almalé és kungfu Rólunk

Mit mondanak az iPhone X-ről azok, akik a kezükben fogták?

A keddi esemény után sok újságíró már kézbefoghatta, tesztelhette az új iPhone X-et. A keynote óta szinte minden nap meg is osztottak teszteket a különböző médiumok. Mi ezekből az írásokból gyűjtöttük össze nektek a főbb érdekességeket, észrevételeket a jubilieumi iPhone-ról.

screen_shot_2017-09-17_at_9_12_22.png

The Verge
  • A Verge-s srácok azonnal kiemelték, hogy mennyire gyönyörű a telefon, de főleg a kijelző, ami szépen rásimul az iPhone testére. A kijelzőt “Super Retina Display” névre keresztelte az Apple, ami brutálisan éles, világos és erőteljes.
  • A készülék érzetre egy kicsit mintha vastagabb is lenne, és kevésbé csúszos, mint az iPhone 7.
  • A FaceID minden esetben működött, amikor megmutatták nekik, még a rendkívül fényes környezetben is, lámpák kereszttüzében.
  • Az iPhone X megidézi az eredeti iPhone-t, jobban, mint eddig bármelyik készülék.
  • A Home gomb hiánya miatt új mozdulatokat kell használni a telefon feloldására és a multi taskingra. A telefon feloldásakor használt felfelé suhintás és a multi tasking “swipe and hold” mozdulata egyelőre szokatlan, viszont valószínűleg könnyen megszokható.
  • Elértük azt a pontot amikor az előlapi kamera már fontosabb, mint a hátlapi, köszönhetően az új animoji funkciónak.
  • A telefon hátlapja nem annyira eredeti, mint az eleje, de ez érthető.
  • Amint a kezedben fogod a telefont, rájössz, hogy megéri az árát.
  • Ez a készülék az okostelefonok jövője.
9to5mac
  • Első benyomás, hogy a teljes üvegborítás kevésbé ujjlenyomatmágnes, mint például a Jet Black iPhone 7 volt.
  • A telefon másképpen néz ki, és kézben fogva is másnak érződik, mint az Apple korábbi, szinte azonos dizájnnal  rendelkező termékei. Jobb kézbefogni, mint az iPhone 8-at vagy 7-et.
  • Itt is elmondják, hogy a FaceID gyorsan és jól működik, viszont ugyanúgy kell használnunk a kezünket is a feloldáshoz, nem elég csak az arcunk. Ez lenne a legnagyobb előnye az arcfelismerésnek, de reméljük, hogy majd a jövőben változtat ezen az Apple.
  • A készüléknek nem kell szemmagasságban lennie mikor feloldjuk, elég ha csak elkezdjük emelni, és ha olyan magasságban van a telefon, hogy rá tudunk nézni, akkor már fel is oldódik.
Wired
  • A telefon mérete tökéletesen illeszkedik a kézbe.
  • Egy kicsit nehezebb, mint az iPhone 7, de pont ezért stabilabbnak is tűnik.
  • Gyönyörű a készülék, főleg a fekete változata.
  • A kijelző fantasztikusan néz ki, nem lehet észrevenni a nagyobb felbontást.
  • A kis “sziget” a kijelző tetején vonzza a tekintetet, főleg teljesképernyős filmnézés közben, viszont nem zavaró a kis bevágás.
  • A telefont használni más, mint az elődöket a mozdulatoknak köszönhetően, ennek elenére megszokhatóak és jól működnek.
  • A FaceID a demok során kétféleképpen működött brutálisan gyorsan vagy egyáltalán nem. Addig nem fog működni, amíg a telefon mondjuk az asztalon van, minden alkalommal fel kell emelni, és bele kell nézni a kamerába.
  • Rendkívül gyors a telefon, de persze ez nem meglepetés.
  • Az optikai képstabilizátor gyorsan és pontosan működik, a készült képek minősége pedig szintén kifogástalan.
  • A kiterjesztett valóság kihasználására a megfelelő hardver megvan a telefonban. Játék közben is zökkenőmentesen futott.
  • Az iPhone X másnak érződik, mint a többi eszköz, ez olyan, mint egy új készülék, egy fejlett okostelefon.
Techradar
  • Nem zavaró a kijelző tetjén lévő “sziget”.
  • Kijelző gyönyörű, már ideje volt OLED-re váltania az Apple-nek is.
  • A legszebb készülék, amit eddig az Apple összerakott.
  • Az üveghátlap nem hat annyira prémiumnak, mint a fémhátlap az előző modelleknél, de biztonságosnak érződik a kézben.
  • FaceID: Amikor megfelelő távolságra van az arctól a telefon, akkor gyorsan működik, de láttak több olyan kísérletet, ahol nem sikerült azonnal feloldani a készüléket.
  • Az előlapi is hátlapi kamera is minőségi. Főleg az előlapi fejlődött sokat, amit már feltehetően sokkal többször fogunk használni, mint eddig. Az előlaői kamerával akár már könyezetünket is megváltoztathatjuk. Lehetünk a vadnyugaton vagy az űrben.
  • A kiterjesztett valóság menő, de nem forradalmi


Ezt tedd, ha kényszeríteni akarják, hogy oldd fel a telefon Face ID-val

Sok helyen olvastam, hogy az emberek félnek. Most épp attól, hogy ha az arcukkal képesek feloldani a telefont, akkor olyan esetekben is kényszeríthetik őket az unlockra, amikor ettől elzárkóznának.

