almalé és kungfu Rólunk

Ilyen az élet az első iPhone-nal 2017-ben

Csütörtökön volt 10 éve, hogy elindult az első iPhone értékesítése és egyúttal kezdetét vette egy történelmi korszak is. Évekig sorban álltak érte az emberek a világ különböző pontjain, voltak, akik akár kétszeres árat is kifizettek érte ezeknek az embereknek, csakhogy elsők között megkaphassák. Bár ezek a fura dolgok mára szinte teljesen eltűntek, ettől függetlenül az iPhone, mint brand a világ egyik, ha nem legerősebbje lett.

De vajon milyen lehet az élet egy akkori iPhone-nal 2017-ben? Erre a kérdésre kereste a választ Joanna Stern, a Wall Street Journal egyik újságírója, aki úgy döntött, hogy egy hétre megszabadul saját telefonjától (amely egyébként egy iPhone 7) és kizárólag egy első generációs iPhone-nal fogja élni a mindennapjait. Bár a kísérlete alig fél nap alatt elbukott, rengeteg információt osztott meg az olvasókkal, melyek rámutatnak arra, valójában milyen hatalmas változáson ment keresztül a mobilpiac az elmúlt egy évtized során.

iphone_2.jpg

A két legnagyobb gondot az adatkommunikáció és az akksi jelentette. Míg az utóbbi alig tíz órát bírt ki egy feltöltéssel (bár nem tudni, milyen kondícióban volt, hiszen egy tíz éves mobilról beszélünk), az előbbi már 2007-ben is okozott némi fejtörést. Az első generációs iPhone ugyanis kizárólag 2G hálózatokon működött, ami egyaránt hatással volt a hanghívások minőségére és a mobil internet sebességére is. Joanna például arra panaszkodott, hogy amikor anyukájával beszélt, olyan érzése volt, mintha az egy repülőgép mosdójában lett volna valahol a magasban.

Ennél sokkal nagyobb gáz volt a mobil internet sebessége. A probléma ott kezdődött, hogy az AT&T már hónapokkal ezelőtt lelőtte 2G-s hálózatát, így Joanna kerített egy T-Mobile-os SIM kártyát, hogy egyáltalán használni tudja a telefont. Míg 2007-ben egész elfogadható sebességgel lehetett netezni az akkori oldalakat böngészve, mára akkorára híztak a weboldalak, hogy egy ilyen régi vason percekig tart behozni bármit.

iphone2g.jpg

Akik nincsenek képben a mobilkommunikációs technológiákkal, azok kedvéért megemlítjük, hogy az első iPhone által támogatott mobilinternet hálózat (EDGE) elméleti maximális letöltési sebessége 384 kbit/másodperc, melynek pontosan a négyszázszorosa(!) a mai 4G-n használt LTE. Joanna elmondása szerint a hálózat ma már annyira alkalmatlan bármire is hanghíváson kívül, hogy másfél percig tartott egy mezei Twitter fal frissítése is. Nagyon hiányolta továbbá az alkalmazásokat, pedig ő már abban a szerencsés helyzetben volt, hogy rögtön a 3.1.3-as iOS-szel rendelkező változatot próbálhatta - eleinte ugyanis egyáltalán nem lehetett (hivatalosan) alkalmazásokat telepíteni a telefonra egészen az iPhone OS 2 érkezéséig, mellyel megjelent az App Store.

Szóval hiába van ugyan App Store a telefonon, ma már gyakorlatilag egyetlen alkalmazás sem indul el iOS 3-on. Joanna-nak így nem volt más választása, minthogy saját megvásárolt zenéit hallgassa az itt még iPod névre hallgató Music alkalmazásban - hiszen semmilyen streaming szolgáltatás (Apple Music, Spotify, Pandora, stb.) nem működik ma már ezen a telón.

A hangminőséggel elégedett volt és természetesen trollkodott egy óriásit, hogy varázslatos módon az első iPhone-on még van jack csatlakozó, egészen addig, amíg rájött, hogy mivel az túl mélyre került, kizárólag az akkori gyári fülessel tudja használni a telefont - hacsak nem vesz egy hosszabbítót vagy átalakítót. A kijelző szintén csapnivaló volt, az első három generációnál ugyanis az Apple még gyenge látószöggel és korlátozott színmegjelenítéssel rendelkező TN paneleket használt, melyekkel távolról sem az volt a probléma, hogy csupán 320x480 pixelt jelenítettek meg 3.5"-on.

A csupán 2 megapixeles kamerát viszont egész jónak tartja még ma is, igaz, hogy ahhoz, hogy értékelhető fotót lőhessünk vele, remek fényviszonyok és a mozgó tárgyak teljes hiánya szükséges. Félhomályban már nagyon lelassul az optika, így teljesen felesleges erőltetni a dolgot, nem beszélve arról, hogy az Apple a vakut is lehagyta a teló hátuljáról. Persze, ez a probléma csak addig foglalkoztatta, amíg rá nem ébredt, hogy előlapi kamera szintén nincs, így gyakorlatilag esélytelen szelfit készítenie, valamint hogy az eszközzel videó sem készíthető - egyáltalán. A dizájnért viszont a mai napig odavan, szerinte ugyanis az első iPhone tíz év elteltével is cuki.

