almalé és kungfu Rólunk

Mit tegyek, mielőtt eladom a Mac-em?

Mielőtt megszabadulunk régi Mac-ünktől, nyilván szeretnénk azt az adatainktól és bejelentkezéseinktől mentesen átadni, úgy, hogy egyrészt a vevő a dobozból kinyitva a Setup Assistanttal találkozzon, másrészt mi se szembesüljünk azzal a saját Apple accountunkban, hogy még mindig hozzánk rendeli a gépet valami processz.

Szerencsére nem egy nagy ügy, de magunknak segítünk, ha minden lépést hiánytalanul megteszünk, és mindezt a megfelelő sorrendben.

1. Biztonsági mentés

Ugye nem kell magyarázni: meg kell győződni arról, hogy minden fájlunkat lementettünk egy biztonságos helyre. Könnyebb a dolga annak, aki a macOS előre felajánlott könyvtárait használja csupán: nekik minden saját fájljuk a Movies, Music, Pictures, Desktop és Documents mappában található, így csak ezeket kell lementeni. Ebből a modern macOS-ekben lehetőség, hogy a Desktop és Documents tartalmát a felhőben is tároljuk, így ezek automatikusan megjelennek az új Macen, szóval már csak három mappa van, amit le kell menteni.

Még egyszerűbb, ha Time Machine-t használunk, de az ördög nem alszik, ugye. A fontos fájlokról inkább két példányban mentsünk.

2. Kijelentkezés iTunes-ból

Fontos, hogy ne maradjunk bejelentkezve az Apple szolgáltatásaiban, hiszen ha szimplán letöröljük a háttértárat, ezek a szolgáltatások semmilyen értesítést nem kapnak erről, és azt gondolják, még mindig van valahol egy Mac, amivel számolniuk kell.

Az iTunes-ba belépve az Account — Authorisations — De-authorise This Computer (Fiók > Feljogosítások > A számítógép feljogosításának törlése) menüpontot kell választani. 

3. Kijelentkezés iCoudból, Find My Macből

A System Preferencesben (Apple menü > Rendszerbeállítások) válasszuk ki az iCloud ikont. Itt vegyük ki először a jelölőt a Find My Mac mellől (Mac keresése). 

screen_shot_2017-04-30_at_8_42_59_1.png

Ha ez megvan, UTÁNA lépjünk ki az iCloudból teljesen. Ezt a Sign Out, Kijelentkezés gombbal tehetjük meg. Eltarthat egy kis ideig.

Amikor kijelentkezünk, a rendszer megkérdezi, hogy törölni szeretnénk-e az iCloud-adatokat a Mac számítógépről. Nyugodtan engedélyezhetjük, ahogy tetszik: a többi eszközön érintetlenek maradnak az adatok.

4. Kijelentkezés az iMessage-ből

A Messages (Üzenetek) alkalmazásban kiválasztjuk a  Messages — Preferences — Accounts (Beállítások > Fiókok) menüpontot. Sign Out, Kijelentkezés gomb. 

5. Törlés, újratelepítés

Ha a fentiek megvannak, jöhet az tényleges újrahúzás. Mindenképpen clean installban gondolkozzunk, vagyis a törölt háttértárra a teljesen friss rendszert húzzuk. Így ez a pont két részből áll: törlés és telepítés.

Indítsuk újra a Macet, és a bejelentkező hang felcsendülésekor nyomjuk le és tartsuk nyomva a az alábbi kombinációk valamelyikét:

screen_shot_2017-04-30_at_8_53_16.png

Sima Command + R, ha nem tudod eldönteni.

macos-sierra-recovery-mode-reinstall.png

Ebben a módban négyféle segédprogramot tudunk futtatni. Válasszuk az utolsót, a Lemezkezelőt, Disk Utilityt. Itt válasszuk ki a merevlemezt, és nyomjunk az Erase, Törlés gombra. Hagyjuk változatlanul a Mac OS X Extended (Journaled) formátumot. Amennyiben mágneses vinyónk van a gépben, nem SSD, a Security Optionst válasszuk a törlés előtt. Itt lehet beálítani, hogy hányszor írja felül a biteket a törlés során a rendszer. Ha félünk attól, hogy a vevő egy helyreállító programmal megpróbálja a régi fájljainkat előcsalni az elvileg tiszta lemezről (igen, ezt megteheti), akkor legalább háromszor írassunk át minden bithelyet. Lassabb lesz a formázás, de utána nem tudnak egy ép fájlt sem összerakni.

