almalé és kungfu Rólunk

Sikerült: az Apple ismét rekord negyedévet zárt

Az elmúlt három negyedévben úgy tűnt, mintha az Apple elvesztette volna a növekedési ívét, és egy leszállóágba került volna. Nem látszott, hogy a karácsonyi szezon miért lenne más, mint az egész év előtte, de mégis más lett: all time rekordot állítot fel a cég mind a bevételek, mint az iPhone eladási darabszámok tekintetében. 

Na nem olyan nagyot nőttek, mindkettő csak néhány százalékkal egy éves viszonylatban. Azonban az előző negyedévhez képest mind a bevételek, mind az iPhone-ok eladási számai 70 százalék körüli arányban ugrottak meg (utóbbi leginkább a nagyobb és drágább Plus modellek iránti nagy kereslet miatt). Az árrés és a nyereség nem változott számottevően, picit csökkent az előző karácsonyhoz képest.

screen_shot_2017-01-31_at_23_27_22.png

Azért is csoda a bevételek emelkedése, mert Kína megint nem sokat vállalt magára a növekedésből: az országban 12 százlékot esett az Apple pénztermelő képessége. Mindenhol máshol viszont nőtt: Japánban 20%-kal több pénz folyt be, de Amerikában - messze a legtöbb bevételt hozó régióban - is 9 százalékos volt a plusz.

screen_shot_2017-01-31_at_23_12_04.png

screen_shot_2017-01-31_at_23_12_48.png

Az iPad nagy és tartós esésben van, az Apple álomterméke, amiért Steve Jobs évtizedekig dolgozott, 22 százalékkal kevesebb pénzt termelt, mint 2015 karácsonyán. Ehhez nyilván hozzájárul, hogy a jó hardverek miatt egyáltlán nem szükséges gyakran cserégetni már a tableteket.

A digitális üzletek eladásai is hasítottak, mostanra már ez az üzleti szemens is hoz egymaga annyit, mint a teljes Mac részleg. 

Ja, durva mi?



Az Apple ma jelenti be, hogy tudott-e újra növekedni

Az Apple már zsinórban a harmadik negyedéves jelentésében volt kénytelen közölni a részvényesekkel, hogy csökken a bevétel az egy évvel korábbi eredményekhez képest. Az ilyen lejtmenet ugye általában eltart négy negyedéven keresztül, amíg a korábbi, magas eredményekhez képest beáll az új szint, onnantól már ehhez a csökkentett vonalhoz hasonlítják a következő időszakokat. Így pedig máris könnyebb lesz a növekedés újra (a korábbi szint irányába).

Épp ezért különös, hogy a mai negyedéves bejelentéssel kapcsolatban azt rebesgetik hogy talán újra növekedni fog a bevétel, és az iPhone-fogyás is magasabb lesz, mint a 2015 karácsonyi negyedévben.

Ami azért nagy szám, mert a 2015 karácsonyi negyedév volt az Apple történetének eddigi all time rekordere. 75,9 milliárd dollárnál többet eddig soha nem kalapoztak össze három hónap alatt.

Most viszont lehet, hogy sikerült. Ez főleg az iPhone 7-nek köszönhető, ami iszonyatosan fogyott, állítólag percenként 590 darab telefont vittek el a boltokból világszerte. Az új MacBook Pro is elég magas árréssel dolgozhat, és persze ott vannak az online termékek: a felmérések szerint az iPhone-használók egyre többet költenek az App Store-ban, így az egyre több piacon lévő telefon mellett ez is jelentős bevételi láb lett az évek során.

supermariorun.png

 

Késő este meglátjuk, sikerült-e az Apple-nek egy újabb rekord negyedévet beállítania.



Majdnem kész az Apple új központja

Az ufó építése lassan befejeződni látszik. 

Fákat ültetnek, gyalogos járdákat aszfaltoznak, megy a tájépítészet meg hasonlók. A garázs kész, a munkások már azt használják, a főépülettel még vannak munkák, de ha belül is úgy haladtak, ahogyan arra a kinti állapotokból következtetni lehet, ez innen már egy-két hónap alatt simán átadható. Egy tavaszi beköltözés lehet valószínű, amikor már a növényzet is elkezd sarjadni, és nem egy sárpályán kell szlalomozni.



Hogyan reklamálhatunk egy maces alkalmazás miatt az Apple-nél?