Dacára annak, hogy gyorsabb volt elfogyasztani egy pizzát, mint rávenni a Google Maps-et a telefonon, hogy mutassa meg a közelben található pizzázókat Joanna egy technológiai csodának nevezte az eszközt, amely ugyanakkor ma már csak egy borzasztó kacat. A tesztet és azt, hogy kicsit visszarepülhetett 2007-be ugyanakkor nagyon hasznosnak találta, hiszen ráébredt arra, mennyire készpénznek veszünk olyan technológiákat és megoldásokat (pl. Siri, prediktív szövegbevitel, stb.), melyek nagy része tíz évvel ezelőtt még a tervezőasztalon sem létezett.



Mostantól bárki feltelepítheti a macOS High Sierra béta változatát

A második, fejlesztőknek szánt frissítéssel egy időben megnyílt a lehetőség a földi halandók számára is, hogy betekintést nyerjenek az Apple következő, várhatóan év végén megjelenő operációs rendszerébe, a High Sierra-ba.

Ahhoz, hogy telepíteni tudjuk az új rendszer, először is regisztrálnunk kell az Apple béta szoftver programjára - ha korábban nem tettük volna meg. Ezt követően a szokásos Mac App Store-ban lévő Software Update segítségével tudjuk levadászni és feltelepíteni az új OS-t, csakúgy, mint bármelyik másik verziót korábban. A részletes folyamatról Ádám tavaly ilyenkor írt egy bejegyzést, amit erre találtok. A regisztrációval egyébként az iOS és a tvOS béta verzióihoz is hozzáférést kapunk.

macos_highsierra.jpg

Mindenképpen szeretnénk kiemelni ugyanakkor, hogy ez egy fejlesztés alatt álló, várhatóan rengeteg hibát tartalmazó és instabil verzió még, így nem ajánlott feltelepíteni olyan gépekre, melyeket napi rendszerességgel használunk. Szintén erősen ajánlott, hogy mielőtt még bármit is csinálunk, készítsünk egy teljes Time Machine mentést, így, ha balul sülnének el a dolgok, bármikor visszaállíthatjuk az előző működő rendszert és vele együtt az adatainkat is.

Csak akkor álljunk neki a folyamatnak, ha van bőven időnk, ugyanis a mentés akár több óráig is eltarthat, valamint, ha szeretnénk az új rendszer telepítésénél a WWDC-n bemutatott APFS fájlrendszerre átállni, az sem egy két perces mutatvány lesz. Ha kíváncsiak vagytok, milyen újításokat hoz a macOS High Sierra, látogassatok el az Apple hivatalos termékoldalára, amely immáron magyarul is elérhető.



Óriási OLED gyárat épít a Samsung, az iPhone miatt kellhet

Hatalmas beruházásra készül a Samsung Display, a Samsung kijelzőket gyártó vállalata, adta hírül a koreai ETNews. A világ legnagyobb, kifejezetten OLED panelek gyártásával foglalkozó üzem 30 százalékkal több kijelzőt tud majd előállítani, mint a vállalat jelenlegi legtermelékenyebb gyára.

iphone-8-renders-ios-11-800x527.jpg

Egy elképzelt iPhone 8 mintapéldány a sok közül (Benjamin Geskin munkája)

Az A5-ként emlegetett üzemben várhatóan 2019-ben kezdődik majd meg a tömegtermelés, a havonta legyártható kijelzők számát valahova 180 és 270 ezer közé teszik. A cég 2015 második fele óta próbálja kiszolgálni az igényeket az A3 nevű létesítmény folyamatos bővítésével, a két legnagyobb megrendelőjük a Samsung Electronic és az Apple. Valószínűleg mostanra jutottak el odáig, hogy belássák, képtelenek lesznek tartani a lépést egy új üzem beindítása nélkül.

Nagyon régóta keringő pletyka, miszerint a következő iPhone (amely nem a mostani iPhone 7 ráncfelvarrása lesz) a teljes előlapot beborító OLED kijelzőt kap majd, egyesek azt is tudni vélik, hogy valahol 70 és 92 millió közötti darabszám leszállítását kérte az Apple. Egy másik forrás szerint ráadásul két éven belül minden iPhone OLED kijelzőt kaphat, ami számokra lefordítva azt jelentené, hogy éves szinten durván kétszázmillió panelt kellene legyártani ahhoz, hogy az eddigi eladásokat tekintve ki tudják szolgálni a megnövekedett igényeket.



