almalé és kungfu Rólunk

Itt az új GAget, ami mindenkinek kötelező, aki Google Analyticset használ

Már többször írtunk a blogon Hosszú Zoltán alkalmazásáról, a GAgetről, ami iOS-en és macOS-en minden korábbinál szebben, összeszedettebben és szexibben mutatja meg oldalaink látogatottságát. Eleinte widgetként működött, később a Notification Centerbe épült be. 

Most pedig kapott egy jókora frissítést, ezek az újdonságok:

  • Megtanult magyarul
  • Teljesen új fő app, amivel egyszerűbben és átláthatóbban lehet a profilokat kezelni
  • "Brutál gyors lett" az eddigi Overview widget
  • Egy teljesen új widget: Real-Time, a valós idejű adatok megjelenítéséhez (in-app purchase 1.99 euró)
  • Egy teljesen új app: GAget Alerts, ami a menü barban fut és figyeli a beállított metrikákat és szól, ha eléri a célszámot (in-app purchase 1.99 euró)
  • Akinek kell, több accountot is hozzáadhat egy egyszeri 1.99 euró in-app purchase áráért

Kipróbáltam, és tényleg. Az Overview-t én nyolc különböző oldallal használom, mindegyik megmutatja az aktuális számokat kevesebb mint egy másodperc alatt. Csak előhívom a Notification Centert, és már pörögnek is a számok. Alant pár reggeli screenshot (az alacsony számokért ez a tényező felelős, ne tessék röhögni)

screen_shot_2017-03-04_at_8_15_55.png

screen_shot_2017-03-04_at_8_19_07.png

screen_shot_2017-03-04_at_8_21_06.png

screen_shot_2017-03-04_at_8_21_50.png

A Real-Time funkció is ugyanilyen gyors, itt láthatjuk, hogy egy adott oldalunkon épp hányan tartózkodnak. Az Alerts pedig sok lehetőséget kínál arra, hogy külön értesítéseket kapjunk bizonyos célszámok elérése esetén. Nem kell itt feltétlenül arra gondolni, hogy ügynökségként szeretnénk látni az előre meghatározott értékeket, egyszerűen csak jó tudni, ha egy adott napon a korábbi naphoz képest mondjuk 20 százalékkal több a látogató, mert aznap valamit jól csináltunk. És mennyivel jobb, hogy nem kell nyolc oldalt végignyálazni minden nap emiatt, hanem megkapjuk üziben, ha megtörténik.

Világszínvonalú.

Nem ÚGY, hanem tényleg.

Letölthető macOS-re, iOS-re.



Ne sikítsatok, de lehet hogy csak szeptemberben kezdik gyártani a Világ Legjobb iPhone-ját

Az iPhone 8-ként vagy iPhone X-ként hivatkozott telefon, amit várhatóan idén az iPhone 7s és 7s Plus mellett ad ki az Apple, máris késik a megszokotthoz képest. Szeptemberben induló sorozatgyártásról beszélnek, ami épp egy karácsony előtti piacra dobást feltételez. A pletykák szerint persze.

 Az idei csúcstelefon, a tizedik évfordulós iPhone a pletykák szerint

  • kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval
  • hajlítható 
  • keret nélküli
  • AMOLED-kiejelzővel
  • vezeték nélküli töltéssel

érkezhet. Mint korábban írtam, totál meg akarod majd nyalni, ráadásul.

iphone-8-home-button-touch-id1.png

Az is kiderült, hogy az Apple a gumicukor-szabály szerint ennek a modellnek az árát jócskán megemelheti, emiatt is ad majd ki egy iPhone 7s szériát, ami a szokott időben, szeptemberben érkezhet az üzletekbe. 

A SZUPERiPhone azonban csak karácsonyra érkezhet meg, magasabb áron.

Én most már nagyon kíváncsi vagyok, ti mit szóltok mindehhez, úgyhogy megkérdezem:



Most akkor USB-C-s lesz az új iPhone, vagy nem?

A héten szárnyra keltek pletykák, miszerint az idén megjelenő SZUPERiPhone (iPhone 8 vagy iPhone X) USB-C-s csatlakozót kap majd. A történelemben először valósulhatna meg, hogy ugyanazzal a kábellel töltesz és cserélsz adatot, legyen szó Apple okostelefonról vagy laptopról.

