almalé és kungfu Rólunk

Phil Schiller: "Szofveres hibák? Csak volt egy rossz hetünk, ennyi."

Érdekes interjút közölt Phil Schillerrel, az Apple marketing igazgatójával az angol The Telegraph. A cég egyik nagy veteránja természetesen rögtön a beszélgetés elején kijelentette, mennyire fantasztikus éven van túl az Apple és hogy az idén bemutatott iPhone-ok tovább viszik azt a fajta innovációt, amely a cégre mindig is jellemző volt.

telemmglpict000149342018_trans_nvbqzqnjv4bqec90nadzahqz_x14lcxikqikq-npp4-zsbl2rdkqacy.jpeg

Az interjú aztán elég hamar kérdések garmadájába csapott át, néhol lazább, néhol kényesebb témákat érintve. Furcsa, hogy Schiller az iPhone 8-ról úgy beszél, mintha maga a megtestesült újítás lenne, miközben az iPhone X-et pedig talán kevésbé fényezi, pedig a kettő közül egyértelműen utóbbi az, amire évek múltán is emlékezni fognak az emberek.

"Igyekeztünk megteremteni a lehetőséget arra, hogy ismét egy újgenerációs telefont dobhassunk piacra, ahogy tettük ezt minden évben. Ez lett az iPhone 8. Ugyanakkor szerettünk volna valami tőlünk szokatlan, valami sokkal agresszívabb terméket is bemutatni, ami jelentősen eltér az évek alatt megszokott iPhone-októl és ez lett az iPhone X, ami bár tényleg semmihez sem fogható, amit valaha árultunk, végül jól sült el."

Természetesen nem tudta megkerülni, hogy ne reagáljon azokra a kritikákra, hogy az Apple jelenlegi iPhone portfóliója öt különböző készüléket is tartalmaz és soha nem volt még ennyire széttördelt line-upja a vállalatnak. Schiller igyekezett leszögezni, hogy egyáltalán nem ért egyet a kritikákkal, hiszen a lassan kétéves iPhone SE-t, amely a cég jelenleg kapható legolcsóbb telefonja azért árulják továbbra is, mert egész egyszerűen van rá igény.

Arra a kérdésre, hogy várható-e új generáció belőle és ha igen, mennyiben változik a dizájn, illetve a méret, természetesen nem volt hajlandó válaszolni. A HomePod késésével kapcsolatban amolyan John Carmack-osan pedig csak annyit mondott, hogy majd, ha kész lesz, piacra dobják:

"Még nagyon gyerekcipőben járunk, ami a lakásokba szánt igazán intelligens hangszórók piacát illeti. Ahogy látom, a cégek egy része igyekszik minél hamarabb piacra dobni egy-egy ilyen terméket, még akkor is, ha valójában nem hisz annak sikerében. Mi egy másik utat követünk, számunkra a termék minősége kardinális kérdés, így, ha még nem vagyunk kész vele és nem tartjuk elég jónak, akkor egyszerűen nem kezdjük még el árulni."

phil-schiller.jpg

Az interjú egyik csúcspontja még az volt, amikor Schillernek szegezték a kínzó kérdést: hogy fordulhatott elő egy ilyen céggel, amely a szoftver és a hardver tökéletes együttműködésében hisz, hogy ilyen elképesztő mennyiségű szoftveres hibát összehozzon?

"Csupán volt egy rossz hetünk. Elég sok minden történt, ez minden. A csapat belső vizsgálatot végez a rendszereken, alaposan átnézik a folyamatokat, illetve némi önvizsgálatra is szükség lesz, hogy a jövőben elkerülhetők legyenek az ilyen esetek."

Remélhetőleg tényleg sikerül gatyába rázni a mérnököket, mert az elmúlt időszakokban egyre súlyosabb biztonsági réseket fedeztek fel a különböző szoftverekben, ami aggasztó jel. Bízzunk benne, hogy mire az új Mac Pro megérkezik, ezek a dolgok már csak múló emlékként élnek majd a köztudatban.

