almalé és kungfu Rólunk

Mennyivel optimistább az Apple akksiértékelése, mint amit a külső appok mutatnak?

Egy korábbi posztban foglalkoztam azzal, hogy az Apple hogyan értékeli jobbra az akkumulátorok állapotát a használt iPhone-okban. Miután kiderült, hogy szándékosan lassítottak be régi készülékeket, hogy ezzel megelőzzék a “hirtelen kikapcsolás” bugot, megígérték: maguk jeleznek ezentúl vissza az akksinkról az iOS-ben. Ez nemrég meg is történt.

batteryhealthtoggle-800x583.jpg

Ezzel egy időben azonban történt még valami: értesítették azon App Store-os appok fejlesztőit, amiknél korábban lehetett információkat leolvasni az iPhone-ok akksi-állapotáról. Pontosabban nem direktben szóltak nekik, de ha mondjuk egy akksis alkalmazás frissíteni szerette volna magát, az Apple visszadobta az update-et, hogy csak akkor jelenhet meg, ha többé nem árul el infókat az akkumulátorról.

Megkerestük az AIDA64 nevű app magyar készítőit, hogy meséljenek erről a különös helyzetről. Ez az alkalmazás többek között az akksink állapotát véleményezi, és nemrég átlépte az egymilliós letöltésszámot, szóval tudnak valamit a srácok. Andrássy Miklóst kérdeztük.

Hogy volt eddig ezzel az akkumulátor állapotméréssel? Hogy tudtátok felmérni az állapotot, amikor az iOS-ben nem is volt erre vonatkozóan információ?

Vékony jégen jártunk mindig ezzel az akku témával. Nem áll rendelkezésre public API, illetve SDK-ban sincs erről semmi, viszont direktben private API hívásokkal sem lehet operálni. Szóval már az iOS10 előtt is trükközni kellett, hogy elcsípjük az iOS akku státusz lekérdezése során létrejövő adathalmazt. Ez egyébként a mai napig és a jövőben is működni fog, de csak iOS 10 előtti rendszerekkel, sokkal több adattal, például merülés-töltés mértéke, pontosabb kapacitás adatok, hőmérséklet, és így tovább.

ke_pernyo_foto_2018-04-05_16_25_03.png

(A fenti beolvasásból az AppleRawCurrentCapacity, AppleRawMaxCapacity és DesignCapacity értékek az irányadóak, ez már csak iOS 10 előtti rendszereknél működik ilyen egyszerűen. Persze van az adathalmazban sok más minden is, amiről igazán semmi dokumentáció nincs, csak ezekből a rövid megnevezésekből lehet találgatni.)

Sajna az Apple ezt kiszagolta, és az iOS 10-ben bezárta a kiskaput, nyilvánvalóan azért, mert ezt néhány alkalmazás - beleértve minket is - kihasználta a lehetőséget.

Akkor hogy lehet, hogy az appotok a mai napig meg tudja becsülni az akku kapcitás értékeket?

Ez után lényegében már csak egy opció volt, még vékonyabb jégen táncolva, de szerencsére egészen idáig nem volt gond belőle. Többet nem mondhatok.

ke_pernyo_foto_2018-04-05_16_46_20.png

És ezt hagyják?

Nemrég, még a legújabb iOS frissítés előtt próbáltam beküldeni egy új verziót, de sajnos ezt már visszadobta az Apple a fenti probléma miatt, vagyis a jövőben jelen állás szerint új verzió csak akkor jelenhet meg, ha kikerül a programból a Battery Details rész alatti current charge, wear level és voltage.

Egyelőre ott tartunk, hogy az elutasításban az Apple jelezte, hogy ha úgy gondoljuk, hogy ez minket nagyon hátrányosan érintene, akkor írjunk nekik, ez megtörtént, várjuk a csodát. Addig marad a mostani AIDA64 verzió a store-ban.

Ez vajon mit jelent?

Ha nincs alternativ megoldás arra, hogy az alkalmazásunk funkcionalitását megtartsuk, akkor benyújthatunk egy "enhancement request"-et. Köztünk szólva ezt valahogy úgy képzelem el, amikor Ödönke a 60 kilós ovis falhoz nyomja a 20 kilós társát és közben mondja hogy egyébként ha úgy gondolod, hogy ez bármiben korlátoz, nyugodtan szólj.

