almalé és kungfu Rólunk

Az Apple Parkban lenne a szeptemberi iPhone bemutató?

Bármennyire is igyekszik az Apple egyre inkább távol tartani a drónokat az Apple Parktól, vannak, akik gátlástalan módon filmeznek tovább. Többek között Duncan Sinfield is, aki szürkületben járt a cég új campus-ának közelében és készített meglehetősen érdekes felvételeket.

A videón ugyanis nem csak az látszik, hogy itt-ott már elkezdték a füvesítést, hanem az is, hogy a Steve Jobs nevét viselő auditórium körül a korábbiakhoz képest meglehetősen nagy lett a sürgés-forgás. Nem tudni, hány műszakban dolgoznak a munkások, de az mindenképpen érdekes, hogy még az esti órákban is lázasan folyik a munka úgy belül, mind kívül.

Ha ilyen elánnal dolgoznak a mesteremberek, pár héten belül simán elkészülhet a létesítmény, így akár a szeptemberben esedékes éves esemény helyszínéül is szolgálhatna. A kérdés az, hogy valóban fontolgatja-e a cég, hogy az iPhone tizedik születésnapjának megünneplését egybeköti a Steve Jobs színház megnyitójával? Vajon azért nem küldték még ki a meghívókat, mert nem biztosak benne, elkészül-e időre? Akárhogy is, ha jövő hónapban szeretnének eseményt rendezni, két héten belül értesíteni kellene a meghívottakat.



Zuhanórepülésben az AppleTV eladások, mindenki az új modellre vár

Az AppleTV-nek mindössze a negyedik helyet sikerült megszereznie azon a listán, melyen az Egyesült Államok legnépszerűbb médialejátszói foglaltak helyet.

A 10306 háztartás bevonásával végzett közvélemény-kutatás szerint a mindössze 40 dollárért kapható Roku végzett az élen 37 százalékos eredménnyel, ezt követte az Amazon Fire TV-je 24, illetve a Google Chromecast-ja 18 százalékkal. Az AppleTV 17 százalékkal csupán a negyedik helyet csípte meg.

apple-tv-vs-roku-chromecast-fire-tv-800x560.jpg

Tette mindezt úgy, hogy 149 dolláros listaárával messze az Apple médialejátszója a legdrágább. A Chromecast-ért 35, a FireTV-ért pedig 90 dollárt kell a pénztárnál hagyni, az egyik legnagyobb áruházláncnak mondható Walmartban ráadásul néha 30 dollárért is hazavihető az élen végzett Roku.

Bár a mostani AppleTV jelentős előrelépésnek tekinthető a korábbi generációkhoz képest, hiszen a tvOS személyében teljesen új operációs rendszert kapott, van végre önálló alkalmazásboltja is és irányítható pusztán Siri használatával is.

itunes-apple-tv-4k-800x238_1.jpg

A helyzet ugyanakkor az, hogy az aktuális generáció 2015 októberében mutatkozott be, azaz lassan két éves, a piac pedig kegyetlen tempóban változott azóta. A legtöbben egyértelműen a 4K támogatást várják és az eddig kiszivárgott információk alapján HDR-rel karöltve hamarosan meg is kaphatjuk azt. A szeptemberi Apple eseményen valószínűleg az új iPhone-oké lesz a főszerep, de könnyen lehet, hogy egy új AppleTV-vel is gazdagodunk majd.



Apple Pencil támogatással érkezik az új iPhone?

Tavaly ősszel egy meggondolatlan nyilatkozatban árulta el Tim Cook, hogy tesztelik az Apple Pencil iPhone-nal való használatát és nem sokkal később érdekes szabadalmak láttak napvilágot a sajtóban. Akkor még csak simán nagyon gyanús volt, hogy miért szerepel az okostelefon kifejezés a tablet mellett egy érintőceruza működéséről szóló doksiban.

6a0120a5580826970c01bb09bc1a78970d.jpg

Most viszont előkerült két új szabadalom, melyekben nyoma sincs a köntörfalazásnak: egyértelműen ott virítanak bennük az iPad, illetve iPhone termék megjelölések. A 20170242499 számú szabadalom ugyanakkor egy olyan stylus-ra utal, amelyet - ellentétben a mostani Apple Pencillel - kifejezetten jegyzetelésre használnának az említett iPhone tulajdonosai.

Az eddig napvilágot látott szabadalmak ugyanakkor egyértelművé teszik azt is, hogy a szóban forgó telefonnal mellesleg akár rajzolni vagy videót szerkeszteni is lehet. Annyi bizonyos, hogy a jelenleg kapható Apple Pencil túl vastag és nagy lenne ahhoz, hogy akár a következő hetekben bemutatkozó iPhone-okkal használjuk, így többen is azt rebesgetik, hogy a csőben van a csoda ceruza egy kompaktabb változata.

apple-ipad-pro-pencil.png

Az iOS 11 mindenesetre kiegészül majd pár, kifejezetten ceruzával használható funkcióval, így ráfirkálhatunk majd mindenfélét weboldalakra, e-mailekre vagy akár fotókra is. Könnyen lehet, hogy az OLED kijelző mellett ez lehet az új iPhone egyik nagy dobása, pár hét és kiderül.



