almalé és kungfu Rólunk

Oktatóközpontot csinál saját boltjaiból az Apple

Az Apple a hét elején jelentette be, hogy új, "Today at Apple" névre hallgató programjával olyan szolgáltatást hoz be saját boltjaiba, amely egyértelműen a tanulásra helyezi a fókuszt. Bár a Genius-ok (speciális tudással rendelkező alkalmazottak) eddig is nagyon sok témában tudtak segíteni az Apple Store-okba betérő felhasználóknak, ez az új koncepció merőben más.

today_at_apple_live_art_adrian_johnson_1.jpg

Míg a Genius-ok általában egyetlen emberrel foglalkoztak, addig a Today at Apple foglalkozások kizárólag csoportos formában érhetők el és előzetes regisztrációhoz kötöttek. A jellemzően egy órás szessönök az alábbi főbb témák köré épülnek: Fotózás és videozás, Zene, Művészet és dizájn, Programozás, Üzletvitel, Gyerekek és szülők, Tanárok, valamint Termékek. A foglalkozásokat képzett előadók (ún. "Creative Pro"-k) tartják, de helyszíntől függően találkozhatunk ismert művészekkel, fotósokkal, illetve zenészekkel is.

studio_hours.png

A kurzusok korhatár nélkül látogathatók és akár kezdő, akár haladó felhasználók vagyunk, biztosak lehetünk benne, hogy találunk a listában olyan képzést, amely nekünk szól. A "Studio Hours" alkalmak másfél órásak és különlegességük, hogy a résztvevők saját projekteket vihetnek be az órákra, így az Apple-ös oktatókkal, illetve előadókkal közösen dolgozhatnak tovább rajtuk. Szintén kiemelendő még, hogy a cég gondolt a fogyatékkal élőkre, így a hallássérültek, valamint mozgáskorlátozottak kifejezetten nekik készült oktatáson vehetnek részt.

today_at_apple_jessica_hische_speaker.jpg

Bár az oktatások elméleti és gyakorlati részt is tartalmaznak, bizonyos esetben speciális kurzusokkal is találkozhatunk. Ilyenek az ún. séták, melyek során (programtól függően) a fotózást (iPhone), illetve rajzolást (iPad) gyakorolhatjuk egy erre kialakított környezetben. Az Apple Store-okért felelős Angela Ahrendts a cég hivatalos közleményében azt nyilatkozta, hogy ezzel az új programmal egy olyan modern közösségi teret szeretnének teremteni, ahol nem csak tanulni, illetve tovább képezni tudnák magukat az emberek, de a különböző előadások és kurzusok segítségével akár új hivatást is találhassanak maguknak.

Magyarországon sajnos továbbra sincs hivatalos Apple Store, így aki kíváncsi lenne, a gyakorlatban milyen élménnyel, illetve tapasztalattal gazdagodhat egy-egy ilyen kurzus során, az a kereső segítségével kiválaszthat magának egy szimpatikus helyszínt és rögtön foglalhat időpontot is, melyhez csupán egy érvényes Apple ID megléte szükséges.



Új MacBook és iPad Pro várható két hét múlva

A Bloomberg által megszellőztetett információk alapján az Apple várhatóan a két hét múlva, június 5-én megrendezésre kerülő WWDC-n fogja bejelenteni az új, frissített MacBook-okat. Bár a konferencia elsősorban fejlesztőknek szól, korábban már nem egyszer volt példa arra, hogy új, illetve frissített termékekről is itt rántották le a leplet.