Képek forrása: telegraph.co.uk, 9to5mac.com



BRÉKING: Új Mac Pro érkezik jövőre és visszatérhet a Cinema Display is!

A héten a sajtó leginkább az új iMac Pro-val volt elfoglalva, ami nem csoda, hiszen egészen elképesztő, amit az Apple mérnökei bele nem zsúfoltak a 27"-os retina kijelző mögötti házba. A termék konfigurálhatósága is egész jó, bár már alap kiépítésben is brutális teljesítményre képes egy "mezei" iMac-hez képest.

A legfontosabb információk ugyanakkor a hivatalos közlemény utolsó bekezdésében rejlenek, melyeknek meglepő módon semmi közük nincs a frissen bemutatott iMac Pro-hoz:

"Az iMac Pro mellett az Apple dolgozik egy teljesen újra gondolt, következő generációs Mac Pro-n is, hogy azokat a profi felhasználókat is kiszolgálhassa, akiknek nem csupán a lehető legnagyobb teljesítményre, de egy új felsőkategóriás kijelzőre is szükségük van, mindezt egy moduláris, fejleszthető csomagolásban megvalósítva."

A lassan négy éve változatlan formában létező, internet-szerte csak szemeteskukaként hívott Mac Pro a maga formájában egy csodálatos termék, ám egyáltalán nem fejleszthető és a hőelvezető rendszerének is megvannak a maga korlátai.

mac-pro-tower-cylinder.jpg

Balra a klasszikus, jobbra a mostani Mac Pro

A sajtóközlemény utolsó mondata nagyon fontos üzeneteket hordoz magában. Egyrészt a cég továbbra is biztosít mindenkit arról, hogy a Mac Pro nem került le a térképről (sőt), másrészt a moduláris dizájnból arra lehet következtetni, hogy az Apple visszatérhet ahhoz a gyönyörű alumínium házhoz, melyet a PowerMac bemutatása óta folyamatosan frissített egészen 2012-ig és aminek mindenki a csodájára járt megnyerő külseje és egyszerű bővíthetősége miatt.

A felhasználók és a potenciális vásárlók már évek óta sírtak emiatt és sokan a szemeteskukának kinéző készüléket a Mac Pro megcsúfolásaként élték meg. A moduláris dizájnhoz való visszatérés ugyanakkor nem csak az ő visszajelzéseiknek köszönhető. Craig Federighi egy korábbi interjúban úgy nyilatkozott, hogy be kellett látniuk, hogy a mostani Mac Pro-val gyakorlatilag feláldozták a hűtést (és ez által a bővíthetőséget) a dizájn oltárán.

thunderbolt-display-800x614.jpg

Az utolsó Apple kijelző, a 27"-os Thunderbolt Display 2015-ből

Az igazi slusszpoén ugyanakkor a sajtóközlemény legvégén van. Nagyon úgy fest, hogy a cég feltámasztja a Cinema Display termékcsaládot és újra kínálni fog saját maga által tervezett professzionális kijelzőt. Amikor tavaly ősszel a mostani, egyébként szintén felemás fogadtatásban részesülő MacBook Pro családot bemutatták, egyúttal ki is végezték a Thunderbolt Display-t azzal, hogy az LG-hez irányítottak mindenkit, akinek 4K-s és 5K-s kijelzőre van szüksége.

