almalé és kungfu Rólunk

Notebookká alakítható iPhone-ok a láthatáron

Érdekes szabadalmat nyújtott be az Apple nemrégiben, melyekre pár napja derült fény. Az Amerikai Szabadalmi Hivatalhoz eljuttatott anyagban igencsak meglepő, már-már ínyenc dolgok szerepelnek.

A gyártók évek óta próbálkoznak átalakítható notebookokkal - kisebb-nagyobb sikerrel. Ezek jellemzően olyan laptopok, melyek ki- vagy átfordítható kijelzővel rendelkeznek, így tabletként is használhatók - feltéve, ha megbirkózunk a táblagépeknél jóval magasabb tömeggel. Az egyik legsikeresebb koncepció talán a Lenovo Yoga szériája, mely a sokadik generációjánál jár már, ám az Apple úgy néz ki, hogy az Asus Padfone megoldását gondolta inkább tovább.

20675-22784-170323-housing-l.jpg

A csapat egy olyan kiegészítőn dolgozik, amely bár tartalmaz igencsak sok hardvert, működéséhez egy iPhone-ra van szükség. Első ránézésre egy némileg átalakított, klasszikus notebook vázról van szó, melyből kihagyták a touchpadet, viszont kapott kiegészítő grafikus processzort, memóriát, billentyűzetet és természetesen egy (vélhetően) érintésérzékeny 12.5" körüli kijelzőt.

A megoldás érdekessége, hogy a touchpad helyén egy iPhone-nak kialakított mélyedés van, a telefont egyetlen porton keresztül (amely vélhetően Lightning csatlakozót jelent) kapcsolhatjuk hozzá a fura szerkezethez. A mobil innentől kezdve nem csak saját tárhelyét, valamint hardverét képes megosztani a vázban található többi alkatrésszel, de kijelzőjét is, amely a 3D Touch technológiának köszönhetően kvázi egy Taptic Feedback-es trackpadként működik ilyenkor. A kapcsolat ugyanakkor nem korlátozódik kizárólagosan csak adatátvitelre, a telefont ezzel párhuzamosan tölteni is lehet ugyanazon a csatlakozón.

A vélhetően alumíniumból készülő kiegészítő nem csupán notebook-szerű élményt kínálhat az iPhone-t használóknak, de adott esetben olyan alkalmazások futtatását is lehetővé teszi, melyekhez önmagában a telefon hardver tekintetében kevés volna. Érdekes koncepció az egyszer biztos.

20675-22785-170323-housing-2-l.jpg

A másik szabadalom már kevésbé meglepő, a fotón gyakorlatilag egy tovább fejlesztett Smart Case-t láthatunk, amely nem csupán billentyűzettel, de touchpaddel is rendelkezik. A Windows-t futtató hordozható eszközök világában ez egy már régóta létező koncepció, hogy mást ne említsünk, a Microsoft már az első Surface-hez is biztosított ilyesmit.

Figyelembe véve, hogy az Apple egyértelműen kijelentette korábban, hogy az iPadeket nem kifejezetten laptopokat leváltó eszköznek szánják, vélhetően ez a kiegészítő inkább a határt lesz hivatott elmosni, mintsem ténylegesen kiváltani egyik vagy másik laptopot - már, ha egyszer ténylegesen gyártásba kerül. Tény, hogy a két koncepció közül az iPhone-os az izgalmasabb, nem is kicsit.



Célegyenesben az Apple Park építése

Nagyon úgy fest, hogy még nyár előtt befejeződnek az Apple Park (korábbi nevén Apple Campus 2) építési munkálatai, legalábbis az új, drónnal készült felvételek erre engednek következtetni. A Kutató és Fejlesztő Központban például már alkalmazottakat is látni, a pár héttel korábbi állapotokhoz képest gyakorlatilag teljesen be van rendezve, de az épületek tetején található napelemek négyötöde is már a helyére került.

Az 1000 fős befogadására képes Steve Jobs-ról elnevezett színházi létesítmény valószínűleg jövőbeli termékbemutatók helyszínéül is szolgálhat - nem lennénk meglepve, ha idén ősszel az iPhone jubileumi kiadása itt mutatkozna be.

