A 2010-ben bemutatott formavilágú laptop, amihez 2015 óta nem igazán nyúltak, mára már nagy elmaradásokkal rendelkezik a termékpaletta Pro (és sokszor a sima MacBook) tagjaihoz képest.

  • az Intel 5. generációs mikroarchitektúrája, szemben a mostani Prók 8. generációjával
  • 1440 x 900-as kijelzőfelbontás a 2560 x 1600-as Retina kijelzőkhöz képest (nem beszélve a True Tone hiányáról, a kisebb fényerősségről, az sRGB színpalettáról)
  • Force Touch nélküli trackpad
  • Régebbi Bluetooth szabvány (4.0)
  • Nincs USB-C port

A többi "hiányosságát" viszont nagyon lehet szeretni, ilyenek a

  • MagSafe 2 töltési lehetőség
  • SDXC kártyaolvasó
  • 12 óra webezés egy feltöltéssel, szemben a több modell 10 órájával

És olcsó, nálunk különösen, hiszen az USA-ban nettó 999 dolláros alapgépet nálunk meg lehet kapni nettó 840 dollárért

Nagyon úgy tűnik - egyre több helyről hallani -, hogy idén minden megváltozik. Az Apple nemhogy behozza picit a kijelző felbontását és processzort érintő elmaradásokat, de még egy erőteljes vágással a 999 dolláros alapár alá is vág. Nem tudni, mennyivel, és azt sem, hogy ez a magyar vásárlókat is érinti-e az alapmodellnél (a felsőbb kategóriában már mindenképpen).

Egy Retina MacBook Air pedig egy mondjuk 20 százalékos áreséssel együtt biztosan nagyon megdobja az eladásokat, nem mellékesen egy a legtöbb embernek elfogadható árú Apple notebookot tenne az asztalra.

Sajnos előfordulhat, hogy a változtatások nem állnának meg itt. Szinte biztos, hogy ide is elérkezne az USB-C, ami jó hír, viszont ezzel egyidőben menne a MagSafe 2, a hardvermentések királya (a szervizesek ördöge), és ha már ott van, a SD kártyaolvasó is. Szinte biztos, hogy az akkuidő is csökkenne majd, a jobb kijelző miatt, ráadásul a mostani 15W-os proci helyett jó esetben egy 20-28 Wattos kerülne a gépbe.

3-macbook-air-mqd32ll-a-laptop-core-i5-silver.jpg

Láthatjuk, hogy valószínűleg minden előnyös és a legtöbb hátrányos tulajdonságát elveszítené a laptop, sokkal jobban belesimulna tehát a jelenlegi kínálatba. Ez az Apple-nek jó, sokkal egységesebben lehetne kezelni a laptopokat, a vásárlóknak viszont sokkal szűkebb lehetőségeik lennének a választásra.

A termékneveket viszont ideje lenne mindenképpen átgondolni. Az új MacBook Air-eknek kellene sima MacBooknak lenni, a MacBookot - ami jelenleg elveszíti a létjogosultságát, de megmaradhatna az Apple játszótere, és idén belepakolhatnának abba is olyan technológiákat, amiket kipróbálnának - átnevezhetnék MacBook Early Adopterre vagy hasonlóra. A Prók már elég szépen kiemelkednek a kínálatból, itt nincs dolog.