almalé és kungfu Rólunk

Iskolalátogatást szervez az Apple, vajon mi a rossebnek?

Futótűzként terjedt a hír, hogy az Apple egy jó kis márciusi termékbemutató helyett egy jó kis márciusi osztálykirándulást szervez.

Komolyan beszélek.

Az USA-ban és az Egyesült Királyságban kaptak el néhány emailt, amiben a cég a chicagói Lane Tech főiskolai előkészítőbe invitál egy rakás embert az oktatási területről március 27-re. Az iskoláról azt lehet tudni, hogy erős ott a műszaki terület, és egy Apple Computer Lab nevű foglalkoztató is helyet kapott a falain belül.

A meghívó mellé egy az Apple-től megszokott, finom utalást tartalmazó grafika is dukált, ez ni:

education.png

…ami egyértelműen egy Apple Pencil munkának tűnik.

Kérdés, hogy mit akar az Apple ezzel az egésszel? Nyilván nem küldözgetne meghívókat Angliába azzal, hogy nézzék meg az Apple labort egy chicagói iskolában, viszont a meghívó sem az esemény tartalmáról, sem a formátumáról nem tesz említést.

Chicago, az Apple és az iskolák viszonya azonban már régebbre visszanyúlik: itt szervezi a cég az Everyone Can Code oktatási programját, amivel félmillió diákot akarnak megtanítani iOS-programozásra, csak ebben a városban. És egyébként az Apple oktatással kapcsolatos elköteleződése ismert: a Swift mellé egy Swift nyelvet játékosan tanító programot is kiadtak, a Today at Apple események az Apple Store-ok egyik nagyon fontos nem-eladási, oktató funkciójává váltak, az iPadek iskolákba tolását pedig előszeretettel végzi a cég. És a közeledés láthatóan fokozódik:

most már azt találgatják a lapok, vajon ezek a sulilátogatáson bemutatnak-e új Apple-terméket.

Ami első hallásra abszurd ötlet. A cég, ami kihátrál a tech-kiállításokról, és saját föld alatti bemutatótermet épít, hogy a termékeit minél zártabb környezetben mutassa be, az elmegy egy középiskolába, hogy új iPadeket osztogasson?

Egyébként igen, ez határozottan jól mutatna, és friss irány lenne az eddigiek után.

És van is ide vágó pletykánk: az olcsósított MacBook Air, amiről pont a héten írtam egy hosszabb védőbeszédet, épp egy ilyen eseményre illik. Az Apple pont az iskolákba szánhatja a belépőnél is belépőbb gépeket, ráadásul egy még olcsóbb iPadről is beszélnek, amit szintén kifejezetten diákoknak szánhat a cég. Nyilván Apple Pencillel, ahogy a meghívóból látszik.

Szóval ha az Apple árcsökkentést akar idén végrehajtani, akkor ez az esemény kiváló alkalom lesz erre. De ha nem vagy diák, olyan nagyon azért ne örülj.

Még 10 nap és minden kiderül, most már ne menjetek messzire. Legfeljebb Chicagóba.


Kinyírja az Apple a MacBook Air-t, vagy például nem?

Múlt héten írtunk egy megbízható forrásból érkező pletykáról: az Apple idén tavasszal befrissíti, egyúttal olcsóbbá teheti a MacBook Air szériát. A hír alapetően itthon is örömkönnyeket csalt az emberek arcába, holott Magyarországon valószínűleg egyáltalán nem történik majd semmi. Vegyük észre ugyanis, hogy itthon évek óta folyamatos akcióban kapható a vas, tehát ha az ember nem épp az apple.hu oldalról rendeli meg az alap 13 colos modellt 359.990 forintért, akkor 290.000 forint körül egy csomó helyen kaphat belőle.

Szóval nálunk már régen megtörtént az, amit a cég állítólag világszerte tervez bevezetni nemsokára. És talán közte voltunk a tesztterepeknek, azon országoknak, ahol érdemes számítani az egyre emelkedő árú MacBook Pro vonal mellett az olcsóbb Macek iránti mennyiségi érdeklődésnek. Sok kicsi sokra megy, mondják, és a MacBook Air vonalnál ez be is bizonyosodott az elmúlt években.

macbook-air-steve-jobs-2008.jpg

Azonban egy másik pletykát is olvashattunk nemrég. Ezek szerint az Apple nemcsak az Air szériát frissítené, hanem a MacBook vonalat is, júniusban. És a pletykák ugyanúgy azt említik, hogy itt is árcsökkentésre szánja el magát a cég: a mostani Air-ek árcéduláját kapná a legolcsóbb MacBook, tehát 999 dollár, itthon 359.990 forint lenne a mostani 499.990 forint helyett.

