket nem forgathattam, vagy nem lehetett őket falra szerelni. Úgy tűnt számomra, hogy az IP kamera piac el van átkozva, és valahogy senki nem képes az olyan egyszerű elvárásoknak megfelelni, amit én kerestem.

d-link_dcs-8200lh_ip_kamera-3.jpg

Én kettős céllal kerestem kamerát, az egyik cél a babaőr funkció, vagyis hogy a szobájában alvó babára bármikor rá tudjunk nézni, hallgatni, megtudni, mi folyik a másik helyiségben. Akár éjszaka is, tehát fontos az infra éjszakai mód. És persze fontos az is, hogy stabilan, megbízhatóan jöjjön a kép és hang, ne kelljen minden alkalommal újracsatlakozni valami rosszul megírt protokoll miatt.

A másik felhasználási terület a biztonsági kamera funkció, ha elmegyünk otthonról hosszabb időre, szeretnénk rápillantani a nappalinkra, a kertre, szeretnénk értesítéseket kapni, ha mozgást vagy hangot észlel a kamera, és hogy rögzíteni is tudja azt, amit ilyenkor lát.

És a DCS-8200LH jól teljesít ezen a két területen.

A kamera, mint babaőr

A kamera elég széles látószögű, tehát kis szobában, az ágyhoz közel is belátja a tér nagy részét. Függőleges és vízszintes döntése is állítható, így nagyjából bárhová teheted, akár egy felső polcra is, le tudsz vele tekinteni az ágyra. Automatikusan átvált éjjeli üzemmódra, aminél az egyetlen fontos kritérium, hogy a lencse és a “célszemély” között ne legyen más tereptárgy, mondjuk egy oldalról belógó virág levele, mert akkor az infra azt emeli ki, a hátteret pedig sötétnek mutatja. Ha ilyen nincs, jól kivehető minden egy átlagos szobában.

Itt láthatóa nappali kép:

Tovább olvasom


Apple negyedéves: az iPhone X mégis jól fogy

Az Apple tegnap közzétette a januártól márciusig tartó időszak pénzügyi eredményeit. És miközben túl vagyunk egy masszív Wall Street pánikon, amit valójában pletykákra és éppen most hiteltelenné vált elemzők hangulatkeltésére alapoztak, a számok végül mégiscsak azt mutatják, hogy az Apple menetel előre, mint a legjobb napjaiban.

Rekord márciusi negyedév, mondanom sem kell.

A bevételek 16 százalékkal (!) emelkedtek, 61,1 milliárd dollárra, az egy évvel korábbi számokhoz viszonyítva. A teljes árrés azonban csak 13 százalékkal nőtt, annak ellenére, hogy ebben a negyedévben már keményen benne volt az iPhone X, szóval gondolhatnánk, hogy a korábbi pletykák igaznak bizonyultak.

Azért nem a nyereséget vizsgálom, mert az az adócsökkentések miatt most sokkal nagyobb, mint korábban: a 13 százalékkal magasabb árrésre 36 százalékkal alacsonyabb income tax-szal számoltak!

ke_pernyo_foto_2018-05-02_10_25_31.png

A jelentés azonban nem hagy minket kétségek között, és elárul valami pozitívat az iPhone X-ről. Egyrészt azzal kezdik, hogy az iPhone-ból több fogyott, mint egy évvel korábban: ez már önmagában jó hír a befektetőknek. Másrészt elhangzott az az állítás is, hogy minden egyes héten több iPhone X fogyott, mint bármilyen más iPhone, vagyis ez volt a legnépszerűbb készüléke az Apple-nek a mai napig.

A Neil Campling féle “iPhone X halott” kijelentést pedig nyugodtan vehetjük komolytalannak. Azoknak volt igaza, akik szerint az Apple nyugodtan felszámíthat minimum 1000 dollárt az új iPhone-jaiért, a piac ezt simán kifizeti, és a gumicukor-trükk egyáltalán nem kelt disszonáns felhangokat a nagy tömegeknél. Legfeljebb a régi ügyfelekben van feszültség, főleg olyanokban, akiknek nincs meg a kellő feltétlen szeretet és rajongás.

A CNBC a jelentés láttán máris írt egy elemzést, hogy ők miért nem fektetnének mégsem Apple részvényekbe. A vonat tehát megy tovább, a cégnek továbbra is csúnya véget jósolnak majd rendszeresen, miközben ők mindenkit kinevetve az asztalra csapják a paksamétát, ami meg őket igazolja.



Egybekezdés: Az Apple mostantól pénzt kérhet a leggyűlöltebb ingyenes termékükért

Kevés terméket utálnak annyira a felhasználók, mint az Apple hivatalos Lightning - 3,5 mm-es jack átalakítóját. Ez az a baszarantyú, amivel 2016 óta a jack füleseket lehet rákötni az új iPhone-okra, kivéve az iPhone SE-t. A felhasználók nem csak azért gyűlölik ennyire (másfél csillagot adtak rá az Apple weboldalán), mert drága (ingyen adták az új telefonokhoz), vagy mert nem működik megbízhatóan (sokan erre panaszkodnak), a leggyakoribb reakció a

WTF, mi a fene ez az izé és minek kellett?

Új hír: idén a Barclays elemzője szerint már nem mellékelnek a dobozba ilyet az iPhone-okhoz, ami nem jelenti, hogy nem használhatunk ilyeneket egy iPhone 9-hez, iPhone X Minihez vagy iPhone SE X-hez, de meg kell külön vásárolni a cuccot, 3490 forintért. Ennyivel is javul az árrés, ki a kicsit nem becsüli és így tovább, ugye, lejjebb már úgysem csillagozhatják a kábelt a júzerek.

mmx62.jpeg




süti beállítások módosítása