almalé és kungfu Rólunk

Három per is indult az akksibotrány kapcsán

Közvetlenül karácsony előtt, december 21-én és 22-én összesen három ún. class-action lawsuit-ot, azaz csoportos keresetet indítottak Kaliforniában és Chicagoban az Apple ellen a múlt héten beismert akksis-lassítós ügyben.

A bíróságra beadott dokumentumok alapján azzal vádolják Cupertinot, hogy "megtévesztően, erkölcstelenül és etikátlanul" járt el, amikor az iOS 10.2.1-es frissítéstől kezdve bizonyos rosszabb állapotú erőforrással rendelkező iPhone készülékeken dinamikusan az akkufeszültséghez állították a készülékek maximális órajelét, sok esetben jelentős lassulást előidézve.

A panaszosok azt állítják, hogy ahelyett, hogy egy 80 dolláros akksicserével tökéletesen megoldhatták volna a helyzetet, az Apple ezzel a megoldással szándékosan és fölöslegesen újabb és drágább modellek megvásárlására próbálta őket késztetni.

A követelések nem teljesen ugyanazok egyik esetben sem: az első per kárvallottjai a lassítás beszüntetését és az érintett emberek kártalanítását, a másodikéi anyagi kártérítést kérnek, míg az utolsó, 22-én beadott kereset a felhasználók értesítését, a hibás iPhone-ok vevőinek kártalanítását és a gyengélkedő telefonok akksicseréjét követeli.

A 11.2-vel egyébként közben a korábban is érintett SE, 6, 6s júzerek mellett az iPhone 7-esek is érintetté váltak az ügyben és az Apple tervezi a gyakorlat kiterjesztését a jövőbeli termékekre is.

 



Nem fogjátok kitalálni, hogy megint mi a baj az iPhone X-zel

Az Applere ilyenkor jellemző, ünnepi szezon utáni lassulás helyett jó pár elemző zuhanórepülést, világvégét, Szodomát és Gomorrát prognosztizál az iPhone X eladásait illetően - és forrásként a beszállítóláncra mutogatva állítja, az Apple már most visszavagdosni készül a megrendeléseket.

Mielőtt jobban belemerülnénk, fontosnak tartom kiemelni, hogy a forrás tajvani, szóval mi azért - ahogy az angol mondja - egy csipetnyi sóval fogyasztanánk a hírt, ha lehet.

A szigetországi Economic Daily News híreire alapozó elemzéseket először a Bloomberg kapta fel, cikkjük szerint 50 millióról 30-ra csökkentené a beszállítói megrendeléseket Cupertino. Kapták fel annak ellenére, hogy a cég képviselői többször figyelmeztettek beszállítólánci spekulációk problematikusságára, hiszen a meglehetősen szövevényes, és nagyméretű hálózaton belül igen nehézkes kibogozni a szálakat és valós trendeket körvonalazni a rendelkezésre álló információk alapján.

Az ok az ünnepek utáni visszaesésre pedig nem más, mint a lassan most már örökzölddé váló érv: az X drága.

Szerencsére nem mindenki ilyen borúlátó és gondolja úgy, hogy a csúcskészüléket csak az ünnepi szezonban lehet az emberekre sózni. Az optimistább elemzők szerint az X 1000 dolláros induló ára 740 dollár körüli rekordmagasságokba tolhatja az eladott iPhone-ok átlagárát, ami (ha nem lenne egyértelmű) azt mutatja meg, mennyire hajlandók az emberek a drágább variánsokra költeni.

Szóval úgy néz ki, azok. 





Mit vegyek ajándékba: utolsó pillanatban kitalált jóajándékok

Összeállítottunk egy listát olyan ajándékokkal, amikkel nem lehet mellényúlni. Feltüntettük, kinek érdemes megvenni és miért. Mindegyik termékből van az iCentre üzletekben, csak be kell rohanni értük.

Apple Pencil

Akinek iPad Prója van, és nincs Pencilje, azoknak érdemes megvenni ezt az ajándékot. Mert akármennyire is hiszi, hogy nincs művészi érzéke, vagy kézügyessége: játszani, alkotni mindenki szeret. És egy ajándék, ami kicsalogatja ezt, csak jó lehet.

Kapható itt, 36.990 forintért.

DJI Spark

screen_shot_2017-12-22_at_11_50_40.png

A DJI legkisebb drónja fényképezéssel foglalkozóknak és fiataloknak lehet jó aji, most akciós.

Kapható itt, 159.990 forintért.

Beoplay Beolit 17

screen_shot_2017-12-22_at_11_50_47.png

Úgy néz ki, mint egy táska, a bőrszjíjal hordozni pedig épp olyan élmény. De aztán ha leteszed, és rányomod a zenédet, meglepődsz. Hogy jön ki ennyi hang egy ekkora izéből?

Kapható itt, 149.990 forintért.