Nem mintha az ujjukat nem tudnák ráerőltetni a Home gombra, ugye.

Az Apple a keynote-on kiemelte, hogy csak akkor old fel a készülék, ha ránézel, így például ha szándékosan félrefordítod a tekinteted, nem történik semmi. De aki már játszott “néz rám hülyén! köszi!” játékot, tudja, hogy a jelenség, amíg ránézünk valamire, elég gyorsan megtörténik. Ezért nem értem Superman lézerszemeit, hiszen a képregényben elugranak a sugár elől. Én bármikor rá tudok nézni bárkire, ha ettől az megmurdel, akkor hiába ugrál, ugye.

Na mindegy.

face-id-dystopia.jpg

Az Apple elárult most néhány részletet a Face ID-vel kapcsolatban, amiket eddig nem tudtunk. Az egyik pedig épp a fenti esetre kínál még egy megoldást: ha megragadod a telefont, és lenyomod mindkét oldalán a gombokat, akkor átmenetileg kikapcsol a Face ID. Nem tudni pontosan, melyik gombokról van szó, valószínűleg mindegy, hogy hangerő fel vagy le, de mondjuk előbbinél még készít a telefon egy screenshotot is. Valószínűleg picit tovább kell nyomni annál.

Ha a támadó tartja a telefont, akkor persze nem kivitelezhető, de ha egy sötét utcán a hátunkhoz simul valaki, és belesuttogja a fülünkbe, hogy 

most elveszem a telefonod, és feloldom a Face ID-val

akkor még van időnk egy pánikgombolásra a zsebünkben.

Egyébként a CNET azt is megtudta Craigtől, hogy a Face ID a legtöbb napszemüveggel működik, az infrasugaraknak ugyanis látható a szemünk a sötétített lencse mögött is.



Megéri-e új Apple TV-t venni?

Attól függ. De azért igen.

És azoknak, akik szeretnek keveset olvasni, és inkább képeket nézegetni:

screen_shot_2017-09-15_at_10_19_48.png

A többieknek:

Az Apple TV egy hihetetlenül változatos és izgalmas termékvonal. Olyan sok minden történt vele az élete során, hogy talán nincs még egy ilyen cucc, aminél ennyire fontos lenne kimondani mellé a generációs számot. 

Az első generációs Apple TV-t még iTV-nek hívták, Intel Pentium M processzor dolgozott benne és egy GeForce Go GPU. 40 vagy 160 gigás (!) háttértárral érkezett, és 300 dollárba került (ma forintosítva 117 ezer forint lenne a cucc).

A második generáció már Apple procival ment, a háttértár mérete pedig másodlagossá süllyedt: nem erre fejlesztették a set-top-boxot. Az ára a hihetetlen 99 dolláros (mai áron ez 38 ezer forint lenne) szintre süllyedt, hobbiprojektnek nevezték, és mellékesen bántak vele.

A harmadik generáció gyorsabb lett. A második és a harmadik között volt a legkevesebb különbség, utóbbi támogatta már az 1080p-t, és a ciklus végére 69 dollárért kezdték el árulni (27 ezer forint). A legnagyobb ficsörének tehát azt neveznénk, hogy kábé ingyen volt az Apple termékek özönében.

A negyedik generáció hozta ez a tvOS-t és a saját App Store-t. Noha ez az App Store nem robbant akkorát, mint az iPhone-os App Store az indulásakor, nem telik meg tartalommal olyan gyorsan, mégis fontos változás. Annyira, hogy a többé-már-nem-hobbiprojekt árazása elkezdett felfelé kúszni, még ma is kapható a kicsike 52.990 forintos áron.

Na most pedig lássuk, mit tud ehhez képest az ötödik generáció, az Apple TV 4K.

Először is nyilván támogatja a 4K-s tévéket. Az iTunes Store-ban máris elkezdték upgrade-elni a filmeket 4K-ra, aki pedig korábban HD-ben vett meg egy filmet, automatikusan frissítik az elérését a nagyobb felbontású verzióra. A 4K-s kontent azonban már jöhet az új iPhone-okból is, hiszen az ilyen felbontásban rögzített videókat visszanézhetjük a 4K-s tévénken, amennyiben veszünk egy új Apple TV-t is. Ez pedig azért nagy élmény.

