almalé és kungfu Rólunk

Az iOS11-gyel megszűnik a 32 bites alkalmazások támogatása

Jövőre véget érhet egy korszak, melyre igazából már régen sor kellett volna, hogy kerüljön. Az Apple fejlesztőknek kiküldött értesítése alapján ugyanis az iOS 11-gyel végleg megszűnik a 32 bites alkalmazások támogatása, illetve a macOS-nél is hasonló változásra lehet számítani a jövőben.

ios11.png

Az iPhone-okban viszonylag régóta dolgozik már 64 bites processzor, így a lépés érthető, hogy az "elavultabb" 32 bites kódokat használó appoktól igyekszik szabadulni a vállalat. Felhívták a fejlesztők figyelmét arra, hogy bár régebbi rendszereken a 32 bites alkalmazások továbbra is használhatók maradnak, az iOS 11 már kizárólag 64 bites appokat fog csak futtatni. Amennyiben olyan alkalmazást próbálunk majd elindítani, amely nem rendelkezik a szükséges támogatással, az alábbi üzenet fogad majd minket:

32bitappsios11.jpg

A lépés régóta a levegőben lógott, így mondhatni senkit nem ért váratlanul. Hasonló a helyzet az asztali gépeken és notebookokon futó macOS High Sierra-val is, amely az utolsó olyan operációs rendszer lesz, mely támogatja a 32 bites alkalmazások futtatását. Ennek értelmében 2018. január 1-től kizárólag olyan alkalmazások kerülhetnek be a Mac App Store-ba, melyek 64 bites támogatással rendelkeznek. A már jóváhagyott appok fejlesztőinek pedig további fél év áll majd a rendelkezésükre, hogy kiadjanak egy frissítést, mellyel a szükséges támogatást pótolják. Bár az egyéb helyekről beszerzett alkalmazásokra ez a szabály nem vonatkozik, az Apple azt tanácsolja minden fejlesztőnek, hogy használják ki a 64 bites utasításkészletben rejlő lehetőségeket.



10 éve jelent meg a telefon, amely megváltoztatta a világot

Tegnap volt tíz éve, hogy piacra került az első iPhone, a telefon, amely alapjaiban változtatta meg mindazt, amelyet az emberek a mobiltelefonokról és magáról az iparágról addig gondoltak. A korábban csupán telefonálásra és e-mailezésre használt eszközökből hirtelen egy hordozható mini számítógép lett, melyeken böngészni és zenét hallgatni is sokkal élvezetesebben lehetett, mint bármelyik más telefonon korábban, és amely immáron életképes fotók készítésére is alkalmassá vált.

Sokak szerint Steve Jobs legjobb előadása az iPhone 2007-es bemutatása volt, melyen érződött, mennyire közel áll a néhai vezető szívéhez. A bőven több, mint egy órás prezentációt a közönség tátott szájjal és hatalmas ovációval nézte végig és bár pár szakági elemző, illetve újságíró szkeptikusan nyilatkozott a termékről, mégis egyértelmű volt: itt valami nagy dolog történt. Jobs a bevezetője után egyetlen mondattal megágyazott úgy a jövőnek, mint előadása hátralévő részének:

"Az Apple ma újra feltalálja a telefont."

A nyomógombos Blackberry-k és Nokia-k, valamint a stylus-szal működő Windows Mobile-t futtató PDA-k korában az első iPhone akkorát szólt, hogy hirtelen érdektelenné vált minden más, amit akkor mobiltelefonnak hívtak. Tette mindezt úgy, hogy közel sem volt egy hibátlan készülék és ma már azt is tudjuk, micsoda előkészületeket igényelt a demó példány működésre bírása, hogy ne legyen a hivatalos bemutatóból egy hatalmas égés.

hjn063007iphone4p_1.JPG

Bár az első iPhone még a 3G hálózatokat sem támogatta és alkalmazásokat sem lehetett rá hivatalosan telepíteni, valamint kizárólag egyetlen szolgáltatónál (AT&T) lehetett megvásárolni, már órákkal a hivatalos este 6 órás rajt előtt sorban álltak (illetve néha ültek) az emberek, hogy - szó szerint - rátehessék a kezüket a korszakalkotó termékre.

original-iphone_1.jpg

Mára több, mint egy milliárd példány fogyott el a készülékből és bár Jobs szerint az eredeti 3.5"-os kijelző méret volt az ideális, azóta tudjuk, hogy ebben kivételesen nem volt igaza. Ahogy egyre nagyobb szeletet kezdtek el kihasítani a tortából a különböző generációk, úgy ütötték fel fejüket a különböző iparági pletykák is, így az iPhone 4 bemutatására gyakorlatilag minden fontosabb részletet tudni lehetett a debütáló termékről. Ennek ellenére ez lett az egyik legkedveltebb verzió mind közül és amelynek öröksége ma is tetten érhető az iPhone SE személyében.

