almalé és kungfu Rólunk

Két éves a ResearchKit, vajon hozott áttörést a világban?

A ResearchKit nem a legszexibb terméke az Apple-nek, de társadalmi szempontból a legfontosabb. A cég 2015-ben hirdette meg, hogy az iPhone-on tárolt és/vagy Apple Watch-csal mért orvosi diagnosztikai adatokat begyűjthetik a kutatók, hogy jobban megismerjék az olyan betegségeket, amikről kevés hiteles adat áll a rendelkezésükre. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kutatók automatikusan hozzáférnek bárki orvosi adataihoz: az ilyen jellegű felmérésben továbbra is önként vesznek részt a betegek, ezzel adnak hozzáférést az adataikhoz.

apple-research-kit.jpg

Két érv szól a ResearchKit mellett. Az egyik, hogy nagyon nagy a merítési lehetőség: sok millió ember zsebében lapul iPhone, van a kezén Apple Watch. A másik a megbízhatóság: kérdőívekkel nagyon behatároltak a lehetőségek, viszont ha megfigyelhetnek bizonyos életfunkciókat a nap 24 órájában, sőt vannak adataik egy esetleges roham előtti állapotról, sokkal jobban észreveszik, mi a betegség velejárója, és mi az adott személy egyéni viselkedése.

Két év alatt már egy rakás tanulmány született a ResearchKit segítségével. Egy csoport a Parkinson tüneteit vizsgálta a segítségével, egy másik szűrési protokollt fejlesztett az autisták számára. A harmadik anyajegyszűrésre használta az iPhone-okat. 

Tízezerszámra töltötték le ezeket az alkalmazásokat, nyilván eleve olyanok, akiket érdekel a dolog vagy maguk is betegek. 

Az első időkben a kutatók inkább csak kísérleteztek a platformmal, semmint komoly tanulmányokat helyeztek volna a vállára. Mára már megváltozott a helyzet: az utóbbi hónapokban több új adatokat felmutató tanulmányt adtak ki epilepsziás rohamok, asztmás rohamok és szívbetegségek részleteivel kapcsolatban. Az új adatokat a ResearchKit szállította, és hamarosan elkezdődhet a következő fázis: az adatok birtokában előrejelezhetőek lesznek a rohamok, és életet menthet a telefonunk, óránk.

Láthatjuk, hogy a ResearchKit hatalmas, de csendes áttörést hozott az orvostudománynak az Egyesült Államokban. Két problémával küzd csak a platform: az egyik, hogy eleve olyanok vehetnek csak részt a programban, akik megengedhetnek maguknak egy iPhone-t, Apple Watch-ot. Rengeteg potenciális személy kiesik a vizsgálat lehetősége alól.

A másik probléma, hogy a kutatásban résztvevők inkább a technológia-barát régiókból kerülnek ki, így mondjuk San Franciscóból. Egy másik kutatásban pedig felülreprezentáltak voltak a fiatal, tanult férfiak, és a résztvevők csupán öt százaléka volt fekete bőrű. Éppen ezért a lehetőségeket megpróbálják Androidra is kiterjeszteni: ResearchStack néven próbálnak a másik platformra is eljutni az appjaikkal. 



Nagyjából kész az Apple új központja, itt van egy percben az építkezés

Az utolsó simítások vannak már csak az Apple Park területén, a tereprendezés is végleges stádiumba lép, a fákat is gőzerővel telepítik a helyükre. Az épület maga pedig 99 százalékos lehet, uszkve.

Össze is dobtak nekünk egy videót, amin egy percben végignézhetjük a Recode-on az ötmilliárd dolláros építkezés állomásait (bocs, nem tudtam embeddelni, kattints a képre).

674538268_0.jpg

Cseles, mert 2016. márciustól indul a videó, holott az Appleblog (feat. Almalé és Kungfu)-n 2014 szeptemberében jelentettük először, hogy kiástak egy hegyet Cupertinóban az alapoknak és a garázsnak. Ekkor már hónapok óta tartott a földmunka.

Ami azt jelenti, hogy durván három év építkezés után adják át a Campus 2-t. 

