almalé és kungfu Rólunk

Soha nem látott fotók a Steve Jobs Színház belsejéről

Péntek óta tudjuk, hogy az Apple szeptember 12-én az Apple Park ikonikus, még mindig építés alatt álló épületében tartja majd soron következő nagyszabású sajtó eseményét. A Steve Jobs-ról elnevezett létesítmény születését jó ideje nyomon követhetjük, köszönhetően a különböző drónokkal készült felvételeknek.

apple-park-steve-jobs-theater-duncan-sinfield-001.jpg

Most először azonban nem az épület külsejéről, hanem annak belsejéről kerültek ki fotók. Bár a képek még júniusban készültek, csupán az elmúlt napokban derült ki, hogy felkerültek a Google Maps-re - ahol nem csak útvonalat lehet tervezni, de a mások által a környéken készült fotókat is meg lehet tekinteni.

steve-jobs-theater-3.jpg

steve-jobs-theater-2.jpg

steve-jobs-theater-5.jpg

A képeken jól látható, hogy már javában zajlik a munka, illetve, hogy a szénszálas tetővel, valamint hatalmas üvegfalakkal rendelkező előtérrel szemben az auditórium kialakításánál meglehetősen sok fát használtak fel.

divoombw0aa8puf_jpg-large.jpeg

Neil Cybart fotói is igencsak érdekesek. Ezeken azt láthatjuk, felépítését tekintve hogyan is néz ki a föld alatti rész, azaz mi hol található, miután lejöttünk a lépcsőn.

divpwsfxgaaecfd_jpg-large.jpeg

A színházterem előtt keresztül kell menni a kiállítótermen, ahol valószínűleg az esemény után minden frissen bejelentett portéka megtekinthető és kipróbálható lesz.

steve-jobs-theater-4.jpg

Mindössze ezer ülőhely található az épületben, ami azt jelenti, hogy a korábbi hasonló eseményekhez képest ezek a bejelentések sokkal exkluzívabbak lesznek, hiszen jóval kevesebb embert lehet majd meghívni rájuk.

steve-jobs-theater-1.jpg

Ha nem tartozol azon szerencsések közé, akik a helyszínen követhetik majd az eseményeket, ne csüggedj: az Apple élőben közvetíti majd a bemutatót, ahogy az elmúlt évek során mindig is tette.



Nem lesz iPhone 7s a szeptemberi Apple bemutatón

Az a hír járja, hogy az Apple nem fog semmiféle iPhone 7s-t bemutatni a 12-én esedékes sajtó eseményen. Ennek az az egyszerű oka, hogy a telefonokat, melyeket eddig iPhone 7s, illetve 7s Plus néven emlegetett mindenki nem így fogják hívni.

Seth Weintraub, a 9to5mac.com egyik újságírója a héten ott volt Berlinben az IFA kiállításon, ahol lehetősége volt - természetesen zárt ajtók mögött - beszélgetnie több nagyobb gyártóval is, akik elsősorban iPhone tokok értékesítéséből élnek. Tekintettel arra, hogy az új modellek bemutatása már nagyon közel van, ezek a cégek javában nekiláttak a kiegészítők gyártásának, így a csomagolásról is tudomásuk van, ahol az érkező telefonok neveit muszáj feltüntetni.

iphone-8-7-7plus.jpg

Két gyártó is úgy nyilatkozott, hogy tudják, hogy fogják hívni a hamarosan piacra kerülő telefonokat, hiszen volt lehetőségük szemügyre venni azok csomagolásait. Elmondásuk szerint az iPhone 7s, illetve 7s Plus valójában iPhone 8, illetve 8 Plus néven érkezik majd, a mindvégig iPhone 8-ként emlegetett, nyújtott kijelzős, Home gomb nélküli modell dobozán pedig az iPhone Edition felirat virít majd.

Ezt a nevet márciusban már megszellőztették, de azóta valahogy kikopott a sajtóból és a pletykák is rendre iPhone 8-ként hivatkoztak az Apple valószínűleg eddigi legdrágább telefonjára. Jogosan merül fel ugyanakkor a kérdés, hogy mire alapozva marad ki a 7s a számozásból, hiszen az eddigi információ alapján az iPhone 7 ráncfelvarrott variánsa minimális újításokat hoz majd.



Változás az Apple vezetőségében

A napokban frissült az Apple vezetőségi tagjait tartalmazó hivatalos oldal, de nem csak az újonnan kinevezett, illetve a céghez frissen csatlakozott vezetők kerültek fel, kisebb, de annál fontosabb változások is megtalálhatók rajta.

Mostantól ugyanis Craig Federighi felelős a Siri sorsáért, Eddy Cue-tól veszi át a vezetői pozíciót. A lépés annak fényében nem nevezhető meglepetésnek, hogy a vezetői váltás egy ideje már zajlik, csupán most sikerült pontot tenni a dolgok végére.

cue-federighi-siri-800x295.jpg

Federighi már tavaly is rendre feltűnt olyan beszélgetésekben, illetve interjúkban, ahol a Siri-ről is szó esett, az idei WWDC-n például ő tartotta a keynote azon részét, ahol a személyi asszisztens képességeinek iOS 11 alatti fejlődéséről volt szó.

