almalé és kungfu Rólunk

Karnyújtásnyira lehet az Apple Pay németországi startja

Már egy jó ideje mennek a pletykák az Apple Pay európai terjeszkedéséről. Az egyik legnagyobb piacot kétség kívül a németországi jelenti és pár hónapja úgy nézett ki, hogy a német bankok és az Apple nem fognak majd egyhamar közös nevezőre jutni, ugyanis a díjakban, illetve jutalékokban akkor nem tudtak megállapodni a felek.

apple-pay-germany.jpg

A dolgok viszont váratlan fordulatot vehettek, ugyanis Philipp Ebener német fejlesztő meglehetősen érdekes dologba futott bele, miután telefonjára az iOS 11, az Apple Watch-ára pedig a WatchOS legújabb béta verzióját telepítette fel. A szokásos beállításokat tartalmazó procedúra során ugyanis az iPhone életében először tette fel neki azt a kérdést, hogy szeretne-e német bankkártyát regisztrálni az Apple Pay szolgáltatásba.

A srác hiába próbált meg ugyanakkor több kártyát is beregisztrálni, természetesen a funkció egyáltalán nem működött. A tény ugyanakkor, hogy egy ilyen képernyő felbukkant azt vetíti előre, hogy a várhatóan szeptemberben tartandó Apple keynote-on további országokat jelentenek majd be, ahol az Apple Pay szolgáltatást használni lehet.



AMD Vega videokártyák kerülhetnek az új iMac Pro-kba

Különös fotókat osztott meg tegnap a külső videokártyákat gyártó Mantiz cég saját Twitter oldalán. A képeken egy AMD Vega videokártya látható, melyet egy MZ-02 külső házba pakoltak. A dobozt egy idei MacBook Pro-hoz csatlakoztatták a Thunderbolt 3 kompatibilis USB-C porton keresztül. A termék érdekessége egyébként, hogy 550W-os tápegységgl rendelkezik, így a PCI-Express foglalatba a létező legerősebb videokártyákat is beletehetjük. A gépnek - melyhez hozzá kötik - maximum 87W-nyi áramot tud biztosítani, amely bőven elegendő a legújabb MacBook Pro-k töltéséhez például.

amd_vega_macos2.jpg

Az érdekességet azonban most nem az USB 3.0, gigabit LAN, illetve SATA 6.0 Gbps csatlakozókkal ellátott eGPU ház jelenti, hanem a videokártya, amivel működésre bírták. Az AMD nemrégiben bemutatott Vega családjának egyik tagja lehet (mérete alapján az RX 56 vagy az RX 64), melyek hibátlanul üzemeltek a macOS High Sierra legújabb béta változatával és amelyeket a rendszer tulajdonképpen fel is ismert, bár teljesítmény tesztekről a Mantiz nem közölt adatokat.

amd_vega_macos.jpg

A 399, illetve 499 dollárba kerülő videokártyák érdekessége az FP16-os lebegőpontos számítási teljesítmény, melyben simán rávernek a mostani csúcs NVIDIA kártyákra és amelyből elsősorban olyan alkalmazások profitálhatnak majd, melyek kép-, illetve videofeldolgozást végeznek, mesterséges intelligenciát számolnak, játékechanikát renderelnek, ésatöbbi. Ez tehát nem elsősorban egy játékosoknak szánt grafikus kártya lesz (habár arra is bőven alkalmas), hanem kifejezetten a kreatív munkákat végzőket célozza meg vele az AMD.

A beszámoló azért is érdekes, mert eddig nem sok mindent tudunk az év végén megjelenő méregdrága iMac Pro specifikációjáról, igaz, a processzort illetőleg már kezd körvonalazódni a kép az Intel nemrég tett bejelentése után.



Így nézhetnek majd ki az alkalmazások az új iPhone-on

Steve Troughton-Smith nem elégedett meg annyival, hogy a HomePod legújabb firmware-jéből kitúrta az új, virtuális Home gomb valószínűsíthető kinézetét, illetve működését, nekiállt ugyanis megrajzolni, hogy a jelenleg rendelkezésre álló infók alapján hogyan nézhet majd ki egy tipikus alkalmazás.

double-notch.jpg

Az itt látható fotót Twitteren osztotta meg és bár felül a szokásos "nyuszifüleket" láthatjuk rajta, az alsó rész az igazán érdekes. Jól látható, hogy Steve elképzelése szerint a dizájn szimmetrikus lesz, amit alul szoftveres trükkel oldhatnak majd meg. A virtuális Home gomb alaphelyzetben viszonylag kicsi lesz és mérete várhatóan a különböző interakciók alapján változhat majd. Leszögezte, hogy mindez csupán az ő fantáziája, erre vonatkozó megerősítéseket egyelőre nem talált a kódban.