A fókuszban állítólag a szeptemberben bemutatott MacBook Pro, illetve a sima MacBook lesz, melyet utoljára tavaly áprilisban frissített a cég. Nagy csinnadrattára nem kell számítani, a külső marad, egyedül a processzor terén várható némi ráncfelvarrás: az aktuális generációnál használt Skylake-et az eggyel frissebb Kaby Lake-re cserélheti a vállalat. Ez azt jelenti, hogy sebességben lényeges változást nem fogunk tapasztalni, viszont az energia fogyasztás némileg csökkenhet. Ha a gép többi alkatrészén nem változtatnak, akkor az átlagos üzemidő is valamelyest nőni fog.

macbookpro-800x463.jpg

Érdekes, hogy a beszámoló a MacBook Air-re is kitér, amely több, mint két éve nem frissült és korábbi pletykák szerint az Apple valószínűleg ki is fogja vezetni a piacról. Nos, úgy fest, hogy ez nagyon nem így lesz és a jelenlegi legjobb ár/érték arányú masina is megkapja az újgenerációs processzorokat, így pár évig még biztosan a piacon maradhat a kínálat jelenleg messze legrégibb notebookja. Ez amúgy logikus lépés lenne az Apple részéről, hiszen az Air még mindig nagyon erős számokat hoz, ami az eladásokat illeti és ez aligha fog változni a közeljövőben - főleg, mióta ennyire elszállt a többi típus ára.

A korábban pletykaként felmerülő ARM processzorok, melyek alacsony energia igényű feladatokat vennének le az Intel CPU-k válláról várhatóan nem képezik majd részét a most várható frissítésnek. Szintén nagy a csend a két asztali gép, az iMac, illetve a Mac Mini körül, pedig finoman szólva is mindkettő megérett már a frissítésre. Az iMac lassan kettő, a Mac Mini pedig lassan három éve van a piacon változatlan formában és felszereltséggel. Bár többször is felmerült, hogy a Mini-t kivezetik a piacról, ez idáig nem történt meg, de elképzelhető, hogy a napjai tényleg meg vannak számlálva.

Szintén a héten röppent fel egy 10.5"-os iPad Pro megjelenése, melynek bemutatását - akárcsak a frissített notebookokét - a június 5-i (magyar idő szerint este 7 órakor kezdődő) eseményre várják. Márciusban már olvasni lehetett róla, hogy az Apple egy új kijelzővel szerelt iPad gyártását kezdte meg, mostanra viszont szinte tényként kezelik ezt az információt. Olyannyira, hogy piaci elemzők azt is tudni vélik, hogy az eddigi havi 500 ezres darabszámot júliustól 600 ezerre emelik, ami azt jelenti, hogy akár 5 millió új iPad Pro is gazdára találhat még ebben az évben.

ipad-pro-video-grab-800x422.jpg

Az új táblagép méreteit tekintve nem lesz nagyobb a jelenleg kapható 9.7"-os iPad Pro-nál, ugyanis a kijelző körül a mostaninál jóval vékonyabb káva lesz. Nem lepődnénk meg azon, ha dizájn tekintetében az új iPad Pro hasonlítana a jelenleg iPhone 8-ként ismert következő generációs telefonra, sokan ezért úgy gondolják, hogy pontosan ezért fog várni az Apple az új táblagép bemutatásával. Többször előkerült már a nagyobbik iPad Pro frissítése is, állítólag erre szintén a WWDC-n kerül majd sor, bár a változások kizárólag a készülék belsejét érintik majd.

A cégnek valamit tényleg kezdenie kell az iPad-ekkel, mert bár az "új" iPad eladásai jól alakulnak (és emiatt az iPad Mini-t végleg el is tüntették a piacról), az iPad Pro nem fut be valami fényes karriert eddig és az összesített eladások évek óta csökkenő tendenciát mutatnak. Bár nem tudni, hogy egy dizájnban új készülék mennyire csábítja majd vásárlásra azokat az embereket, akik évek óta elégedetten használják jelenlegi táblagépüket, mindenképpen kíváncsian várjuk a megjelenését.



Foggal-körömmel ragaszkodnak az iPhone-jukhoz az amerikaiak

A Morgan Stanley által múlt hónapban végzett felmérés alapján soha nem látott mértékű hűség tapasztalható a jelenlegi iPhone tulajdonosok között Amerikában. Azok közül, akik a következő 12 hónapban minden valószínűség szerint lecserélik jelenlegi mobiljukat 92 százalék válaszolta azt, hogy a következő telefonja is ez iPhone lesz.