xmac-wipe-drive-security_png_pagespeed_gp_jp_jw_pj_ws_js_rj_rp_rw_ri_cp_md_ic_gtmznri_ta.png

Ezután zárjuk be a Disk Utilityt, és válasszuk a Reinstall macOS, A macOS újratelepítése lehetőséget. A gép letölti a macOS telepítőt, majd feltelepíti azt. Ezután elindul automatikusan a beállítási asszisztens: ennek végignyomkodását hagyjuk meg az új tulajdonosnak: kapcsoljuk ki a gépet, vagy Command + Q-val lépjünk ki. 



Hihetetlenül feleslegesnek tűnik, aztán kiderül, hogy nagyon hasznos funkció

A Messages-ben jártam valamelyik nap, amikor véletlenül kétujjas jobbklikket (értitek) nyomtam egy szón. Felugrott a menü, ahol megpillantottam egy számomra teljesen új funkiót. Add hozzá az iTunes-hoz, mint felolvasott szöveg.

mess.png

mess2.png

A logika megbotlott egy pillanatra, és nem tudta, merre menjen. Fogalmam sem volt, miért jó nekem az, hogy egy üzenetet kimondatok egy géphanggal, és hozzáadom az iTunes-hoz, track-ként. Aztán persze kiderült, hogy ez a funkció bárhol előugrik a macOS-en belül, ahol szöveggel dolgozol. Így akármilyen hosszú írott anyagot hozzá tudsz adni az iTunes-hoz.

Na, ez már mindjárt más!

Utánanéztem fórumokban, ki mire használja ezt a képességet. Ezeket találtam.

Tanulást könnyítő lehetőség: valaki a tananyagot töltötte fel így iTunes-ba, így úgy készülhetett a vizsgára, hogy közben mással is tudott foglalkozni. Nem tudom, mennyire hatékony, de oké.

Vakoknak és gyengénlátóknak is jó lehet. Ők ugye a Voice Overrel képesek felolvastatni bármilyen szöveget az iPhone-jukkal, de előfordul, hogy egy adott szöveget inkább kimásolnának az mp3-lejátszóra, hogy azon keresztül hallgassák, ne a telefonjuk merüljön. Miután az iTunes-ba került a track, ki is másolható onnan. Komplett pdf-eket konvertálhatunk így hangoskönyvvé.

Egy animációkat készítő hozzászóló azt mondta, ő így becsüli meg, milyen hosszúnak kell lennie az animációnak a kimondott szöveg függvényében. Az alapértelmezettnél egy picit hosszabbra készíti, és így már jó is.

És a kedvencem: valaki a nagymamájának állította be így a csengőhangokat. A nagyi ugyanis nem tudta megkülönböztetni, melyik csilingelés mit jelez, ezért kimondatta a géppel, hogy mi történt, iTunes-ban elmentette ezeket, a GarageBanddel csengőhanggá konvertálta, majd iOS-ben beállította egyedi csengőként.

Imádom az ilyen rejtett, csak bizonyos embereknek hasznos funkciókat az Apple rendszereiben, az uniformizálódás idején becsüljük meg, ha ilyenre bukkanunk.



A Nike átszínezte az Apple Watch Nike+ szíját, és máris új termék lett belőle

Apple Watch NikeLab néven dobott piacra új Apple Watch-ot a Nike. Az órát csak a Nike-nál lehet megvásárolni - az itthoni online üzletben mondjuk nem látom -, és épp annyiba kerül, mint az Apple Watch Sport.

