Kicsit több, mint tíz éve írtunk itt a blogon egy “Szuper nyomogatós izére készül az Apple” című posztot, amiből nem sok derült ki. Később ugyanerről a “Szuper nyomogatós izéről” próbáltam többet is összeszedni, kitalálni, mi lehet, és elképzelni, miért lesz ez jó.

2-21-08-apple-patent-touch_2.jpg

Egy nagyon izgalmas eszköz képe bontakozott ki előttem. Egy laptop, aminek nincs hagyományos billentyűzete, csak egy nagy érintőfelület az egész, ami intelligensen felismeri, mit szeretnénk vele művelni. Ha gépelni akarunk, a gépelésben segít, virtuális gombokkal, de közben bármikor kiadhatunk egy széles, nagy, sokujjas gesztust. Az összes beviteli periféria egy helyen, egymáson. Képzeljük el: ekkor még szó sem volt iPadről, nem szoktuk meg egyáltalán a full size érintőképernyőn gépelést, a trackpadek is kicsik voltak, nem volt annyi gesztus, mint most. Az egész sokkal inkább volt sci-fi, mint manapság.

Viszont úgy tűnik, visszamászik az ötlet. Legalábbis a szabadalmi hivatal által levédett dokumentumok között egy dupla képernyős MacBook ötletét találták meg - jelentette a Patently Apple. Ezzel pedig pont azt valósíthatják meg, amivel tíz éve már kísérleteztek, de nem jött össze, vagy a megfelelő technológiák hiánya, vagy a túlságosan drága alkatrészek miatt.

the-patent-shows-how-the-second-display-would-replace-the-keyboard-and-trackpad_png.jpeg

Ez ráadásul most már egy update-nek, a TouchBar kiterjesztésének tűnik inkább. Az Apple kivárta a megfelelő pillanatot: az emberek megszokták már, hogy nincsenek fizikai billentyűk? Igen. Megszokták már, hogy funkcióbillentyűket nyomogatnak egy laptopon? Igen. Begyakorolták a gesztusokat? Igen.

Ráadásul itt egy termékvonal, a MacBook, amit az első szériával kifejezetten játszótérnek szánt az Apple.

rosegold-macbook-1.jpg

Egy drága játszótérnek, ahová be lehet tolni a vadabb ötleteket, és majd meglátjuk, hogy fogy. Nagyon el tudom képzelni, hogy ebből tényleg lesz végre valami, ahogy azt is remélem - bár hiába -, hogy a gesztusok bővítésére SDK-t adnak majd ki.