almalé és kungfu Rólunk

EKG-t hordok a zsebemben. Hölgyeim és uraim, micsoda korban élünk!

Nem sokszor vettem igénybe életemben EKG műszert. Egyszer a körzeti orvos utalt be, kivártam a sorom, rámkötöttem mindenféle madzagot, majd pár másodperc múlva hazazavartak, hogy egészséges vagyok. Magához a méréshez képest kábé hatvanezerszer több időm ment el a mérés megszervezésére. De ez ilyen, gondolhatjuk, az EKG végül is nem vérnyomás- vagy vércukormérés, amit otthon el lehet végezni.

Na, ez a tétel dőlt meg most.

Egy magyar cég ugyanis kifejlesztett egy eszközt, egy NÉVJEGYKÁRTYA méretű eszközt, ami tulajdonképpen egy EKG és véroxigénszint-mérő okosműszer. 

Mutatom a használatát, végtelenül bonyolult. Bekapcsolod, kézbe veszed.

dsc03533.JPG

Majd megérinted a két mérőpontot.

dsc03535.JPG

Kész.

A többit már az okostelefonodon, a WIWE appjában látod.

screen_shot_2017-05-13_at_8_50_49.png

Az alkalmazás kirajzolja az EKG görbédet, méri a pulzusod és a véroxigén-szintedet. A mérés maga egy perc, a végén pedig az algoritmusok a háttérben ízekre szedik a görbét, de te elsőre csak három visszajelző lámpát kapsz:

img_2342.PNG

Ha mindhárom zöld, király vagy. Ez azt jelenti, hogy mind az EKG-d, mind az aritmiád, mind a szívizmod rendben van. Akit ennél részletesebben is érdekel, a Részletek gombra nyomva megnézheti a teljes EKG görbét, annak hullámhatárait, a szívritmus-ingadozás kimutatását, vagy a kamrai heterogenitás kiértékelését. Miután ezeket megnéztük, adja magát a következő párbeszéd:

“És az micsoda?”
“Fogalmam sincs.”

Tényleg, nem vagyunk orvosok. Nekünk három lámpát kell néznünk, zöld-e. Vagy csak sárga, ami belefér. Ha piros, az nem fér bele.

img_2303.JPG

A Részleteknél pedig kiderül, mit jelent a sárga:

img_2302.JPG

5 milliszekundumot. Ezt az értéket nem rajtam mérte a műszer, és ugyanazon a személyen nagyjából ugyanezt mérte mindig, úgyhogy pontosnak értékelem.

Az eszköz előre jelzi a hirtelen keringésösszeomláshoz vezető kamrafibrilláció kockázatát, illetve segít diagnosztizálni a sokszor tünetmentes, de stroke kialakulásának veszélyét magában hordozó paroxismális pitvarfibrillációt. Nem kell naponta mérni: elég, ha hetente leülünk, és mérünk egyet. Máris rengeteget tettünk azért középkorúként, hogy ne a mentő vigyen el minket, amikor összeesünk valahol. A szív- és érrendszeri megbetegedések ugyanis a Kaszás legjobb ügynökei, nagyjából 20 millió embert visznek el évente.

A WIWE 117.990 forint, vagyis nem olcsó, de ennél hasznosabb kütyüt nehezen vehetsz magadnak. És persze egészségkártyára elszámolható. 

Megrendelhető itt.

Disclaimer: az iCentre az Appleblog feat. Almalé és Kunfu partnere



Mini oktatófilmeket készített az Apple, hogyan fotózz iPhone 7-tel

Egy rakás fél perces oktatófilmben mutatja meg az Apple, hogyan kell jó fotókat készíteni iPhone 7-tel. Természetesen, mivel a legtöbb dolog automatikusan történik, ezért olyan egyszerű utasításokkal is tatlálkozunk, mint hogy

keress fényforrást.

Ami evidensnek tűnik, mégis sokan elfelejtik, ugye.

Itt van kettő a sok-sok videóból, az oldalon érdemes böngészgetni, és képezni magunkat.