apps.jpg

Egy másik UX dizájner, Maksim Petriv egyáltalán nem állt neki kódsorokat böngészni, ellenben elképzelt három, egymástól eltérő megvalósítást a kezdő képernyővel kapcsolatban. Ha jobban belegondolunk, bármelyik megállja a helyét, bár talán a bal szélső a legmenőbb közülük.

dg59iu5umae10xp-large.jpg

Mint látható, ő egy fix méretű virtuális Home gombbal dolgozott és a sorban harmadik dizájnt alapul véve elkészített pár ismert alkalmazás (mint a Spotify és az Instagram) lehetséges kinézetét. Akárhogy is legyen, a napok egyre jobban fogynak, pár hét és az Apple elkezdi kiküldeni a meghívókat a várhatóan szeptemberben megrendezésre kerülő sajtóeseményre.



Újabb, szuper jó minőségű videón az iPhone 8

Ez a hét úgy látszik, a demo modellek kiszivárogtatásáról és részben a róluk készítül videókról szól. Mi is megosztottunk már egyet, ám most egy igazán nagy felbontásban készült anyag került a kezünk ügyébe.

A Macrumors megkaparintotta ugyanis az egyik ilyen demo készüléket és nyilván kerítettek mellé egy iPhone 7-et, illetve egy iPhone 7 Plus-t, majd fogták és videóra vették az egészet, körbejárva közben az új cuccot.

Az új iPhone bár legalább akkora kijelzőt majd majd, mint az eddigi Plus modellek, maga a telefon alig lesz nagyobb, mint a mostani 4.7"-os sima verziók, ami igazán remek hír, hiszen így könnyen lehet, hogy nem kell lemondanunk az egy kezes használatról.

A videóból szintén kiderül, hogy a hátlap várhaóan üvegből készül majd a vezetéknélküli töltés támogatása miatt, illetve, hogy a mobil oldalán körbefutó csík anyag jó eséllyel ugyanaz a fényes alumínium lesz, amit az Apple Watch-nál már több ízben láthattunk.



Igazi kaméleonnak ígérkezik az új iPhone virtuális Home gombja

Az már többé-kevésbé borítékolható, hogy az iPhone 8 néven emlegetett OLED kijelzős szuperdrága mobil arcfelismeréssel váltja ki a Touch ID-t és vele együtt a fizikai Home gombot is, valamint úgy néz ki, hogy az Apple Pay-t is. Arra viszont kevesen gondoltak, hogy attól, mert eltűnik a fizikai Home gomb a készülékről még ne lehetne helyette egy virtuális.

Kivételesen nem Guilherme Rambo-tól, hanem egy másik fejlesztőtől, Steven Troughton-Smith-től érkeztek felettébb érdekes infók. Ő ugyanis egy olyan perifériára bukkant a kijelzőn lévő terület alsó felén, amely gyakorlatilag egy virtuális Home gombként funkcionál. Akárcsak az Android operációs rendszereket futtató készülékek nagy részénél, itt is akkor jelenne meg, ha egy alkalmazásnak szüksége van rá, egyébként pedig az éppen futó szoftver használná, mint hasznos területet.

kuoiphone8size.jpg

Az új funkcionális terület mérete változtatható és mivel színek nyomaira Troughton-Smith nem bukkant, több mint valószínű, hogy a terület háttere a mögötte megjelenített tartalomhoz igazodik majd, figyelve azért arra, hogy jól megkülönböztethető maradjon attól.

Korábban szárnyra kaptak már hírek azzal kapcsolatban, hogy a várhatóan 5.8”-os kijelzővel érkező új iPhone által megjelenített hasznos terület átmérője csupán 5.15” lesz, a maradék helyet pedig megtartják vezérlőgomboknak és hasonló, a rendszer által felügyelt dolgoknak. Most viszont úgy néz ki, hogy ez csak félig lesz így, hiszen a tartalom jellemzően teljes képernyőn fut majd, a funkcionális területként emlegetett sáv pedig csak bizonyos esetekben bukkanna fel, akkor sem belepiszkítva a mögötte látható tartalomba.

iphone-8-sensors-area.jpg

A kódból az úriember még azt is kitúrta, hogy az értesítési sáv ketté lesz osztva, ami pontosan passzol a lassan hónapok óta keringő, az iPhone 8 kinézetével kapcsolatos mockupokhoz. Nagyon úgy fest, hogy az Apple TV 4K támogatása mellett végre az iPhone-ok is képesek lesznek ilyen felbontásban rögzíteni – a legdrágább változat legalábbis szinte biztosan.




süti beállítások módosítása