almalé és kungfu Rólunk

Az elsők között juthatnak iPhone X-hez az Upgrade Program tagok

Az Apple pár éve indította útjára az iPhone Upgrade Programot (melyet azóta a hazai szolgáltatók is kvázi lemásoltak), melynek lényege, hogy a tagok minden évben jogosultak arra, hogy lecseréljék az éppen aktuális iPhone-jukat a frissen megjelent generáció bármely tagjára. A szolgáltatás (melynek része az Apple Care+ biztosítás is) havi díj alapján működik, azaz a résztvevők gyakorlatilag lízingelik a telefonjukat, melyet 12 hónap után egy újra cserélhetnek, illetve 24 hónap után - ha szeretnék - meg is tarthatnak.

iphone_upgrade.jpg

A vállalat a napokban kiküldte az értesítést a programban résztvevőknek, melyben az áll, hogy ők már október 23-án hétfőn, azaz az iPhone X hivatalos előrendelése előtt négy nappal már megkezdhetik a telefoncsere adminisztrációját. Miután kiválasztották a pontos modellt, melyre frissíteni szeretnének majd, a rendszer elkezdi intézni a kölcsönhöz (vagyis technikailag a részletfizetéshez) szükséges dolgokat, így amikor megnyílik az előrendelés, nekik már csupán egyetlen kattintásba kerül majd, hogy véglegesítsék a kosárjuk tartalmát.

Ez egyben azt is jelenti, hogy jó eséllyel minden, a programban résztvevő felhasználónak jut majd iPhone X a kezdeti 2-3 milliós készletből, hiszen sokkal kevesebb lépést kell végrehajtaniuk majd, mire leadhatják a rendelést, mint azoknak, akik a teljes vásárlási folyamatot végig kell, hogy csinálják. Bár azt nem tudni, hányan használják ezt a fajta kvázi telefon lízing szolgáltatást, ha a cserére jogosultak nagy része él a lehetőséggel, könnyen lehet, hogy már előrendelésben el fog fogyni a nyitó készlet összes példánya.



Alig 3 millió iPhone X várható a novemberi rajtra

Legújabb jelentésében a KGI Securities vezető elemzője, Ming-Chi Kuo azt írja, hogy az iPhone X-ből valahol 2 és 3 millió közötti példányszám állhat készen a november 3-i rajtra, ami szinte biztos, hogy alig pár napig fog csak kitartani világszerte.

Kuo ugyanakkor azt is kiemeli, hogy a gyártás még ugyanebben a hónapban helyre állhat, ugyanis egyre több jel mutat arra, hogy a korábban komoly nehézségeket okozó rugalmas nyomtatott áramkörök körüli mizéria javulni látszik. Ezekkel az alkatrészekkel az a probléma, hogy tömegtermelésben még nem nagyon használták őket, így a kihozataluk elég alacsony.

iphone-x-london-2.jpg

A másik probléma, hogy a japán Murata nem volt képes megfelelni az Apple szigorú követelményeinek, így másik beszállító után kellett nézni, ami szintén lassította a gyártást. Az infravörös kamerával is akadtak gondok, hiszen alig ismerte fel az emberek arcát, ezért jelentősen át kellett tervezni az érzékelőt.

Kuo szerint a negyedik negyedévre nagyjából 25-30 millió eszköz legyártása várható, amely bár a korábbi 30-35 milliós jósolt darabszámhoz képest kevesebb, valószínűleg elegendő lesz, hogy kiszolgálja majd az igényeket.



A készülékek több, mint felén már iOS 11 fut

Egy hónappal ezelőtt jelent meg hivatalosan az iOS 11 és egy friss jelentés szerint a mobil eszközök 54.49 százalékán már ez a rendszer fut, míg az iOS 10 visszaszorult a második helyre 39.17 százalékkal. Az iOS 9-et, illetve annál is régebbi rendszert futtató eszközök száma még mindig relatíve magas, 6.34 százalék.

Az iOS 11 sikertörténete ennek ellenére koránt sem fényes, ugyanis az első héten mindössze 25 százalékkal büszkélkedhetett, ami messze az egyik leggyengébb eredmény volt az elmúlt években és a két hét utáni 38.5 százalék sem volt éppen kimagasló. A harmadik hét végére érte el a mostanihoz már elég közeli 47 százalékot.

ios11adoption-800x439.jpg

Az elemzők szerint az iOS 11.1 megjelenése fogja majd igazán megdobni a számokat, ugyanis a korábbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy sokan az első komolyabb frissítésig várnak az upgrade-del. Az iOS 11.1 ettől függetlenül is érdekes lehet, ugyanis új emoji-k érkeznek, amelyre sokkal több ember kíváncsi, mint azt gondolnánk, illetve az Apple Pay Cash szolgáltatás is elindulhat, ami valóban forradalminak tekinthető a sok, ránézésre felesleges funkcióval összehasonlítva.