Az iOS11-gyel megszűnik a 32 bites alkalmazások támogatása

Jövőre véget érhet egy korszak, melyre igazából már régen sor kellett volna, hogy kerüljön. Az Apple fejlesztőknek kiküldött értesítése alapján ugyanis az iOS 11-gyel végleg megszűnik a 32 bites alkalmazások támogatása, illetve a macOS-nél is hasonló változásra lehet számítani a jövőben.

ios11.png

Az iPhone-okban viszonylag régóta dolgozik már 64 bites processzor, így a lépés érthető, hogy az "elavultabb" 32 bites kódokat használó appoktól igyekszik szabadulni a vállalat. Felhívták a fejlesztők figyelmét arra, hogy bár régebbi rendszereken a 32 bites alkalmazások továbbra is használhatók maradnak, az iOS 11 már kizárólag 64 bites appokat fog csak futtatni. Amennyiben olyan alkalmazást próbálunk majd elindítani, amely nem rendelkezik a szükséges támogatással, az alábbi üzenet fogad majd minket:

32bitappsios11.jpg

A lépés régóta a levegőben lógott, így mondhatni senkit nem ért váratlanul. Hasonló a helyzet az asztali gépeken és notebookokon futó macOS High Sierra-val is, amely az utolsó olyan operációs rendszer lesz, mely támogatja a 32 bites alkalmazások futtatását. Ennek értelmében 2018. január 1-től kizárólag olyan alkalmazások kerülhetnek be a Mac App Store-ba, melyek 64 bites támogatással rendelkeznek. A már jóváhagyott appok fejlesztőinek pedig további fél év áll majd a rendelkezésükre, hogy kiadjanak egy frissítést, mellyel a szükséges támogatást pótolják. Bár az egyéb helyekről beszerzett alkalmazásokra ez a szabály nem vonatkozik, az Apple azt tanácsolja minden fejlesztőnek, hogy használják ki a 64 bites utasításkészletben rejlő lehetőségeket.



10 éve jelent meg a telefon, amely megváltoztatta a világot

Tegnap volt tíz éve, hogy piacra került az első iPhone, a telefon, amely alapjaiban változtatta meg mindazt, amelyet az emberek a mobiltelefonokról és magáról az iparágról addig gondoltak. A korábban csupán telefonálásra és e-mailezésre használt eszközökből hirtelen egy hordozható mini számítógép lett, melyeken böngészni és zenét hallgatni is sokkal élvezetesebben lehetett, mint bármelyik más telefonon korábban, és amely immáron életképes fotók készítésére is alkalmassá vált.

Sokak szerint Steve Jobs legjobb előadása az iPhone 2007-es bemutatása volt, melyen érződött, mennyire közel áll a néhai vezető szívéhez. A bőven több, mint egy órás prezentációt a közönség tátott szájjal és hatalmas ovációval nézte végig és bár pár szakági elemző, illetve újságíró szkeptikusan nyilatkozott a termékről, mégis egyértelmű volt: itt valami nagy dolog történt. Jobs a bevezetője után egyetlen mondattal megágyazott úgy a jövőnek, mint előadása hátralévő részének:

"Az Apple ma újra feltalálja a telefont."

A nyomógombos Blackberry-k és Nokia-k, valamint a stylus-szal működő Windows Mobile-t futtató PDA-k korában az első iPhone akkorát szólt, hogy hirtelen érdektelenné vált minden más, amit akkor mobiltelefonnak hívtak. Tette mindezt úgy, hogy közel sem volt egy hibátlan készülék és ma már azt is tudjuk, micsoda előkészületeket igényelt a demó példány működésre bírása, hogy ne legyen a hivatalos bemutatóból egy hatalmas égés.

hjn063007iphone4p_1.JPG

Bár az első iPhone még a 3G hálózatokat sem támogatta és alkalmazásokat sem lehetett rá hivatalosan telepíteni, valamint kizárólag egyetlen szolgáltatónál (AT&T) lehetett megvásárolni, már órákkal a hivatalos este 6 órás rajt előtt sorban álltak (illetve néha ültek) az emberek, hogy - szó szerint - rátehessék a kezüket a korszakalkotó termékre.

original-iphone_1.jpg

Mára több, mint egy milliárd példány fogyott el a készülékből és bár Jobs szerint az eredeti 3.5"-os kijelző méret volt az ideális, azóta tudjuk, hogy ebben kivételesen nem volt igaza. Ahogy egyre nagyobb szeletet kezdtek el kihasítani a tortából a különböző generációk, úgy ütötték fel fejüket a különböző iparági pletykák is, így az iPhone 4 bemutatására gyakorlatilag minden fontosabb részletet tudni lehetett a debütáló termékről. Ennek ellenére ez lett az egyik legkedveltebb verzió mind közül és amelynek öröksége ma is tetten érhető az iPhone SE személyében.

Az iPhone-nak elévülhetetlen érdeme volt az iparág megreformálásában és más, hasonlóan ikonikus termékek (például a Samsung Galaxy S, illetve a Google Nexus családja) sem születhettek volna meg nélküle. Bár akkora durranásra talán soha többet nem számíthatunk, mint az első és a negyedik generáció esetében, a telefon továbbra is a világ legnépszerűbb mobiljának számít és bármi is történjen a következő évek során, az első Mac-hez, illetve iPodhoz hasonlóan örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.

Boldog szülinapot, iPhone!




süti beállítások módosítása