De most úgy tűnik, ez mégsem idén valósul meg. A szinte mindig megbízható pletykákat szállító Ming-Chi Kuo ugyanis elmondta, hogy az idei iPhone-ok mindegyike Lightning csatlakozóval érkezik majd.

lightning-iphone-7.png

Annyi fontos különbséggel, hogy a Lightningot párosítják a Type-C Power Delivery technológiával, vagyis az USB-C-ből megismert gyors töltési képességet a telefonok is megkapják. 

Ha még emlékeztek: 2009 óta van napirenden, hogy az EU egységes töltési szabványt követel meg az itt forgalmazott telefonokra, és úgy tudom, épp 2017 volt a bevezetés határideje. Én személy szerint három éve semmit nem olvastam ebben a témában, és nem úgy tűnik, hogy az EU belső problémái mellett érvényesíteni tudna egy ilyen előírást. Még az is lehet, hogy minden hasonló, közös erőfeszítést beszüntetnek a tagállamok széthúzása miatt.

De ha ti tudtok frissebb hírt ezzel kapcsolatban, osszátok meg velünk is, hadd okuljunk.



Tudjátok miért akadozott az iCloud a héten? Az Amazon miatt

Nem titok, hogy az iCloud szolgáltatásokért az Apple külső adatközpontoknak is fizet, így többek között már a kezdetektől az Amazon felhőalapú megoldásait választották. Ez kezdő tűzfalazóknak is feltűnhet, amikor megtiltják a macOS-nek az Amazon szervereivel való kommunikációt az nsurlsessiond számára: ilyenkor azt tapasztaljuk, hogy a Desktop és Documents az istennek sem akar szinkronizálni.

amaz1.png

Aki a héten problémákat tapasztalt az iClouddal összefüggésben, annak nem a készülékében volt a hiba: az Amazon egy blogposztban elismerte, hogy emberi hiba miatt akadozott a szolgáltatásuk - az egyik mérnökük egy hibaelhárítás során kiiktatott egy rakás szervert. Természetesen új eljárásokon dolgoznak, hogy a mérnökök ne tudjanak egykönnyen egy rakás szervert lekapcsolni a szolgáltatásokról. 

Egyébként nem, nem gondolom, hogy a hiba nem ismétlődhetne meg az Apple saját szerverközpontjaiban. De számomra továbbra is különös, hogy az Apple, aki dollármilliárdokat tol adatközpontok létrehozásában sok-sok éve, mintha továbbra sem igyekezne eléggé függetleníteni magát a külső szolgáltatóktól. Már 2011 óta tudott, hogy az Amazon és a Microsoft vasakon futnak az Apple szolgáltatások, tavaly pedig azt rebesgették, hogy a Google Cloud is beszáll az Apple felhő támogatásába. 

Én értem, hogy egy nagy projekthez idő kell, de idén tényleg hat éves lesz az iCloud, és szerintem az Apple-nek sokkal jobban állna, ha azt mondhatná: az adataink biztonságáért és a szolgáltatás minőségének biztosításáért semmilyen külső segítséget nem vesz igénybe. Kíváncsi lennék, hat év alatt _valójában_ mennyit haladtak ebbe az irányba.



Félmilliárd dollár helyett egy centet sem kell fizetnie az Apple-nek szabadalomlopásért

Tipikus szabadalomtroll pernek indult, amikor 2014-ben a Smartflash nevű cég beperelt egy rakás fejlesztőt, és az Apple-t bizonyos adatmentési és fizetési folyamatokért, amikről azt állította, náluk vannak az azokat leíró szabadalmak. Az Apple nem volt hajlandó peren kívül megegyezni, ahogy fogalmaztak akkor:

A Smartflash nem állít elő terméket, nincsenek alkalmazottjaik, nincsenek jelen az Egyesült Államokban, csak kihasználják a szabadalmi rendszerünket, hogy pénzt szedjenek ki az Apple-től olyan dolgokért, amiket mi fejlesztettünk ki.

Egy taxasi bíróság első fokon 533 millió dollárt állapított meg, ennyit kellett volna fizetnie az Apple-nek, akik fellebbeztek. 

Most pedig megszületett a végső döntés: az Apple-nek egy centet sem kell fizetnie. A Smartflash szabadalma túl absztrakt, és nem írja le pontosan az eljárás menetét. Szóval a szokásos.

Apple-CEO-Tim-Cook--008.jpg

Végül az Apple-nek lett igaza, hogy harcolt. Nobody shits in Tim's coffee cup.




süti beállítások módosítása