Az iPhone-nak elévülhetetlen érdeme volt az iparág megreformálásában és más, hasonlóan ikonikus termékek (például a Samsung Galaxy S, illetve a Google Nexus családja) sem születhettek volna meg nélküle. Bár akkora durranásra talán soha többet nem számíthatunk, mint az első és a negyedik generáció esetében, a telefon továbbra is a világ legnépszerűbb mobiljának számít és bármi is történjen a következő évek során, az első Mac-hez, illetve iPodhoz hasonlóan örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.

Boldog szülinapot, iPhone!



A Windows-osok negyede tervez Mac-re váltani

Érdekes közvélemény-kutatás eredményét tette közzé múlt héten az amerikai Verto Analytics. Arra a kérdésre keresték ugyanis a választ, hogy vajon a jelenlegi Windows-t futtató eszközök tulajdonosainak hány százaléka tervez Mac-re váltani a következő 6-24 hónapban. A felmérést a 18 évnél idősebb amerikai lakosok között végezték.

A kutatás némileg eltér az átlagtól, ugyanis nem csupán a válaszokat vizsgálták, hanem a válaszadók anyagi helyzetét is, amely sok esetben beszédesebb lehet, mint egy összesített számkupac. Az eredmények igencsak meglepők lettek. A Windows-t futtató notebookok tulajdonosainak 21, míg az asztali PC-vel rendelkezők 25 százaléka tervez váltani a következő fél éven belül saját elmondása szerint. Összehasonlításképpen a Mac tulajdonosok mindössze 2 százaléka gondolkodik azon, hogy másik platformra nyergel át egy szintén a Verto Analytics által végzett felmérés szerint.

verto-analytics-chart-week-mac-windows.png

A Windows-ról váltani készülők legnagyobb része a kifejezetten magas, illetve a kifejezetten alacsony keresetűek közül kerül ki. A legkevesebb hajlandóságot az átlagos keresetűek mutatják, náluk ez a szám 7-9 százalék körül alakul. A felmérés azért is érdekes, mert a Microsoft tavaly ősszel óriási elánnal hangoztatta, hogy minden eddiginél többen váltanak Mac-ről Windows-os eszközre, még külön oldalt is létrehoztak csak azért, hogy megkönnyítsék az átállást. Az önbizalom nem volt alaptalan persze, hiszen a Mac-esek nagy része a bemutatót követően csalódását fejezte ki az új MacBook Pro családdal kapcsolatban, miközben a Microsoft olyan gyönyörű dolgokat tett le az asztalra, mint a Surface Book vagy a dizájnereknek és grafikusoknak szánt Surface Studio.

mac_windows.png

A valóság viszont sajnos mást mutat. A redmondiak áprilisi jelentése szerint a Surface termékekből származó árbevétel az egy évvel korábbihoz 26 százalékot zuhant, miközben az Apple Mac üzletága 14 százalékot nőtt - ironikus módon pont az új MacBook Pro-knak köszönhetően. Nem szabad ugyanakkor messzemenő következtetéseket levonni ebből, ugyanis az új Surface termékek csak novemberben váltak elérhetővé, az viszont biztos, hogy a Microsoftnak most érdemes leginkább iparkodnia, mert régóta nem volt ennyire életképes portfóliójuk.



BREAKING: Megérkezett a kijelző alá épített ujjlenyomat-olvasó!

Mostantól senki nem mondhatja, hogy lehetetlen, ugyanis a Qualcomm megcsinálta! A cég tegnap közleményben jelentett be, hogy elkészült a világ első ujjlenyomat-olvasójával, amely képes üvegen és fémen keresztül is működni. Ígérgetésből és pletykából viszont már tele van a padlás, úgyhogy az igazán nagy durranás nem is maga a sajtóközlemény volt, hanem a kínai Vivo által a sanghaji Mobile World Congress 2017 nevű rendezvényen tartott bemutató.

vivo-fingerprint-sensor-800x449.jpg

Az egyelőre még csak prototípusként létező Xplay 6-on ugyanis működés közben volt látható a Qualcomm által fejlesztett cucc, amely egészen új távlatokat nyithat meg a mobiltelefonokat illetően. Eltűnhet végre a kijelző alatti káva (még jobban, mint mondjuk a Samsung Galaxy S8 esetében), azaz ugyanabba a házba mostantól akár húsz százalékkal nagyobb átmérőjű panel is kerülhet. Szintén egyszerűbb lesz megoldani a víz- és porállóság kérdését, hiszen eggyel kevesebb felület lesz, ahol ezek a fránya dolgok bejuthatnak a készülék belsejébe.