Az iOS esetében a dolog viszonylag egyszerű, korábban már részletesen leírtam a lépéseket. Az egész intézhető az iTunes-ban, az accountunk beállításai között. Az Apple gyorsan válaszol, visszautalja a pénzt, ha nem vagy elégedett, simán megy minden.

A Mac App Store-ban már nem ilyen egyszerű a történet. Az iTunes-ból nem éred el a Macre letöltött alkalmazásokat, erre ugya egy dedikált App Store program van a gépünkre telepítve. És noha itt is vannak account beállítások, nincs közte a vásárlási előzményeinkkel kapcsolatos hibabejelentés.

Sőt. A support.apple.com oldalon külön ki is emelik:

Segítségre van szükséged egy külső fejlesztésű alkalmazáshoz?

Ha Macen vagy iOS-készülékeden egy másik alkalmazást vásároltál az App Store-ban, vedd fel a kapcsolatot a terméket gyártó céggel. Az App Store-ban az adott alkalmazás termékoldalán megtalálod az elérhetőségeket.

Nem vezet tovább link az Apple online ügyfélszolgálatára, hogy amennyiben nem jársz sikerrel, mi legyen. Mert nem válaszol a fejlesztő. Vagy, ahogy egyébként gyakran előfordul, nincs megadva kontakt az apphoz megadott fejlesztői támogatási oldalon.

A megoldás: getsupport.apple.com. Értitek, a support.apple.com nem jó. 

Itt More, majd Mac App Store. "Az alkalmazás nem úgy működik, ahogy elvárható".

screen_shot_2017-01-30_at_10_47_30.png

screen_shot_2017-01-30_at_10_47_43.png

screen_shot_2017-01-30_at_10_47_51.png

screen_shot_2017-01-30_at_10_16_55.png

És már írhatjuk is az email-t 48 órán belül válaszolnak az ígéret szerint, várom az eredményt. Én egy olyan appot jelentettem be, ami a jelenlegi operációs rendszerrel nem működik megfelelően, a fejlesztő leállította a frissítéseket, de azért a pénzt beszedi.

És ha van valami, amire nem lehet panaszunk, az az Apple támogatása (általános esetekben). Válaszolnak, visszautalnak, elnézést kérnek. Legalábbis eddig ez volt a tapasztalatom, reméljük, hogy most sem lesz másként. Ha mégis, írok róla.

Azért ezt a bejelentőt nem kellett volna így eldugni. 



Az Apple leállította a lopott iPhone-okat felderítő weboldalt

Az iCloud Activation Lock státuszát ellenőrző oldal eltűnt a webről.

Hasznos oldal volt: egy adott IMEI szám vagy serial begépelésével azonnal ellenőrizhette bárki, hogy az adott telefon nagy valószínűséggel lopott-e. Az Activation Lock az iOS 8 óta része a mobil operációs rendszernek, a lényege, hogy egy készüléket ne lehessen ellopni, letörölni, és újra aktiválni anélkül, hogy az előző tulajdonos ehhez kifejezetten hozzá ne járulna. Aki használt telefont, tabletet vett, egyszerűen csak elkérte az IMEI-t vagy serialt az eladótól, begépelte azt az iCloud.com/activationlock oldalra, és máris meggyőződhetett róla, hogy zárolt-e a készülék, és csak akkor vásárolt, ha az Activation Lock inaktív volt.

Most azonban az iCloud.com/activationlock 404-re fut. És hogy ez nem átmeneti, arról egy Apple support aloldal ad bizonyosságot: kiszedték a leírásból azt a részt, ahol a vásárlókat az Activation Lock ellenőrzésére buzdítják.

Az Apple nem jelentette be hivatalosan a dolgot, nem mondott egy mukkot sem az üggyel kapcsolatban. A szándékosság viszont egyértelmű, és a mezei felhasználó egyáltalán nem látja, mire volt jó ez.

Nagy valószínűséggel azonban ez a hack tehet a dologról:

Itt azt láthatjuk, amint egy iPadet aktiválnak anélkül, hogy megadnák az érvényes Apple ID adatokat, mégpedig úgy, hogy az Activation Lock ellenőrző oldalról vadásznak le érvényes sorozatszámokat. Így az oldal, ami elvileg lehetetlenné tette a lopott készülékek értékesítését, egyszerre a legjobb eszközévé vált a lopottcucc-piacnak.

Az Apple valószínűleg lázasan keresi azt a megoldást, ami jobb, mint amit eddig kitalált. Mert az láthatóan kuka.




süti beállítások módosítása