Ez a szám az első felmérésnél (2015. szeptember) látott érték (93 százalék) óta a legmagasabb, amit a cég látott. Az Apple-t egyébként a listán a Samsung követi 77 százalékkal, míg az LG, a Motorola és a Nokia rendre 59, 56, illetve 42 százalékkal végeztek.

iphone_trio_2.jpg

Az eredmény azért is kiemelkedő, mert a közvélemény-kutatás pillanatában az iPhone-ok legnagyobb kihívójáról, a Samsung Galaxy S8-ról már hivatalosan is mindent tudni lehetett, ráadásul az előrendelés is javában zajlott. Ez persze nem jelenti azt, hogy a jelenlegi iPhone tulajdonosok követnék a mobilpiac alakulását, azt viszont igen, hogyha így tesznek, tudniuk kellett az S8 érkezéséről.

Katy Huberty, a Morgan Stanley egyik elemzője kínai kollégáira hivatkozva azt is elmondta, hogy egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy a pletykák alapján bonyolult és nehezen gyártható OLED kijelző körül bármilyen gond lenne és emiatt az új iPhone bemutatása hónapokat csúszna. Ezzel egy időben a Morgan Stanley a korábban prognosztizált 161 dolláros részvényárat 177-re emelte, az okok között pedig a magas profittal kecsegtető szolgáltatások és termékek bővülését, illetve felfutását említették.



Forinttal fizetünk nemsokára az App Store-ban

A fejlesztőknek küldött üzenetében az Apple arról ír, hogy a következő 7-10 napban néhány országban a mostani eurós illetve dolláros fizetés helyett a helyi valutát fogadják majd el az App Store-ban, iTunes Store-ban, iBooks Store-ban, Apple Musicon és iCloud-tárhelyen

A listán ott van Magyarország is, vagyis 1-2 héten belül forintos árakat láthatunk majd az üzletben!

huf.jpg

A dollárról történő átváltás képletének egyik fontos része az áfa mértéke, valamint hogy a célvaluta árfolyama stabil-e, és ha nem, milyen kilengéseket szenvedhet el a jövőben. Ennek megfelelően az egyes árszintekhez (Tierekhez) az eddigieknél picit magasabb forintos árakat határoznak meg, de nagyjából marad a 0,99 dollár = 1,09 euró = 340 forint elv az App Store-ban ez után is.

Ami a valóságban ugye 0,99 dollár = 0,89 euró = 275 forint.

A lépés nem befolyásolja az automatikusan megújuló előfizetéseket, a fejlesztők egyszerűen csak azt látják, hogy az új besorolás szerint, forintban kapják az pénzt, és az elszámolásokat, kimutatásokat is forintban határozzák meg.



Jövő szombaton nyílik Délkelet-Ázsia első Apple Store-ja

Május 27-én helyi idő szerint délelőtt 10 órakor nyitja meg kapuit Délkelet-Ázsia első Apple Store-ja Szingapúrban. A hatalmas plakát egy pár hete már látható az épület oldalán, ám szemfüles járókelők kiszúrták, hogy a nyitás dátumát tartalmazó kis kiegészítő is felkerült a gigászi méretű fehér felületre.

singapore-apple-store.jpg

A minta már hetek óta látható és a cég Szingapúr iránti szeretetét hivatott jelezni, utalva az ország egyik ismert logójára, a piros pontra. Az 5 millió lakosú országban való terjeszkedésről már 2015 novembere óta tudni, akkor kezdték el ugyanis meghirdetni az első állásokat a leendő Store-hoz.

Az Orchard Road-on lévő Knightsbridge bevásárló központhoz tartozó bolt minden nap délelőtt 10 és este 10 között várja majd a vásárlókat és az a hír járja, hogy egyik lesz az első olyan Store-oknak, amely az Apple legújabb dizájn tervei alapján készült.




süti beállítások módosítása