almalé és kungfu Rólunk

Melyik iPhone-t érdemes megvenni?

Ez egy folyton előkerülő kérdés, amit nyilván csak te tudsz eldönteni, de itt egy kis összefoglaló, ami segíthet a választásban:

Az iPhone-okat az iCentre biztosította.



Szélsebes külső adattároló érkezik az új MacBookokhoz

A Western Digital a napokban mutatta be legújabb külső adattárolóját, amelyre titkon sok 12"-os MacBook és 2016-os MacBook Pro tulajdonos vágyott. A kizárólag USB-C portokkal ellátott notebookokhoz ugyanis mindig magunkkal kellett cipelni egy átalakítót a régi külső vinyóinkhoz, ráadásul azok teljesítménye nem is nagyon volt pariban a MacBookok eszeveszett tempójával.

No, de majd most! Az új My Passport ugyanis nem csak, hogy alapból USB-C csatival rendelkezik (egy klasszikus átalakítóval a dobozában), de belsejében egy szédítően gyors SSD-t rejt. A hivatalos adatok szerint a maximális sebessége elérheti az 515 MB/másodpercet is, amely - csak, hogy értsük, mit jelent - egy pár évvel ezelőtti MacBook Air adattárolójával vetekszik.

wd-my-passport-ssd.jpg

Bár az SSD-k felépítésükből adódóan sokkal jobban ellenállnak a fizikai behatásoknak, mint a hagyományos, mágneses alapon működő merevlemezek, ettől függetlenül a gyártó garanciát vállal rá, hogy a cuccnak nem lesz baja, ha (legfeljebb) 2 méterről leejtjük. Ha valaki aggódna adatai biztonsága miatt, akkor használhatja a beépített hardveres 256 bites AES titkosítást is.

A My Passport SSD támogatja az Apple-féle Time Machine-t, ugyanakkor saját backup szoftverrel is rendelkezik. Szerencsére már jóval kevésbé kell a zsebünkbe nyúlnunk, mint korábban, ha ilyen kütyüt szeretnénk vásárolni magunknak, ugyanis a 256 GB-os változat 100, az 512 GB-os verzió 200, míg az 1 TB-os modell 400 dollárba kerül, amely 30 napos pénzvisszafizetési garanciát is magában foglal. Megjelenés idén tavasszal, akik már az első percben lecsapnának rá, azok itt kérhetnek értesítést a nagy napról.



Jelentősen megugrott a Mac-es rosszindulatú programok száma

Egy év alatt csaknem a tízszeresére(!) nőtt a macOS alatt futó kártékony programok listája, a legszembetűnőbb növekedést 2016 utolsó negyedéve produkálta. Október eleje és december vége között több mint 320 ezer rosszindulatú szoftvert találtak - derül ki a McAfee legfrissebb jelentéséből.

newmacosmalware-800x604.jpg

Aggodalomra ugyanakkor nincs ok, ugyanis ezek nagy része úgynevezett adware, tehát agresszív reklámprogram volt, amely általában bizonyos alkalmazások telepítése során válik a rendszer részévé és azon kívül, hogy roppant idegesítő tud lenni, valódi rombolást nem okoz.

Meg kell említeni ugyanakkor azt is, hogy vannak azért valóban kártékony kódok is a listán, amelyek egy része tipikus zsaroló szoftver, amely ellehetetleníti a számítógép használatát egészen addig, amíg nem fizetjük ki a "váltságdíjat" a fejlesztőjének. Az egyik legnagyobb port kavart ügy a népszerű bittorent klienshez, a Transmission-höz köthető, melynek egyik tavalyi verziója tartalmazott ilyen programot (angolul ransomware-t), de voltak jelszavakat lopó, illetve iPhone backupokat másoló megoldások is.

macosmalwaretotal-800x784.jpg

Bár a 2015 végén ismert 52 ezer kártékony szoftverhez képest a mostani 455 ezer körüli szám ijesztő ugrást jelent, a Mac-es rosszindulatú alkalmazások csupán apró cseppek a tengerben. A jelentés szerint 2016-ban összesen 630 millió(!) káros mintát fedeztek fel világszerte. Ha így nézzük, valóban nincs okunk félni, mindenesetre érdemes körültekintéssel eljárnia mindenkinek, honnan és milyen szoftvert tölt le a masinájára.



Beszáll a közösségi videózásba az Apple: itt a Clips!

A mai naptól letölthető az Apple új videó készítő alkalmazása, a Clips. Az alapvetően közösségi videózásra kihegyezett appot pár hete jelentették be, amely meglepően sok funkcióval rendelkezik, ám hivatalosan nem akar a Snapchat kihívója lenni.

