almalé és kungfu Rólunk

Nem könnyű Apple-használóként HBO-snak lenni

Mint Apple-júzer és HBO GO előfizető szeretném elmondani: nem vagyok elégedett. Az hagyján, hogy Magyarországon a havidíj alapú videós stream szolgáltatások közül nagyjából az HBO GO tűnik az egyetlen értelmes választásnak (ha feltételezzük, hogy a felhasználó legalább magyar feliratokat szeretne a filmekhez), a rosszabb hír az, hogy ez a legjobb választás is milyen színvonalon teljesít.

screen_shot_2017-07-23_at_9_05_27.png

Az HBO GO olyan benyomást kelt, mint egy valaha nagy cég, ahonnan lassan elment volna mindenki. Az a benyomásunk, mintha ma már csak ketten ülnének a cég valami külvárosi irodájában, és próbálnak úgy tenni, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.

Elmondom, miért gondolom ezt.

Először is: az HBO GO-nak a mai napig nincs Apple TV-re letölthető alkalmazása itthon. Az Apple TV éppen az az eszköz, amire nagyon megérné egy HBO GO nevű appot kitenni, hiszen az előbbi hardvert az utóbbihoz hasonló tartalmakra tervezték. Ennek ellenére csak egy HBO VIP nevű programot találunk a store-ban, ami arra utal, hogy az HBO mégiscsak képes tartalmakat közvetíteni a tévére, de csak a felmérésben észt vevő felhasználóknak teszik ezt meg. Ha rákeresünk a weboldalukon, azt a választ kapjuk, hogy az HBO GO app alapból fent van az Apple TV-n. A válasz nyilván azoknak szól, akiknek fel van telepítve, nem azoknak, akiknek nincs.

Ígérgetni viszont bőkezűen szoktak: legutóbb tavaly októberben válaszoltak a Facebookon egy kérdésre, amiben egy HBO GO appot hiányolnak. Azt ígérték, 2017 első negyedévében jön. Hát nem mindjárt a harmadikba lépünk?

Úgyhogy a tévémre csak úgy tudom kilőni a filmeket, ha elindítom a mobil appot az iPhone-omon, és AirPlay tükrözéssel megosztom a képernyőt.

Ez egészen addig jó móka, amíg az iOS alkalmazás ki nem találja, hogy nem tud egy tartalmat lejátszani. Konkrétan a Terápia sorozat első évadját. Ekkor már csak böngészőből lehet lejátszani, a laptopon, ami viszont valamiért nem tudja jól használni az AirPlay megosztást: szaggat a tévére kiküldött kép (megoldást már kerestem, eddig nem sikerült kiküszöbölnöm a hibát). Természetesen ez az Apple sara, nem az HBO-t hibáztatom a döcögő AirPlay-ért. De a helyzet mégis az, hogy az ilyen tartalmat laptopon kell néznem.

Az HBO szellemcég létének következő bizonyítékát akkor kaptam, amikor elérést kerestem a supporthoz. Nem volt. Sem email, sem telefonos elérést nem találtam az HBO GO appban, a weboldalon vagy a App Store-ban. Nagyon úgy tűnt, hogy az HBO nem szeretne kapcsolatba lépni az HBO GO előfizetőkkel.

Az egyetlen, ahol végül elértem őket, az HBO Facebookos oldala volt. Itt tudtam üzenetet küldeni. Mondjuk választ nem kaptam azóta sem.

A kérdés feltétele után - miszerint miért nem tudok az appban lejátszani bizonyos tartalmakat - pontosan két héttel hívott fel a Telenor, hogy úgy értesültek, nem tudom nézni az HBO GO-t. Apple TV előfizetőként ugyanis a Telenor MyTV-n keresztül fizettem elő a szolgáltatásra. A supportos nem értette, mi a probléma, így elmagyaráztam neki újra. Ő kipróbálta egy iPhone-nal, majd egy androidos készülékkel. Majd egy laptoppal is. Majd frissítette a programokat. Mindezt úgy, hogy közben a vonalban vártam.