Az ugyanakkor az egyelőre még nem tiszta, hogy az új Mac Pro a fejleszthetőségén felül mivel lesz több, mint egy kijelző nélküli iMac Pro. Ha valóban normális méretű házat kap, akkor nagy esély van rá, hogy egy két processzor foglalattal rendelkező EATX formátumú alaplap is belefér. Úgy pedig egészen más a leányzó fekvése, ha a konfigurálásnál akár 36 CPU magot is kiválaszthatunk.

apple-discontinues-firewire-enabled-23-inch-display-2.jpg

Sokak szerint a valaha volt legszebb páros: 23"-os Cinema Display és a klasszikus Mac Pro

Akárhogy is, nagyon-nagyon várjuk mindkét új családot és ha valaki olvassa ezt az Apple-től, légyszi, csináljatok egy 21:9-es kijelzőt is, az eredeti dizájnnal, de vékonyabb kávákkal. A cég az iPod Shuffle esetében már képes volt tanulni saját hibájából, így szívből reméljük, hogy hajlandók lesznek ugyanezt megtenni mindkét fentebb említett termékcsalád esetében most is.

Képek forrása: everymac.com, macrumors.com, softpedia.com



Idén már biztosan nem kerül be az iTunes a Windows Store-ba

A Microsoft még a májusi Build 2017 névre hallgató fejlesztői konferencián jelentette be, hogy az Apple-lel közösen azon dolgoznak, hogy az iTunes év vége előtt elérhetővé váljon a Windows 10-ben lévő Store (Áruház) alkalmazásban. A dolgok jelenlegi állása szerint ugyanakkor erre nem sok esély van.

Az Apple egyik illetékese a napokban úgy nyilatkozott, hogy bár valóban volt egy ilyen cél, sajnos még szükségük van egy kis időre, hogy tökéletesítsék a végterméket. Bár az új céldátumról semmit nem árult el, valószínűleg február-március környékéig megoldják a szoftver finomhangolását.

Joggal merülhet fel ugyanakkor a kérdés, hogy mi a fenének van szükség arra, hogy az iTunes saját termékoldalt kapjon és így bekerüljön a Windows Store-ba, ha egyszer ezer éve letölthető az Apple hivatalos oldaláról? Nos, ennek két oka is van.

ituneswindowsstore-800x450.jpg

Az egyik, hogy a Windows-os felhasználók egyre nagyobb számban szereznek be különböző alkalmazásokat a Windows Store-ból, így azok, akik elsősorban ide járnak vásárolni, nem fognak szembe találkozni az iTunes-zal. Számukra tehát olyan, mintha a szoftver nem létezne.

A másik, hogy a Microsoft az év első felében piacra dobta a Windows 10 S-t, amelyet elsősorban oktatási intézményeknek, valamint tanulóknak szántak. Az olcsóbb Windows-ból jó pár funkciót kiirtottak, melynek eredményeképpen alkalmazásokat kizárólag a Windows Store-ból telepíthetünk rá.

Akik tehát Windows 10 S-t használnak, azoknak nélkülözni kell az iTunes-t, ami azt jelenti, hogy nem tudják szinkronizálni az iPhone-jukat a képükkel, nem tudják elérni az Apple által biztosított különböző tartalmakat, satöbbi. Ezek tehát vélhetően a legfontosabb okok, amiért a Microsoft annyira nagyon szeretné, hogy bekerüljön az iTunes a Windows Áruházba.

itunes_windows_10.jpg

Az már más kérdés, hogy felfoghatatlan, miért tart ennyire sokáig ez az egész az Apple-nek, hiszen magát az alkalmazást nem kell újra írni, egyszerűen csak meg kell oldani, hogy a Windows Store-ból is telepíthető legyen, a frissítések ugyanúgy működjenek, illetve, hogy a változások listáját az Áruházban is nyomon lehessen követni.



Az iPhone 8 és az iPhone X is a Google 2017-es top keresései között

A napokban tette közzé 2017-es keresési statisztikáit a Google, melyben kategóriákra lebontva láthatjuk a különböző kifejezéseket, melyekre a felhasználók a legtöbbet kerestek az év során. Szomorú látni az Irma hurrikán első helyezését, Amerika lakossága sajnos idén sem maradt komolyabb természeti csapás nélkül.