Tim Cook: A Mac mini fontos nekünk

A Macrumors.com egyik fórumozója úgy döntött, hogy lesz, ami lesz alapon ír egy e-mailt Tim Cooknak, melyben választ vár arra a kérdésre, mi lesz a héten harmadik születésnapját ünneplő jelenlegi Mac mini generációnak. A levél rövid, de lényegre törő volt:

"Szia Tim,

Imádom a Mac minit, de már több, mint 3 éve annak, hogy utoljára frissült.

Van a csőben bármilyen változás ezzel kapcsolatban a közeljövőre nézve?"

mac-mini-2014-gallery.jpeg

Mint ismeretes, a most kapható Mac minit utoljára 2014-ben frissített az Apple és erősen ráférne már egy komolyabb ráncfelvarrás, illetve újra gondolás, hiszen a megfizethető négymagos kiszerelés gyakorlatilag a múlté és minden fontosabb alkatrészt (köztük a memóriát is) már az alaplapra forrasztva kapunk meg, így a későbbiekben esélyünk sincs azt bővíteni vagy cserélni. Sokan attól félnek, hogy a Mac mini az iPodok sorsára jut, azaz, hogy szépen lassan eltűnik a piacról és mint egy szép kor sikertermékeként immáron a történelemkönyvekben fogunk csak találkozni vele. Tim Cook meglepő módon válaszolt az úriembernek:

"Krar,

Örülök, hogy szereted a Mac minit. Mi is ugyanígy érzünk. A vásárlóink számos oldalát megmutatták már a gépnek, mennyire kreatív és érdekes dologra lehet képes. Bár ez nem a megfelelő idő arra, hogy bármit is megosszunk ezzel kapcsolatban, annyi biztos, hogy a Mac mini a továbbiakban is fontos része lesz a Mac-es portfóliónak.

Minden jót,

Tim"

Ez gyakorlatilag egybecseng Eddy Cue szavaival, aki pár hónapja szintén úgy nyilatkozott, hogy a Mac mini fontos része az Apple termék palettájának és a jövőben átmenetet képezhet az otthoni és a professzionális felhasználási módok között. Legalább ugyanennyien várják a szintén 3 éves Mac Pro frissítését, melyről még kevésbé hallani bármit is.



Az Apple szerint is sikertelen lenne az iPhone 8?

Nagyon érdekes információ látott napvilágot, melyet természetesen kínai forrásokból szereztek meg külföldi újságírók. A jelentésben az áll, hogy az Apple állítólag arra kérte az alkatrész beszállítókat, hogy a novemberi, illetve decemberi termelést csökkentsék a felére. Igen, a felére!

Ez két dolog miatt is érdekes. Az egyik, hogy az ünnepek előtti időszakban mindenki azt várná, hogy az általánosan tapasztalható nagyobb kereslet miatt éppen, hogy növelni kellene a termelést, de ez a kisebbik probléma. A nagyobbik gond az, hogy az iPhone-ok 10 éves története során soha nem volt még példa arra, hogy a hivatalos rajt után ilyen hamar a termelés csökkentése mellett döntött volna az Apple, pláne nem 50%-kal, ami egy brutális érték. Csak, hogy mindenkinek meglegyen: az iPhone 8, illetve iPhone 8 Plus szeptember 22. (itthon szeptember 29.) óta kapható, tehát alig egy hónapja.

silvergoldiphone8-800x673.jpg

Persze, lehet azt mondani, hogy már hetek óta mondja mindenki, hogy az emberek inkább megvárják a még drágább iPhone X-et, viszont azzal kapcsolatban meg tudjuk, hogy egyszerűen képtelen belőle annyit gyártani belőle az Apple, amennyit szeretne - márpedig amennyit szeretne, az se lenne elég a keresletet elnézve. A cég következő negyedéves pénzügyi jelentése november 2-án várható, ahol biztos, hogy nekik szegezik majd a kérdést a befektetők, hogy mégis mit jelentsen ez a nem várt lépés? Több helyen is olvasni beszámolókat, hogy az iPhone 8 helyett az emberek az iPhone 7, illetve a most már igencsak baráti áron kapható iPhone 6s-t kezdték el vásárolni, ami egyértelmű visszajelzés a cégnek a jelenlegi generációval kapcsolatban.




süti beállítások módosítása