almalé és kungfu Rólunk

Saját iPadjével kényszerítené térdre a gaz imperialistákat Észak-Korea

A Koreai Munkapárt elnöke, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság Államügyi Bizottságának 1. elnöke, a Koreai Néphadsereg Legfelsőbb Főtábornoka, a tisztelt Kim Dzsongun elvtárs kiadta a parancsot, hogy legyen észak-koreai iPad és lett is észak-koreai iPad.

21497-24628-qdbfn2kqqlpzfwdvo4bx-l.jpg

A kommunista ország Ryonghung nevű techcége kihozta saját változatát. Az izomgépet egy négymagos, 1.2 GHz-es processzor, 1 gigabyte RAM hajtja - ehhez 8 GB tárhely, billentyűzet és HDMI kompatibilitás társul. A szűkszavú sajtóközlemény alapján elvileg 40 alkalmazás (köztük betegségeket diagnosztizáló és azokra gyógymódot ajánló app) lesz a táblagépre telepítve, amik jelentős részét SD kártyáról olvashatja be az eszköz és jó eséllyel hálózati képességeit is maximum csak Észak-Korea zárt intranetén tudja majd kamatoztatni.

A Ryonghung tudván, hogy valószínűtlen, hogy az Apple perre viszi a dolgot, az cég védjegyének számító iPad márkanevet felhasználva próbál eladni egy a helyi piacon már 2013 óta kapható Androidos táblagépre kísértetiesen hasonlító hardvert. 

Az észak-koreai tablet biztosan jól megy majd a Vörös Csillag 3.0 oprendszerhez, ami az OS X dizájnjához hasonló kialakításával próbálja meg belopni magát a kommunista ország lakóinak szívébe.



Itt vannak a 2018 potenciális Mac processzorai az Inteltől

Az Intel ugyanis bemutatta nyolcadik generációs, Coffee Lake kódnevű processzorcsaládját. Ami sokaknak meglepetés lehet, hogy az előzetes jóslatokkal ellentétben a gyorsulás az idei MacBook frissítésbe szánt Kaby Lake CPU-khoz képest nem marginális, hanem jelentős: közel 30 százalékról beszélünk.

Ez már csak azért is váratlan, mert februárban még maga az Intel is csak 15 százalékos gyorsulást ígért, most mégis nagyobb lehet az előrelépés. Persze hozzátették, hogy a tömeggyártásba kerüléssel ehhez képest nagyjából 7 százalékos hibahatáron belül változhat még a végleges eredmény.

A Kaby Lake végletekig optimalizált verziója várhatóan a 2017 második felében jöhet majd ki, s az első ezzel szállított eszközöket karácsony előtt nemigen érdemes várni. Ez már a negyedik 14 nanométeres technológiával készülő generáció és ez a harmadik "tock" ciklus, mióta az Intel elengedte az anno hosszú éveken át használt tick-tock fejlesztési ritmusát (A évben új generáció, B évben ugyanazon generáció optimalizációja, öblít, ismétel).

Ez azt jelenti, hogy bár a közeljövőre már belengetett Cannon Lake processzorokkal ellentétben a Coffee Lake CPU-i nem támogatják a 32 gigabájt memóriát lehetővé tevő LPDDR4 szabványt, mivel a 10 nanométeres új generáció megérkezése még megcsúszhat valami előre nem látható dolgon, könnyen meglehet, hogy az Apple újra biztosra lóra tesz és az idei frissítésbe szánt Kaby Lake közvetlen utódjaként 2018-ban inkább a Coffee Lake-et választja.

Ha az Intel viszont megtartja korábbi ígéreteit, a Cannon Lake processzorok akár már 2018 elején megérkezhetnek a boltok polcaira. Addig is, a 2016-os Skylake-et várhatóan heteken belül váltó Kaby Lake bár sebességben minimális növekedést hoz, az energiafogyasztás jócskán javul majd, ami biztosan jót fog tenni az akkuidőnek.

Bejelentették egyébként az asztali gépekbe szánt Core X-szériás processzorcsaládot is, az i5-ös, négymagos opcióktól egészen az új i9 Extreme Editionig, ami egy szolid 2000 dolláros, 18 magos CPU (az új i9 tier "leggyengébb" tagja is legalább 10 magos). A Basin Falls kódnevű processzorok "hamarosan jönnek" az ígéretek szerint. 



Maga Woz a legnagyobb Apple-ellendrukker

A viccet félretéve lassan tényleg havonta, rutinszerűen nyilatkozik valami negatívat az Apple-alapító. Persze attól még, hogy nem kedvező, nem feltétlenül nem igaz, amit mond.

Steven Wozniakot a Bloomberg videóinterjúvolta meg és a riport egyik fő témája az innováció volt. Amikor megkérdezték arról, hogy vajon melyik céghez kötődhet majd az emberiség a következő nagy ugrása, Woz először habozott, majd végül csak kibökte, hogy ő a Teslára tenné a pénzét, mint a legnagyobb esélyesre.