Főleg hogy az új TV támogatja még a HDR10-et és a Dolby Visiont is, szóval ha a tévénk tudja ezt, akkor máris nagy javulást tapasztalunk a képminőségben, a felbontáson túl is. 

A készülék csatlakozóiban történt egy kis változás: kikerült az USB-C szervizcsatlakozó, ez azért keveseket érint kellemetlenül, azonban lecserélték az Ethernet csatlakozót is gigabitesre. Ez gyorsabb adatátvitelt jelent, nyilván kell is a négyszer annyi képpontnak. Aki eddig sem kábelen adta az Apple TV-nek a biteket, annak mindegy.

A proci ugye A10X Fusion, ami hatalmas ugrás az A8-hoz képest, bár kétlem, hogy a fejlesztők ráugranának, hogy kiaknázzák a lehetőségeit. Láttuk, hogy az A8 esetében sem volt nagy a motiváció, gondolom a megtérülés is alacsony ezen a platformon, hacsak nem tartalomszolgáltató vagy.

Tegyük hozzá, hogy az HBO a mai napig nem adta ki az HBO GO appot a tévére, ennyire leszarják.

Az új tévén Bluetooth 5.0 váltja a Bluetooth 4.0-t.

És a távirányítón is javítottak, új érzékelők kerültek bele - magasság és forgás -, így még pontosabban követi le a kezünket. A Menü gomb körül egy fehér gyűrű is látható az új távirányítón, a negyedik generációsokhoz is ezt adják ezen túl.

Az áron megint emeltek egy picit: a 32 gigás modell egy tizessel több, mint az előző generáció ugyanekkora háttértáral szerelt modellje, a sok ficsör viszont megéri ezt az árkülönbséget (noha sokkal szimpatikusabb lett volna, ha nincs áremelés, persze).

Szóval ha Apple TV vásárlásán gondolkoztál, mert még nincs ilyened, egyértelműen a 4K a jó választás. Ha az előző generációból van Apple TV-d, de nem akarsz 4K-s tévére beruházni, akkor viszont nem érdemes váltani.

Az Apple TV előrendelése az Apple oldalán ma indult, 5-7 munkanapra szállítanak, de a készülék hamarosan kapható lesz a partnerünknél, az iCentre-nél is.



Mi történt a színpadon, amikor Craig arcát nem fogadta el az iPhone?

Volt egy kis bakinak tűnő pillanat a keynote-on, amikor a Face ID-t demózó Craig - akinek a vezetéknevét nem írom le, mert lehetetlen megtanulni - telefonja nem oldott fel automatikusan. Megfogta, unlock-olni akarta, de a telefon a passcode-ot kérte. Egy kínos heherészés volt a reakciója a vezérnek, aki gyorsan átlépett a problémán, és folytatta a show-t.

Egyesek ezután támadták az Apple-t, hogy egy ilyen kiforratlan technológiát mutat be, ami nem képes működni a bemutatón. Mások megvédték őket, hogy még biztos megjavítják a dolgot a startig. A legvalószínűbbnek az a feltételezés tűnt, ami szerint a demókészüléket előtte kapcsolták csak be, így az első unlock-nak mindenképp passcode-osnak kell lennie.

De nem. Az Apple most elmondta, mi történt.

Mint írták, az asztalon heverő demó iPhone, ami Craigre várt, arccal felfelé pihent, végig az előadás alatt. Akik az asztalhoz léptek Craig előtt (update - nem egyértelmű a leírásból, de valószínűleg használták is a telefont) ugyan nem vették észre, de a Face ID folyamatosan próbálta őket beazonosítani, hogy egy felfelé suhintás esetén már adja is a home screent. Nem sikerült neki, és mivel túl sok helytelen próbálkozás történt, a telefon már csak passcode-dal indult el.

Magyarul: a Face ID pont úgy működött, ahogy elvárták, még annál jobban is. Szerintem mindenki, aki szeretett volna egy szorult helyzetből pozitív eredménnyel kimászni, valahogy így tervezte (csak sosem sikerült),



A Geekbench szerint az új iPhone-ok pariban vannak a MacBook Prók teljesítményével

Jó, nyilván ez nem mutatja meg pontosan, mire képes az Intel, és mire az A11 chip, mindenesetre az egymagos és többmagos teljesítményteszten elég közeli értéket kapott a telefonokba épített hatmagos, és a Pro laptopokba épített kétmagos Core i7-es.

Íme az iPhone értékei:

a11geekbench-800x706.jpg

És a MacBook Pro:

geekbenchmacbookpro-800x384.jpg

Az A1-esek az iPad Prók A10X-énél is magasabb eredményt értek el a teszteken, a 10,5 colos modell például 3887 és 9210 pontot kapott egy- és többmagos értékre.

Az Úr 2017. esztendejében.




süti beállítások módosítása