Jön az Amazon Prime Video Apple TV-re

Június 5-én, a WWDC-n jelentik majd be állítólag, hogy az Amazon videós szolgáltatása megjelenik az Apple TV-re is. Korábban volt szó róla, hogy nehezen egyezik meg a két cég az alkalmazás indításáról, most azonban végre sikerült. Az új megállapodás része az is, hogy az Amazon újra elkezdi árulni az Apple TV-ket az üzletében. De ez minket nem nagyon érint.

Az Amazon Prime Video tavaly év végétől szinte az összes országban elérhető a világon, így Magyarországon is megjelentek. A havi előfizetéssel kevesebb film nézhető, mint a Netflixen, és egyelőre nemhogy szinkronos, de magyar feliratos címekkel sem nagyon találkozhattunk. Igaz, a Netflixen sem kifejezetten gyakori.

ama.jpg

Mindenesetre most már egy újabb tartalomforrás lesz elérhető az Apple TV-re, aki például a The Grand Tour autós magazint kedveli, mostantól arra is előfizethet. Az első hat hónapban a szolgáltatás 2,99 euró, utána 5,99. 



Új iPhone SE is jöhet idén

A legkevésbé sem szokványos iPhone-frissítés évében, 2017-ben, újabb pletykák jöttek a megjelenő készülékekkel kapcsolatban.

Jön ugye a tizedik évfordulóra egy redizájnolt ficsör-fón, amiről most kiszivárgott CAD-rajzok alapján meg is alkották a 3D-s rendert. Íme, hölgyeim és uraim, legjobb tudomásunk szerint ilyen lehet az idei csúcstelefon:

i8.jpg

i82.jpg

Amint látjuk, nincs hátlapi ujjlenyomat-olvasó, az Apple tehát láthatóan megpróbál úrrá lenni a gyártási nehézségeken. A hátlapi kamerakiemelés még zavarbaejtőbb, mint eddig, a keret a szokásos, szóval Jony idén sem dolgozta halálra magát a hardver résszel.

Viszont állítólag új iPhone SE-k is jönnek. Ezekről is kering már egy rossz minőségű fotó a neten, amin úgy festenek a szerencsétlen telefonok, mintha a legolcsóbb műanyagból készült volna a hátlapjuk. 

ise2.jpg

Ha valódi a fotó - amit nem tudok elképzelni -, akkor az Apple teljesen kidobja az iPhone 5-dizájnt, és egységesítik a form factort az összes készülékre. A neve állítólag iPhone SE 2 vagy Series 2 lenne, utóbbival az Apple Watch-ra utalva.



Ingyenes kiállítás azoknak, akiket érdekel az okosváros

A CsoPa Playbar egyébként is egy elég izgalmas hely, az Egy nap a városban blogon már részletesen írtam róla. Most azonban egy ingyenesen látogatható okosváros kiállítással is készültek, aminek a T-Systems Jövőtér elnevezést adták. Nem találjátok ki, ki a szponzor. 

Az egy-másfél órás kiállításon ilyen programokra lehet számítani:

  • Tegyél 3D virtuális sétát a jövő munkahelyén!
  • Irányítsd Te a VGO robotot!
  • Próbáld ki a VR szemüveget!
  • Nézd meg terepasztalunkon a jövő városát!
  • Csekkold pendrive-od, mentes-e a vírusoktól!
  • Kérj okosan szörpöt!
  • Legyél Te is informatikus! Hallgasd meg prezink!
  • Készíts 360 fokos fotót barátaiddal, és oszd meg a Facebookon!

A T-Systems munkatársai által prezentált „Legyél Te is informatikus” című 45 perces pályaorientációs előadások 2017. május 2-án 3-án 8-án 9-én és 15-én 10:00 és 11.30 órakor kezdődnek. A Jövőtér kiállítás megtekintése és a meghatározott napokon a délelőtti pályaorientációs előadásokon való részvétel- díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség miatt regisztrációhoz kötött, melyet a mak@csopa.hu e-mail címre várunk és az érkezés sorrendjében tudnak teljesíteni.

Egyébként ha már odamentek, érdemes a családdal vagy társasággal menni, és eltölteni ott egy fél napot. Már csak a különleges csocsóasztalok és a biliárdfoci-pálya is megér egy plusz órát, és akkor még be se mentünk egy ajtón sem.




süti beállítások módosítása