A parkosítás és tereprendezés is a vége felé közelít, de további, szárazságot jól toleráló növények ültetése is várható - főleg a campus belsejében. Mint ismeretes, a létesítményen belül egy kisebb adatközpont is található, melynek energia ellátását kizárólag megújuló forrásokból (helyi napelemekből álló farm, üzemanyag cellák, stb.) oldják meg.

Ami a zöld energiát illeti, a teljes létesítmény áramszükségletének 75 százalékát az ún. Bloom Energy Server-ekből álló hálózat fedezi, melyek a környék természetes, illetve bio gázaiból (főként metánból) állít elő áramot. Az Apple Park-ba már a legújabb változatok kerülnek, melyek állítólag 65 százalékos hatékonyságra is képesek (szemben a korábbi példányok 48 százalékával) és az energia sűrűségük is nagyjából duplája az elődökének.



Touch ID és Siri segítségével mentette meg anyukája életét egy 4 éves kisfiú

Egy 4 éves kisfiú páratlan történetéről számol be egyre több külföldi lap. Roman miután látta, hogy anyukája hirtelen rosszul lett és elvesztette az eszméletét, annak iPhone-ja után nyúlt és a Touch ID, illetve Siri segítségével végül el tudta érni a Rendőrséget, így a mentők tizenhárom percen belül kiértek és elsősegélyben részesítették a hölgyet, ami életmentőnek bizonyult. Miután az anya visszanyerte az eszméletét, a helyi kórházba szállították.

Az eset önmagában is lebilincselő, hiszen a kisfiút megtanították arra, mi a teendő vészhelyzet esetén. Ő ennek megfelelő a körülményekhez képest nyugodt tudott maradni és még a házuk címére is emlékezett. A sikerhez ugyanakkor hozzájárult a két említett szolgáltatás is. A Touch ID segítségével (anyukája hüvelykujját a Home gombra helyezve) Roman anélkül tudta feloldani a telefont, hogy lett volna bármilyen hozzáférése ahhoz vagy tudta volna a helyettesítő kódsort.

A Siri segítségével képes volt arra, hogy felhívja a 999-et (az amerikai 911 angol megfelelője), majd a kezelőnek elmondta a címüket, így a segítség időben érkezett. Az eset bár szívmelengető és happy enddel zárult, ugyanakkor felhívja a figyelmet egy fontos dologra is. A gyerekeket igenis érdemes felkészíteni egy esetlegen bekövetkező váratlan eseményre és megtanítani nekik a szükséges lépéseket, melyek - mint ahogy a példa mutatja - akár életmentők is lehetnek. A technológia mai fejlettségi szintje pedig ellentétben a folyamatos félelmekkel gyakran a javunkat szolgálhatja.



A sztori folytatódik: az ellopott jelszavak régiek, de működnek

Még szerdán írtunk róla, hogy durván 600 millió Apple felhasználó felhasználónevéhez, illetve jelszavához juthattak hozzá hekkerek és cserébe azért, hogy a fiókokhoz kapcsolt eszközök távoli törlését ne kezdjék el, váltságdíjat kértek az Apple-től. A cég ugyanakkor egyelőre nem megy bele a játékba, hiszen közölték, hogy hozzájuk semmiféle betörés nem történt. Bár ez valószínűleg igaz, a helyzet bizonyos szempontból mégis nyugtalanító.

A támadók ugyanis 54 darab olyan felhasználónév/jelszó párost juttattak el a ZDNet nevű oldalhoz, melyek mindegyike működőképes volt. A szerkesztők megpróbálták felvenni a kapcsolatot a fiókok tulajdonosaival, bár a legtöbb esetben az iMessage szolgáltatás már inaktív volt, amely némileg hátráltatta a házon belüli nyomozást. Azok közül ugyanakkor, akiket elértek, tízen megerősítették, hogy a jelszavuk valóban helytálló és amelyet azóta meg is változtattak. Némi érdekesség, hogy ezen accountok tulajdonosai kivétel nélkül az Egyesült Királyságban éltek. A ZDNet-esek próbáltak kicsikarni amerikai kontókat is a hekkerektől, de nem jártak sikerrel.