Hű, ez aztán az árcsökkentés, nem igaz? Természetesen ha a pletyka igaz lenne, az átalakítaná a MacBook vonalat is. Az új MacBook termékcsaládot ismét átalakítanák, a régen alapgépnek számító széria, amiből egyetlen generációig egy izgalmas játszótér lett - ventilátor nélküli, ultravékony kiadásban -, az most megint alapgép lehetne, nyilván sokkal unalmasabb változatban.

macbook.jpg

Két alapgép pedig teljesen felesleges. Így a lapok máris elkezdték találgatni, hogy akkor itt a MacBook Air vége: a MacBook átveszi a helyét árban és teljesítményben, frissbb, izgalmasabb vas, mint a tíz éves Air, nem kérdés kinek kell mennie. Igaz?

Nem. Szerintem ennek nincs így értelme.

Valóban nagyon nehéz kiigazodni az Apple termékcsaládok átalakulásain. Itt van ez a különös “MacBook” vonal, ami eleve egy nevenincs gyerek, hiszen ugyanezzel a névvel illethetjük az Apple valamennyi laptopját. Volt is a történelemben egy időszak, amikor ilyen nevű termék egyáltalán nem volt a piacon, a MacBook név azt jelentette: Apple laptop.

Amikor a szappantartó hamvaiból újjászületett, örültünk neki. Még akkor is, ha nem vásároltunk belőle: az Apple számára nagyon kellett egy olyan laptopkategória, ahol kísérletezhet az egyébként csak szabadalmokból ismert ötleteivel. Most például a duplakijelzős laptop ötletét tervezgetik (na jó, azt már tíz éve, de most egy lépéssel közelebb kerültek), szerintem mindenképp szimpatikus lenne, ha egy ilyen tőkeerős, és önmagát innovatívként aposztrofáló cég a szigorú értelemben vett megtérülést sutba dobva egy rosszul fogyó, earlyadopter-simogató géppel játszadozna. Jót tenne a cégnek, és jót is tett.

Már csak ezért sincs értelme piros filccel áthúzni ezt az üde termékkategóriát. Minek? Azért, hogy egy újabb lépcsőt vezessenek be a még olcsóbb, mondjuk 290.000 forintos MacBook Air és a drágább, 500 ezer forintnál kezdődő Pro vonal közé? Van ennek értelme?

Én azt gondolom, hogy a pletykák összekutyulódtak, ahogy időnként megesik, ha a termékpaletta sem egzakt. Ami szinte biztos:

  1. kell új Air, mert a mostani procija, meg úgy általában a gép 3 éves
  2. az olcsóbb MacBook Air mindenképp újabb embereket vonzana a márkához, az iOS-használókból könnyebben válna Mac júzer, így ez a lépés indokolt
  3. nekünk ez semmit nem jelent majd
  4. kell az új MacBook, mert a mostani szintén 3 éves modell
  5. ha nem változtatnak a beltartalmi értékein, csak korszerűsítik, akkor az árcsökkentés is indokolt ennél a modellnél. De mivel egy innovatív modellről beszélünk, ezt nincs értelme foltozgatni.

Szerintem tehát az Air marad. Aminek megingott a lába alatt a talaj, az a MacBook, ami ha nem szolgálhat a továbbiakban kísérleti terepként, akkor okosabb lenne átmenetileg megszüntetni.



WWDC 2018, június 4-8: ezeket a bejelentéseket várhatjuk idén

Na kérem, megvan az idei WWDC időpontja, június 4-én kezdődik a szokásos keynote-tal San Joséban a buli. Mivel a parti fejlesztőkre lett méretezve, ezért főleg szoftverekről lesz szó, úgy mint iOS 12, macOS 10.14, watchOS 5, tvOS 12, de azért a hardveres bejelentések sem ritkák.

wwdc-20181.jpg

Ahogy a korábbi években, úgy most is egy hosszú listával készülünk az eseményre, amiből az Apple végül kiválaszt 4-5 pontot, amit tényleg bemutat. Lássuk most a hosszú listát.

iOS 12, macOS 10.14, watchOS 5, tvOS 12

Ezek bemutatója nem kétséges, és a keynote nagy része ezzel foglalkozik majd. A négy nap eseményei pedig teljes mértékben erre fókuszálnak.