Egyedi szíj és egyedi digitális számlap tartozik hozzé, meg a Nike+ Run Club app.

applewatchnike-800x486.jpg

Hogy miben különbözik az Apple Watch NikeLab az Apple Watch Nike+-tól, nem nagyon tudom. Az is Apple Watch Series 2, meg ez is. Ahhoz is járnak ezek az extrák, meg ehhez is. Annyi a különbség, hogy fehér helyett törtfehér az óraszíj, és a lyukacsok belső oldala meg antracit színűnek tűnik. Repaint and rebranding, ahogy az ókori marketingesek mondták.



Az Apple szeretne Starbucks lenni, kávé és süti nélkül

Angela Ahrendts, az Apple retail vezére egy CBS-nek adott interjúban fejtette ki, mennyire szeretné, ha a fiatalok az Apple Store-okban találkoznának, dumálnának, lógnának, szóval

hogy az Apple Store-okra ne elsősorban boltokként gondoljanak.

Angela elmondta, hogy egy csomó tech-cég üzlethálózat-fejlesztésen gondolkozik, de igazán a Starbucks fogta meg a lényeget. “Találkozzunk a Starbucksban” - ezt a gyakran elhangzó mondatot szeretné az Apple retail-istennője hallani az Apple Store-okkal kapcsolatban is. “Találkozzunk az Apple-nél”, vagy “Láttad, mi volt az Apple-nél ma?”.

sf_copy.JPG

A Genius Barok, ahol a vevők találkozhattak az Apple specialistáival, megmutatva nekik a hibás készülékeket, Genius Grove-vá alakult San Franciscóban, sok növénnyel, és nagy, nyitott terekkel. Közben hallhattuk, hogy egyre több ingyenes oktatást is szerveznek Today at Apple néven, sőt, performanszokkal is találkozhatunk majd az Apple Store-okban, aminek köszönhetően mindkét kérdés elhangzik majd:

“Találkozzunk az Apple-nél”, vagy “Láttad, mi volt az Apple-nél ma?”

Egyébként amikor könyvet írtam, valahogy én is a Király utcai Starbucksban kötöttem ki a legtöbbször, noha általában igyekszem nem a konvenciók alapján dönteni. Végiggondoltam, miért: nagyon kellemes, halvány fények (de nem túl halványak), kényelmes fotelek, egy rakás másik ember, akik szintén órákig ott ülnek és olvasnak (főleg vizsgaidőszakban), és sehol egy állandóan minket kérdezgető pincér.

Az Apple láthatóan inkább a pályaudvar-effektusra játszik, nyílt tereket alakítana ki a Store-okon belül, amire a fiatalok is inkább közterületként gondolhatnak, semmint üzletként. Ez más, mint amit a Starbucks valósít meg, de tény, hogy egyik helyen sem nagyon érdemes kávét kérni, mert az vagy nem jó, vagy nincs.



Összesen TÍZ sorozattal jöhet ki idén az Apple

Úgy tűnik, az idei év egyik nagy bejelentése lesz, hogy az Apple - a már emlegetett Planet of the Apps és Carpool Karaoke mellett - további nyolc sorozatot is indít, főleg “zene és appok” témakörben. A Carpool Karaoke indulását, ahol a műsorvezető egy-egy ismert énekessel megy munkába, és dalol vele duettet, az év egy későbbi pontjára tolták el.

A pletykák emlegetnek még egy dokumentumfilm-sorozatot, egy dokut P. Diddyvel A Bad Boy Story néven, egy másikat Dr. Dre-vel. Mivel a sorozatok az Apple Musicon jelennek majd meg, túlsúlyba kerül a zene a témakörökben, és mivel Beats 1 ugye, a hip-hop is láthatóan keményen reprezentálja magát.

Represent Cu-ba!

Későbbi produkciók, amik kicsit elszakadnak majd a zenétől, a pletykák szerint J.J. Abrams rendezésében érkeznek. 

Nem szarral dobálóznak Cupertinóban, na. Nem tudom, erre gondoltatok-e, amikor gyorsabb hardverrel ellátott Maceket követeltetek, de jobban teszitek, ha igen. Mert ez: LESZ.




süti beállítások módosítása