A második és harmadik helyen egyaránt idén szeptemberben megjelent iPhone-okat találunk, sorrendben az iPhone 8-at és az iPhone X-et. Ebből azt a következtetést vonhatnánk le, hogy az olcsóbb modell a népszerűbb, ám a helyzet nem ennyire egyszerű.

iphone-8-x-galaxy-s8.jpg

(kép forrása: macrumors.com)

A végül iPhone X-ként bemutatott telefon a sajtóban sokáig iPhone 8-ként keringett, amit pedig végül iPhone 8-ként kaptunk egészen szeptember elejéig iPhone 7s-ként, illetve 7s Plus-ként ismert az internet népe. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor máris egyértelműbbé válik, miért is vesznek olyan sokat az itthon 380 ezer forintról elérhető és mostanra akár azonnal meg is vásárolható iPhone X-ből.

A tech kategóriában az iPhone 8, illetve iPhone X kulcsszavakat nem meglepő módon az idei év másik három nagy durranása, a napokban 10 milliós határt átlépő Nintendo Switch, a legsikeresebb Androidos telefon, a Samsung Galaxy S8, illetve a legerősebb konzol, a Microsoft Xbox One X követi.

Ha tovább boncolgatjuk a listát, találkozhatunk még érdekességekkel. Ilyen a hatodik helyen lévő Nokia 3310, amely a klasszikus típus újragondolt változataként hatalmas népszerűségnek örvendett attól a pillanattól kezdve, hogy szárnyra kaptak a pletykák róla. A másik a OnePlus 5, amely jól jelzi nem csak azt, hogy a cég továbbra is kiváló telefonokat gyárt az 500 euró körüli árkategóriában, de azt is, hogy a világ egyre jobban kezdi megismerni a márkát.



Mától hivatalosan is kapható az iMac Pro, íme minden fontos infó róla

Mától hivatalosan is megvásárolható a nyári WWDC-n bemutatott iMac Pro, amely elsősorban a professzionális munkákat végzők (fotósok, videósok és fejlesztők) játékszere lesz. Az Apple tegnap bejelentette, hogy a masinát jövő hét közepétől már a hivatalos Apple Store-okban is meg lehet majd nézni - és természetesen meg is lehet majd venni.

imac_pro_ram_upgrade.PNG

A memória a mezei iMac-ekhez képest házilag nem bővíthető, ahhoz, hogy a garanciánk megmaradjon, kizárólag hivatalos Apple Store-ban vagy szerződött szerviz partnereknél végeztethetjük el a műveletet. Ennek költségvonzata még kérdéses, ám, ha a konfigurátorból indulunk ki, akkor a 32 GB-ról 64 GB-ra való upgrade 290, a 32 GB-ról 128 GB-ra való upgrade pedig 870 ezer forintba fájhat majd.

Az alap iMac Pro 1 799 990 Ft-ba kerül és 8 magos Intel Xeon processzort, valamint 32 GB memóriát és egy 1 TB-os SSD-t tartalmaz. A megjelenítésért és az egyéb, 3D-s, valamint nyers számításért az AMD 8 GB-os Radeon Vega 56 típusú videokártyája a felelős. Utóbbi egyébként nevetséges 218 ezer forintért 16 GB-os Vega 64-re is cserélhető.

imac-pro-after-effects-800x660.jpg

Ha erősebb processzort szeretnénk, akkor a 10 magos Intel Xeon felára 291, a 14 magosé 582, míg a 18 magos csúcsmodellé 874 ezer forint. Itt jegyeznénk meg, hogy bár a Turbo Boost órajele mind a négy processzornak közel azonos, az alap órajel a magok számának növekedésével párhuzamosan csökken. Ez azt jelenti, hogy míg a 8 magos Xeon normál esetben 3.2 GHz-en dolgozik, addig a 18 magos már csak 2.3-on. Ezzel mindenképpen érdemes kalkulálni, amikor az arányokat nézegetjük.