Új iPad Pro

A Face ID-val szerelt iPad Pro érkezése időszerű lesz még karácsony előtt. Az Apple számára jutalomjáték a cucc, hiszen ennél a termékvonalnál elengedheti a kantárt a költségek terén is. Igazából nem tudjuk, mire számíthatunk ezen kívül, az elég valószínű, hogy az iPhone X-ben megismert szélig tartó kijelző és Home-gomb-nélküliség ide is átgyűrűzik.

Új 13 colos MacBook/új MacBook Air

Nem tudjuk, pontosan melyik valósul meg - esetleg mindkettő -, erről egy hosszabb elemzést nemsokára olvashattok tőlem.

MacBook Pro frissítés

Nagy dolgokra nem számítok ezen a téren. De kell, hogy jöjjön valami mellékesen megemlített update.

iMac

Szintén.

12 colos MacBook frissítés

Hát a szegénynek a sorsa tényleg nagyon kétséges, szerintem nem kellene folytatni így, de erről egy másik posztban nemsokára.

HomePod szoftveres update

A sztereó és a multi room hangzás miatt nagyon várja már mindenki a következő frissítést. Itt írtam a termék hangzásáról, és a végkövetkeztetésem az volt, hogy így is nagyon jó a cucc, de párba, vagy e feletti számban kapcsolódva durva élményre számítok.

A WWDC részvételhez sok pénz és szerencse is kell, a regisztrációval csak az esélyt lehet megváltani, hogy megvásároljuk az 1599 dolláros, 400 ezer forintos belépőt.



Nem úgy van az, hogy találsz egy iPhone-t és visszaadod

Géza sztorija (nem így hívják) tök érdekes: mászkált az utcán és talált egy iPhone-t. Ez nem valami gyakori eset, de azért nem is példa nélküli, pont az ilyenek miatt vezették be a Find my iPhone-t és biztonsági szolgáltatásokat nyújtó társait.

Ezt a telefont viszont nem kereste senki, vagy mert nem volt bekapcsolva a szolgáltatás, vagy más, rejtélyes okból.

Az egész 2016. őszén történt, a főszereplő Géza mellett egy iPhone 5s, ami akkor még egy elég jó telefon volt (egyébként pont az 5s jó még mindig).

A sztori a legtöbb esetben úgy folytatódna, hogy Géza elrakta a telefont és boldogan él vele azóta is, de ő segíteni akart, szóval bevitte egy APR-be, hogy keressék meg az iPhone gazdáját valahogy és juttassák el neki a mobilt (amiben SIM egyébként nem volt, így hívni sem lehetett), de ott úgy tolták neki vissza a mobilt, mintha valami biológiai fegyver lenne azzal, hogy menjen inkább a rendőrségre.

Géza elment, leadta a telefont, majd fél évvel később hívták, hogy senki sem jelentkezett érte, így három hónap után az ő jogos tulajdona a készülék, vigye el, tartsa meg. Géza elhozta a telefont, majd felhívta közvetlenül az Apple ügyfélszolgálatát, hogy:

  • A: legalább ők értesítsék valamilyen módon az eredeti tulajdonost a készülék beazonosítása után, erre azonban nem voltak hajlandóak
  • B: ha már nem hajlandók A-ra, oldják fel a készülékzárat, hiszen most már hivatalosan az övé a mobil, de ebbe sem mentek bele.

Itt jutott el hozzánk a sztori és én is felhívtam az Apple-t, ahol több ügyintézővel is beszéltem és nagyon úgy fest, hogy tényleg egy a policy: bár nyilván meglenne a lehetőségük arra, hogy a készüléket egy hivatalos szervizben bevizsgálva megállapítsák, hogy kinek az iCloud-kontójával van összekötve a telefon és aztán valamilyen értesítést küldjenek neki, amit olyan felhasználóként, aki egy nap szintén elhagyhatja a mobilját, megnyugtató metódusnak tartanék, de nem, erre nem hajlandók.

Ugyanakkor egy lezárást feloldó teljes törlés-visszaállítás-kombóba sem mennek bele, annak ellenére sem, hogy a hatályos jogszabály szerint már Gézáé a telefon: erre csak akkor lennének hajlandók, ha az eredeti számla is befutna a készülékkel, amire egy talált tárgy esetében nincsen lehetőség.