"Rengeteg erőfeszítést tettek bele nagyon kockázatos dolgokba: elektromos és önvezető autók, takarékos közlekedési rendszerek, és még sorolhatnám.

(...)

A Tesla Model S a megtestesülése volt annak, amire egy ember gondol, ha a legszebb, legelegánsabb és legegyszerűbben használható eszközről van szó. Elon saját életéhez lett szabva. Amikor tudod, hogy mi az, amit nagyon szeretnél és lehetőséged is van megvalósítani - ilyenkor születnek a nagyszerű termékek."

A két cég között egyébként komoly lövészárokharc zajlik, mindkét oldal igyekszik minél több embert átcsalni a másiktól - a legutóbbi nagy gyomros a MacBook Airt tervező Matt Casebolt átigazolása volt januárban, persze Cupertino sem panaszkodhat, tavaly Chris Porrittot, a Tesla korábbi járműfejlesztésért felelős alelnökét sikerült megszerezniük. Hogy a pletykált Project Titan hol tart, azt viszont nem tudjuk - ellentmondásos pletykák érkeznek.

Woz arra is kitért, hogy szerinte igen csekély az esély arra, hogy az Apple és a hozzá hasonló nagyvállalatok szállítsák a következő nagy áttörést, pont az ezekhez kötődő kockázati tényezők miatt. "Nézzünk csak a Google-höz, a Facebook-hoz, a Microsoft-hoz vagy az Apple-höz hasonló vállalatokra. Fiatalemberek alapították őket, akik nem tudták, hogy mennyire kockázatos az, amire vállalkoznak, így lehettek sikeresek. Olyan kockázatok ezek, amiket nagy cégek már csak ritkán, de inkább sosem vállalnak.



A Qualcommtól csalt át egy fejlesztési vezetőt az Apple

Nem szívbajosak, azt hiszem éppen legalább 2-3 per van folyamatban a két cég között, ez mégsem akadályozta meg Cupertinot e pimasz húzás meglépésében.

Esin Terzioglu a Qualcommnál műszaki alelnöki pozíciót töltött be, míg az Apple-nél a hírek szerint a wireless egylapkás rendszerek (SoC - system on a chip) fejlesztéséért felelős vezető lesz - ami újabb bizonyíték arra, hogy a cég tovább bővítené belső lapkafejlesztő részlegét, ezúttal a broadband chipek felé nyitva.

apple-vs-qualcomm-lawsuits.jpg

Terzioglu maga tette közzé a hírt LinkedIn profilján: 

"Nyolc nagyszerű, Qualcommnál töltött év után itt az ideje, hogy továbblépjek az újabb kalandok felé.(...) Kiváltságos helyzetben érzem magam, hogy az Applenél folytathatom a karrieremet."

Még 2009 nyarán csatlakozott a céghez, és lényegében a központi, fejlesztésekért felelős csoportot vezette. Nem mellesleg a villamosmérnöki, illetve a számítástechnikai tudományok doktora, ráadásul ezeket a tudományos címeket egy olyan faluszéli népsuliban szerezte, mint a Stanford.

A két cég, ahogy már említettük, jogi csaták egész sorát folytatja, amik egy része a Qualcomm aggályos jogdíjbeszedési gyakorlata miatt indult, a maradék pedig a cég ellenpere. Ők szállították egyébként az iPhone 4 bemutatása óta az összes iPhone és iPad 3G/LTE modemjét.

Az Apple amúgy csak 2014-ben 30 és azóta is többtucat senior mérnököt poacholt a Qualcommtól és a Broadcomtól saját hasonló részlege felturbózására.



Egyre biztosabbnak tűnik a kijelzőbe integrált Touch ID

Az Economic Daily News értesülései alapján a TSMC egyik képviselője kotyogta ki a NA Technology Symposium elnevezésű eseményen, a múlt hét második felében, hogy az Apple a kijelző alá fogja integrálni a Touch ID-t, ahogy az korábban már többször felmerült pletykaszinten. A korábban felmerült verzió, miszerint átkerülhet a hátlapra, remélhetőleg nem igaz tehát.

Állítólag a kijelző képaránya is változik, az eddigi, iPhone 5 óta használt 16:9-es sztenderdről 18,5:9-re állhat át az Apple, ha igaz, amit Cupertino egyik legfontosabb beszállítójának embere állít. Szó esett még hátlapi infraszenzorokról is, amik elvileg a kamera távolságérzékelésében, illetve AR felhasználások terén is hasznosnak bizonyulhatnak.

Ha már TMSC: azt is bejelentették, hogy már 2018-ban elkezdik nagyüzemben gyártani a 7 nanométeres technológiára épülő chipjeiket, ami után egyből meg is indulhat az 5 nanométeres modellek próbaszériáinak gyártása, potenciálisan 2019-től pedig már azok is sorozatgyártásban készülhetnek.




süti beállítások módosítása