Ha megkérdezed az Apple digitális asszisztensét az idei bejelentésekről, a Siri nem hagy minket teaser nélkül. Mindjárt három pletykát is bedob a köztudatba.

ke_pernyo_foto_2018-05-22_9_24_54.png

Egyrészt az mondja, sokkal okosabb lesz, másrészt új otthont, harmadrészt pedig új hangot kap.

Az új otthon egybevág azokkal a pletykákkal, amik egy új, olcsóbb HomePod érkezését jósolták. Noha megírtam, hogy ennek nem látom értelmét, a pletykák továbbra is folytatódnak, egy sokkal hihetőbb irányt mutatva. Állítólag ugyanis az Apple inkább a Beats brand alatt adná ki a 199 dolláros AirPlay 2-es hangfalát, és így már minden megengedett, alacsonyabb ár, alacsonyabb teljesítmény, akármi.

Ez tehát rendben van. Az, hogy a Siri okosabb lesz, mindig áhított és logikus jóslat. Viszont a harmadik pont, az új hang, már gyanús. Nem a 2017-es WWDC-n volt erről szó, nem erről beszélt az olasz?

De. De, erről.

És Siri ezen három jóslata betűről betűre ugyanaz, mint amiket tavaly ilyenkor mondott. Ez mekkora irónia, nem? Egy gép 2017-ben azt állítja, sokkal okosabb lesz, új otthon, új hang, okosabb Siri. Erre egy év múlva még mindig ugyanazt ismételgeti. Új otthon, új hang, okosabb Siri. Új otthon, új hang, okosabb Siri.

Egyébként megmondom, amit Siri nem tud: mi várható két hét múlva, a június 4-i WWDC megnyitón?

Ami biztos nem lesz: új iPhone-ok (ezek szeptember-októberben jönnek), Mac Pro (erről maguk az Apple-vezetők mondták, hogy 2019-ig semmi nem lesz), HomePod (legfeljebb egy olcsóbb, más brand alatt), és alap iPad (most frissült).

A MacBook vonalon nem várható egetverő változás, viszont a procikat frissíteni kéne a legújabb, nyolcadik generációs Intelekre. Ezenkívül várható a Touch Bar felfrissítése, és mindenképp szólniuk kellene az egyes felhasználóknál problémás butterfly billentyűzetekről is.

Az iPad Prónak érdemes lenne megújulnia, most hogy ennyire rámászott alulról a sima iPad. Sokan itt is iPhone X-dizájn felé tolódást képzelnek el, bár vegyük észre, hogy lassan már mindenre ezt jósolják, lassan a töltőkre is.

Szinte biztos, hogy jön az iPhone SE 2, amit korábbra vártunk, hiszen a belistázás szerint akár már most is frissülhetne a store az új alaptelefonnal. A pletykák teljesen zavarosak erről, a leginkább logikus, hogy egy olcsóbb SE 2 és egy drágább SE X is érkezik, utóbbi terméknevénél remélem, hogy nem cseszi el a marketing az unalmas X SE betűkombinációval.

Beígérték tavaly erre az évre az Apple AirPower-t is. A több eszközt egyszerre is tölteni képes Apple matracot, amihez egy megfelelő AirPods tok is illene. Szóval a vezeték nélküli füles is frissül valószínűleg.

ke_pernyo_foto_2018-05-22_9_10_21.png

Az iOS 12-nél az Apple a minőség általános javítását ígérte be az új ficsörök kárára, macOS esetén pedig a biztonság és privacy témaköröket erőltetik majd. Szóval ebből a szempontból baromi unalmas keynote-ra számítok.

A watchOS egészség- és fitnesz funkcióit bővítik, azt a két területet, amik miatt a legtöbbet emlegetik a cég óráját, és amivel az képes kitűnni a konkurencia kínálata közül. Okosabb lesz az Apple TV és a HomePod, és várható a Szuper Hangalapú Összehangoltság fejlesztése.

És mi az a Marzipan?

Egy titokzatos, Marzipan nevű projektet is emlegettek mostanában, ami valamiféle cross-platform megoldás, egyesek már macOS alatt futtatható iOS appokról pusmogtak. Valószínűbb, hogy ennél egyelőre kevésbé drámai megoldásról van szó, John Gruber szerint egy megosztott toolsetről van szó, amivel iOS és macOS alkalmazásokat ugyanabban a fejlesztői környezetben készíthetjük el egy bizonyos pontig. Ennek az elkészülte 2019-re tehető, de lehet, hogy már két hét múlva mesélnek valamit róla, egy unalmas keynote végét fel tudná dobni.

Ennél többet ne várjunk. Lesznek új termékek, SE 2 szinte biztosan, lesznek uncsi oprendszer-frissítések, egy potenciálisan izgalmas Apple Watch és HomePod fejlesztés, és baromira hiteles lenne a "most már tényleg okos a Siri" állítás is, ha nem az egy éve lejárt válaszokat ismételgetné papagáj módjára, hiszen a Westworld óta tudjuk, hogy ha egy mesterséges intelligencia saját magát ismételgeti, az gyanúsan nem is intelligens.

Persze ez nem akadályozza meg, hogy aztán Wyatt néven halomra ölje az embereket.