almalé és kungfu Rólunk

Bill Gates megöregedett, és egy Win/Mac tabutémáról beszélt

Az idősödő emberekre jellemző, hogy többé már nem próbálják torzítani, magyarázni, misztifikálni a valóságot, hanem egyszerűen megmondják, mi hogyan volt. 

Bill Gates pedig eléggé megöregedett már, ahogy a CNET képén láthatjuk:

screen_shot_2017-02-28_at_13_04_21.png

Fotó: James Martin/CNET

Úgyhogy amikor a Xeroxról kérdezték egy Reddit Ask Me Anything eseményen, egyszerűen megmondtam, hogy

Az egész "másolós" ügy, amivel kapcsolatban engem és Steve Jobsot emlegetnek, arról szólt, hogy mindketten profitáltunk a Xerox PARC munkájából a grafikus interfész terén. Nem csak az ő munkájukból, de ők voltak a legjobbak. Nem sértettünk szellemi termékhez fűződő jogot, de az ő termékük mutatta az utat, ami a Machez és a Windowshoz vezetett.

Persze ez nem új, korábban Steve Jobs is elismerte: a Xerox ikonos grafikus felülete alapján készült a Macintosh operációs rendszere. De az a vallomás nem volt ennyire egyszerű, magától értetődő, nyílt. Ez meg most ilyen:

A történelemre vagy kíváncsi? Nem volt semmi különös.


Már a fákat ültetik az Apple Parkban

Készülnek az átadásra a Campus 2 területén, a befejező földmunkák és a faültetések megkezdődtek. Készül a két mérföld hosszúságú sétaút is az Apple Parkban. Az általunk leggyakrabban látható látványosság a Steve Jobs Theater lesz, ahol az új termékeket mutatják majd be.



Két dolog macOS-en, amit elrejtve találunk, pedig nem kéne

Több új maces nézett már rám csodálkozva, amikor meglátta, hogyan használom a gépemet. Főleg két trükk láttán marad tátva a szájuk: a szkrollos zoom és a háromujjas drag&drop lepi meg őket, annak ellenére, hogy ezek a macOS szerves részei már ki tudja mióta. És ez nem az ő hibájuk: ez a két fogás beállítása az Accessibility menüpont alatt található, vagyis a Kisegítő lehetőségek alatt. Kevesen érzik úgy, hogy nekik ott körül kellene nézni.

Pedig két alapvető fontosságú ficsörről van szó. Lássuk, miért.

A háromujjas drag&dropról már egy korábbi posztban írtam. Ha van olyan gesztus, ami ugyanolyan egyszerűvé teszi a drag&dropot egy trackpaden, mint egy egéren, na akkor

ez kétségtelenül, határozottan és ellentmondást nem tűrően az.

Ha egyszerre leteszed a három ujjadat a trackpadre, a kurzor alatti objektumot megfogod. Ameddig húzod a három ujjad, addig húzod a objektumot is, amikor elengeded, az szabaddá válik. Ilyen egyszerű. 

(A háromujjas drag&drop bekapcsolása után az asztalok között négy ujjal válthatunk)

screen_shot_2017-01-31_at_10_33_55_1.png

Miért van a Kisegítő lehetőségek között?

Mert nem mindenki tudja az ujjmozgásait úgy koordinálni, mint egy átlagember. Másoknak a megfelelő számú ujj is hiányzik (vagy nem a megfelelő elrendezésben van meg).

Miért kellene máshol is szerepeltetni?

Mert a kevés mozgással, egyszerűen kiadható parancsokra mindenkinek szüksége van.

A másik szuper ficsör a szkrollos zoom, amit szintén az Accessibility alatt találunk. A Zoom almenüben:

screen_shot_2017-02-26_at_12_21_14.png

Én a Command gombot állítom be. Így ha nyomva tartom, és közben szkrollozok (vagy az egéren, vagy a trackpaden két ujjal), a kurzor felé beindul egy zoom. Akár az egyes pixelekig kinagyíthatjuk az adott képernyőterületet. 

Ez nem azonos például a képszerkesztőkben, vagy a Safariban is található kétujjas zoommal, hiszen abban az esetben a látható képek, vektoros karakterek és egyebek felbontása megváltozik, az addig lekicsinyítve megjelenített nagy felbontású képeket egyre részletgazdagabban látjuk, a karakterek széle minden nagyításnál tűéles marad. A kétujjas zoomnál nem, hiszen az csak az eredetileg, az adott időpillanatban látható pixeleket hozza közelebb, nincs skálázás.

Mégis, ennél egyszerűbb nagyítás, ami azonnal, programoktól függetlenül elérhető, nincs.

Miért van a Kisegítő lehetőségek között?

A gyengénlátók így tudnak gyorsan ráközelíteni egy-egy részletre, betűre.

Miért kellene máshol is szerepeltetni?

A laptopok sokszor kicsi kijelzőjén látható apró bizbaszok gyors felnagyítására mindenkinek szüksége van, aki történetesen nem egy sas.



Az Apple mostantól nem haragszik annyira a hivatalos szervizeken kívüli kijelzőcserére

Egészen mostanáig az volt a helyzet, hogy ha bevitted egy hivatalos szervizbe az iPhone-od bármilyen problémával, mondjuk azzal, hogy elromlott az akksi, és javítás közben kiderült, hogy valaki, valami gyanús helyen cseréle a kijelzőt, akkor megtagadták a garanciális ügyintézést idegenkezűségre hivatkozva.

applecare-2-1.jpg

Nem számított, hogy a két esetnek talán nem is volt köze egymáshoz, hogy az akksi meg a kijelző nem is barátok, egy rossz döntés vitte az egész garanciát.

Na ezen a hozzáálláson változtatott most az Apple, legalábbis az Egyesült Államokban és Kanadában: azt most is nagyon megnézik a csere során, hogy a külső cég által berakott kijelzőnek nincs-e köze a problémához, vagy hogy nem annak a cseréje-e a megoldás (mert ha igen, akkor vastagon fizetsz), de ha nincs semmilyen ok-okozati összefüggés, akkor mostantól tovább él a garancia az eszközre egy belső útmutató szerint.



Spontán öngyulladásba kezdett egy iPhone 7 Plus

A sztori röviden, de úgysem olvassátok majd el, mert mindenki a videóra kattint: a lány iPhone-ja elkezdett rosszalkodni, be sem lehetett kapcsolni reggel, ezért elvitte a helyi Apple Store-ba, ahol átnézték és visszaadták azzal, hogy kutya baja.

És tényleg működött újra.

Másnap reggel viszont úgy kigyulladt, hogy csak úgy porzott.

Mondom:

A telefon szépen lenullázta magát, a végeredmény kevéssé felel meg annak, ahogy Jony Ive az iPhone-t elképzeli:

iphone-7-plus-fire.jpg

Az Apple nekiállt kivizsgálni az ügyet. Korábban is gyulladtak már ki iPhone-ok, ezek azonban többnyire a hibás töltőkábel miatt (az utángyártott kábelek 99 százaléka NEM felel meg az előírásoknak), vagy mert felforrósodó autóban hagyták őket.

Illetve a lítiumion-akksik valamennyi hibaszázalékkal dolgoznak, sajnos benne van a technológiában, hogy időnként kigyulladnak: tízmillióból egy. Viszont ez milliárdos darabszám mellett már száz készüléket jelent.

A Samsung Jean D’Arcjánál más volt az arány.




süti beállítások módosítása