Te adnál 400 ezret egy iPhone 8-ért?

Most, hogy a Samsung Galaxy Note8 hivatalosan is bemutatkozott és nem voltak rest ráaggatni egy 335 ezer forintos árcédulát, a New York Times-t hirtelen elkezdte érdekelni, mennyibe fog kerülni a vélhetően pár hét múlva debütáló iPhone 8.

Az általuk emlegetett 999 dollár körüli ár igazán hízelgőnek tűnik, ugyanis korábban több elemző is 1100-1500 dollár közé saccolta az indulóárat, ami egészen hajmeresztő lenne, ha valósággá válna. A legdrágább iPhone-t (iPhone 7s Plus 256 GB) jelenleg 969 dollárért lehet megvásárolni Amerikában, azaz, ha a hivatalos magyar árakat vesszük alapul, a 64 GB-os iPhone 8 jó eséllyel 389 990 forintos áron kezdhet majd.

Ha marad a 100 dolláros felár a különböző tárhelyekkel rendelkező változatok esetében, akkor a 256 GB-os verzióért 428 990, az 512 GB-osért pedig 467 990 forintot kell majd a pénztárnál hagyni, amik egészen döbbenetes számok. Ez ráadásul a legoptimistább forgatókönyv, de kétségünk sem lehet afelől, hogy a Note8-nál olcsóbban adná majd az új csoda kijelzővel szerelt, keret nélküli telefonját a cupertinoi vállalat.

iphone-8-7-7plus.jpg

Egy augusztus 9-én publikált felmérés szerint a potenciális iPhone vásárlók mindössze 18 százaléka lenne hajlandó kifizetni ezt az árat, amennyiben új készülék beszerzésére adnák a fejüket. Elemzők azt is rebesgetik, hogy ez nagyjából a fel annak, mint amire a befektetők számítanak, így jogosan merülhet fel ismét a kérdés, mennyire van megkötve az Apple keze a fejlesztéseket illetően és mennyire érvényesül a részvényesek akarata.

Egy másik, napokban megjelent riport arra is kitér, hogy a Samsung hosszú idő után először előnybe kerülhet a prémium szegmensben, ugyanis a Galaxy Note 7 fiaskója sokkal kevésbé tépázta meg a vállalat hírnevét, mint azt előzetesen gondolták és a napokban bemutatott Note8 igencsak szép karriert futhat be magas nyitóára ellenére is. A ráncfelvarráson áteső iPhone 7 modellekre pedig kétséges, mennyire harap majd rá a nép, ugyanis az Amerikán kívüli piacokon egyre többen kacsintgatnak a középkategória felé, ahol - ha az árakat nézzük - jelenleg az Apple gyakorlatilag nincs jelen.



A Samsungtól érkezhet a HomePod első számú riválisa

Okos hangszórón dolgozik a Samsung, ezt maga DJ Koh a Samsung mobil üzletágának elnöke mondta a CNBC-nek a Note8 megjelenése után készült interjújában. Részleteket természetesen nem árult el róla, viszont azt mondta, hogy minden erejével azon van, hogy hamarosan hivatalosan is bejelenthessék.

Koh leszögezte, hogy a hangsúly egyértelműen a kiváló ökoszisztémán lesz, azt ugyanakkor, hogy ez hogyan kíváják megvalósítani már nem szólt a fáma. Egy korábbi beszámoló alapján valószínűleg a cég saját virtuális asszisztense, a Bixby szolgáltatja majd a rendszer alapját, ami egyelőre nem tűnik egy szerencsés választásnak.

homepod-on-shelf-800x451-800x451.jpg

A Bixby-t a bemutatása óta sok kritika érte, sokáig angol nyelven nem is lehetett vele kommunikálni, ráadásul képességeit tekintve jelenleg egyértelműen az Siri és a Google Assistant mögött kullog. Ha az Apple valóban piacra dobja idén decemberben a HomePod-ot, a Samsung saját megoldása is be kell, hogy fusson még az ünnepek előtt.

Az tehát továbbra sem egyértelmű, hogy az Amazon Echo-hoz vagy az Apple-féle HomePod-hoz áll majd közelebb a Samsung megoldása. Valószínűleg a Bixby mindenkori képessége fogja eldönteni, hogy milyen funkciókkal debütál majd és idővel, ahogy az asszisztens is fejlődik, kerülhetnek bele újabb és újabb fícsörök.

Bár az új iPhone-ok bemutatására még pár hetet várni kell, az már most körvonalazódni látszik, hogy termékkínálat tekintetében a két legnagyobb gyártó repertoárja igencsak hasonlítani fog egymásra.




süti beállítások módosítása