Ami egyébként nem sok, tekintve hogy Magyarországon a családi házak is egy évig épülnek, hála a kötések miatt közben máshol is munkát vállaló vállalkozóknak, az elérhetetlen bádogosoknak, az éterben eltűnő burkolóknak és a késve érkező ablakoknak, beltéri ajtóknak. Ha meggondoljuk, hogy egy 12 ezer embernek munkahelyet adó épület ennek a háromszorosa alatt kész lett, egy komplett parkkal együtt, akkor le a kalappal.

Még akkor is, ha az eredeti tervben 2013-as indulással, és 2015-ös befejezéssel számoltak. Két év csúszás pedig mindig benne van egy ekkora projektnél, pláne hogy kirúgták egyszer a fővállalkozót is.

Az építőipar szar. Tudtátok - csak így mellékesen -, hogy mi egyébként naponta küzdünk, hogy ne legyen ennyire az? Csak mondom, ha esetleg. Campus 2-t nem vállalunk.



Trumpnak egyetlen appot telepítettek az iPhone-jára, szerintem kitaláljátok, melyiket

Már az is rém kínos, hogy Trumpnak egyáltalán iPhone-ja van, miután bojkottra szólított fel az Apple termékek ellen az elnöksége előtt, de a stábja végül csak kicsavarta a kezéből a Samsung Galaxy S3-át. Volt rá okuk, hiszen 2015 óta nem érkezett frissítés a telefonra, ezért kábé nemzetbiztonsági kockázatot jelentett.

Szóval kapott egy iPhone-t, amire az Axios riportere szerint egyetlen alkalmazást telepítettek fel: a Twittert.

Mondjuk sok öröm nincs abban, ha használja, ezért a stábja megpróbálja a lehető legszorosabbra tartani a napi programbeosztását, folyamatosan lefoglalni valamivel, mert tudják, hogy ha alkalma van leülni a tévéhíradók elé, kezében a telefonjával, amin elkezd tweetelni, akkor valami országos botrány készülődik újra.

screen_shot_2017-05-25_at_22_42_56_copy.png

Miközben az elnök nagyon szeretne magán sokkal több szabadidőt, és ennek hangot is ad. De nem hagyják.

Ovi.



Forintos árak az App Store-ban!

Mostantól forintosan látjuk az árakat az App Store-ban. Így néz ki:

screen_shot_2017-05-25_at_12_49_47.png

Egy dollár, ami egyenlő egy euróval az Apple árazása szerint, mindössze 349 forint (a 274 illetve 307 forintos középárfolyam helyett). Éljen az ÁFA és az árfolyamkockázat.

A fenti játék egyébként eddig 4,99 euró volt. Most 1790 forint.

Mit szóltok?

Gondoljátok, hogy minőségibb lesz a tartalom ettől? Gondoljátok, hogy Kelet-Európába a silányabb appokat mutatják csak meg nekünk, ráadásul drágábban? Olyan rég hallottam egy szaftos összeesküvés-elméletet, bombázzatok kérlek.



18-szor keresték meg magyar hatóságok az Apple-t adatigényléssel

Az Apple rendszeresen beszámol arról, hányszor keresik meg hatóságok a kéréssel: szolgáltassanak valamilyen adatot, vagy azonosítsanak be egy készüléket. Magyarország továbbra sem az őrült ajtókaparó a témában, mindössze 18-szor keresték meg a céget accounttal összefüggő kérésekkel, ebből 113 készülékkel kapcsolatban kértek azonosítást (lopásoknál szokásos eljárás, egyszerre több készülékkel kapcsolatban), 12 esetben pedig adatot is szolgáltattak bizonyos készülékekről. Olyanokat, mint az előfizető adatai, a szolgáltatások, a vásárlás vagy a javítások adatai - írja az Apple.

screen_shot_2017-05-25_at_8_47_55.png

Olyan eset, amikor visszaélés gyanúja merül fel egy tranzakció kapcsán, és a tranzakció részleteit kérdezik le, mindössze egy volt itthon. 

Egyébként a vizsgált félévben maximum 5999 esetben kért adatot az USA nemzetbiztonsága, ez elég nagy ugrás az első féléves 2999 kérelméhez képest.




süti beállítások módosítása