Az eposzi jelzőjét tekintve csak "Ritkán Tévedő" névre hallgató Ming-Chi Kuo legújabb kutatási jegyzetében a befektetők figyelmét három 2018-as termékre irányítja rá: a 6,1 hüvelykes LCD-s iPhone-ra, az új AirPods-ra és egy még kedvezőbb árú MacBook Air-re. Az előbbiekről mi is és a nemzetközi szaksajtó is unalomig írt már az elmúlt időszakban, az utolsóról azonban nem sokat hallottunk még.

A friss KGI jegyzet azt taglalja, hogy Cupertino 2018 második negyedévében egy szerényebb árcédulájú Air modell jöhet ki, amitől Kuo-ék 2017-hez képest 10-15 százalékos növekedést várnak a MacBook-ok eladási számaiban. Az nem kevés, tekintve hogy becslések alapján 15,5-16 millió darab fogyott belőlük 2017-ben.

Sajnos a konfigot illetően nem sok konkrétumot tudunk meg, de az nyilvánvaló, hogy a mostani modell már nagyon nem mai csirke és másfél éve a 11 hüvelykes modellt is kilőtte Cupertino. Legutóbbi frissítés tavaly júniusban kapott egy kicsivel jobb proci formájában, ami azonban még mindig csak egy 2014-15-ös Broadwell-modell. Arról nem is beszélve, hogy mára ez maradt az egyetlen nem-Retinás MacBook készülék és akkor a portokról, illetve inkább hiányukról nem is beszéltünk.

Bár nincs okom kételkedni Ming-Chi analízisében, és valóban időszerű lenne egy upgrade az öregecskedő modellnek, egy vékonyka hang valahol a koponyám hátsó részében felidézi, amikor még azt vizionáltuk, hogy a sima MacBook visszatérése az Air-család végét jelenti, amit a 11-es kivezetése is alátámasztott. Az, hogy még mindig kínálják a piaci viszonyok ellenére, azt jelzi, hogy kellő számban fogy ahhoz, hogy megtartsák.

Kérdéses számora azonban, hogy fogy-e annyi is, hogy érdemes legyen komoly befektetéssel akár teljesen újratervezni a készüléket a szokásos inkrementális frissítgetések helyett. Ha igaz, amit Kuo állít, az Apple az alacsonyabb árkategóriák felé kacsintgathat, talán újabb vásárlóréteget megcélozva.

Ha minden terv szerint halad, tavasszal vagy kora nyáron minden kiderül, meg persze addig még valószínűleg nem ez volt az utolsó alkalom, hogy hallottunk erről.