A Clips segítségével olyan videót készíthetünk, melynek alapanyagául fotók, zenék, illetve más videók szolgálhatnak. Ezekből vághatunk össze a rendelkezésre álló szűrők, élő címek, átmenetek, címkék, illetve emojik segítségével aztán egy olyan anyagot, melyet elmenthetünk (akár a telefonunkra, iPadünkre, akár az iCloud-ra), elküldhetünk iMessage-ként vagy akár egy kattintással meg is oszthatjuk a legnépszerűbb közösségi oldalakon (pl. Facebook, Instagram, YouTube).

clipsapp-800x523.jpg

Az élő címek (Live Titles) funkció nálunk valószínűleg nem lesz túl hasznos, ám önmagában egy remek feature-ről van szó. Amennyiben a készülék elő-, illetve hátlapi kamerájával felveszünk egy videót, úgy ez a funkció képes arra, hogy automatikusan feliratot készítsen hozzá - természetesen szuper látványos formában.

Minden hozzáadott anyag (legyen az kép, videó, zene vagy bármi egyéb) egy-egy klipnek felel meg (innen az alkalmazás neve is), melyeknek különálló hossza van, illetve a beállított szűrők is kizárólag arra az egy klipre lesznek érvényesek, így igazán egyedi montázsok készíthetők.

Ez idáig mind szuper és mókás, ugyanakkor két dolog is van, amely beárnyékolja az alkalmazás debütálását. Az egyik, hogy bár hivatalosan akár Full HD felbontásban (1920x1080) is készíthetünk videókat, a klipek, melyekből a végeredmény létrejön mindenképpen négyzet alakú formát öltenek. Nem értjük, erre mi szükség volt, hiszen az Instagram, ami miatt korábban ez a formátum annyira menő és nélkülözhetetlen volt már régóta támogat bármilyen képarányú fotót és videót.

A másik probléma, hogy az alkalmazás telepítéséhez iOS 10.3 operációs rendszer szükséges, amely bár támogatja a régi 32 bites hardverre épülő iPhone-okat (iPhone 5, 5C) és iPad-eket (pl. iPad 4), a Clips alkalmazás nem, így akik iPhone 5S-nél régebbi telefonnal, illetve iPad Airnél régebbi tablettel rendelkeznek, azok sajnos hiába töltik le az appot, nem fogják tudni elindítani.



Megkapja a világ legdurvább videokártyáját a Mac Pro

Miután pár napja kiderült, hogy némi specifikáció variálással igyekszik kibekkelni az Apple a jövő évi Mac Pro frissítésig hátra lévő időt, az NVIDIA olyan bejelentést tett tegnap, amitől konkrétan leesett az állunk!

A frissen bemutatott csúcskategóriás Titan Xp videokártyájukhoz ugyanis még ebben a hónapban elérhető lesz egy végleges meghajtó program macOS-re, ergo a PC-sek mellett a Mac-esek is megkapják a világ jelenlegi leggyorsabb, végfelhasználóknak szánt VGA-ját!

nvidiatitanxp.jpg

Az 1200 dolláros kártya mellett a driver támogatja majd a valamivel megfizethetőbb és nem sokkal lassabb GeForce GTX 1080 Ti-t is, ami - a Titan XP-vel ellentétben - már itthon is beszerezhető 270 ezer forint körüli áron. A Titan XP a teljesség igénye nélkül 12 GB GDDR5X chipekből álló video memóriát kapott, melyhez félelmetesen magas, közel 550 GB/másodperces sávszélesség társul. A 3840 feldolgozó egység 1.6 GHz-en zakatol, maximális számítási teljesítménye elérheti a 12 TFLOPS-ot.

Figyelembe véve, hogy a jelenlegi béta driverek nem csak macOS Sierra-n (10.12), hanem El Capitanon (10.11) is használhatók, amennyiben a helyzet nem változik, könnyen lehet, hogy ezeket a bestiákat még a 2008-as Mac Pro-kba is bele lehet hajigálni, ami nem semmi.

Az egyetlen bibi a történetben az, hogy a jelenleg kapható és lassan őskövületnek számító Mac Pro-ba (alias szemeteskuka) a Titan Xp nem megy bele, így mindenképpen valami gyors adatátviteli sebességre képes külső VGA házra lesz szükségünk, ha a leggyorsabb videokártyát szeretnénk a gépünkben tudni.




süti beállítások módosítása