Egy évvel korábban Phil Schiller mellett John Gruber vendége volt, ahol a WWDC 2016-ot követően arról beszélgettek, hogy a SiriKit segítségével mennyire jó dolgok születhetnek majd külsős fejlesztők kezei által.

Eddy Cue aligha pityereg majd, hogy meg kell válnia a Siri-t fejlesztő csapattól, ugyanis olyan jelentéktelen részlegek vezetője marad a jövőben, mint az iTunes Store, az Apple Music, az Apple Pay, az Apple Maps, az iCloud vagy éppen az iWork.

Federighi a Siri-n kívül pedig továbbra is az iOS, illetve macOS csapat feje marad, valószínűleg a szeptember 12-i előadásban is kiveszi majd a részét mindkét operációs rendszer újdonságainak bemutatásával.



Csak SSD-kkel működik majd az Apple új fájlrendszere

A szeptember 12-i keynote-on az Apple valószínűleg bejelenti a macOS High Sierra pontos megjelenési dátumát, ehhez nem férhet kétség. Az új operációs rendszer több érdekes változást is hoz, ezek közül talán az egyik legfontosabb az APFS névre hallgató fájlrendszer lesz, amely a lassan matuzsálemi korba lépő HFS+t váltja.

Egy augusztus 21-én publikált dokumentum viszont igencsak érdekes dolgokat tartalmaz, például azt, hogy az APFS-t kizárólag SSD-ken lehet majd használni, hagyományos merevlemezeken (HDD-ken) nem. Egyelőre az is kérdéses, hogy a hibrid meghajtóként működő ún. Fusion Drive-okkal mi lesz, a startnál egészen biztosan nem lesznek a támogatott adattárolók listáján.

macos_highsierra.jpg

Ez azért is érdekes, mert bár a MacBookok egy ideje már kizárólag SSD-vel kaphatók, több millió felhasználó rendelkezik egészen fiatal, akár 2-3 éves masinákkal, melyekbe még sima HDD került. Ők jó eséllyel csak akkor tudják majd élvezni az új fájlrendszer előnyeit, ha kicserélik az adattárolójukat egy SSD-re - vagy vásárolnak egy új MacBookot, melyben eleve ilyen tároló van.

Az új fájlrendszert írni is olvasni is lehet majd a jelenleg használatos HFS+ról, viszont kizárólag abban az esetben, ha az adott gépen legalább a macOS 10.12.6-os verziója (Sierra) fut. Az APFS-re konvertált meghajtókon tárolt adatok az előzetes tesztek alapján nagyjából 8-10 százalékkal foglalnak kevesebb helyet, mint HFS+on a konvertálás előtt, illetve a rendszer betöltési ideje is jelentősen csökkent, főleg a sima SATA csatlakozóval működő (régebbi) SSD-s MacBookoknál.

apple_apfs.jpg

Aki használ Time Machine-t, annak sem kell aggódnia, a konvertálás után ugyanúgy hozzáfér majd az adataihoz, mint korábban, illetve aki titkosította a rendszerét a beépített Filevault segítségével, annak ugyanúgy titkosítva marad az SSD-je az APFS-re való átállás után is.

Akárcsak az iOS 10 esetében, úgy a High Sierra-ra való frissítés során sem lesz lehetőségünk választani a régi, illetve az új fájlrendszer között, a konvertálás automatikusan megtörténik a háttérben, akár szeretnénk, akár nem. Éppen ezért lehet, hogy érdemes lesz várni az upgrade-del, hogy kiderüljön, vannak-e ilyen tekintetben gyerekbetegségei az új macOS-nek.



Az Apple Watch kisajátította magának az okosóra piacot

Az IDC legújabb piackutatása szerint a 2017 április elejétől június végéig tartó időszakban durván 6,9 millió okosórát szállítottak le világszerte, melynek 49,6 százalékát az Apple termékei adtak. Ez 3,4 millió darab Apple Watch-ot jelent, ami egyébként elemzők szerint 600 ezerrel haladja meg a korábban várt értéket.

apple-watch-q2-2017-idc-800x299.jpg

A második helyre a Samsung futott be 11 százalékkal, míg a dobogó harmadik foka a Garminé 9,3 százalékkal. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy az IDC minden olyan órát okosórának tekint, amely képes külső gyártótól származó alkalmazások futtatására.

Egy augusztus eleji konferencia beszélgetés alkalmával Tim Cook már lelkesen mesélt az Apple Watch kimagaslóan jó szerepléséről, akkor azt mondta, hogy messze a mezőny fölé magasodik és az eladások az előző negyedévhez képest 50 százalékkal nőttek.

apple-watch-trio.jpg

Figyelembe véve, hogy az Apple az összes multimédiás, illetve viselhető eszközét (így az AppleTV-t, a Beats füleseket és az Apple Watch-ot is) egy kalap alá veszi és simán csak "Other Products" (Egyéb Termékek) néven szerepelteti a kimutatásokban, elég nehéz lesz ellenőrizni az IDC által készített statisztika valóság tartalmát.

Az viszont biztos, hogyha tényleg ennyire dübörög a biznisz és szűk két hét múlva a harmadik generációt is piacra dobja az Apple, az eladások várhatóan újabb rekordokat döntögetnek majd.




süti beállítások módosítása