Bár az 1 TB-os SSD már önmagában is elég durvának hangzik, főleg, hogy ez alap kiszerelésben is már a csomag része, ugyanakkor, ha mégsem érjük be ennyivel, akkor nagyon durván bele kell nyúlnunk majd a zsebünkbe. A 2 TB-ra való upgrade még egész elviselhető a maga 291 ezres felárával, viszont a 4 TB-os opció beikszelése már több, mint 1 millió forinttal fogja megdobni a végösszeget.

imac-pro-rear-800x663.jpg

Ha már az SSD-nél járunk, érdemes megemlíteni, hogy bár a hivatalos specifikációban nem találjuk meg, de minden iMac Pro tartalmaz egy T2 névre hallgató biztonsági chipet is, amely többek között a titkosítás kezeléséért is felel. Ennek köszönhetően az SSD sebessége nem fog változni akkor sem, ha titkosítjuk annak teljes tartalmát. A T2 chip egyéb iránt szerepet játszik még a FaceTime HD kamera képfeldolgozásában, de egyéb biztonsági képességekkel is bír.

Ilyen például az új Startup Security Utility-ben beállítható biztonsági szintek, melynek segítségével korlátozhatjuk, milyen friss operációs rendszernek engedje meg a számítógép, hogy fusson. A legszigorúbb védelmi szinthez aktív internet kapcsolat kell, ugyanis a rendszer, amennyiben nem az aktuálisan elérhető legfrissebb verziót észleli az adott rendszerből, azonnal nekiáll frissíteni azt, még mielőtt bebootolna.

imac_pro_security_boot.jpg

(kép forrása: twitter.com/cabel)

Bár ez nagyon erőszakos megoldásnak hangzik, használatával kétség kívül elejét vehetjük annak, hogy a támadók kihasználják a macOS-ben lévő biztonsági réseket. Más kérdés persze, hogyha egy frissítés olyan jól sikerül, mint az elmúlt hetekben nagyjából bármi, amit az Apple szoftveresen kiadott, akkor nem csak kellemes, de kellemetlen meglepetések is lehetnek az opció bekapcsolásából.

applecare_1.jpg

Jó hír, hogy a többek között teljes műszaki támogatást, kiegészítő hardver-javítási lehetőségeket és további két éves garanciát magába foglaló AppleCare Protection Plan forintra pontosan ugyanannyiba kerül az új iMac Pro-hoz, mint bármely másik iMac-hez, így az 56 ezer forintos csomagon a gép vételárát figyelembe véve egy percig nem szabad gondolkodni.

imac-pro-witb-201712_geo_hu.jpg

Rossz hír viszont azoknak, akik az iMac Pro mellé járó asztroszürke billentyűzetre, Magic Trackpadre, illetve Magic Mouse-ra fáj a foguk: az Apple megerősítette, hogy ezek kizárólag az iMac Pro-val együtt rendelhetők meg, ami egyben azt jelenti, hogy ha elfelejtettük beikszelni, utólag már nincs rá lehetőségünk, hogy rendeljük magunknak egyet belőlük. Én már most borítékolom, hogy ez az exkluzivitás valószínűleg egy éven belül megszűnik majd és felár ellenében bármelyik periféria elérhető lesz asztroszürke színben bárki számára.

imac-pro-vesa-mount-bracket-kit-800x556.jpg

Ha nem a klasszikus módon, tehát asztalra letéve szeretnénk használni az új iMac Pro-t, hanem mondjuk fali vagy asztali konzolra szerelve, akkor erre szintén lehetőségünk nyílik, ugyanis az Apple már most biztosít VESA-kompatibilis kitet a gép mellé. Ezt utólag is megvásárolhatjuk, illetve - természetesen - a gép konfigurálásánál is beikszelhetjük, az ára mindkét esetben 30 ezer forint.




süti beállítások módosítása