Mujjo Leather Wallet Case iPhone X

screen_shot_2017-12-22_at_11_50_54.png

iPhone X tulajoknak remek választás egy elegáns bőrtok - kevés olyan van, ami nem ront sokat a készülék kinézetén. Ez azon kevesek közé tartozik, és a kártyáink is beleférnek.

Kapható itt, 17.990 forintért.

D-Link Omna 180 Cam HD Camera

screen_shot_2017-12-22_at_11_51_04.png

Hónapokig használtam egy ilyet, így elmondhatom: tényleg nagyon jó képet ad. Egyszerre láthatjuk a belső teret, és az ablakon kinézve az udvart olyan felbontásban, hogy felismerhetőek a távol álló emberek is. Mivel tényleges 180 fokos látómezővel rendelkezik, ezért elég komoly rálátásod lesz az otthonodra. HomeKit kompatibilis, Apple TV-n keresztül elérhető bárhonnan. És nem csúnya, a fémháza viszont melegszik picit.

Kapható itt, 54.990 forintért.

Netatmo Smart Thermostat

screen_shot_2017-12-22_at_11_51_11.png

Ha valaki utálja, hogy rosszul működik a termosztátja, vagy folyton elfelejti átállítani, ha elmegy otthonról - esetleg sokat utazik, és szeretné, ha egy hét távollét után a hazaérkezése előtt bekapcsolhatná és felmelegíthetné a lakását -, azoknak ez a pofás eszköz hasznos lehet. Mivel 4 Ampert bír, elektromos padló- vagy falfűtéshez nem jó, de minden másra simán.

Kapható itt, 59.990 forintért.

Disclaimer: az iCentre az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere



Az Apple elmagyarázza, miért lassítja le a régi iPhone-okat

Amióta viseltes iPhone-ok léteznek (tehát úgy 2010 óta) létezik egy topik, ami szerint az Apple lassítja a régi iPhone-okat, hogy újat vegyél. Mindenki észlelte már, hogy a két-három éves telefonjának, ami új korában erőmű volt, egy kontaktbetöltés kihívás lesz.

Az Apple most már elismerte, hogy az iPhone 6, iPhone 6s, és iPhone SE, és az iOS 11.2-vel kezdődően az iPhone 7 készülékekkel pont ez történik, azt is elárulta, miért. (Persze csak azután árulta ezt el, hogy kibukott a bili a Redditen, és többen is panaszkodtak a telefonjuk rossz Geekbench eredményei miatt.)

iphone-6s-ifixit-teardown-1_1.jpg

Az ok nem újdonság, korábban már mi is írtunk az akkor még csak találgatás szintjén létező elméletről: a hirtelen iPhone-leállások után az Apple egy szoftverfrissítéssel oldotta meg a problémát. A frissítéssel az Apple a telefonok teljesítményét az aktuális akksiállapothoz igazították, tehát minél viseltesebb a készülék akkumulátora, annál lassabb lesz. Mint a cég elmondta, a lítium-ionos akkumulátorok a készülék csúcsrajáratásakor feladták a harcot, így a készülék, védve a belső áramköröket, lekapcsolt. Ezt oldották meg úgy, hogy a csúcsrajáratás idővel egyre kisebb teljesítményt jelent.

Nem tudom, ti mit gondoltok a dologról, én kiakadtam. Nem azért, hogy a cég így döntött, mert gyorsmegoldásnak egyébként nem rossz. Hanem azért, mert nem szóltak róla, egészen addig hallgattak, amíg ki nem borult a bili. És a megoldás tökéletesen illeszkedik az évek óta emlegetett ördögi terv sémájába, az, hogy jó okot találtak ennek a megvalósítására, még nem mentesíti őket.

Sokan azt követelik, hogy a cég ingyen cserélje a koros iPhone-okban az akksikat, és ne aranyáron adjon újakat egy olyan készüléknél, amit ők maguk lassítottak le szoftveresen, hogy kikényszerítsék a cserét. Én egyetértek velük, de főleg azzal, hogy egy magát nyíltnak valló cég legyen nyílt. És ne csak hivatkozzon erre.



Így néz ki az Apple Park, fákkal és növényekkel

Már nem tudom, hány éve nézegetjük ezeket a drónfelvételeket, amiken egy épület nő ki a szemünk előtt a sárból, de ez az első videó, aminek nincs unalmas perce.

Ahogy végeztek a kivitelezők, jöhettek a kertészek, és nem is lustálkodtak, ahogy látni: a park tele van fákkal, konyhakerttel, gyalogos utakkal, még egy tavat is találunk. Egyes fák összevissza, mások szabályosan egymás mellett, utóbbiak valószínűleg a termőfák, amikről az irodákban dolgozók ehetnek bármikor. Iszonyú munka lehetett ilyen gyorsan betelepíteni gyakorlatilag a Városliget 70 százalékának megfelelő területen a növényeket.

 




süti beállítások módosítása