apple-two-factor-authentication-800x528.jpg

Ami aggasztó, hogy ugyanez a tíz ember azt is közölte, hogy nem változtatta meg az iCloud jelszavát a fiók létrehozása óta, sőt, a legtöbb ember, akit a szerkesztők megkerestek ezzel a kérdéssel szintén megerősítette, hogy a jelszavuk évek óta változatlan. Szerencsére van némi öröm is az ürömben, ugyanis az egyik ilyen felhasználó úgy nyilatkozott, hogy bár valóban használta korábban azt a jelszót, amit a szerkesztőkhöz eljuttattak a hekkerek, ugyanakkor durván két évvel ezelőtt meg is változtatta. Ez azt jelenti, hogy a támadók kezében lévő adatok valahol 2011 és 2015 közöttiek lehetnek, magyarul, aki az elmúlt két évben hozta létre az iCloud fiókját vagy változtatta meg a hozzá tartozó jelszót, az jó eséllyel biztonságban van - legalábbis az iCloudot illetően.

A riport arról is beszámol ugyanis, hogy a megkeresett emberek egy része ugyanazt az e-mail címet és jelszót használja más szolgáltatások (pl. közösségi média oldalak) eléréséhez is, mint amivel az iCloud-ra regisztrált. Volt, akinek a Twitter accountjába léptek be közülük, de volt, aki értesítést kapott, hogy valaki megpróbálta resetelni az iCloud jelszavát. Ami érdekes, hogy egyszerre több böngészőből, de ugyanúgy Londonból, ami arra enged következtetni, hogy a támadók ott tartózkodhatnak.

screen_shot_2017-03-24_at_10_52_39.png

Azt nem lehet tudni továbbra sem, hogy az állítólagos 600 darab felhasználónév/jelszó párosból mennyi az, amely valóban működik még, hogy ez az 54 darabos csomag gondosan kiválasztott kupac volt-e vagy tényleg reprezentatív minta. Egy valami ugyanakkor biztos, mégpedig az, hogy a támadók egyrészt naivak, másrészt elsősorban népszerűségre szeretnének szert tenni, ugyanis a ZDNet-esektől azt is megkérdezték, hogy a CBS (amely a ZDNet tulajdonosa) le fogja-e hozni a hírt a műsorukban (CBS News) vagy sem.

Tippek:
Az iCloud fiókhoz tartozó jelszó megváltoztatása
Az Apple ID kétlépcsős hitelesítésének beállítása



Helyi iPhone-t kapnak az indiaiak

Úgy néz ki, hamarosan beérnek Tim Cook India meghódítására vonatkozó tervei, legalábbis az ottani kormány tagjaitól származó információt ezt támasztják alá. Ha minden jól megy, a Winstron bangalore-i üzemében indulhat meg a telefonok gyártása, a típusok alakulása ugyanakkor érdekes, bár nem meglepő.

Május elején ugyanis az iPhone 6 és iPhone 6S modellek gyártása indul be, melyeket az iPhone SE követ majd valamikor nyár közepén. Mint ismeretes, az Apple jó pár éve jelen van Indiában, és elsősorban kifutó vagy már kifutott telefonokkal igyekszik piaci részesedést szerezni (gondoljunk csak az iPhone 4-re, melyet három év csúszással vittek oda). A magas ár ugyanakkor túlságosan is gátolta a terjeszkedést, melyre rámutat az a tény is, hogy a cég tavaly 35 százalékkal kevesebb iPhone-t adott el az országban, mint egy évvel korábban. Figyelembe véve, hogy globálisan nézve az Apple folyamatosan eladási rekordokat dönt, ez nem túl acélos eredmény.

tim-cook-india.jpg

Ami az adókedvezményeket illeti, az indiai kormány igyekszik alkalmazkodni az Apple elvárásaihoz, hiszen ők is szeretnék, ha a vállalat Indiában is gyártana készülékeket, ugyanakkor jelezték, hogy a lehetőségeik korlátozottak. Az Apple mindenesetre szépen halad az indiai terjeszkedésben, pár hónapja Narendra Modi-val, az ottani miniszterelnökkel sikerült megállapodniuk, hogy adókedvezményt kapnak a helyben gyártott és értékesített iPhone-okra, de a helyi logisztikai központ felállítása is már a küszöbön van, amely munkát adna a helyieknek- ráadásul, ahogy az eladások nőnek, úgy egyre többet.




süti beállítások módosítása