A Vivo által csak Ultrasonic technológiának hívott megoldás ráadásul gesztusok felismerését is lehetővé teszi, azaz teljes értékű Home gombként is funkcionálhat az a felület, ahol az azonosítást végezzük. A prototípuson ez a felület viszonylag kisméretű volt, de van rá lehetőség, hogy akár nagyobb vagy a teljes képernyőt betöltő megoldás is helyet kapjon a burkolat alatt. Ez azt jelenti, hogy a telefon feloldására nem csupán az alsó rész közepén lenne lehetőségünk, hanem bárhol máshol is. Valószínű ugyanakkor, hogy ilyesmivel csak a csúcstelefonok esetében találkozhatunk majd - ha és egyáltalán - ugyanis a gyártási költség egyenesen arányosan növekszik a felület nagyságával.

És ez még mind semmi! A szenzor képes mérni a szívverésünket, illetve meg tudja állapítani, rendben van-e a véráramlás a szervezetünkben, valamint érzékeli az ujjlenyomatunkat akkor is, ha vizes a kezünk, melyből egyenesen következik, hogy a megoldás víz alatt is tökéletesen működik. A Qualcomm azzal is eldicsekedett, hogy méréseik alapján a szenzor még 1.2 mm vastagságú OLED panelkupac alatt is működőképes volt és az első olyan cucc, amely képes akár 0.8 mm-es üvegborítás, illetve 0.65 mm-es alumínium alatt is hibátlanul üzemelni. A vállalat azt is elárulta, hogy az új chip integrálható a jelenlegi Snapdragon mobil platformokkal, de elérhető lesz különálló modulként egyéb gyártók számára is.

Az üveg-, illetve alumínium alatt is működő szenzorok még ebben a hónapban elérhetővé válnak a gyártók számára, viszont kész terméket csak jövő év elején várhatunk tőlük. Ezzel szemben a kijelző alá helyezett megoldásokkal már az év utolsó negyedévében is összefuthatunk majd - legalábbis ezt jósolják a Qualcommosok. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy kapóra jöhet-e a most bemutatott technológia az Apple-nek és viszont láthatjuk-e a következő iPhone-ban? Valószínűleg nem, ugyanis a két cég viszonya egy ideje nem valami felhőtlen. Van viszont az éremnek egy másik oldala, ugyanis az Apple-nek nem sok ideje maradt arra, hogy előálljon valamiféle saját megoldással és tuti, hogy a cég legfontosabb termékénél nem játszhatnak be megint egy iMac Pro-féle fátyol libbentést.



Fogy a levegő a Qualcomm körül

Aki annak idején követte a Samsung-Apple pert, talán emlékszik Lucy Koh bírónő nevére. Ma pont ő hagyta jóvá az FTC, azaz Szövetségi Kereskedelmi Bizottság a chipgyártó ellen indított perének folytatását, amely így továbbhaladhat a bírósági szakaszban. Lesöpörték tehát a Qualcomm javaslatát a per lezárására - írja a Reuters.

Az Apple-höz hasonlóan az FTC is versenyellenes gyakorlattal vádolja a nagy céget, amely beadványában elismerte a Bizottság által felvázolt gyakorlatok alkalmazását, azonban tagadta, hogy ezek méltánytalanok lennének a többi féllel szemben. Koh bírónő reakciójában határozottan elutasította ezt az álláspontot.

Vajon melyik nem méltánytalan szerintük: amikor a chipjeiket felvásárló ügyfeleiktől követelnek aránytalanul magas szabadalmi licenszdíjakat vagy amikor nem licenszelik találmányaikat közvetlen riválisaiknak? Az Intel és a Samsung egyébként korábban ún. amicus curiae levélben tiltakozott a per esetleges lezárása ellen.

Az Apple különpere - ami még vár a bírósági szakaszba lépésre - azért indult, mert a Qualcomm majdnem 1 milliárd dollárnyi visszatérítést tart vissza, amiért az Apple kooperált a cég ellen indult dél-koreai trösztellenes vizsgálat során. Persze a shownak mennie kell, várhatóan az idén érkező iPhone 8-ba is Intel illetve Qualcomm modemek kerülhetnek majd.




süti beállítások módosítása