Elismerte, hogy a szóban forgó tartalmakat nem lehet iOS appban lejátszani, máshol azonban igen. Ránéznek majd a technikusok. Letettük.

Még egy hét telt el, amikor kaptam egy levelet, hogy a probléma nagyon bonyolult, és még időt kérnek. Itt tartunk most.

Közben frissült az HBO GO webes felülete. Netfixelődött az elrendezés. Jobb lett, kétségtelen, bár még így is voltak benne kevésbé logikus dolgok, de ezekre most nem térnék ki. A frissülés eredménye az, hogy most már a MacBook Air-emen sem játszotta le a böngésző a kérdéses tartalmakat. Mivel Safarit használok, kipróbáltam egy másik böngészőt, a Firefoxot a gépen. Ezen már lejátszotta. Úgy tűnik tehát, hogy a Terápia első évada csak iOS eszközökön és Safari böngészőben nem lejátszható, mindenhol máshol megy.

Én nagyon szeretném, ha az Apple beszállna a filmes stream piacra, és megmutatná, hogyan kell ezt jól csinálni. Mert míg a Spotify mellett egy Apple Music sokkal kisebb területen mozgott, itt bőven el lehetne érni a felhasználókat, akik nem biztos, hogy saját gyártású sorozatokat szeretnének nézni, hanem mondjuk feliratokkal rendesen ellátott filmeket. Sokat. Úgy, hogy van support, akiket elérsz.



Ilyen lesz az Apple-féle AR a gyakorlatban

Kevesebb mint két hónap telt el azóta, hogy az Apple bemutatta az iOS 11-es ARKitjét, máris sorra bukkannak elő a használható megoldások a fejlesztők keze alól. Mire ősszel feltelepítjük a végleges operációs rendszert, már biztosan sok megoldás közül válogathatunk.

Egy fejlesztő, Andrew Hart közzétett két videót a Twitteren, ami megmutatja, milyen egy ARKites, CoreLocationt használó megoldás a hétköznapokban. POI-kat mutat, és navigációt indít.

Nemrég egy 99 dolláros, könnyű és egyszerű szemüveget is piacra dobott egy Los Angeles-i cég, amivel az AR élmény magunk elé tartott telefon nélkül is élvezhető. Alakul ez az ősz.



Feltétlenül frissítsetek az iOS 10.3.3-ra, mégpedig ezért

Tegnap már írtam, hogy olyan nagyon nem csigáztak fel az új Apple frissítések, de most az iOS javított verziója mégis felkeltette az érdeklődésem. Ugyanis tartalmaz egy biztonsági javítást, ami ezentúl megakadályozza, hogy egy támadó, bizonyos távolságon belül, a wifi-chip sérülékenységét kihasználva átvegye az uralmat a telefon felett.

screen_shot_2017-07-20_at_23_24_29.png

Igen, ha a telefonodon be van kapcsolva a wifi, és jelet keres a közelben, a támadó ezt a tevékenységet kihasználva képes elérni először a wifi chipet, majd ezen keresztül a főprocesszort.

A hiba a Broadcom BCM43xx wifichip-családban található, és Nitay Artenstein, az Exodus Intelligence biztonsági szakértője talált rá. Most, hogy a rést befoltozták mindenhol, a részleteket is elárulja a jövő heti Black Hat konferencián. Azt már nagyon nem kéne megvárnia senkinek.



Mégis valódi autót készül piacra dobni az Apple?

Az Apple főhadiszállás falain belül csak Project Titanként emlegetett részlegnek elég különös sorsa volt, amióta létrehozták. Noha Tim Cook és a cég szinte semmit nem kommunikált kifelé a titkos projektről, az iparági pletykák azért semmi kétséget nem hagytak afelől, mi történik.

Az Apple valamilyen módon beszállna az autóiparba.

Egyeztettek autógyártókkal, de nem jutottak dűlőre. Felvettek egy csomó autóipari vezetőt és dolgozót, de aztán állítólag felszabdalták a részleget. Megjelentek az utakon a nevükre bejegyzett önjáró autók, de Cook szerint csak egy platformot építenek, szoftverben gondolkoznak.