Hogy számoltátok a wear levelt, vagyis az elhasználódottság mértékét?

A wear level számítása egyszerű, az eszközből lekérdezhető az aktuális és a maximális töltöttségi szint, illetve nekünk adatbázisban benne van az összes eszköz névleges akku kapacitása. Az utóbbi illetve a maximális töltöttségi szint közötti különbség lényegében az elhasználódás mértéke azaz a wear level. Az Apple számára biztosan nagyobb részletességű adatok is rendelkezésre állnak az eszközben, nekünk jelen esetben 100 mAh -ás lépcsőnként adja vissza a készülék a maximális töltöttséget, ebből adódik a néhányak által kifogásolt pontatlanság, de gyakorlati használat mellett néhány százalékos különbség az akku élettartamában nem érzékelhető nagyságrend. Persze maga a maximális töltöttség sem egy egzakt érték, bizonyos mértékben eltérhet ettől az akku mindkét irányba használattól, töltéstől függően. Nekünk az a tapasztalatunk, hogy olyan 20% wear level környékén kezdik az emberek érzékelni, hogy valami talán nincs rendben az üzemidővel.

Az Apple is úgy számol, mint ti?

Az Apple módszere szerintem ugyanígy működik, azzal a különbséggel, hogy ők több és pontosabb adatot birtokolnak, de valószínű ugyan azokat, mint mi is az iOS 10 előtt.

Talán olvastad, hogy nálam az Apple 93 százalékosra értékelte a két éves iPhone SE akksimat, miközben a ti appotok 86 százaléknak becsülte. Akkor miből ez az eltérés?

Csodálkozom, hogy nálad ekkora difit mutatott az Apple féle cucc. Én múlt héten voltam szervizben, és ott majdnem százalékra pontosan azt mutatta a szerviz okosság, mint az AIDA64, azaz kábé 15 százalékos elhasználódás, 410 ciklussal. De volt nálam iPhone 6-os 70 százalékos wear levellel, na az órákat bírt csak, ráadásul 50% körüli töltöttségről is képes volt lekapcsolni. Ez náluk ugyanúgy döglött akkuként mutatkozott, cserélték is, csak pechemre még a teljes áron, utána jött egy hónappal az akció.

Mi van most, a végső iOS frissítés után, amikor élesben látjátok működni az Apple módszerét?

Nincs még túl nagy mintánk erről, de úgy látjuk egyelőre, hogy az Apple-féle számítás egy picit optimistább, de csak pár százalékos eltérések vannak általában.

Szerinted károsulnak a felhasználók az Apple új szabályozásával?

Azok a felhasználók mindenképp károsulnak, akik iOS 10-et használnak és nem tervezik az iOS 11 feltelepítését. iOS esetében szerencsére elég nagy a frissítők aránya, de akik régebbi eszközöket használnak nem fognak örülni ennek. Ezen felül pont egy-két hónapja beszélgettünk itt a cégnél, hogy jópofa lenne egy akku elhasználódás grafikon az időközönként mért wear level értékekkel, de így ez csak ötlet marad.

Amikor az iOS 10 miatt eltűntek a részletes akku adatok egy időre, elég keményen osztottak minket minden lehetséges csatornán sőt még a mai napig is kapunk olyan kérdéseket, hogy miért vettük ki a hőmérséklet meg a töltés mértéke adatokat és tegyük vissza. A mostani dolog miatt hasonló vagy keményebb "shitstorm" várható majd, hiszen sokkal többen használják ma, mint akkoriban.

Az aktuális AIDA64 iOS verziót tartjuk egyelőre fent, frissíteni nem tudunk rajta, mivel akkor már nem lehet benne az akku kiolvasásra írt kódrészlet. Szerencsére az új eszközök felismerését és adatait tudjuk frissíteni így is, szóval még tudjuk egy kicsit kint hagyni, mérlegeljük mi is, hogy mikor frissítsünk, a húrt sem szeretnénk túlfeszíteni.



