Az iPhone X arc- és mimikafelismerője kétségkívül jó játék, lehet disznóval karaokizni meg minden, de a mai napig sok értelmét nem láthattuk. Tegnap viszont, amikor a GarageBand kapott egy TrueDepth kamera arkifejezés-felismerési lehetőséget, amivel effekteket állíthatunk,

így például wah effektet a gitárra,

rájöttem, új kor kezdődik. Aki nem tudja, mi a wah, az hallgassa meg ezt:

A wah szóló az a műfaj, amiket a rockzenét szerető ember a száját tátogatva hallgat végig, ahol kinyitja nagyra, ott a wah effekt is nyílik, ahol csücsörítünk, ott a zenész is visszaengedi a pedált (egy pedált kell nyomkodni, miközben játszunk).

Nem az a nagy szó, hogy a GarageBandes játékgitárral szórakozhatunk tátogatva, hanem hogy ha később a saját gitárunk hangját keverhetjük meg az arcunkkal. Vagy eleve úgy adnának ki hallgatható zenéket a programra, hogy a gitársávra a fejünkkel tehetjük rá az effektet. A léggitárosok végre alkotói, és nem követői lennének a hangfalból szóló zenéknek. Esetleg nyomhatnánk olyan karaoke-t, ahol az effekteket kell eltalálni az arcukkal, nem a hangokat a hangunkkal - aminek általában nincs jó vége.