Erre tessék. Egy kínai lap, a Yicai Global úgy értesült, hogy az Apple a CATL-lal, az ország legnagyobb autós akksijainak gyártójával tárgyalt.

Miről tárgyaltak? Autós akksiról, nyilván. Mikor tárgyal egy cég autós akksiról? Ha azt szeretne vásárolni, fejleszteni.

catl-e1488341001584_copy.jpg

Két lehetőség van. Vagy szeretne az Apple egy bazi nagy, lemeríthetetlen külső akksit fejleszteni az iPhone-okhoz, amiket az autónk csomagtartójában hordunk, vagy tényleg többről van itt szó, mint egy sima szoftveres fejlesztés. Egy elektromos önjáró autónak ugyanis két kritikus tulajdonsága az akksi és az önjáró szoftver, a többi legyártásában az emberiségnek azért már picivel több tapasztalata van. Erre a kettőre pedig már rámozdult a cég.



Egy új világ kezdődött: az Apple blogot indított

Az Apple mindig is híres volt arról, hogy nem nagyon kommunikál hivatalosan semmit, az a feltételezés pedig, hogy saját bloggal tartanák a kapcsolatot a külvilággal, felért egy sátánidézéssel.

Nem is volt rá szükségük. Itt voltak az olyan független, a téma iránt érdeklődő arcok, mint (tíz éve) Csaba és én, sok más arccal együtt, akik azért kezdtek el írni róluk, mert izgalmas volt a téma.

Aztán Magyarországon szép hagyománya lett annak, hogy maguk a kereskedők indítsanak blogot. Itt ugye a függetlenség már nem valósul meg, a profitorientált hozzállás miatt a vélemények őszinteségében is lehet kételkedni, de még mindig nem olyan, mintha az Apple kommunikálna.

Ők csak hagyják ezt.

Ahogy hagytak minket is (leszámítva amikor letiltották a Facebook oldalunkat, mind a tízezer követővel együtt, de ne tépjünk fel régi sebeket).

Most azonban megváltozott minden. Az Apple ugyanis egy blogot indított, egy saját blogot, ahol a machine learninggel elért eredményeiket, munkájukat hozzák közelebb a látogatókhoz. A Machine Learning Journal minimalista kinézettel érkezett, az első posztja pedig a neurális hálók képfeldolgozását boncolgatja. A stílusa éppen annyira fesztelen, mint egy szabadalmi beadványnak.

screen_shot_2017-07-20_at_11_10_00.png

A blog segítségével az Apple láthatóan többet szeretne, mint egy sima “amazing, isn’t it?” kérdést a keynote-on. Szeretnék, ha a világ tudná, milyen komoly kutatásokat végeznek.

De ez csak az egyik oka az újításnak. A másik a nyitottság: az Apple egyre több projektet indít, amik többé már nem zártak, és az egész világnak szólnak majd. Open source szoftverek, egyre több SDK, AR és VR próbálkozások, és persze a deep learning kutatás, amik eredményeit nem feltétlenül akarják megtartani maguknak. Érezhető, hogy a cég ugyan ebből tartja fenn magát, de már ők is unják, hogy minden ténykedésük az “egyre jobb és jobb iPhone” megvalósításának szenteljenek. Az iPhone alatt értve természetesen az egész alatta lévő ökoszisztémát is.

A blog indításával szerintem az Apple új korszakba lépett. És mi, akiket már nem lehet úgy izgalomba hozni egy iPhone-nal, mint tíz éve, végre találhatunk új területeket, amikről olvashatunk az Apple háza tájáról. iPhone lesz tíz év múlva is, meg is vásároljuk valószínűleg, de közben már egészen másra figyelünk. Más a fontos, más a hangsúly.

Az eszközök mára már készen állnak. Várják a minden korábbinál fejlettebb algoritmusokat, hogy megint egy sci-finyit ugorjunk a következő tíz évben.



süti beállítások módosítása