Egybekezdés: 2019-ben jön az új Mac Pro

Az Apple egy interjúban hivatalosan is elsütötte, hogy senki se várja idénre a tavaly beígért új Mac Prót, ezúton köszönjük a cégnek, hogy nem kell hat pletykát közölnünk egy nem létező termékről a következő kilenc hónapban. Az új Mac Pro moduláris lesz a várakozások szerint, vagyis az alkatrészeket cserélni lehet, de ez olyan messze van, hogy még akár antigravitációs mezőt is kaphat.

xuntitled-3_png_pagespeed_ic_-ujg4u1uym.jpg

A “Nem érek rá egy bekezdésnél többet olvasni” rovatunk legújabb posztjának második bekezdését látod.


Egybekezdés: mit rejt a 2018-as iPad belseje?

Az iFixit szétszedte, és kiderült, hogy tökéletes mása a 2017-es iPadnek. Van pluszban benne egy A10 Fusion chip, ugyanaz, mint az iPhone 7-ben, 2 giga RAM-mal, és egy Broadcom touchscreen controller a stylus érzékeléséhez.

ke_pernyo_foto_2018-04-03_23_57_00.png

Most épp a “Nem érek rá egy bekezdésnél többre” rovatunk első posztjának második bekezdését látod.


Most akkor lesz 2020-ra Intel-mentes Mac, vagy nem?

A Bloomberg nagyot robbantott a napokban, amikor megírta: szerinte az Apple 2020-ra átáll saját fejlesztésű processzorokra a Mac gépekben. Ez csak két év - kezdtünk el számolni. 2010 óta beszélünk arról, hogy az iOS és az OS X egy nap összeér majd, erre utaló jeleket olvastunk le az operációs rendszerek fejlődésében. Az iOS-ben kerestük a macOS-t, a macOS-ben az iOS-t, és megtaláltuk.

És máris itt lenne az út vége? Mindössze 10 évvel az első pletykák után?

2010-ben az ARM és az Intel chipsetek sebességét nem volt érdemes összevetni. Röhej volt feltételezni, hogy kicserélhető a kettő egymással, ráadásul ott volt még egy rakás probléma egy architektúraváltással, miszerint az x86-ra épülő rendszert és minden sleppjét hogyan lehetne átültetni erre az új alapra. Meg minek?

Ma már bizonyos feladatok esetén, bizonyos körülmények között az Apple A chipjeinek teljesítménye megközelíti, sőt időnként le is pipálja az inteles MacBook Pro chipek teljesítményét. És ha nem is beszélhetünk azonnali váltásról, a trend azt mutatja, hogy néhány éven belül ez már nem lesz akkora akadály, mint eddig. Hiszen már lehetséges az összehasonlítás, ami korábban vicc kategória volt.

Az Apple már két ilyen váltáson van túl. 1994-ben a Motorola 68000 procikról váltott PowerPC-re, majd PowerPC-ről Intelre, 11 évvel később. Akkor, 2005-ben Steve Jobs a színpadon feltette azt a kérdést, ami most mindenkit foglalkoztat: hogyan működhet ez az átállás?

Steve Jobs azt is elmondta, hogy a bejelentés idejéhez képest 5 éve dolgoznak az átálláson. Az OS X-ek minden verziója elkészült Intelre és PowerPC-re, öt éven keresztül. “Volt egy titkos második élete” - mondta el az operációs rendszerről, és még azt is kivetítette, hogy a titkos projekten dolgozók mely épületben érték el a titkos munkaidejük titkos eredményeit. Kit érdekel már, így volt-e, Jobs értett ahhoz, hogy legendát faragjon az alkalmazottai munkájából.

Öt év. A Bloomberg információi szerint a projekt, ami állítólag “Kalamata” néven fut, a kezdeti fázisban van. Ahhoz, hogy az átállás csak annyira legyen zökkenőkkel teli, mint annak idején az PPC-Intel ugrás, 2023 előtt nincs értelme indításról beszélni. Két év nagyon elkapkodottnak tűnne így elsőre.

És az ARM-ra váltás mára olyannyira nem mítosz, hogy a Windows is elfut ilyen alapokon. És most nem csak a Windows RT-ről beszélek, hanem a Windows 10 ARM verziójáról, ami x86-on-ARM emulációval kecsegtet, bizonyos megkötésekkel. De az irány látszik: az erőviszonyok egyre inkább átalakulnak, és az Apple ebben a versenyben most elég jó helyen van.