Szóval ebben az ügyben az Apple a C-t, a legrosszabb megoldást választja, ami senkinek sem jó, de nyilván ezzel van a legkevesebb tennivaló. Bár ha van olyan vetülete a kérdésnek, amire nem gondoltam és ami indokolhatja az Apple konokságát, okvetlenül osszátok meg kommentben!



Már majdnem azt hittem, szar az akksim, de az Apple kimutatta, hogy szinte hibátlan

Az elmúlt hónapokban a blogon lekövettem a 9900 forintos iPhone akksicsere program hazai helyzetét. Legutóbb azt láttuk, hogy három helyet ajánl az Apple cserére: az Andrássy úti iStyle-ban időpontot kell foglalni, az óbudai iCentre-ben ha odatelefonálsz, bármikor viheted, a Cordon Electronics pedig gyorsan cserélné és azonnal, de egy darab akksijuk sem volt legutóbb. Azóta sem szóltak, hogy jött volna készlet, pedig ígérték.

Én végül az iCentre-t választottam, a Bécsi úton. Odatelefonáltam, félretették, odamentem. Előzetesen azt becsülték, két órára kell otthagynom a telefont, addig elkészül a művelet.

A szervizben az ügyintéző lefuttatott egy tesztet, ugyanazt, amit korábban az Apple ügyfélszolgálattal is lefuttattunk. Az iOS-ben van egy diagnosztikai eszköz, ami egy zárt csatornán elküldi az adatokat az Apple rendszerébe, amit az ügyfélszolgálatos és a szervizes is láthat. A teszt után kissé fejcsóválva mondta az emberünk, hogy ebből valószínűleg nem lesz csere.

Na nem a szoftveres teszteredmények miatt, emiatt egyébként sem tagadhatnák meg a cserét, az alanyi jogon jár a szóban forgó telefonok gazdáinak. Inkább azért, mert a telefonom keretantennája úgy nézett ki, mint a Hold felszíne, ráadásul az egyik esésnél a kijelző is kimozdult a helyéről a bal felső sarokban.

dsc08023.JPG

(Amint a képen láthatjátok, én az a fajta Apple-júzer vagyok, aki szereti sokág használni az eszközeit - ha már egyszer minőséget vesz -, és szeretni ezeket az eszközöket nem belecsavarni valamilyen védőtokba.)

Végül tényleg visszautasították az akciós cserét: nem vállalták, hogy szétszedik a telefont, és végül nem tudják összerakni. Még úgy sem, hogy vállalom a kockázatot erre: az Apple szerviz hibátlan Apple termékeket szeretne csak kezelni, megvehetem az akksit, és egy másik helyen kicseréltethetem, ha szeretném (update: az Apple hivatalos szervizei nem árulnak akkumulátort, így náluk nem is lehet vásárolni külön, csak akkor, ha maguk építik be)

Nem vagyok mérges senkire, én ejtettem le a telefont, és tényleg kiáll a síkból a kijelző az egyik sarkon. Én mondjuk ezt észre sem vettem, egy milliméterről beszélünk, és a teló hibátlanul működik. Nem is ezért írtam a posztot, nem a hivatalos szervizek, vagy úgy egyáltalán az Apple előírások tökösségét kérem számon. Egy szám ütötte meg a fülemet: 93.

Kilencvenhárom százalékosra értékelte ugyanis az Apple diagnosztikai szoftvere az akkumulátorom állapotát, több mint hétszáz feltöltés és lemerülés után, úgy, hogy mostanában néha kikapcsolt 20 százaléknál (korábban ilyen nem volt), illetve kábé feleannyit bír egy feltöltéssel, mint amikor megvásároltam.

Ez a kilencvenhárom százalék azért volt nekem furcsa, mert én 50-re saccoltam volna, a saját szubjektív, fogyasztói szempontjaim alapján. Az, hogy az Apple ennek ellenére ilyen magas számot hozott ki, megmutatja, hogyan állnak majd az akkumulátorok állapotának visszajelzéséhez a későbbiekben, amikor átláthatóságot ígérnek.

Ahogy az autód üzemanyagszint-jelzője a fogyasztáshoz. Sokáig el sem mozdul majd a 100%-ról, aztán amikor már egyébként is be akarnál már ugrani egy benzinkútra mosatni, akkor rohamosan fogy majd az érték.

Objektív mérőszámok alapján, természetesen.




süti beállítások módosítása