És hogy mi lesz így az Intellel? Az Apple hiányát simán túléli, az éves bevételük 5 százalékát adják a cupertinóiak. Közben pedig folyamatosan tolják ami a csövön kifér, most például Core i9-8950HK néven bemutatták a high-end Intel chipek laptopverzióját. Ez mehet idén a MacBook Prókba, a mostani legfeljebb négymagos Core i7-esek helyére hat maggal, 32 gigabájt RAM támogatással. És mi örülünk neki, és várjuk, ez a mostani meg megmarad egyelőre annak, ami eddig is volt. Izgalmas lehetőségnek.

És hogy a végén lesz-e ARM-os Mac? Nyolc éve mondogatjuk, most pedig elég komoly hátszelet kapott a pletyka, a piac is erre megy: nyilván lesz. Ha nem is 2020-ban. Lesz-e egyesített operációs rendszer, egyesített UI-vel, ami minden eszközön elfut? Univerzális appokkal, amik mindenen mennek? Ehhez tényleg mindent el kellene felejtenie az Apple-nek, amit az iOS születésekor állított, és jelenleg nem elképzelhető. De ma is van egy iOS skin a macOS-ben, Launchpadnek hívják, és alig használjuk. Talán így lehetne elképzelni az egymás melletti létezést, egy kurzoros és egy bökős létforma együttélését.

screen_shot_2017-06-07_at_9_41_06_1.png

ke_pernyo_foto_2018-04-03_23_33_41.png



Youtube RED for Hungary!

Az alábbi nyílt levelet fogalmaztam meg a Google felé. A levelet - jobb híján - elküldtük a Youtube magyarországi vezetőjének, megkértük, tolmácsolja szavainkat a döntéshozók felé. A fordítást először próbaképp Google Fordítóra bíztam, és azt kell mondanom, hogy egész jó, lehet érteni, mit szeretnék (pár helyen nyúltam csak bele, mert nem volt kikövetkeztethető az eredeti szöveg), úgyhogy már csak dicséretből is ezt hagyom itt.

Kedves Google,

Talán hallottatok már róla - szégyellem is magam érte, ha tényleg -, hogy milyen a politikai-közéleti hangulat Magyarországon, és hogy általában Európa keleti részén milyen populista-rasszista kampányokat indítanak az állampolgárok felé, méghozzá állami megrendelésekkel, állami forrásokból. Ez önmagában szomorú, azonban nem szabad elfelejteniük, hogy az ország lakosságának nagy részének ez egyáltalán nem tetszik. Ők megpróbálják nem beengedni a jelmondatokat, uszításokat az otthonukba, igyekeznek kikerülni minden olyan alkalmat, amikor ezek a politikainak álcázott, valójában az ösztönökre ható, és az embereket befolyásoló kiáltások a saját vagy a gyerekeik fülébe juthatnak.

Erre a hagyományos média fogyasztása során jól definiálható lehetőségeink vannak. Megválasztjuk, milyen újságot olvasunk, megválasztjuk, milyen tévécsatornát nézünk. Megválasztjuk, milyen Youtube-videót indítunk el.

Amit nem tudunk megválasztani, az a Youtube-videók előtt lefutó hirdetések tartalma (én legalábbis nem találtam ilyen lehetőséget). Ezeket néhány másodpercig kötelező jelleggel meg kell néznem, meg kell hallgatnom. És ha a saját országom vezetői úgy döntenek, hogy érdemes az adóforintjainkból néhány millió dollárt elkölteni rasszista gyűlölködésre, vagy uszító üzenetek közvetítésére, azokat kénytelen vagyok végignézni, legalábbis az első néhány másodpercet. Ez pedig elég a tehetséges és elszánt propagandistáknak, hogy ártson, higgyetek nekem.

Nem szeretnék még egyszer uszító hangokat meghallani a nappalimban, amikor az Apple TV-men keresztül elindítok egy mesedalt a kislányomnak. Ha az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Mexikóban, Új-Zélandon vagy Dél-Koreában élnék, lehetőségem lenne: Youtube RED előfizetést vásárolhatnék. De nem ott élek, így erre nekem nincs lehetőségem.

Kérem, hogy tegyétek elérhetővé a RED előfizetést Magyarországon! A legkevesebb, amit tehettek az otthonom békéjéért, és számos más felhasználó otthonának békéjéért, az, hogy elveszitek a pénzem, és ezentúl csak olyan tartalmat mutattok nekem, amilyet kérek.

Nézzétek meg, mi történik épp a Facebookkal. Politikai hatalomra használták az általa kínált lehetőségeket, olyan masszív volumenben, amik komoly hatással voltak és vannak ma is a világra. Ez még csak a játszma kezdete: rengeteg pénz ömlik most is, és még sokkal több fog hamarosan ömleni felétek, ti pedig ezért cserébe engeditek majd befolyásolni az embereket, felszítani az indulatokat, gyűlöletet és viszolygást kelteni egymás ellen. Nem csak a magyar, és nem is csak a kelet- európai hangulat lett ilyenné, a saját országotokban is bőven akadnak erre rémisztő példák.

Ne hagyjátok. Legyetek jók. Cselekedjetek helyesen. Kerüljetek be a történelemkönyvekbe egy bátor lépéssel, hogy a kapitalista gondolkozás ellenében nem a profit irányába döntötök, hanem az általatok véletlenül kiásott lölvészárok fölé fektettek egy kellően nagy pallót, és nem engeditek a politikai üzenetek terjedését a felületeiteken.

De még mielőtt ezen elkezdtek gondolkozni, engedélyezzétek, hogy Magyarországon RED előfizetést vásárolhasson az ország azon többsége, akik gondolni sem bírnak arra, hogy újra saját magunk ellen uszítanak, újra megosztottságot és gyűlöletet keltenek azok az emberek, akikre a pénzünket, a nyugalmunkat és a békénket bíztuk.

Köszönöm, ha megfontoljátok.

Üdvözlettel egy egyszerű felhasználótól

Ádám

__________________________________________________________________________

Translated mostly by Google, not because I'm lazy, but because it's quite good, applause for that:

Dear Google,

Perhaps you've heard about it - I'm ashamed to see if it's true - how political and public mood in Hungary and what populist-racist campaigns in the eastern part of Europe lead to citizens, financed by state resources. This is in itself a sad one, but it should not be forgotten that most of the country's population does not like it at all. They try not to let the slogans, incitements in their homes, try to avoid any occasion when these incentives - disguised as political - can reach their own children's ear.

This is what we have in the traditional media consumption with well-defined possibilities. We choose what newspaper to read, we choose what kind of TV channel we are watching. We select what kind of Youtube video we are launching.

What we can not choose is the content of ads that run before Youtube videos (at least I did not find this option). I have to watch these ads for a few seconds and I have to listen. And if the leaders of my own country decide that it is worth spending a few million dollars on our taxpayers for racial hatred or incitement of inciting messages, I'm forced to watch it, at least for the first few seconds. That's enough for talented and determined propagandists to hurt, believe me.

I do not want to hear some booming sounds again in my living room when I start a fairy tale with my daughter on my Apple TV. If I were to be in the United States, Australia, Mexico, New Zealand or South Korea I would have the opportunity to buy a Youtube RED subscription. But I do not live there, so I have no way to do this.

Please make RED available in Hungary! The least you can do for the peace of my home and for the peace of many other users is that you will take my money and will only show me content that I'm asking for.

See what's happening with Facebook. He used the opportunities he offered for political power, in a massive volume that had a serious impact on the world today. This is just the start of the game: lots of money is flowing now, and much more will soon spill your sides, and you will in turn allow them to influence people, stir up feelings, hatred and disagree with each other. It is not only the Hungarian, and not only the Eastern European atmosphere, there are plenty of examples in your country too.

Do not let it happen. Be good. Do it right. Get into the history books with a courageous step, despite the capitalist thinking, not in the direction of profit, but investing in a sufficiently large stake over the landslides you were excavated, not allowing the spread of political messages on your sites.

But before you start thinking about it, allow us to buy a RED subscription in Hungary, most of the country who can not even think of dividing themselves, divided by those people for whom our money and peace we entrusted.

Thank you for considering it.

Sincerely, from a simple user

Adam




süti beállítások módosítása